Citat:
bakiman:
AKTIVNI je fan, a PASIVNI je samo bakarno telo koje izvlači toplotu...
HVALA
Recimo... Da budem još prezicniji...
Hladnjak je komad aluminijum i/ili bakra sa rebrima (da bi imao što veću površinu za odavanje toplote).
Aktivni hladnjak je hladnjak (objašnjeno iznad) sa ventilatorom.
Pasivni hladnjak je samo hladnjak.
E sad, kuler=hladnjak i fan=ventilator su pojmovi koje većinja ljudi ne zna. Izrazi "dodavanje kulera na kućište" i "ne vrti mi se kuler na grafičkoj karti" me izluđuju svakodnevno...
Da se vratim na temu. Ja sam na eBayu (nije reklama) kupio BGA hladnjake i nakalemio ih na Radeon9800Pro. Nijsam se igrao sa overklokom, ali se da primetiti da se memorijski čipovi dobro greju u radu, pa sam im olakšao muke i (bar u mojoj glavi) produžio radni vek. Pasivni hladnjaci na memoriji grafičkke karte mogu dobro da hlade. Oni sa donje strane kartice se uživaju u promaji koju pravi ventilator na hladnjaku grafičkog procesora. Oni sa gornje strane se "aktivno" hlade ako je hladnjak na procesoru okrenut tako da duva gore/dole. Na tim pločama se dokazano bolje hladi procesor nego kad duva levo/desno (onda se memorija "hladi"). E sad, ako se u priči pominju dodatni ventilatori u kućištu pa jedan od napred duva u grafičku kartu i "aktivno" hladi hladnjake na memoriji sa obe strane grafičke karte. Tada bi trebalo da ima prostora za još bolji overklok kartice.