A evo nekih komentara sa B92 sajta:
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=157436
Klasicni balkanski "denial" - totalna zamena teza i nemogucnost racionalnog utvrdjivanja problema a samim tim i formulisanje ispravnog resenja - plus pravdanje potpuno logicki nepovezanim faktorima (ako su nasi dobri u inostranstvu, kako to da je nas sistem los - a zaboravlja se PROCENAT dobrih i PROCENAT losih i kvalitet PROSEKA)
Dakle - iako postoji dokaz
crno na belo da su nam prosecni rezultati na nivou Indonezije i Tunisa - nasi vrli komentatori smatraju da je sve to jedna velika laz i da smo mi zapravo zemlja malih Ajnstajna :) Verujem da je "Marko Tasic & Blic" prilicno doprineo svemu tome :-)
Sto je jos gore - ljudi koji ukazuju na ocigledan problem koji je mozda najgori od svih - jer je to generacija koja bi trebalo da ucestvuje aktivno u obnovi Srbije - se etiketiraju kao "neprijatelji naroda"... neprijatelji krezubih polupismenih ljudi jesu, a pitanje je da li takvi polupismeni ljudi bez zuba treba da predstavljaju Srbiju?
Pripremite lekove za pritisak... meni je prilicno skocio :)
E, sad... najbolji deo -
ovo bi trebalo da bude obrazovaniji i informisaniji deo stanovnika, onih par % sa PC racunarom i internetom kako li je tek u "onom drugom" sa 10-tak zuba u vilici?
Keep on denying...
Citat:
•
To nije toliko vazno. To je samo "na papiru mrtvo slovo". Koje odslikava jad i bedu "Evro-atlantskih integracija" i samozvanih "stanovnika planete" Koji bi uradili i oni sto se ne trazi ne bi li ocrnili svoju zemlju pred sranim mentorima.
(Mladen M, 8. decembar 2004 12:13)
Citat:
•
"Opsta, teoretska i generalizovana" znanja cine da covek bude osposobljen da sagledava svet oko sebe i da bude pripremljen da krene bilo kojim putem specijalizacije. Grublje receno, samo takva znanja cine da tinejdzer ne postane uskospecijalizovani moron kakvih je puna ta Evropa. Ja zivim u jednoj od njenih prestonica i vidim svakodnevno koji je intelektualni nivo mladih ovde. Znam da je i u Srbijji stanje jako lose i da su tinejdzeri za sve vise motivisani nego za skolu, samo hocu da naglasim da ne treba imati iluzije kako su svi mladi ljudi u Evropi super obrazovani i pametni a u Srbiji jadni nepismeni. To ne da nije tacno, nego nije ni blizu istine.
(Goran, 8. decembar 2004 14:41)
Citat:
Verujem da se se sve srozalo u SRbiji u zadnjih deset godina ali ako je 30 % teoretskog znanja zadrzano u skolama i to je odlicno u poredjenju recimo sa Americkim sistemom. Kada sam ovde dosao bio sam dosta ispred Amerikanaca sto se teorije tice, tacno praksa im je daleko ispred nase zato sto su bogati ali sam to brzo naucio i sad sam tu gde jesam zahvaljucjuci Srpskom skolskom sistemu (a ne kelner ili fizicki radnik). Srbija je siromasna pa nema para da izdrzava skolski sistem koji bi recimo potrosio 5000 $ na eksperimente po studentu (i mnogo vise zaviseci od struke). Svakako treba da idemo u tom pravcu eksperimentalne nauke ali za to treba pricekati a usput zadrzati teoretsku stranu. A sto se tice slicnosti nas, Grka i Italijana po ovom pitanju, ja smatram da su oni kao moje kolege najkreativniji.
(Branko, USA, 8. decembar 2004 15:25)
Ovaj sledeci mi se posebno dopada, kaze covek srpska deca dobri djaci u kanadskim skolama, pa ne treba dizati buku oko rangiranja (u srpskim skolama!!!)! Fucking WOW... neverovatno da osoba koja to pise ima IQ da napise poruku uopste !
Citat:
Vlasti Kanade su zadovoljne "rangom" znanja svojih srednjoskolaca, jer su na visokom, cini mi se cetvrtom mestu. Jedino, nikako da se dogovore da li, ili ne treba voditi evidenciju koje etnicke grupacije najbolje prolaze u njihovim srednjim skolama. Ustanovili su da "dosljaci" daleko bolje prolaze u skoli i da su u nacelu bolje obrazovani. Po onome sto ja pratim, ovde u Torontu, velika vecina djaka koja dodje u Kanadu uz Srbije, nema nikakvih problema sa ucenjem i zavrsava srednju skolu sa nadprosecnim uspehom. U kategoriju "pozeljnih" nacija u kanadskim skolama ubrajaju se Kinezi, Rusi, Rumuni, Srbi i ostali iz bivse Yuge. Zato ne treba dizati preveliku buku oko ovog rangiranja. Naravno, treba raditi na tome da obrazovanje u Srbiji bude sto bolje.
(IvanS, 8. decembar 2004 15:41)
Citat:
Ovakvu procenu shvacam ozbiljno kao i vremensku prognozu u kojoj pise: 'Celo dana suvo i vedro', a kisa pada li pada! Ukoliko nam srednje skolstvo (a verovatno po njima i visoko) tako zaostaje za 'Zapadom', kako je moguce da su nam ljudi decenijama vodeci izvozni proizvod? Desetine hiljada svrsenih srednjoskolaca koji za dve-tri godine nisu uspevali da daju ni uslov za upis u drugu godinu studija u Srbiji, preko su diplomirali bez ikakvih problema. Tragedija je sto se oni vracaju ovde i docekuju sa crvenim tepihom i tretiraju cesto bolje i od onih koji su ovde pokazali neuporedivo bolje rezultate od njih, ali to ne komentar za neku drugu temu.
Na kraju, hajde da se ne lazemo! Ovakva procena je u funkciji pravdanja politike niskih plata prema prosvetnim radnicima. Ako vlada smatra da je to opravdano i posteno, OK, ali istorija nas uci da onaj ko ne placa nastavnike i profesore danas, sutra ce placati narkodilere koje ce toj neprosvecenoj deci prodavati drogu, lekare koji ce tu decu leciti i na kraju pogrebnike. Za to vreme lose placeni prosvetni radnici ce biti zaokupljeni problemom kako da prezive i opravdano ce ih za sve boleti uvo.
(Dragan, 8. decembar 2004 16:16)
Citat:
•
Ovo je glupost kakvu odavno nisam cuo! U Americi fakultete zavrsavaju oni koji kod nas ne bi uspeli srednju skolu da zavrse! Toliko o kvalitetu obrazovanja u Americi! Ja sam na univerzitetu neke casove zavrsavao na znanje iz opste kulture. Gde li je Amerika na toj listi?
(Majstor Igre, 8. decembar 2004 17:14)
Citat:
•
Ako nam je skolstvo tako kako kazu, kako je moguce da nasi ljudi tamo ni u cemu ne zaostaju za ostalim gastarbajterima ili starosedeocima? Ne retko i briljiraju. Pored ''fizikalaca'' tamo imamo dobre mehanicare, molere, inzenjere, fizioterapeute, sofere, lekare, profesore, stolare, kasapine, kuvare, menadzere, pilote, itd. Pa svi ti ljudi i danas se iseljavaju i svako od njih ima najmanje svrsenu srednju skolu koja nam (po njima) nista ne valja!
(Aca, 8. decembar 2004 17:17)
Citat:
•
Ma hajde sta se bunite pa ovdje gdje ja zivim (Skandinavija) djeca nemaju pojma u skolama. Neznaju nista iz matematike a mi koji smo iz ex yu u odnosu na njih znamo i previse. Ne znam ko je izdao ove podatke. ali znam da nismo pri dnu. Mozda nemamo opremu kao i skole na zapada ali u svakom slucaju kad u zavrsimo skolu imamo vece znanje od "ovih zapadnjaka".
(Skandinavac, 8. decembar 2004 17:31)
Citat:
Mnoge zamerke na nas obrazovni sustem su na mestu, narocito kad se odnose na visoko obrazovanje. Medjutim posto je u pitanju osnovno i srednjoskolsko obrazovanje, ocigledno je da izvestaj nema veze sa realnoscu (da ne kazem mozgom). Uzecu za primer samo Kanadu, ciji su srednjoskolci starosti 15 god rangirani na 3. mestu (objavljno u clanku u Toronto Staru na pola strane - opste odusevljenje u publici). Da se razumemo, matematika koja se ovde (u Kanadi)uci na fakultetu je na nivou srednje skole u Srbiji a ona u srednjoj skoli na nivou osnovne u Srbiji. Malo sam pojednostavio, ali to je otprilike to. Ako su po tom izvestaju kanadski klinci dobri matematicari onda znajte da je ovo samo jos jedna fina marketinska (propagandna) lagarija u fazonu "sve nase je najbolje" kojom ispira mozak celom svetu. Sto bi ti isti Kanadjani rekli: good joke.
(Rade Djordjevic-Toronto, 8. decembar 2004 18:06)
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos:
http://www.digicortex.net/node/17 Gallery:
http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! -
https://github.com/psyq321/PowerMonkey