Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pozivanje strukture preko pointera??

[es] :: C/C++ programiranje :: Pozivanje strukture preko pointera??

[ Pregleda: 2620 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

SashaM
Veliki Bečkerek

Član broj: 28482
Poruke: 213
*.ptt.yu.



+1 Profil

icon Pozivanje strukture preko pointera??29.10.2004. u 00:53 - pre 214 meseci
Imam neku strukturu:

typedef struct STR
{
int X;
};

promenjivu kojoj se dodeljuje ta struktura:

STR str1;

kada zelim da pozovem X to je jasno: str1.X=12345;

medjutim, kako pozvati to X kada imam ovaj primer:

char *s; (moze i string s; nije bitno)
s="str1";

sada bih preko promenjive s koja sadrzi ime te strukture trebao pozvati X.
Pretpostavljam da treba nesto preko pointera(?) ali ne ide.

Zna li neko resenje problema?

Pozdrav

Life happens but shit goes on
 
Odgovor na temu

srki
Srdjan Mitrovic
Auckland, N.Z.

Član broj: 2237
Poruke: 3654
..chandran.sbs.auckland.ac.nz.



+3 Profil

icon Re: Pozivanje strukture preko pointera??29.10.2004. u 00:58 - pre 214 meseci
Pa preko tog stringa s ne mozes nikako to da uradis sto hoces (ako sam te dobro razumeo). Da li mozes da opises ceo problem sta hoces u programu da uradis jer siguran sam da postoji resenje koje radi.
 
Odgovor na temu

SashaM
Veliki Bečkerek

Član broj: 28482
Poruke: 213
*.ptt.yu.



+1 Profil

icon Re: Pozivanje strukture preko pointera??29.10.2004. u 01:04 - pre 214 meseci
Zelim da napravim petlju koja ce pozivati odredjenu strukturu (recimo str1) a ta struktura ce imati "childove" odnosno biti povezana sa drugim strukturama istog tipa (str2, str3...) koje ce pozivati prilikom izvrsavanja. Mislio sam da postavim imena tih struktura kao stringove pa da ih tako pozivam prilikom izvrsavanja te prve strukture.
Life happens but shit goes on
 
Odgovor na temu

Milan Aksic

Član broj: 412
Poruke: 1053
*.vdial.verat.net.



Profil

icon Re: Pozivanje strukture preko pointera??29.10.2004. u 02:12 - pre 214 meseci
Verovatno pokusavas da napravis "povezanu listu" i postavis pokazivac na pocetni (head) "cvor".
U tom slucaju "laksi" nacin bi mogao da npr. bude, da struktura sadrzi jos jednu promenljivu (pokazivac istog tipa), koji bi sadrzao adresu sledece instance strukture (ili "child-a").
Code:

typedef struct _STR
{
   int X;
   struct _STR *sledeci;
} STR;
(za vise informacija o povezanim listama, pretrazi forum, jer su ranije vec bile teme o tome)

A da bi se nakon deklaracije promenljive:
Code:

STR str1;

postavio pokazivac na istu, odnosno na pocetni "cvor":
Code:

STR *prvi;
prvi = &str1;
 
Odgovor na temu

SashaM
Veliki Bečkerek

Član broj: 28482
Poruke: 213
*.ptt.yu.



+1 Profil

icon Re: Pozivanje strukture preko pointera??30.10.2004. u 17:27 - pre 213 meseci
OK skontao sam. Hvala
Life happens but shit goes on
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Pozivanje strukture preko pointera??

[ Pregleda: 2620 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.