Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

koji je kod za neke tastere

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: koji je kod za neke tastere

[ Pregleda: 4110 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dejov
Dejan Jovic
Zrenjanin

Član broj: 17537
Poruke: 88
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon koji je kod za neke tastere28.09.2004. u 22:45 - pre 233 meseci
ako na dogadjaj npr edit boxa onkeypress zelim da se nesto desi pritiskom na <enter>, tada pisem
Code:
if key=#13 then...

a kako se pise za tastere F1,F2,F3,strelice u levo,desno,gore, dole...
 
Odgovor na temu

filjo

Član broj: 17551
Poruke: 136
*.co.yu



+1 Profil

icon Re: koji je kod za neke tastere28.09.2004. u 23:12 - pre 233 meseci
Delphi->Help->Delphi Help->Index->"key codes"
 
Odgovor na temu

dejov
Dejan Jovic
Zrenjanin

Član broj: 17537
Poruke: 88
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: koji je kod za neke tastere28.09.2004. u 23:47 - pre 233 meseci
da, nasao sam ih sve tamo:
Code:
Virtual Key Code    Corresponding key

Key_Escape    Escape key
Key_Tab    Tab key
Key_Backtab, Key_BackTab    Backtab key
Key_Backspace, Key_BackSpace    Backspace key
Key_Return    Return key
Key_Enter    Enter key
Key_Insert    Insert key
Key_Delete    Delete key
Key_Pause    Pause key


Naveo sam ih deo, ali sta da napisem
Code:
 if key=key_escape then ...


probao sa ali ne radi. Kako se pise?
 
Odgovor na temu

filjo

Član broj: 17551
Poruke: 136
*.co.yu



+1 Profil

icon Re: koji je kod za neke tastere29.09.2004. u 00:14 - pre 233 meseci
Tebi trebaju ovi drugi kodovi otkucaj "virtual key codes". Koristis ih sa vk_escape..., itd.
 
Odgovor na temu

Milos D
Beograd

Član broj: 5621
Poruke: 280
*.ptt.yu



+1 Profil

icon Re: koji je kod za neke tastere29.09.2004. u 08:38 - pre 233 meseci
U KeyPress eventu dobijas char parametar i ne mozes da ga poredis sa VK_ESCAPE (Delphi 5) ili KEY_ESCAPE (Delphi 7) jer su to brojevi. Escape je ASCII #27 pa mozes da pitas if key = #27. Mislim da ces dobiti KeyPress event za escape, ali za F1, F2, kursorske i mnoge druge tastere dobijas samo KeyDown i KeyUp. Postavi breakpoint na prvi red KeyPress metode pa ces videti da li se poziva event za odredjeni taster. (Onda postavi mouse pointer na promenljivu "key" pa ces videti i ASCII kod tastera.)
 
Odgovor na temu

slavica2000
Slavica jovanovic
Uzice

Član broj: 31101
Poruke: 55
*.ptt.yu



+1 Profil

icon Re: koji je kod za neke tastere29.09.2004. u 11:11 - pre 233 meseci
Za F1 if key=#112 then...
Za F2 if key=#113 then...
vuka
 
Odgovor na temu

bancika
Branislav Stojkovic

Član broj: 24844
Poruke: 631
213.184.102.*

Sajt: www.diy-fever.com


+1 Profil

icon Re: koji je kod za neke tastere29.09.2004. u 19:40 - pre 233 meseci
if vk_F1, vk_F2, sto je mozda zgodnije, jer ako stavljas samo #xxx onda ne znas sta znaci :)
Ride the rainbow, crack the sky

DIY gitare, pojacala i efekti www.diy-fever.com
 
Odgovor na temu

mrkvojed

Član broj: 38336
Poruke: 43
*.ptt.yu.



Profil

icon Re: koji je kod za neke tastere02.04.2005. u 10:50 - pre 227 meseci
- Escape se moze uloviti kao Char , isto kao slova , pomocu
Form eventa OnKeyPress :


if Key = #27 then ...


- Kodove tastera (zasto je Esc = bas 27) mozes dobiti ovako :

procedure TForm1.FormKeyPress(Sender: TObject; var Key: Char);
begin
Label1.caption := IntToStr(ord(Key));
end;


- Primetices da kad pritisnes F2 ne dobijes nista.


- F2 i sl. se "fataju" pomocu OnKeyDown eventa i virtuelnog koda.
Tada je Key tipa Word :


if (Key = VK_F2) then ...


I ja sam pocetnik, i mene je ovo iritiralo - da ne kazem ...
Ali ovo kod mene radi.

Moze neko iskusan da kaze da li je portabilno, sta je najbolje ...

Pozz svima
 
Odgovor na temu

peromalosutra
Ivan Rajkovic
Software engineer
Luxoft
Berlin

Član broj: 54774
Poruke: 864
*.dialup.blic.net.



+148 Profil

icon Re: koji je kod za neke tastere09.04.2005. u 10:49 - pre 227 meseci
Najlakse je da napravis program koji ce ti sam racunati kodove pojedinih tastera kao sto je to i mrkvojed predloyio, samo moj program malo drugaciji:

program znak;
uses crt;
var taster:char;
sifra:integer;
begin
repeat
taster:=readkey;
sifra:=ord(taster);
writeln (taster,'=',sifra);
until sifra=27;
end.

:)

 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: koji je kod za neke tastere10.04.2005. u 02:03 - pre 227 meseci
Ovaj... peromalosutra Delphi malo drugacije radi sa virtualnim kodivima karaktera tako da to bas i nece pomoci... tvoj programcic ce recimo kada pritisnes strelicu na gore da vrati dva karaktera, prvi $00, a drugi ne znam tacno... sta ce se desiti kad pritisnes win taster ili popup menu taster?
 
Odgovor na temu

engineer

Član broj: 45205
Poruke: 113
*.metrohive.neobee.net.

Jabber: engineer


Profil

icon Re: koji je kod za neke tastere10.04.2005. u 09:23 - pre 227 meseci
Erm, u Delphi helpu kaže...
Code:
VK_LBUTTON    Left mouse button
VK_RBUTTON    Right mouse button
VK_CANCEL     Control+Break
VK_MBUTTON    Middle mouse button
VK_BACK       Backspace key
VK_TAB        Tab key
VK_CLEAR      Clear key
VK_RETURN     Enter key
VK_SHIFT      Shift key
VK_CONTROL    Ctrl key
VK_MENU       Alt key
VK_PAUSE      Pause key
VK_CAPITAL    Caps Lock key
VK_KANA       Used with IME
VK_HANGUL     Used with IME
VK_JUNJA      Used with IME
VK_FINAL      Used with IME
VK_HANJA      Used with IME
VK_KANJI      Used with IME
VK_CONVERT    Used with IME
VK_NONCONVERT Used with IME
VK_ACCEPT     Used with IME
VK_MODECHANGE Used with IME
VK_ESCAPE     Esc key
VK_SPACE      Space bar
VK_PRIOR      Page Up key
VK_NEXT       Page Down key
VK_END        End key
VK_HOME       Home key
VK_LEFT       Left Arrow key
VK_UP         Up Arrow key
VK_RIGHT      Right Arrow key
VK_DOWN       Down Arrow key
VK_SELECT     Select key
VK_PRINT      Print key (keyboard-specific)
VK_EXECUTE    Execute key
VK_SNAPSHOT   Print Screen key
VK_INSERT     Insert key
VK_DELETE     Delete key
VK_HELP       Help key
VK_LWIN       Left Windows key (Microsoft keyboard)
VK_RWIN       Right Windows key (Microsoft keyboard)
VK_APPS       Applications key (Microsoft keyboard)
VK_NUMPAD0    0 key (numeric keypad)
VK_NUMPAD1    1 key (numeric keypad)
VK_NUMPAD2    2 key (numeric keypad)
VK_NUMPAD3    3 key (numeric keypad)
VK_NUMPAD4    4 key (numeric keypad)
VK_NUMPAD5    5 key (numeric keypad)
VK_NUMPAD6    6 key (numeric keypad)
VK_NUMPAD7    7 key (numeric keypad)
VK_NUMPAD8    8 key (numeric keypad)
VK_NUMPAD9    9 key (numeric keypad)
VK_MULTIPLY   Multiply key (numeric keypad)
VK_ADD        Add key (numeric keypad)
VK_SEPARATOR  Separator key (numeric keypad)
VK_SUBTRACT   Subtract key (numeric keypad)
VK_DECIMAL    Decimal key (numeric keypad)
VK_DIVIDE     Divide key (numeric keypad)
VK_F1         F1 key
VK_F2         F2 key
VK_F3         F3 key
VK_F4         F4 key
VK_F5         F5 key
VK_F6         F6 key
VK_F7         F7 key
VK_F8         F8 key
VK_F9         F9 key
VK_F10        F10 key
VK_F11        F11 key
VK_F12        F12 key
VK_F13        F13 key
VK_F14        F14 key
VK_F15        F15 key
VK_F16        F16 key
VK_F17        F17 key
VK_F18        F18 key
VK_F19        F19 key
VK_F20        F20 key
VK_F21        F21 key
VK_F22        F22 key
VK_F23        F23 key
VK_F24        F24 key
VK_NUMLOCK    Num Lock key
VK_SCROLL     Scroll Lock key
VK_LSHIFT     Left Shift key (only used with GetAsyncKeyState and GetKeyState)
VK_RSHIFT     Right Shift key (only used with GetAsyncKeyState and GetKeyState)
VK_LCONTROL   Left Ctrl key (only used with GetAsyncKeyState and GetKeyState)
VK_RCONTROL   Right Ctrl key (only used with GetAsyncKeyState and GetKeyState)
VK_LMENU      Left Alt key (only used with GetAsyncKeyState and GetKeyState)
VK_RMENU      Right Alt key (only used with GetAsyncKeyState and GetKeyState)
VK_PROCESSKEY Process key
VK_ATTN       Attn key
VK_CRSEL      CrSel key
VK_EXSEL      ExSel key
VK_EREOF      Erase EOF key
VK_PLAY       Play key
VK_ZOOM       Zoom key
VK_NONAME     Reserved for future use
VK_PA1        PA1 key
VK_OEM_CLEAR  Clear key
 
Odgovor na temu

davornik
Davor Nikolić
TCS S.E. Europe
Vršac

Član broj: 229106
Poruke: 2
91.150.123.*

Sajt: www.radnovreme.co.rs


Profil

icon Re: koji je kod za neke tastere21.08.2009. u 13:18 - pre 173 meseci
probaj ovako nesto

procedure TForm1.ComboBox3KeyPress(Sender: TObject; var Key: Char);
begin
if (Key in ['A'..'z']) or (Length(ComboBox3.Text) > 5) and (Ord(Key) <> VK_BACK) then Key:=#0;
end;
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: koji je kod za neke tastere

[ Pregleda: 4110 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.