Sta izabrati Informatiku(Programiranje) ili Automatiku (FTN-Novi Sad)?
Sta izabrati Informatiku(Programiranje) ili Automatiku (FTN-Novi Sad)?
Navescu prednosti i mane oba smera.Ovo je subjektivni stav i ako primetite da nesto ne valja ispravite me.
Racunarske nauke.
+ Mogucnost lakseg zaposlenja posto se stice znanje takvo da je potrebno sirem krugu privrednih grana.
+ Nema puno matematike i dosta stvari se radi preko vezbi, tj daje se vise akcenat na praksu.
- Sve sto se radi u principu se moze pokriti sa razim kursevima,a automatiku nigde ne mozemo nauciti na kursu.
- Velika konkurencija, informatika se izucava na PMF-u,ekonomskom,FON-u pa cak postoje od skoro i privatni racunarski fakulteti.
Automatika.
+ Izucavanje stvari koje povezuju elektrotehniku sa medicinom(biomedicinski signali),energetikom(automatika u energetici).
+ Program nije preopterecen sa obaveznim vjezbama i projektima.
+ Samo se izucava jos i na masinstvu.
+ Mlad, moderan i sposoban nastavni kadar( na inforamtici je jos uvjek Zora Konjovic glavna.No comment )
- Slaba potraznja za ovim kadrom kod nas(ne znam kako je u svetu) ?
- Puno matematike.Slabo opremljene laboratorije za prakticno izucavanje.
Viditie meni su do sada predmeti sa obe katedre isli dobro kao i ocene iz istih.Znaci ide mi i jedno i drugo.Dakle,nije problem da li ce mi dobro ici na nekom od ovih smjerova nego sta mogu raditi sutra ako zavrsim prvi a sta ako zavrsim drugi.
Sta bi vi izabrali ili sta ste mozda vec izabrali i zbog cega ?
Ovde vam je plan i program i jednog i drugog smera:
http://ccd.ns.ac.yu/files/ccd-undergrad.pdf