AMomcil Aleksandar Momcilovic SW inzenjer myVR Software Oslo, Norveska
Član broj: 27189 Poruke: 773 193.214.113.*
|
Lepo ti je Nebojsa sad rekao. Ni izmedju 3MP i 5MP ne bi video razliku..
U Beogradu su Olympusi, kad kupujes u radnji, JEZIVO skupi. Papreno. Evo, kod mene u Norveskoj, A80 i C5000 kostaju isto. Dakle, DERU te u Olympusu, ne vrede tih cena. Ako kupujes preko oglasa, od nekog direktno, to je druga stvar. Pomenute cene su smejurija, veruj mi.
C740/C750 i C5050 se vise ne proizvode. Jedino kad ih nadjes na rasprodaji, pa im je cena jos niza. Zamenili su ih C725/760/765/770 modeli. Da kazemo da onaj 760 odgovara npr. C740 i kosta npr. kao i A80.
Sto se tice spoljnog blica.. Ako ne koristis originalan Olympusov blic, moraces da rucno podesavas, ne znam kako tacno funkcionise. Olympusov nije bas jeftin.
Spoljni blic je po pravilu mnogo snazniji, mocniji, mozes da koristis odbijanje svetla i sl. Cesto je zgodan za studio, snimanje portreta, makroa i sl. Uvek ce fotografije izgledati bojle sa spoljnim blicem, kad umes da ga koristis, a i dobacuje mnogo dalje. Ali, generalno, za obicnu primenu, ne koristi se cesto.
Ako mislis na klasicno a nocno snimanje - za to ti treba stativ i duga ekspozicija.
C750 je skuplji jer ima dugacak 10x zum. Objektiv je taj koji dosta kosta. Tacno je da je kvalitet manji nego kod A80, ali je i dalje veoma dobar. Ako ne pravis uvecanja, dovoljno je dobar.
Po tim cenama, C5000 ne vredi razlike u odnosu na A80. Pretpostavljam da je kod tih derikoza i C750 papren, na zalost.
Mozes pogledati i Canon A75. Jeste, ima 3MP, nema rotirajuci ekran, ali je zato detaljniji.
Jos bolje, posto ti ne trebaju skroz manuelne kontrole, mozes da pogledas Canon Ixus 400, 430, 50, koji vec imaju. Prave odlicne slike (kao A80), a manji su i kvalitetnije izradjeni. JEdina prednost A75/A80 su manuelne kontrole. I mozda ti Ixus bude premali.
Ako odemo na druge marke, mislim da bi ti se dopao novi Sony P73, ako ga ima. Ili Nikon 4300. Ma, ima masa dobrih aparata za tu sumu.
Canoni A70/75/80 su vrlo popularni kod foto entuzijasta, jer su najjeftiniji modeli koji pruzaju puno fotografske kontrole. ISto vazi i za Olympuse C5000, 750 itd. samo si naleteo na previsoke cene Olympusa. Ima i za manje, nadam se.
Jos jednom, ne nasedaj na te price o razlici kvaliteta. Ti Canon, Olympus, Sony, Nikon aparati svi prave sjajne snimke. Takodje i Fuji, Kodak, Minolta.. Jeste, neki su bolji od drugih, ali ces tesko primetiti to u praksi. Mnogo vece razlike su kod jeftinijih modela.
Mnogo je vaznije kako se tebi dopadne neki aparat - dimenzije, kako ti lezi u ruci, ekran, osecaj, brzina rada. Sony je tu odlican, vrlo brz. Onako, na nevidjeno, ja bih ti preporucio Sony P73 ili W1. Ili Canon Ixus 400.
Ali i A80 je odlican. I Olympus... :D:D:D:D. I opet na pocetak.. ;)
|