Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Problem sa Bazama u Delphiju

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Problem sa Bazama u Delphiju

[ Pregleda: 3742 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

srdja

Član broj: 2128
Poruke: 11
*.ptt.yu



Profil

icon Problem sa Bazama u Delphiju21.01.2002. u 17:35 - pre 250 meseci
Pravim jedan program u delfiju koji ima jednu prostu bazu podataka. Posto taj program treba da radi pod mrezom kako je najbolje i gde da napravim tu bazu, mislim kako da kreiram tabele koje ulaze u tu bazu(SQL DB Desktop ili nesto drugo)?
-Drugi problem:
Dve tabele su mi povezane preko polja
"SerNo". Kako sada kada hocu da unesem neki novi zapis u glavnu tabelu kako da mi se zapis iz polja "SerNo" iz glavne tabele upise i u polje "SerNo iz druge tabele kako bi one i dalje funkcionisale zajedno.
Kako da iz komponente Query ,kada uradim neku filtraciju podataka iz neke tabele (uz pomoc SQL upita), ucitam isfiltrirane podatke u komponentu LISTBOX u padajucu listu probao sam sa ovom komandom ali ne radi kako treba
ListBox1.Items.Add(Query1.Fields[0].AsString);
-Na sta sve treba da obratim paznju kod izrade programa za rad sa bazama.
Da li da te baze izradjujem u InterBase Windows ISQL ili negde drugde
HVALA

srki
 
Odgovor na temu

Dragan
Dragan Gajic
Software Architect
Novi Sad

Član broj: 1596
Poruke: 76
*.neobee.net



+15 Profil

icon Re: Problem sa Bazama u Delphiju22.01.2002. u 08:44 - pre 250 meseci
Iz ovoga sto si napisao, ja eventualno mogu da izvedem zakljucak da radis sa Interbase-om.

Sto se tice kreiranja baze, mozes recimo u ErWin-u da napravis ER model, pa da izgenerises DDL. Ili da napravis skript pa da izvrsis...

Sto se tice mreze, Interbase server na jednu masinu, Interbase klijente na ostale, podesis IP i to radi. Mozes i bez Interbase klijenata, koristeci MIDAS.

Za list box mi daj ceo kod, ako radis sa Interbase-om RecordCount ne radi, tako da je mozda tu problem.

Pozdrav.





"The most likely way for the world to be destroyed, most experts agree, is by
accident. That's where we come in; we're computer professionals. We cause
accidents." - Nathaniel Borenstein
 
Odgovor na temu

srdja

Član broj: 2128
Poruke: 11
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Problem sa Bazama u Delphiju23.01.2002. u 13:28 - pre 250 meseci
Ceo kod ove komande izgleda ovako:
var
S: String;
I: Integer;
begin
// KaroserijaList.Items.Clear; ----->>ne znam da li ovo treba da stoji bas tu
for I := 0 to VrstaVozila.ItemIndex do
begin
S := VrstaVozila.Items.Strings[I] + '%';
QueryKaroserija.Close;
QueryKaroserija.Prepare;
QueryKaroserija.Params[0].AsString := S;
QueryKaroserija.Open;
KaroserijaList.Items.Clear;
KaroserijaList.Items.Add(QueryKaroserija.Fields[0].AsString);
end;
end;

SQL upit:
Select Karoserija from DecimalneOznake
where Vrsta_Vozila like :Vrsta


Problem je znaci u ovome (ne radi kako treba):
KaroserijaList.Items.Add(QueryKaroserija.Fields[0].AsString);

Ovo isto uradjeno ovako radi:
KaroserijaList.Items.Add(Table1.Fields[0].AsString);

Znaci sa Query nece da radi kako treba U TOME I JESTE PROBLEM.

A sto se tice onog povezivanja baza nije mi bas jasan tvoj odgovor molim te pokusaj da mi to malo sire objasnis.
Caos!!!!!

srki
 
Odgovor na temu

srdja

Član broj: 2128
Poruke: 11
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Problem sa Bazama u Delphiju23.01.2002. u 13:31 - pre 250 meseci
Ispravka nisam mislio povezivanje baza vec POVEZIVANJE TABELA UNUTAR JEDNE BAZE znaci kako da polje preko koga su ove tabele povezane kada unesem ga u glavnu tabelu ono se automatski prekopira i u drugu tabelu I TAKO OVE DVE TABELE OSTANU I DALJE POVEZANE PREKO TIH KLJUCNIH POLJA
srki
 
Odgovor na temu

Dragan
Dragan Gajic
Software Architect
Novi Sad

Član broj: 1596
Poruke: 76
*.neobee.net



+15 Profil

icon Re: Problem sa Bazama u Delphiju24.01.2002. u 12:48 - pre 250 meseci
Citat:

QueryKaroserija.Close;
QueryKaroserija.Prepare;
QueryKaroserija.Params[0].AsString := S;
QueryKaroserija.Open;
KaroserijaList.Items.Clear;
KaroserijaList.Items.Add(QueryKaroserija.Fields[0].AsString);
end;


Posto ovo vrtis u petlji, ti svaki put pozivas Clear tako da obrises sta si upisao.
Drugo, kada koristis like moras staviti argument u '' (navodnike) : QueryKaroserija.Params[0].AsString := QuotedStr(S);

Citat:

Problem je znaci u ovome (ne radi kako treba):
KaroserijaList.Items.Add(QueryKaroserija.Fields[0].AsString);


Ovo ces lako proveriti, ubaci jedan ShowMessage(QueryKaroserija.Fields[0].AsString) pre Add, pa ces videti da li Query nesto vraca. Zasto uopste koristis LIKE, on je dosta neracionalan?

Citat:

A sto se tice onog povezivanja baza nije mi bas jasan tvoj odgovor molim te pokusaj da mi to malo sire objasnis.
Caos!!!!!


Nejasan ti je jer ti nisam nista odgovorio:)))
To je malo sira tema, gde imas storirane procedure i trigere koristis to, kod lokalnih baza imas dogadjaje tipa AfterPost i slicno...uglavnom moras da ga isprogramiras...

Pozdrav.
"The most likely way for the world to be destroyed, most experts agree, is by
accident. That's where we come in; we're computer professionals. We cause
accidents." - Nathaniel Borenstein
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Problem sa Bazama u Delphiju

[ Pregleda: 3742 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.