zi:: Igor Marinović Manufaktura doo Internet inženjering Palić
Član broj: 18090 Poruke: 642 212.200.52.*
|
Odlična tema! ... koja se prilično raširila. Imam dosta komentara, pa će moj post biti prilično raširen ::
Razočarao sam se sa razmenom banera kod nas. Ne zato što sam očekivao navalu na sajt koji smo radili, ili fantastičan CT% prosečnog banera koji smo postavil radi testa ... Baš sam se iznenadio lošim admin stranicama na banner exchange sajtovima: uključivanje u program nakon nekoliko (previše) dana, nedovoljne i neažurne statistike, a poseban biser mi je pokazivanje banera na admin stranicama. Možete zamisliti da će nekoga zainteresovati baner dok gleda statistike? Well ... Tako da mislim da ćemo uskoro da zaboravimo ovaj eksperiment. CT% je bio sličan bluesmanovom.
CT% :: jeste, mnogo njih očekuje previše od Internet marketinga. Uobičajena su pitanja tipa: "A koliko ću ja da zaradim od toga?". To je isto kao da pitate onoga koji vam izdaje jumbo plakat "da li će kupac čim vidi moj plakat skrenuti u prvu radnju da kupi moj proizvod". Naravno da se radi o izgradnji branda. Prikazani oglasi, makar nekliknuti, imaju svoju snagu. Na žalost, ili na sreću, baneri itekako mogu biti praćeni, pa reklama, pored dimenzija "lepo izgleda", "svuda se vidi", ima i dodatnu dimenziju: "koliko je ljudi kliknulo". E, tu je draž.
Ne bavim se marketingom, sticajem okolnosti smo programirali dva baner servera koj danas isporučuju vise od 2 miliona banera dnevno, i to tako već 4 godine. Rade u Mađarskoj, oni su za pi-pola ispred nas, ali dovoljno blizu da i mi možemo očekivati slična dešavanja. Bilo mi je interesantno pratiti kako se razvijaju baner kampanje. Nakon par >8% GIF banera 2000-te godine, došlo je zatišje sa rezultatima mnogo manjima od 1% ... Jesu oni odradili na popularisanju branda, ali problem je što to menadžere baš i ne interesuje.
Ne mogu da se složim da ljudi ne klikću na banere. Činjenice ukazuju na suprotno. Korištenjem flash banera (vi ih mrzite, ja ih mrzim, ali koriste se), strogo vremenski targetovanim, mogu se postići fantastični rezultati. Obično su to kampanje od 2 nedelje, baner se pojavljuje svugde. Radi se o jednom mobilnom provajderu u mađarskoj. Možete li da zamislite ovakve rezultate za banere ovih dana?
366166/28638 (7.82%) (AV/CT (CT%))
344150/26230 (7.62%)
...
Pazite: nije to 100 pojavljivanja, pa sam ja kliknuo 10 puta za probu, i još njih dvoje, pa je CT% 12%. Nego se tu radi o pola miliona AV (baneri su se pojavljivali u više veličina)! I to nije izolovani slučaj, nego se to ponavlja već dve godine.
Doduše, mnogo bolji rezultati se postižu direkt e-mail marketingom. To je ipak prava stvar. Uprkos nenormalnoj količini SPAM-a koji dobijamo, ljudi još vole dobijati personalizovane poruke, ili čak SMS-ove. 10% CT% nije neočekivan za više od 10.000 pisama.
Što se tiče cena banera, uvek su preskupi. Verujem da je isplativije raditi tihi gerila marketing na forumima i probati napraviti što bolji google ranking, nego plaćati najpopularnijim sajtovima. Ako ništa drugo, možete kupiti polovni auto nakon mesec dana ::
Nemojte verovati zvaničnim cenama koje se objavljuju na sajtu. Siguran sam da se sa dogovorom mogu spustiti za 50%, ukoliko se radi o dugoročnijem aranžmanu ...
Jeste, monitor.hr je dobar. Poznajem Anderlona, vlasnika monitora, stvarno je cool tip, i ima viziju. forum.hr i blog.hr to dokazuju.
Toliko za sada ::
|