Nikola_BGD Beograd
Član broj: 25863 Poruke: 340 *.232.eunet.yu
|
Pozajmio sam Sony MiniDV kameru pre neki dan i snimao tu i tamo, i sada bih trebao da to prebacim na komp, pa s tim u vezi imam par (verovatno glupih) pitanja:
1. Ljudi od kojih sam uzeo kameru nemaju firewire kabl, pa me zanima gde bih mogao to da kupim, pretpostavljam da mi treba onaj 4pin/6pin ?
2. Kad nabavim kabl, da li mi treba neki softver za prebacivanje materijala ili se po povezivanju kamera vidi u my computeru kao removable disk drive (kao kad s e povezu oni mali usb flash drajvovi) pa je potrebno samo iskopirati materijal ? Ovo pitam je rljudi nisu dobili cd uz kameru i nemaju pojma o tome, a i ja se ranije nisam time bavio pa nemam pojma kakva je procedura u pitanju.
3. Ako je potreban softver, koji mi softver treba, po mogucstvu da je besplatan da mogu da ga svucem sa interneta, a ako ima gomila tih programa, koji preporucujete da ije mnogo glomazan pa da ga skidam 10 dana, posto kameru treba i da vratim ljudima u neko dogledno vreme?
4. Najzad, koliko mesta okvirno zauzima taj materijal kada se prebaci sa kamere, da znam kolko mesta na hdd da oslobodim ?
Ovo su verovatno nebulozno glupa pitanja i 90% ljudi ce da se smeje kad ih procita, al stvarno nisma imao ranije iskustva s ovim pa je svaka pomoc dobrodosla
Hvala unapred i pozdrav,
Nikola
Ps. ako ima negde na netu neko dobro uputstvo kako se sve ovo radi, ostavite link, ako vam nije cimanje :)
|