ok da nastavim :)
Skeniranje - Pa kad se kaze skeniranje barem u ovoj bransi, mislis se na precizno (ili vec kakvo) skidanje kordinata sa odredjenog dela - Npr merna masina - ili obicna CNC masina ti kad pomeras glodalo i dovedes ga u neku tacku, ispise koridinate po osama - To je PRAKTICNO TO - E sad zamisli da na nekom delu oznacis npr 100 tacaka - referentnih za taj deo, da bi ga mogao prebaciti u kompjuter (a objasnjenje sledi). Tacke koje si dobio koristeci merni ili cnc masinu, unosis u kompjuter i onda radis "redizajn" sa namerom da ako vec nemas model u kompjuteru da ga dobijes - Ok - onda ga mozes redizajnirati - mislim izmeniti, a to vecinom znaci ili uprostiti, ili unaprediti ili sta vec - Nadam se da bez obzira sto je "pisanije" malo zbrda zdola, da si shvatio (a i ostali)
Npr pogledaj malo kako izgledaju spojleri za neke besna sportska kola (bas za njih jer na ostalima mogu biti i relativno prosti) - pa to su na primer komplikovane stvari - kako bi ih prebacio u kompjuter, - znamo i samo sta znaci kopiranje (dodaj malo redizajna i imas svoj deo). Takve delove je "tesko izmeriti" jer prakticno nemos da ga uhvatis ni za glavu ni za rep. Onda se taj deo stegne u masinu (normalno ako je od plastike onda se izuzetno vodi racuna o tome da bude osiguran od pomeranja, ali da se ne izvitopere jer platika je lako savitljiva) i sledi postpuka razmisljanja sta ti treba od referentnih tacaka da bi mogao da ga izdizajniras. Normalno sa iskustvom dolaze i odluke koliko ti tacaka treba, i kako ces taj model izdizajnirati kad te tacke dobijes. Veruj mi postoje stvari koje su toliko komplikovane da se na drugi nacin i ne daju izmeriti" ili izkontrolisati a da ne koristis merne ili cnc masine. Inace Merna masina i Cnc masine se razlikuju vrlo malo - imas male i velike merne masine - Male nemaju motor, vec se rucno kontrolise i pipa (imas pipalicu sa svih 5 krakova (ne racunajuci sesti koji je nosac pipalice). Dovoljno je precizna za dobar deo poslova, ali nemozes na nju da stavis veci deo od npr 30x30x30 cm. Velika merna masina ima prakticno sve sto i standardna cnc masina - Elektro ili step motore za pokretanje , jedino sto joj fali je glavni motor za glodalo. Prakticno bi mogao naci potpuno iste dve masine - cnc - ali da jedna bude proizvodnaj a druga merna. Mislim danas se ljudi snalaze na razlicite nacine, pa se proizvodna masina uz kupovinu (ili se dobije standardno uz masinu) pipalice koristi i za skeniranje. Moja topla preporuka ti je da se jos nekoliko meseci posvetis ovom sto sam ti gore u pismu preporucio. Nautika, kola i slicne stvari su uvek bile na ceni - Malo je ljudi koji se bave time na iole ozbiljniji nacin. Inace nekoliko ovdasnjih proizvodjaca ima ideju da kupi tu i takve masine (velike za izradu modela) ali ako im neko to isto ponudi za "razumne pare" verujem da bi se odlucili za saradnju bez ulaganja u kupovinu.
Sto se tice dizajna - nije tako prosto kao sto ti kazes Loft i sweep - Malo je komplikovanije - cak mnogo komplikovanije. Za dizaj trupa - korita se koriste specijalizovani softveri takoreci kao za analize CAE ili kod nas MKE (metoda konacnih elemenata) - fluida - Onda se to sto dobijes u presecima prebacuje u paket za dizajn pa se onda to sto si uvukao - a to su preseci na pola ili na jedan metar spajaju i dobijaju se povrsine trupa. To uopste nije tako jednostavno kako sto zvuci ovde ovako objasnjnje. Prilikom dizajan tih i takvih povrsina koriste se i "tenzori" tacnije mogucnost da u programu vidis koliko je linija koju si napravio (npr 15 m) u svari dobra, da se ne bi desilo da, kad stanes pored korita, a ono vec napravljenjo, a ono tamo vidis neravnine - koje nisi video dok si dizajnirao. Za sad bih toliko o tome, ako bude trebalo, vraticu se opet na to - ako treba nesto razjasniti - da se vratim na masine - Macina "kombinirka" ako sam te dobro razumeo je u svari "OBRADNI CENTAR" ali u svakom slucaju kolege su mi vise strucnije u toj oblasti, pa cu ih u narednih dan dva pitati, pa cemo NASTAVITI PRICU OKO CENA.
Kad smo vec kod ovog dela koji si spominjao a vezano za - inventor kao osnova- U proE mozes ubacivati skeniranje koordinate, mozes redizajnirati i dizajnirati komplikovane stvari, dobiti tehnicku dokumentaciju za cas, a li takodje je ProE poznati poprilicno u Evropi kao jedan od najboljih paketa za CNC programiranje - tacnije za Cam - zato ga ja i radim - Sve imam u njemu, bez ikakvih problema to prebacujem iz jednog dela paketa u drugi, "normalno bez ikakvih gubitaka"
DA zaboravih - Te velike merne masine mogu biti kontrolisane uz pomoc kontrolne jeinice, ali ne samo to, vec i sa kompjutera. Mogu biti standardne kao te o kojima smo pricali, a mogu biti i laserske - verujem da ima jos tehnologija - npr ultra zvuk - koje se koriste u toj bransi, ali nisam bas previse zalazio u te vode - Samo koliko je meni bilo potrebno, za moju masinu. Inace dok sam radio u utvi, jedno vreme sam proveo u odeljenju za kontrolu - Kontrolisala se svaka masinska operacija, pa sam tu imao cast da radim sa jednom dea masinom (mislim da je sto bio oko 3-4 metra) koja se koristila za neke komplikovane ramove - inace tom masinom su kontrolisani delovi - ramovi - za B 747, dok su se proizvodili ovde kod nas. Utva je ima jednu jako preciznu (mislim da je to bila jedina na ovoj polovini evrope) cnc masinu sa moguvcnoscu da obradjuje delove i da 5-6 metara.
Evo nekoliko linkova cista da malo bolje razumes sta sam pisao gore
http://www.kreon3d.com/products_machine.php
http://www.kinematic-eng.co.uk/
http://www.sheffieldmeasurement.com/productmain.shtml
http://www.surface-scan.com/products.htm
http://www.helmel.com/
Zaboravih jos jednu stvar da napisem. Postoje i "rucni" skeneri 8oko 5000$) za kucnu upotrebu, koji se koriste prilikom komplikovanih modelinga (npr za kojekave filmove, a skeniraju se stvari kao sto su npr dinosaurusi, cudovista i slicno). Znam da se to moze u neku ruku koristiti i za CAd, pa samim tim u u ovom nasem poslu.
Mislim da je dosta od mene za sada :)
Speling