Zamolio bih za malo pomoći od iskusnijih članova.
Imam stariju AEG Lavatherm sušilicu, nekih 10-tak godina. Za sve to vreme nije bilo kvarova, normalno je radila, jedini put kad je otvarana, radi popravke je bilo pre oko 5 godina, zbog zamene kaiša bubnja.Tada je i očišćena od prašine i to je sve.
Pre nekih mesec dana, počela je da zeza. Ubaci se mokar veš, ona normalno odradi sušenje i sve ok. Sledeći put ništa, upalimo je, bubanj se nakratko pokrene, i onda se mašina isključi, "Ende", to sve traje nekih 10-15tak sekundi. Pokušamo ponovo, ništa. Već sledeći dan radi sve normalno i tako još dva tri puta. Zatim opet tajac. U zadnje vreme tajac je bivao sve češći.
Nisam hteo da zovem servis, nije u garanciji, stara je. Već imam u rezervi novu, koja stoji nekorišćena i biće stavljena u pogon ako ovoj ne bude spasa.
Ali reših da pokušam.... otvorio sam je, skinuo grejač, premerio instrumentom i on je ok, instrument pokazuje nekih 80 Ohma na kontaktima grejača.
Proverio sam instrumentom i kontakte ona dva termo prekidača/osigurača. Jedan meri nekih 0,5 Ohma stabilno, dok drugi (sa žutom tačkom) pokazuje nestabilne vrednosti, počne od 0,2 Ohma, pa brzo menja vrednost čak i do 180 Ohma, pa opet padne, pa poraste i tako u nedogled.
Da li ja radim nešto pogrešno? Da li je taj termo prekidač razlog neispravnog rada sušilice ili je nešto drugo u pitanju.
U prilogu je par slika....

Sušilica AEG Lavatherm, nekad suši, nekad ne....