Malo realnosti nije naodmet:
U vecini zgrada zidanih pre 1970. zastitna nula nije odradjena kako valja. U takvm stanovima su jos uvek instalirani razvodni ormani s topljivim osiguracima, koje su neki revnosni domacini odavno zamenili modernijim verzijama, ali mnogi kada renoviraju stan samo krece i farbaju, a instalacije ne diraju. FID sklopke su naucna fantastika velikoj vecini obicnih, tehnicki mahom neobrazovanih smrtnika. A i oni koji su svesni rizika su lenji da preduzimaju bilo sta. Zakrpi da radi, drzi vodu dok majstori odu, ako radi - ne diraj. To je taj mentalitet.
U mnogim zgradama u centru Beograda zastitni ventili za vodu u stanovima ne rade, niti je vlasnike briga da to srede. Tako, kada nesto procuri ili mozda samo treba zameniti cesmu - zatvara se voda u celoj stambenoj zgradi. Cesto bez najave. Gazda koji ima problem samo udje u podrum gde stoji ventil, zatvori vodu, a onda kada komsije krenu da vriste i urlaju da nema vode, on sleze ramenima i kaze: imam poplavu. Da, ziveo sam u takvoj zgradi dok sam bio u Beogradu. I da, svako gleda samo sebe, svako smatra da su granice njegove drzave ulazna vrata njegovog stana - nije ga briga za ono dalje. Ja pa ja, samo ja i jedini ja. Rezultat mozete da vidite na svakom koraku u Beogradu - poput onih zgrada gde je svaki sprat okecen razlicito ili gde gazda lokala u prizemlju samo ofarba deo fasade gde mu je lokal, sto je npr. u Becu nezamislivo!
PP aparate nema skoro nijedna zgrada. Pre 50 godina bio je donet neki zakon po kome je svaka stambena zgrada morala da ima PP aparat. Ja se secam da su u nasoj zgradi tada instalirali PP aparate, o kojima je vodila racuna mesna zajednica. Naravno, aparati su dobili noge vec za nekoliko godina. Vise ih nema. A i da ih ima, veoma malo ljudi ume da ih koristi. Mi smo obuku za to imali delom u skoli (ONO i DSZ SFRJ - znaaam, dosadni predmeti), a mi stariji smo to isto imali i u JNA. Ovi mladji influenseri bi aparat gledali kao da je doleteo s druge planete i u trenutku nesrece bi najpre pokusali da ga pokrenu sa svojih telefona ... i vristali sto ne mogu da nadju app za taj aparat na Internetu ... pardon, na Google ili Apple Store ... Internet je za njih takodje SF ako nemaju ikonoicu na telefonu. :->
Velikoj vecini ljudi u Srbiji pojmovi tekuceg odrzavanja, preventivnog odrzavanja i investicionog odrzavanja su strani izrazi. Ali zato stan mora da bude okrecen tip-top.
Spolja gladac, a iznutra jadac.
Instalacioni materijal se kupuje na buvljacima. Bojleri se takodje kupuju na buvljacima. Kada se pojavi kamenac na zastitnom ventilu ljudi ga jednostavno odstrane i zamene cevcicom, bas kao sto i topljive osigurace popravljaju ekserom. Samo da drzi!
Unutar stambenih zgrada vodovodne i elektricne instalacije se ne diraju od momenta kada se zgrada sazida. Samo kada nesto procuri ili izgori tada dolaze majstori da krpe ili menjaju, ali samo onoliko koliko je neophodno. Naravno, oni bolji elektricari i vodoinstalateri ce reci da je jedino trajno resenje kompletno renoviranje instalacija, ali pare za to ljudi niti imaju, niti zele da daju. I u vecini slucajeva slezu ramenima i tvrde kako to mora da plati drzava, sto nije tacno. Ali brigo moja, predji na drugoga ...
Ako probas da promenis takav sistem dobices odgovor da niko nema para.
Ako se mimo sistema organizujes, skupis pare s komsijama i obezbedis majstore - naci ce se jedan da te pita sto nisi uzeo vise ponuda, jer "zakon" tako kaze. Koji zakon? On ponavlja: zakon, zakon ... Ako ga ignorises i nastavis po svome, on krene da prica kako si deo zajednickih para strpao u dzep. Preti ti tuzbama.
Sta reci?
Ako je u ovoj nesreci u Cacku bilo srece to je sto nema ni povredjenih ni mrtvih. Tako da ce tu nesrecu svi brzo zaboraviti. Bas kao sto su svi zaboravili one brojne incidente s delovima fasade koji otpadaju sa zgrada (opet u Blejogradu), urusavanje onih zgrada na Vracaru, balkone koji otpadaju i tako to.
A i da je bilo mrtvih, isto tako bi sve to svi zaboravili. Malo bi po portalima pisali komentare u stilu: "odmah pozvati na odgovornost, uhapsiti, ispitati, istraziti ...". Svi imaju neke muzicke zelje, ali naravno - cim se buka stisa, nikoga vise nije briga.
Ilustracija zasto se ovakve stvari desavaju - obratte paznju: zgrada u vise boja. Verovatno su takve i instalacije unutra ... ovi gore verovatno nisu zamenili nista od 1930. i neke. Ovi dole sto su sveze okrecili samo ono deo koji obuhvata njihov stan verovatno imaju najnovije razvodne ormane i Grohe cesme. Lokal ciji je gazda samovoljno ofarbao svoj deo u belo je takodje verovatno sredjen ekstra iznunutra. Zar nije bilo lakse da se dogovore da svi ofarbaju tu zgradu uniformno? NE! Taman posla! Takodje, ona dva balkona na slici samo sto ne otpadnu. Ali ove dole to nije briga, oni su okrecili svoj deo i uzivaju. Balkon je "tamo gore". Nije njihov. Ali ako njima bude pao na glavu - e onda ce kukati do neba. I vikati: drzava da pomogne smesta. Da! Drzava!
Eto, zato se takve stvari desavaju. I nece tu Cacak biti poslednji takav slucaj.
[Ovu poruku je menjao B3R1 dana 15.03.2024. u 12:16 GMT+1]