Evo napokon sam eksperimentalno ubacio prekidač koji umesto tri faze na sva tri grejača šalje fazu i nulu na samo dva ili jedan grejač. Tako da sam uspeo da za letnje mesece dobijem zagrevanje vode sa 2,7 i 5,4 KW što je sasvim dovoljno. To je u položaju “1” grebenastog prekidača a u položaju “2” standardno dolaze dve ili tri faze po izboru.
Vraćam ovu temu iz mrtvih jer se radi o istom bojleru iz gornjih, predhodnih postova.
Sve lepo radi ali sad ukućani više nisu zadovoljni, a ni ja, sa regulacijom temperature. Bojler je fabrički podešen na hidrauličke komande a ja sam dodatno ugradio prekidač koji je u predhodnim poslovima objašnjen.
Ja bih sada želeo da to izbacim i da ugradim neku finiju elektronsku regulaciju. Pa bih molio nekoga ko ima neku ideju gde bih našao gotovu elektroniku ili nekoga ko poznaje nekoga ko bi mogao da mi napravi jednu takvu elektroniku.
Zahtevi bi bili da ima sledeća polja, približno, grejanja vode.
Bojler je Stiebel Eltron 24 KW gde je grejač vezan u trougao na 380 V bez nule. Neko je u gornjim poslovima dao idejno rešenje. Bilo bi dobro ako neko ima ideju gde možda može da se nabavi gotova regulacija.
test1234:
Evo napokon sam eksperimentalno ubacio prekidač koji umesto tri faze na sva tri grejača šalje fazu i nulu na samo dva ili jedan grejač. Tako da sam uspeo da za letnje mesece dobijem zagrevanje vode sa 2,7 i 5,4 KW što je sasvim dovoljno. To je u položaju “1” grebenastog prekidača a u položaju “2” standardno dolaze dve ili tri faze po izboru.
Ako se ja ne varam struja je oko 38A.
Poznato je da trijak/tiristor imaju pad napona od oko 1V, ili
bolje receno disipiraju 1W po amperu.
To dovodi do cinjenice da ce na jednom SSR da se disipira oko 40W, ili na sva tri oko 120W, a to je mnogo.
PS grijaci su prema semi, vec spojeni u zvijezdu, tako da je snaga svakog 8kW. Grebenjakom mozes dobiti 8 ili 16 ili 24 kW
Moze se napraviti i sema sa sngama manjim od 8kW i neke izmedju 8, 16 i 24kW.
PSS zadnja slika je 24kW a ne 16
[Ovu poruku je menjao veselinovic dana 05.04.2026. u 14:49 GMT+1]
Grejači su spojeni u zvezdu, sa tim da je tačka zvezde nepristupačna, zatvorena.
U grejač ulaze samo tri faze, plus uzemljenje. Nemoguće je razvezati zvezdu, tako
da se mogu dobiti sledeće snage: 24, 16, 4 i 3 kW. Zakačiću šemu takve veze.
Možda je moguće dobiti i 8 kW, preko diode velike snage, ali to postavlja ozbiljan
problem polufaznog rada instalacije u kući i eventulnih problema sa strujomerom,
tako da to ne bih preporučio.
Blago onome ko rano poludi, ceo zivot mu u veselju prodje
Citajuci temu vidim da Branislav vec zna sve seme bez pristupa zvezdistu
i pokusavao je na razne nacine da smanji snagu.
Kod mene u firmi preko SSR guraju jace grejace, problema nema ako su SSR na hladnjacima.
Pretpostavljam da nece i kod njega, posto ti grejaci ne rade non stop...
Mozda bih mogao i termoregulator koji vozi SSR ako moze da odrzava neku temp. pri njegovim protokom vode.....
Sve to već imam i jako mi je velika razlika između, približno, 5-15 KW.
5 KW mi je malo a 15 KW mi je mnogo.
Tu bi mi neko ograničenje na, približno, 7-10 KW verovatno donelo ono što mi fali.
Sada sam video da ovakvi novi protočni bojleri iste snage kao moj, imaju čisto elektronsku regulaciju.
Evo jurim već više od godinu dana kod ovlašćenih servisera i kolega da dodjem do neke šeme ili neke pokvarene elektronike i ne uspevam.
Kada bih se nekako dočepao nekog takvog pokvarenog bojlera, može i ispravan, pa da prilagodim na ovaj moj.
Mnogi će pitati zašto jednostavno ne kupim nov i rešim problem.
Ovaj moj bojler sam malo modifikovao tako što sam mu odmah u startu povećao protok na max i uvek ima veliku-veću količinu vode od propisane garancijom a mali protok ovim bojlerima je u stvari glavni problem.
Takodje sam ugradio i omekšivač vode tako da ni kamenca nema. Omekšivač je neki nemački jako kvalitetan još iz 1985g i za ceo stan je.
Ovaj moj bojler je ugradjen 1988g i do sada sam ga popravljao jedno 4-5 puta. Skoro sve sam izmenjao na njemu i sa svim ovim njegovim funkcijama sam zadovoljan, naročito kvalitetom, sem te regulacije temperature vode.
Svaki savet i sugestija bi mi dobro došla, naročito možda ako neko poznaje ove iz ovlašćenih servisa da se nekako dodje do neke elektronske regulacije, Elektrolux, Bosch, Stiebel Eltron, Vaillant….
Iskreno se nadam da ćete razumeti ovaj klip. Uključite prevodilac ako
vam engleski nije svetla strana znanja.
Malo me podseća na Branislavov bojler.
Elektronsksa kontrola nije baš jednostavna. Već je Veselinović pisao
o tome. Sam trofazni SSR od 60A košta oko 50 evra. On mora na neki
hladnjak da se namontira, jer je pad napona na njemu oko 1,3V. To daje
vršnu disipaciju od 50W, ali kako će radni period biti 30-40% disipacija
sve tri faze će biti ispod 100 vati, nadam se. Uz ovaj SSR ide i neki
sklop koji bi komandovao sa njim, i mislim da bi bilo bilo malo glupo ići
na neki PID kontroler jer on traži sondu i da se postavi u izlazni tok.
To bi bila žešća igranka sve regulisati i uskladiti da radi kako valja tako
da to treba zaboraviti.
Moglo bi se sve to rontrolisati sa astabilnim tajmerom, multivibratorom
koji bi imao regulaciju od 2:10 do 6:10 i to bi dalo snagu od 5 do 15 kW.
To se može odraditi ili gotovim tajmetom ili nekim pravljenim.
Sve ovo traži znanje i pažljivo izvođenje i nije uputno za neuke.
SSR
Tajmer informativna slika
Ajde opet da kažem da novi protočni trofazni bojleri od 24 KW kao moj imaju rešenu elektronsku regulaciju koja nije nešto glomazna, ustvari je mala ali meni nije dostupna. Ceo bojler je oko 60-70.000 din.
Da malo olakšam stvar. Meni bi posao radila i neka dvofazna regulacija na 380 V za snagu od 15 KW.
Branko je predložio i diodu velike snage u kolu grejača.
Merio sam struju kada dolaze dve faze na bojler i 27A je, što bi moglo da znči da je bojler od 21KW a ne od 24KW i da je vezan u trougao a ne u zvezdu.
Interesuje me kakve smetnje bi izazvalo vezivanje diode velike snage u kolo grejača?
Moj strujomer je letos promenjen u onoj velikoj akciji kada su po N. Bgd-u vršili zamene i sada je neki strani digitalni od 40A kažu iz donacija EU. Ako je nešto od ovoga bitno.
Nisam ti predložio diodu, već sam napisao: "Možda je moguće dobiti i 8 kW, preko
diode velike snage, ali to postavlja ozbiljan problem polufaznog rada instalacije u
kući i eventulnih problema sa strujomerom, tako da to ne bih preporučio."
To znači da sam glasno tehnički razmišljao o raznim mogućnostima, pa sa i to po
glavi promuvao, ali nije dobro rešenje. Nikako ga ne preporučujem.
Što se tiče elektronike kojae koristi za protočne bojlere, potpuno je jasno kako
radi i nije nešto komplikovana. Verovatno bi je i ovako mator bez većeg problema
razvijo. ALI...
Ali znači da nije problem razviti kada radiš za seriju od 1000 komada. Tada krajnji
cilj opravdava vreme i troškove razvoja. Koriste se standardni trijaci tipa BTA41-600
od 3 do 6 komada, zavisno od snage. Ali se koristi jedan lukav trik, naime oni se
montiraju na ulaznu cev za hladnu vodu koja ih odlično hladi.
Evo primera
Brane,
nisi se sjetio da izmjeris napon kad si mjerio tih 27A.
Moguce je da je napon pao na oko 210V i onda uredno dobijas tih oko 27A, uz sve greske mjerenja.
Nisam merio napon ali sam siguran da nije toliki pad napona jer napojni kabal za bojler, 4X6mm2, ide direktno sa sa brojila, odnosno osigurača. Da je toliki pad napona osetio bih na drugim uređajima.
Nisam siguran da li sam jasno objasnio:
Ja isključivo koristim samo dve faze za napajanje grejača u mom bojleru, treću fazu ne koristim, jednostavno je nisam povezao. Znači dve faze bez nule mi napajaju direktno jedan grejač sa 380V a preostala dva grejača su vezana redno takodje na napon od 380V, grejači vezani u trougao, osigurači su topljivi tromi od 35A kod samog brojila dok sam ispred samog bojlera postavio automatske osigurače 3X40A brzi, vidi se na slici. Ta tri grejača su vezana u trougao i to je ona vrsta grejača gde je namotaj grejača direktno uronjen u vodu dok je izolacija keramička cev. Pokušaću da ispravim i postavim ispravnu šemu veze grejača mog bojlera.
Evo ovo bi sada bila ispravna šema. Trenutno nemam nikakav program za crtanje pa ako neko može i želi da ga malo dotera…
[Ovu poruku je menjao test1234 dana 06.04.2026. u 23:03 GMT+1]
Taj grejač koji si slikao jeste vezan u zvezdu, ali prema podatcima koje si ti sam dao
u bojleru nije takav. Napisao si da si ti izmerio struju od 27A. Pri toj struji i pri vezi u
trougao mereni grejač ima ukupnu snagu od 31kW na tri faze.
Prema tome, ili nisi dobro izmerio, ili grejač nije vezan u zvezdu.