Citat:
digisat: @Informer
Ako jedan klinac u Londonu može da ima ovako nešto hoću i ja u Srbiji da imam isto.
Ovim si samo potvrdio koliko ti znanja fali. Ali kao sto rekoh nije to problem - problem je to sto mislis da sve znas a neces da slusas.
Iskren da budem pogledao sam prvih pet sekundi ovog snimka i dalje nisam gledao. Dovoljno mi je bilo da vidim da lik vrsi merenje na praznom stadionu. Taj stadion ima ko zna koliko mikro-stanica iz razloga sto se tu ocekuje mnogo ljudi. To sto je taj lik uradio je isto kao kada bi ti otisao na Terazije i evakuisao sve ljude u krugu od dva kilometra i onda vrsio testiranje i svrsavao nad rezultatima. Pa na tom stadionu je i postavljena takva vrhunska oprema zato sto se prilikom odrzavanja utakmica ocekuje ogroman broj ljudi na malom prostoru. Ali cik da vidim istog tog lika da proba testiranje kada je stadion pun. Probaj ti da udjes u Arenu u Beogradu kada je prazna pa ces da dobijes isto tako sumanute rezultate jer mikro-stanice koje se nalaze unutra pokrivaju samo taj objekat.
Vidi, jako je lako sedeti kod kuce u fotelji i soliti pamet. Video bih te da ti da neko posao da radis na optimizaciji mreze nekog mobilnog operatera. Verovatno bi cupao kosu posle par meseci. U mobilnoj telefoniji niko ne moze da se usudi da garantuje bilo kakav protok iz prostog razloga sto se korisnici stalno krecu. Nikad ne mozes da znas koliko ce u datom momentu biti potreba za saobracajem na odredjenoj baznoj stanici iz prostog razloga sto ne mozes da znas gde ce ljudi biti u datom trenutku i kako ce da koriste svoje uredjaje.
Citat:
Ako odem u zlatarsku radnju da kupim zlatan prsten od 18 karata onda ja treba da dobijem od zlata prsten a ne prsten od čelika koji je prefarban zlatkastom bojom. Takođe ako odem na pijac i kupujem šećer na meru onda ako tražim 1kg šećera da dobijem 1 kg a ne 200 grama. Ako većina današnjih mobilnih telefona koji su u prodaji je CAT4 a imamo definiciju na internetu šta je CAT4 onda očekujem od mobilnog operatora da me kao korisnika ispoštuje i da mi omogući ako sam kupio 10 GB da ih potrošim a ne da brzina prenosa podataka mene kao potrošača onemogućava da potrošim to sto sam platio.
A cekaj, sta si ti to kupio pa nisi dobio? Ja, koliko znam, operateri reklamiraju 4G mrezu ali nigde nisam video da se reklamira garantovanje bilo kakve brzine.
I ko to tebe onemogucava u bilo cemu? Pa nije nigde ni garantovano da ces da imas pokrivenost mrezom u bas tvom stanu.
Citat:
A tebi druškane ako ne treba brzina možeš da kupiš Dial Up modem pa da se konektuješ pri brzini od 28.800 bps ili 33.600 bps
Vidi, ja kada sam koristio prvi put dial-up ti se verovatno nisi ni rodio (jer da jesi sada bi imao dovoljno godina da te speedtest rezultati ne interesuju vec bi se bavio realnim zivotom). Tako da ne moras ovde meni da se razbacujes svojim poznavanjem tehnologije, opakim skracenicama i slicno.
Citat:
batoexyu: @Informer
Poštovani, treba prvo da shvatite za koje svrhe se koristi mobilni internet i da nije njegova jedina upotreba preko mobilnog telefona. Verovatno će u budućnosti predstavjati najčešći način komunikacije sa serverima. Sobzirom na napredak tehnoloških dostignuća možda će i protok od fantastičnih 300/150 Mbps biti nedovoljan. Trenutno koristim mobilni internet na lokaciji, kad boravim u selu kod Arilja vipov mobilni intrnet gde postižem prosečan protok 50/20Mbps. Mobilni internet mi je jedini izbor s obzirom da sam udaljen 4 km od lokalne telefonske centrake fiksne telefonije telekoma srbije. Datim žicanim internetom uprkos novim kablovima moguće je postići prosečno 2/0,5 Mbps.Rekao sam prosečna brzina u želji da kazem da je često i manja. Pitanje za šta treba veća brzina . Ja platim i hoću da potrošim za koliko ja hoću vremena, a ne da mi neko za moje mukotrpno zarađene novce dodeljuje megabite na kašičicu.
S obzirom da imas iste gramaticke i pravopisne greske kao i pokretac teme i da ti je ovo prva poruka na forumu nisam siguran koliko ima smisla da ti odgovaram bilo sta ali ajd' kad sam vec tu...
Dakle, ja sam spominjao mobilni telefon zato sto je pokretac teme o tome pisao. Problem je u tome sto on ne shvata filozofiju. Evo, ja npr, koristim LTE vec nekoliko godina i nikad mi nije palo na pamet da ukljucim speedtest. Zasto? Pa sta me briga kolika je maksimalna brzina jer je u mobilnoj telefoniji to toliko relativno da to nije normalno. Ovde gde sada sedim to moze biti 50/20 a dve ulice dalje 20/30. I sta onda? Koga briga. Mesecno trosim izmedju 6-8GB na mobilnom telefonu i nikad do sada nisam imao primedbu. Meni je to bitno. A to koliko ce da pokaze speedtest je totalno nebitno. Stigne mi mail sa prilogom od par MB i to je preuzeto za sekundu ili dve... tu i tamo otvorim neki youtube i to ide normalno (sa 10Mbit/s ce ici sasvim fino bilo sta), ako treba da preuzmem neki dokument sa cloud-a ili posaljem/primim neku sliku to isto ide za sekundu ili dve.
Kazes da "postizes protok od 50/20". A gde to tacno postizes? U speedtest aplikaciji? I gde jos? Kojoj to aplikaciji na mobilnom telefonu treba toliki protok?