Sve dosta zavisi od tipa contenta koji zelis da serviras. Da li je content static ili dynamic, da li su velicine male ili velike. Od svega toga zavisi i tip odgovora, ali bas.
Ukratko.
Pored brzine ka netu, moras da obratis paznju i na brzinu storage-a.
Kada bi teoretski povukao 10Gbps, morao bi da imas dovoljno brz storage koji ce to i podrzati.
Ne znam koji VPS provajder daje te brzine.
Teoretski, ako imas jedan 2GB fajl i samo to planiras svima da serviras, onda nije problem. Smestis u RAM i cepaj.
Ovako moras da gledas koji od VPS provajdera ce ti dati konstantni read ka storage arrayu od >1.5GB/s.
CDN je resenje koje ce ti zavrsiti sve probleme. Gurnes fajl (push) ili ga on skupi (pull) i samo serviras. Uzmes neki od TOP20 CDN provajdera i nijedan nece imati problem da automatski servira ni 10PB/mo. Kad vidis koliko muka resis, uopste nije skupo resenje.
ALI, ako mislis da ce ti cevka od 10Gbps biti nonstop zauzeta, CDN ce te poprilicno kostati. U tom slucaju se isplati jedan(ili vise) dedicated server sa X x SSD u RAIDu, nesto RAMa (zavisi ponovo od tipa contenta i nacina serviranja) i dosta vremena da se sve to lepo podesi i istestira, pocevsi od jumbo frejma. A di je failover?
Vracajuci se na pocetak, trazio si VPS a ispadose neka skupa resenja na kraju. Mozda je pravo resenje za pocetak VPS + CDN.
I ja se majao kao i nkrgovic sa licnim CDNom. Batalio ubrzo zbog nedostatka vremena i potreba, jer treba dosta podesavanja i majanja kako bi sve radilo kako treba.
A i, veca mi je bila zelja da sve to sam postavim i podesim nego sto sam imao potreba (citaj: nisam imao realnih potreba
).