Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

sql, mysql - Kod ili...?

[es] :: MySQL :: sql, mysql - Kod ili...?

[ Pregleda: 2863 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Dark Shadow
Srbija

Član broj: 308945
Poruke: 6
*.dynamic.stcable.net.



Profil

icon sql, mysql - Kod ili...?03.11.2014. u 08:09 - pre 67 meseci
Pozdrav. Neko vreme već učim PHP i MySQL samostalno (nisam pre toga imao dodira sa programiranjem i sličnim stvarima), i skoro sam bio na nekom razgovoru za posao gde su se ljudi čudili zašto učim MySQL kod, tj radim sa njim uz pomoć Notepad++. Interesuje me, koji je najbolji način za rad (učenje) sa SQL, MySQL, bazama uopšte? Odnosno, koje alate da koristim? Takođe sam čuo da SQL polako odlazi u istoriju, i da će ga zameniti neki drugi jezik (ne sećam se kako se zove), pa sam sada u dilemi da li da uopšte nastavljam sa njim. Hvala unapred.
 
Odgovor na temu

mret
Radovan Bacovic
Senior Data Warehouse Developer
Kindred Group
Stockholm, Sweden

Član broj: 78386
Poruke: 62
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: www.kindredgroup.com


Profil

icon Re: sql, mysql - Kod ili...?03.11.2014. u 11:04 - pre 67 meseci
Pozdrav,
posto si sam naveo da si pocetnik, kreni od osnovnih stvari:
1. http://www.mysql.com/ - osnovni sajt za MySql sa tonom dokumetnacije
2. http://www.mysql.com/products/workbench/ - ovo ti je alat za rad sa MySql (umesto Notepad ++)
3. Google is your friend - trazi sta te zanima

SQL ne odlazi u istoriju, trajace to jos dugo dugo :)


/*A sad odo` malo napolje*/
 
Odgovor na temu

Dark Shadow
Srbija

Član broj: 308945
Poruke: 6
*.dynamic.stcable.net.



Profil

icon Re: sql, mysql - Kod ili...?03.11.2014. u 11:48 - pre 67 meseci
Hvala na odgovoru. Znam za taj sajt, nije problem da se ja snadjem za dokumentaciju, nego mene više brine to što učim na jedan način, a traži se recimo nešto totalno drugačije. Zašto je recimo loše znati raditi u kodu? Verujem da je lakše posle neki IDE savladati ako pre toga naučiš osnove pa makar i koristeći taj Notepad++. Npr u toj firmi su primere radili na MS Access, bez potrebe da gledaš kod, samo miš i udri.
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15225
*.com
Via: [es] mailing liste

Sajt: mysql.rs


+2316 Profil

icon Re: sql, mysql - Kod ili...?03.11.2014. u 11:57 - pre 67 meseci
taj sto ti je rekao da "sql odlazi u istoriju" - nemoj da slusas njegove
savete taj nema pojma o cemu prica, inace taj drugi "jezik" je nosql,
pritom nosql nije jezik vec naziv za brdo sistema koji ne pricaju sql i
koji su se vratili na nacin na koji se radilo pre 40tak godina (document
store) .. nosql ima svoje mesto u database svetu ali ni u kom slucaju ne
moze da zameni sql (glavni predstavnik nosql sveta je mongodb, tokumx ..
za te nosql sisteme pogledaj dobar sajt sa uporedbama
http://kkovacs.eu/cassandra-vs-mongodb-vs-couchdb-vs-redis )

ta firma koja primere radi u ms access - nemoj da imas nista sa njima,
to su diletanti

za mysql, odlican gui ti je workbench. on nije ide, samo dobar gui koji
ce ti ubrzati ucenje rada sa mysql-om, brze pisanje i izvrsavanje upita
i slicno.. obavezno pored mysql-a nauci i postgresql, on je isto open
source, free, database server koji ima jos vise mogucnosti od mysql-a,
nije uvek toliko brz i toliko popularan ali definitivno nesto sto treba
da naucis, a tako sto ces paralelno da radis i mysql i pgsql videces sta
su "uobicajene" sql stvari koje mozes da primenis na svaki server koji
prica sql a sta su posebne extenzije mysql-a ili pgsql-a koje rade samo
ovde ili onde
 
Odgovor na temu

Dark Shadow
Srbija

Član broj: 308945
Poruke: 6
*.dynamic.stcable.net.



Profil

icon Re: sql, mysql - Kod ili...?03.11.2014. u 12:37 - pre 67 meseci
Hvala puno Bogdane :)
 
Odgovor na temu

Zlatni_bg
Nikola S
Beograd

Član broj: 65708
Poruke: 4050
*.dynamic.sbb.rs.



+451 Profil

icon Re: sql, mysql - Kod ili...?04.11.2014. u 02:43 - pre 67 meseci
To je kad ljudi ne umeju da cene necije razumevanje kako sistem radi od srzi. Kao kad bi vas neko pitao zasto koristite Turbo Pascal a imate Delphi. Zbog gomile tih IDE-a i razlicitih point&click stvari mnogi smatraju sebe "vrhunskim programerima" a ne znaju kako je bilo nekad kad se za svaki windows element precizno definisalo gde sta i kako treba da se nalazi, nije bilo takvih stvari, sve se kucalo. Jeste danas posao mnogo olaksan, i izgleda je to danas najlaksi nacin da se nesto zavrsi, ali omalovazavanje i cudjenje zasto neko radi na "stari nacin" koji cak i nije stari nacin vec prosto standard u radu vec duzi niz godina i da se pritom vrlo tesko menja, je cista glupost. Ides pravim putem, krenuo si od samog pocetka, i meni je drago zbog toga. Oni koji zaista znaju svoj posao i posao kojim ti treba da se bavis ce to i da cene. Ja npr duzi period nisam zeleo da prihvatim mysqli komponentu u PHPu iz prostog razloga sto sam navikao na standardnu. Tek posle zlo natera, ali i dan danas lakse stvari resavam preko standardne komponente. Jednostavno, meni je nekako najlepsi i najbolji put da krenes od osnovnih stvari pa posle kad skontas kako to radi, uzmes neke alatke koje ce ti olaksati rad sa svime time - ako smatras da ti olaksavaju posao.

Sta bi tek meni rekli kad za neko resavanje sopstvenih problema otvorim putty i u nano-u pisem HTML, PHP i SQL od nule zato sto mi je najlakse... zasto ne koristim dreamweaver, frameworke, phpmyadmin? Uvek moze da se nadje recenica "a sto ne koristis _____ kad vec postoji?".

Nema osobe koja moze bolje da te posavetuje na forumu o bazama od Bogdana. Ako se SQL-om bavis uglavnom zbog PHP-a, mislim da je MySQL najbolja opcija, uz sve to ide i standardni phpmyadmin, dobro znanje o mysql i mysqli komponentama i to je sve sto ce ti trebati.

P.S.

Mozda nema mesta za to u ovoj temi, ali mislim da gomila novopecenih firmi pocne sa par osoba koje imaju gomilu novca i ideju, nemaju ama bas nikakav strucan kadar, procitaju nesto malo o tome o cemu hoce da se bave, na razgovorima za posao sa ozbiljnim ljudima pricaju budalastine ako zele da se "pokazu", ako ne zele uglavnom cute i postavljaju pitanja, i u sustini traze ljude koji ce da im zavrsavaju posao (uglavnom za male pare), bez ikakve predstave o tome sta ti ljudi zaista i rade, ali im zato nalaze projekte, uzimaju dobar procenat novca, isplacuju neke minimalne cifre radnicima, usput grade bogat portfolio na tudjoj slavi i svi srecni. Jbg, informatika je grana u razvoju.
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15225
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2316 Profil

icon Re: sql, mysql - Kod ili...?04.11.2014. u 03:16 - pre 67 meseci
hahaha @zlatni, hvala :D ... ne radi ti sajt btw .. phpsrbija.rs sljaka ali php-srbija.com jok .. nemojmo zanemariti ostale na forumu, ima ovde mnooogo mega iskusnih ljudi, mozda nisu tako glasni kao neki drugi (khm) ali ima ovde ljudi sa ozbiljnim znanjem i iskustvom!!

@dark shadow, samo pici i sta nije jasno pitaj .. probaj workbench (ima i drugih mysql klijenata, neki su brzi, neki imaju po neku bolju opciju, ali mislim da ti je workbench idealan za ucenje + je mysql standard .. lako ces sutra probati emc ili y* ili ..) i svakako nauci da koristis mysql cli direkt kroz ssh ... sta nije jasno kukaj ima nas dovoljno i vecina nas nema frku da podeli znanje .. oni sto kriju znanje obicno nista korisno i ne znaju

@zlatni, za firme, jbg ima svega i svacega .. za ocekivati je da gazde nisu iz posla, da ne znaju ... problem je sto "papir" valjan ne postoji, udruzenja su retardirani klanovi tako da i njihova preporuka nista ne znaci a zemlja nam je puna blefera, posebno u nasem poslu .. i onda neko ko 4 godine nije mogao da polozi baze i zbog istih napustio fax jer mu ne ide u glavu sta znaci normalizacija a sql mu je suvise komplikovan posto ne kapira razliku levog i desnoj join-a a null vrednosti sanja nocu kako ga jure da ga siluju krene da soli pamet kako je mongo bogom dan zato sto ne mora da se uci sql .. i onda ceo sistem naprave oko toga sa varijantom "ne moze to rdbms, to nije web scale" ... onda dodje neko ko zna sql i prehebe ceo sistem za 3 dana da radi sa 10% servera nekih 30tak posto brze (dakle to je oko 300x brze u totalu) i beskonacno puta stabilnije (tj stabilno vs nestabilno, durable vs mozda nekad durable) tako sto zameni mongo pgsql-om na primer .. (uradio bas pre 15tak dana na jednom mestu u spaniji) ili mysql-om (uradio jos drasticnije pre nekoliko godina ovde u beogradu) ... onda gazde pop... zasto smo placali tolike servere, zasto smo radili razvoj 3 godine a ti uradio to za 4 dana.... onda krenu da isplivavaju razlicite .... i tako .. sve u svemu ti momci uglavnom prodju natrljanog nosa od strane gazde (ja uvek probam da napravim da nije njihova greska) i krenu dve price, ti bleferi obaveste svoje drugare blefere da nikako ne dozvole gazdama da plate exeterni konsalting ... a gazde krenu da cimaju svoje drugare gazde drugih firmi kako " e vidi dodje baja i za sitne pare postavi stvari na svoje noge " ... ma ludnica ... ali jbg .. evo ja sad npr trazim da platim (za drugara) profi wildfly konsultanta na 2 dana da resi neke probleme koje ni ja ni njegovi developeri ne umemo da resimo - nema - svi ovi sto se ku*** da su velike java baje nemaju pojma ni sta ih pitamo a kamoli kako to da rese ... najjaca bleferska ekipa su ovi SEO "experti" .. mogao bi da napisem jedno 3 knjige o njima ... najjace je sto svi imaju "vezu u guglu" koja im kaze kako sada google radi :D .. kalakurcije na kub ... zato ja u radnoj pored kompova imam strug, 3d printer, sad gledam dal da kupim ili da napravim glodalicu .. i a u pm .. tu nema blefiranja, napravis to sto si hteo ili ne, lepo se vidi, vidi se kvalitet obrade, finalne povrsine, cvrstina, funkcionalnost .. nema lazi nema prevare .. i sve sto napravis - uzmes u ruku, pipnes ... kad nesto ne znas pitas, kazu ljudi uradi ovako ili kazu nemam pojma, nema blefiranja, nema teoretisanja .. uzmes ovaj noz, stavis ovako, seces po toliko na toliko rpm i vozi misko :D

 
Odgovor na temu

Dark Shadow
Srbija

Član broj: 308945
Poruke: 6
*.dynamic.stcable.net.



Profil

icon Re: sql, mysql - Kod ili...?04.11.2014. u 07:56 - pre 67 meseci
Pa mi smo skoro kolege :) takodje metalostrugar ovde, mada nisam nista radio na strugu jos od skole. Eto dokle dovede život u Srbiji, završim zanat da bih mogao da radim u firmi u mom mestu koja se bavi proizvodnjom opreme od metala, a ona ode pod stečaj. Zato sam i krenuo sa učenjem ovih stvari. Naučim osnove lako, pre toga sam savladao HTML5 i CSS, donekle i JS ali čisto da bih imao osnovu za PHP i MySQL na koje i planiram da se koncentrišem najviše, ali problem imam upravo zbog toga što nailazim na sto mišljenja i preporuka, pa se zbunim i izgubim volju za učenjem. Ne pišem mnogo po forumima, ali ovde sam odlučio da potražim pomoć, i da jednom krenem u pravom smeru, i zato zahvaljujem svima koji odluče da podele znanje i pomognu.
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15225
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2316 Profil

icon Re: sql, mysql - Kod ili...?04.11.2014. u 11:12 - pre 67 meseci
ma ja sam u pricu as strugom i ostalom meanikom usao zbog robotike, pravim neke robote u slobodno vreme i onda dok se dogovoris sa majstorima kad ti nesto treba ispadne lakse da napravis sam ... i onda sam se toliko smorio i ovde na forumu neko prodavao mali strug, ja otiso kupio i eto ...
 
Odgovor na temu

[es] :: MySQL :: sql, mysql - Kod ili...?

[ Pregleda: 2863 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.