Potrebno je dosta para i rad od 16 sati dnevno u prve tri godine bez ikakve zarade.to je pocetak.
Naravno sve je to dostizno i moguce izvesti i zavisi od coveka o coveka.Moras postaviti svoje ciljeve tj
1. Koju ciljnu grupu korisnika zelis da privuces?
Postoji vise grupa korisnika,neke od grupa su:
-Korisnici koji traze najpovoljniji hosting i to ako moze dzabe
-Korisnici koji traze hosting saogromnim resurima za sto manju cenu
-Korisnici koji traze dobru tehnicku podrsku i garantovni uptime
-Spameri,lameri,hakeri...oni sa warez skiptama,ne azuriranim joomlama itd
-Korisnici koji kupuju najskuplje pakete verujuci da su oni i najbolji
-Poslovni korisnici kojima cena nije bitna ali zahtevaju 100% uptime i preveliko koriscenje mail servisa
Postoji jos vrsta korisnika ali ovi su najcesci.Kroz duzi period rada sa svim ovim grupama korisnika ces imati iskustva a na tebi je da karakteristikama hosting paketa,cenama i tehnickom podrskom usmeris svoje interese ka odredjenoj grupi korisnika...kad malo bolje pogledas ni jedna o ovih grupa korisnika nije idealna.
2. Moras da budes spreman na fnansijske probleme.Kod prodaje shared hostinga kod nas jenajveci problem to sto se paketi uglavnomprodaju na godisnjem nivou po mizernoj ceni a ikao provajder imaces ogromne troskove na mesecnom nivou a iz meseca u mesec videces da prodaja nekad ide bolje a nekad losije....Iz licnog ikustva ovo goorim jer sam imao jako puno resellera koji su poceli da se bave prodajom hostinga preko reseller paketa i vec posle 5-6 meseci su osetili prvi udar da imaju neke malo vece troskove a da prodaja u poslednjih mesec ili dva nije bila toliko obra kao u prethodnom periodu i tada odustaju od posla....Jos cesci razlog odustajanja je kada vlasnik pocne da trosi previse slobodnogvremena na hosting a da zarada nije srazmerna utrosenom vremenu.
3. Nemoguce je da sam vodis kompltan posao ako zelis da uspes u tom poslu...Nemozes sam da radis na marketingu,tehnickoj podrsci,administraciji,knjigovodstvu,porezima,bankama,sajtu,azuriranju skripti i admnistraciji servera ukoliko se odlucis za dedicated servere...
4. Ako ipak planiras ozbiljno da se bavis i da ulozis neke vece pare u tom slucaju nemozes racunatina brz povratak ulozenog
Sve zavisi od tebe i toga koje ciljeve imas.Ukoliko zelis ozbiljno da se bavis ovim poslom imaces mnogo posla i mnogo ulaganja i dosta vremena ce proci dok ne stanes na noge i da posao otplacuje sam sebe.
Sa druge strane reseller opcija nije losa i moze da sluzi kao dodatni posao gde ces ti imati svojih 30-50 korisnika kojima ces pruziti dobru podrsku i uslugu i zaraditi neki dodatni dinar (do 10000rsd mesecno)
Zasto ti bas trebaju serveri u Srbiji? Kodnas je protok josuvek skup kao i sama oprema tako da je sve dosta skuplje u odnosu na servere u evropi a sto se tce shared hostinga skoro danema neke razlike u brzini i radu.
Citat:
I koliko je od prilike potrebno novca da kompanija zazivi
Manje od 50 eura
Citat:
Mislim na marketing i tako to. Pozz
Od 50eura do neograniceno
Citat:
P.S I naravno stra je potrebno od papirologije, poreza...?
Odes do prve knjigovodstvene agencije i oni ce ti objasniti.Troskovi zavise od opstine do opstine ali bez 150 eura mesecno neces proci ukoliko hoces da radis legalno.