Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Non-virtual funkcije u javi..?

[es] :: Java :: Non-virtual funkcije u javi..?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 11167 | Odgovora: 26 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Rapaic Rajko
Bgd

Član broj: 4105
Poruke: 802
*.teol.net.



+62 Profil

icon Re: Non-virtual funkcije u javi..?09.10.2013. u 11:29 - pre 99 meseci
Citat:
Java Beograd:
Kad kreneš da zarađuješ programirajući u Javi, sve ćeš to posmatrati drugačije. Onda teoretisanje tipa tiger animal mamal i ko šta kaže brzo padne u vodu.


Paaa... vec zaradjujem :) . I priznajem da sam ocaran, java ima MOC koja se moze osetiti. A eclipse (na kojem sam ucio) i NetBeans (koji drljam na poslu) pruzaju izuzetan komfor pri radu; ne znam koji je bolji :). Poklopilo se da se (spomenuti) tutorijali bave pretezno konzolnim aplikacijama, koje su upravo tema rada ovde (i thread-ovi, mmm) i - eto me u elementu :).

A sto se tice teoretisanja, pa to je vazno: i sam OOP koncept je veoma apstraktna tvorevina, i takodje plod necijeg mudrovanja (teoretisanja) ;)

Hvala vam svima jos jednom na vrlo lepoj diskusiji!

Pozz

 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12812



+4742 Profil

icon Re: Non-virtual funkcije u javi..?09.10.2013. u 12:13 - pre 99 meseci
Da se moze samo sa virtuelnim funkcijama - moze se. Da me neko pita da li bih voleo da u programskom jeziku koji koristim postoje samo virtuelne ili da postoji mogucnost i non-virtual, pa, ipak bih odabrao postojanje i non-virtual. Ne moz' da skodi a moglo bi da koristi :)


Citat:
Rapaic Rajko: A eclipse (na kojem sam ucio) i NetBeans (koji drljam na poslu) pruzaju izuzetan komfor pri radu

Ovo za eclipse mi je tesko poverovati :) Eclipse i komfor su, sto se mene tice, dva nespojiva pojma...
 
Odgovor na temu

Burgos
Nemanja Borić
Amazon Web Services
Berlin

Član broj: 12484
Poruke: 1941
212.178.235.*

Sajt: stackoverflow.com/users/1..


+479 Profil

icon Re: Non-virtual funkcije u javi..?09.10.2013. u 12:42 - pre 99 meseci
Citat:
Rapaic Rajko:
A eclipse (na kojem sam ucio) i NetBeans (koji drljam na poslu) pruzaju izuzetan komfor pri radu; ne znam koji je bolji :).



NetBeans.
 
Odgovor na temu

blekmor
fax
fax

Član broj: 309532
Poruke: 55
*.teol.net.



+30 Profil

icon Re: Non-virtual funkcije u javi..?09.10.2013. u 18:45 - pre 99 meseci
Izvinjavam se zbog kiksa u pisanju. Post koji sam ranije napisao ima jednu gresku - nisam pricao o virtualnim fukcijama, nego non-virtual.
Hvala sto ste me upozorili na ovakav kiks.
Non virtual fukcije nisu potrebne. Zeljeno ponasanje se jako jednostavno moze "simulirati" obicnom(virtualnim) fukcija tako sto reorganizujemo klase i interfejse.
Nadam se da je sada razumljivije ono sto sam napisao ranije , pozdrav.
 
Odgovor na temu

srki
Srdjan Mitrovic
Auckland, N.Z.

Član broj: 2237
Poruke: 3654
*.mediaworksit.net.



+3 Profil

icon Re: Non-virtual funkcije u javi..?23.01.2014. u 16:05 - pre 95 meseci
Citat:
Rapaic Rajko:
Ne znam kako vi, ali meni licno je ignorisanje "virtual-override" keywords veliki minus za javu. To cak narusava koncept OOP-a, rekao bih, a i opterecuje procesor (ili rasterecuje? to je ona prica sa VMT tabelama... hmmm). Programer mora imati mogucnost izbora virtual ili ne (moje misljenje, svakako).

Nepostojanje non-virtual metoda je veliki plus za javu! Virtuelne metode su srz polimofrizma. i to ne samo da ne narusava koncept OOP vec sprecava korisnika da narusi koncepte OOPa. Dacu primer na dnu posta.

Moje misljenje je da je veliki minus kod C++ i C# sto su metode non-virtual.

Citat:
Java Beograd:
Kad kreneš da zarađuješ programirajući u Javi, sve ćeš to posmatrati drugačije. Onda teoretisanje tipa tiger animal mamal i ko šta kaže brzo padne u vodu.

thumbs up!

Citat:
Shadowed:
Da se moze samo sa virtuelnim funkcijama - moze se. Da me neko pita da li bih voleo da u programskom jeziku koji koristim postoje samo virtuelne ili da postoji mogucnost i non-virtual, pa, ipak bih odabrao postojanje i non-virtual. Ne moz' da skodi a moglo bi da koristi :)

Moze da skodi jer iz koda neces znati da li je metoda vezana za klasu ili za instancu. Non-virtuelne metode su vezane za klasu a to iz koda neces znati. Zato je bolje napraviti static metodu koja ce da prima objekat te klase kao parametar.

Ako u javi imamo
Code:
public class ClassB extends ClassA {
    @Override 
    public void trci() {
    }
}
i objekat
Code:
ClassA obj=new ClassB();

Ako pozoves obj.trci() kako ces iz koda da znas da li ce to da postuje pravila polimorfizma ili ce da zove metodu koja je vezana za klasu ClassA? Non-virtuelne metode narusavaju principe OOP.
Sa druge strane znamo da su staticne metode vezane za klasu pa ako hoces da zoves metodu koja je vezana za klasu ClassA mozes da definises metod:
Code:
public static trci(ClassA obj)
i da je pozoves sa
Code:
ClassA.trci(obj);
Tako ces iz koda znati da li zoves metodu koja je polimorfna ili je vezana za klasu i za koju klasu.

Pozz.
 
Odgovor na temu

Laki123

Član broj: 16706
Poruke: 98
*.dynamic.sbb.rs.



+4 Profil

icon Re: Non-virtual funkcije u javi..?07.04.2014. u 20:09 - pre 93 meseci
Stari intervju sa Anders Hejlsbergom u vezi virtual funkcija u c#
Citat:
Summary
Anders Hejlsberg, the lead C# architect, talks with Bruce Eckel and Bill Venners about why C# instance methods are non-virtual by default and why programmers must explicitly indicate an override.

Versioning, Virtual, and Override
 
Odgovor na temu

Rapaic Rajko
Bgd

Član broj: 4105
Poruke: 802
..ppoe.dyn.broadband.blic.net.



+62 Profil

icon Re: Non-virtual funkcije u javi..?08.04.2014. u 11:52 - pre 93 meseci
Pogledah bolje, to je cuveni Anders kojeg je M$ pokupio (sa jos nekolicinom njih) iz Borland-a, ponudom koja se ne odbija (po prici, blanko ugovori - sami da sebi upisu plate ).
E, to behu vremena...

Pozz

P.S. Lik je autor TurboPascal-a i Delphi-ja... ako ima Boga medj' programerima, on je.
 
Odgovor na temu

[es] :: Java :: Non-virtual funkcije u javi..?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 11167 | Odgovora: 26 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.