Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?

[es] :: E-Kupovina :: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?

Strane: < .. 1 2 3 4

[ Pregleda: 38703 | Odgovora: 75 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Dexic
ASP

Član broj: 253999
Poruke: 3837+1375 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?19.09.2013. u 15:47 - pre 97 meseci
Citat:
bakara: Gresis, nije duzan i ima pravo na slobodnu procenu i to sve po zakonu, naravno i mi imamo pravo da se zalimo.

Ti mozes da kupis najnoviji iphone na ebay licitaciji za 20eur, i stvarno ga platis toliko, i carina to treba da prihvati?

Mozda ti mozes da dobijes po povlascenoj ceni iz amerike za 200$ 60" najnoviji plazma TV, i stvarno ga platis toliko, i carina ce to da prihvati?


" ima pravo na slobodnu procenu i to sve po zakonu, naravno i mi imamo pravo da se zalimo."
Uzjedno si odgovorio na pitanje.
Ako ti stvarno platis nesto na aukciji 20$, po toj ceni i treba da se carini. Da li ces se zaliti i/ili da li bi dobio spor je drugo.
http://www.carina.rs/cyr/Stranice/Video.aspx
 
Odgovor na temu

mr. ako

Član broj: 65959
Poruke: 2367+2294 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?19.09.2013. u 16:13 - pre 97 meseci
Citat:
Dexic: To sto u radnji nesto kosta 100e, ne znaci da ti nisi na eBayu mogao polovno da kupis za 1e!
Ma mos' ti da dobijes i dzbe (iliti platis nula), al' ces carinu platiti na vrednost koju carinik proceni! Kako ti to nije jasno??


Citat:
Dexic: ON jeste duzan da prihvati izvod koji mu prilozis, a ne da on procenjuje nesto.

Naravno da nije duzan, bas iz razloga koji sam naveo gde ti mozes da se utalis sa kinezom i platis mu karticom $3 HD projektor koji kosta $33,333 (i toliko prilozis carini na izvodu), a ostatak mu das u kesu ili preko WU ili Bitcoine ili kakogod.


Citat:
Dexic:
Citat:
Carina ne da ima pravo da posebnu robu posebno tretira, vec je obavezana zakonom, i to nije sporno, ne znam ni sto pominjes to.

Zato sto je pravljeno poredjenje automobila i lego kockice koje je glupost.

Rekoh ti da je primer banalan i posle sam ti dao ____ prazno mesto da sam popunis robu koja bi se uklapala u takav primer... Kasnije sam dao i konkretan primer sa FullHD projektorom za lakse kapiranje i izbegavanje nesporazuma.- Il n'est pas important qui, importe c'est quoi!
 
Odgovor na temu

Dexic
ASP

Član broj: 253999
Poruke: 3837+1375 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?19.09.2013. u 16:20 - pre 97 meseci
To je poklon - i tu spada pod procenu carinika.

Nego budite malo realni u primerima - aukcija za novi iPhone od 20$, i bas pobedi neko iz Srbije, a nije prevara. Hoce hoce...
A sasvim je drugo da vam carinik lupi da neki srafovi vrede 20$ jer je on tu cifru negde video a vi kupili 100 komada za 2$.
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 15764+2835 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?19.09.2013. u 16:37 - pre 97 meseci
Citat:
Dexic

Nego budite malo realni u primerima - aukcija za novi iPhone od 20$, i bas pobedi neko iz Srbije, a nije prevara. Hoce hoce....

Pa o tome bas i pricamo

Ti doneses izvod...a oni umru od smeha.
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

Dexic
ASP

Član broj: 253999
Poruke: 3837+1375 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?19.09.2013. u 18:02 - pre 97 meseci
Zakon ide u smeru da ne moze neko da svojevoljno kaze "to nisi mogao da kupis za toliko". Mislim nasa carina ne moze nikako da dokaze drugacije jer nema resursa, pa se vodi politikom sporog sudstva.
Ali carina je ta koja treba da pokaze da ti nisi to platio toliko vec vise, a ne ti da dokazujes da je neko tamo smoren i da "nece da prihvati tu cenu" jer "zna bolje". Nema "zna bolje"....

http://www.carina.rs/LAT/POSLO...nice/CarinskaVrednostRobe.aspx
"Metodi carinskog vrednovanja propisani su čl. 39. do 45. Carinskog zakona po hijerarhijskom redosledu primene.

Primarni metod za utvrđivanje carinske vrednosti je transakcijska vrednost uvezene robe koja je definisana članom 39. Carinskog zakona, a koju čini stvarno plaćena ili cena koju treba platiti za robu koja se prodaje radi izvoza u Srbiju. "

http://www.carina.rs/cyr/Zakoni/Primena%20clana%2039%20CZ.pdf
"Stvarna i ukupno plaćena cena ili cena koja treba da se plati, u skladu sa članom 39. Carinskog zakona, prijavljuje se na osnovu fakture prodavca."


Dakle, nije na meni da dokazem da on nema pojma i da ja jesam mozda nasao nov iPhone za 20$, vec je na carini da pokaze da je bilo dodatnih placanja.


Mislim do ovog dela vise izigravam venturu, sa pricom sta je na papiru... ali u realnosti se nista od ovoga ne prihvata kod nas ako se bitno razlikuje cena od javno dostupnih cenovnika, i onda samo mozete da se zalite i odugovlacite proces.
 
Odgovor na temu

mr. ako

Član broj: 65959
Poruke: 2367+2294 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?20.09.2013. u 18:20 - pre 97 meseci
Hehe, nije losa poslednja recenica, nesto slicno sam pomislio. :) A sto rece bakara, ti dones izvod, oni umru od smeha... :)

Sa tog linka koji si poslao imas i ostale motode koje se primenjuju ukoliko nije moguce utvrditi vrednost robe pomocu stvarne placene cene (inace, siguran sam da carinik nece prihvatiti istampan printscreen tvog home bankinga kao relevantan dokument). Sa linka koji si dao, ostale metode u slucaju odbacivanja izvoda:
Citat:
Ukoliko se carinska vrednost ne može odrediti prema odredbama člana 39. Carinskog zakona, pristupiće se utvrđivanju vrednosti na osnovu transakcijske vrednosti istovetne robe prodate za izvoz u Srbiju i izvezene u isto ili približno isto vreme kao i roba čija se vrednost utvrđuje (čl. 40. Carinskog zakona), a ako se na taj način ne može utvrditi carinska vrednost pristupa se utvrđivanju vrednosti na osnovu transakcijske vrednosti slične robe prodate za izvoz u Srbiju i izvezene u isto ili približno isto vreme kao i roba čija se vrednost utvrđuje (čl. 41. Carinskog zakona).

Kod primene oba ova metoda, upoređuju se robe prodate na istom komercijalnom nivou i u približno istoj količini kao i roba koja se vrednuje. Kada takve prodaje nema, može se koristiti transakcijska vrednost robe prodate na različitim komercijalnim osnovima, odnosno u različitim količinama uz potrebna usklađivanja, pod uslovom da se takva usklađivanja mogu sprovesti na osnovu podnetih dokaza.

Kada se carinska vrednost uvezene robe ne može utvrditi primenom čl. 39, 40. i 41. Carinskog zakona, carinska vrednost se utvrđuje u skladu sa odredbama člana 43. tog zakona (metodom dedukcije), a to je vrednost utvrđena na osnovu cene po kojoj se uvezena, odnosno istovetna ili slična uvezena roba, prodaje u Srbiji u istom stanju u kome je uvezena, umanjena za uobičajenu proviziju ili uobičajenu dobit i opšte troškove prodaje u Srbiji za robu iste vrste ili grupe proizvoda, zatim za uobičajene troškove prevoza, osiguranja i drugih troškova koji nastaju u Srbiji kao i uvoznih i drugih dažbina koje se plaćaju prilikom uvoza ili prodaje robe.

Ako se carinska vrednost ne može utvrditi na osnovu člana 43. Carinskog zakona, utvrdiće se na osnovu člana 44. tog zakona (obračunski metod), a to znači na osnovu vrednosti koja odgovara ukupnom iznosu vrednosti materijala i troškova nastalih u proizvodnji robe čija se vrednost utvrđuje, dobiti i opštih troškova koji se ostvaruju pri prodaji robe iste vrste ili grupe proizvoda, kao i troškova i izdataka iz člana 46. istog zakona.

Ukoliko se carinska vrednost za uvezenu robu ne može utvrditi primenom jednog od napred navedenih metoda, propisanih čl. 39 do 44. Carinskog zakona, ista će se utvrditi u skladu sa članom 45. tog zakona, na osnovu raspoloživih podataka.

Pod raspoloživim podacima se podrazumeva carinska vrednost istovetne ili slične robe utvrđena prema odredbama čl. 39. do 44. tog zakona uz manja odstupanja (na primer, u odnosu na vreme kad je ta vrednost utvrđena ili u odnosu na vrednost utvrđenu za istovetnu ili sličnu robu proizvedenu u drugoj zemlji). U nedostatku podataka za utvrđivanje carinske vrednosti uz fleksibilniju primenu prethodno propisanih metoda carinskog vrednovanja, u smislu člana 45. Carinskog zakona, može se koristiti bilo koje razumno sredstvo, kao što su cenovnici, katalozi, ponude, oglasi, mišljenje eksperata i sl.

Ukoliko nema fakture prodavca, "dokaz" (istampan izvod) da si FullHD projektor koji kosta $33,333 platio $3 glat odbiti, pristupice se primeni drugih metoda navedenih iznad.


Sa drugog linka:
Citat:
Stvarna i ukupno plaćena cena ili cena koja treba da se plati, u skladu sa
članom 39. Carinskog zakona, prijavljuje se na osnovu fakture prodavca.

Sto znaci da bi kinez morao da posalje makar neki papiric u paketu, a oni to ne rade, te tako stampanje izvoda sa tvoje strane nije svrsishodno za primenu clana 39. cak i kad bi taj prinscreen bio ozakonjen da ga nisi menjao i PS-ovao.

Dodatno nam se stvar otezava kada kupujemo od kineza zbog njihovog nacina poslovanja, pa tako cesto imamo situaciju kada nesto kupimo "sa zapada" bude carinjeno realno, a kada stize "od kineza" po cudnoj racunici. :/
- Il n'est pas important qui, importe c'est quoi!
 
Odgovor na temu

Dexic
ASP

Član broj: 253999
Poruke: 3837+1375 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?20.09.2013. u 18:48 - pre 97 meseci
Carinik mora da ima konkretan zakonski razlog da ti ne prihvati izvod ili racun. Mogao si ti i da dodjes iz Kine sa racunom od 3$, i naravno da ce on reci da si to mogao da nastimujes, ali ti imas pravo da se zalis na sudu, i velika je verovatnoca da ces dobiti presudu u tvoju korist, samo je pitanje da li ces do tada imati unucice ili praunucice. Ali nije na tebi da pokazes da je papir ispravan - vec na njima da pokazu suprotno.

Kazem ti - tako stoji u zakonu :) Drugo je sta se primenjuje kod nas.

Ovo vredi samo da raspravljamo za uvoz uzivo, preko granice. U slucaju da se to salje, nece proci izvod iz drugog razloga: ako projektor vredi 30.000$, vrednost paketa sigurno nece stajati 3$, inace se taj paket nece pojaviti, a prodavac ce dobiti 3$ odstete i cao (nestace negde usput garantovano). Isto vazi i za iPhone od 20$. Znaci, vrednost paketa, tj. osigurana vrednost ce biti u surptonosti sa izvodom.
Fora je sta ce biti kada nosis racun za placanje kada prolazis sa robom granicu - to nemaju pravo da ti ospore, nebitno sto si ti mogao da trazis da ti on odstampa sta god hoces. Zadrzace ti na carini, trazice mozda dokumenta, ali ces ti, nakon sto se rode tvoji praunucici, moci da dobijes presudu u tvoju korist i platis samo carinu na cenu na racunu :)


A izvod racuna mozes dobiti u e-formi u potpuno zakonski vazecoj formi BEZ potpisa i pecata! U stvari, evo izvodi za firme su validni bez potpisa i pecata.
A ti taj isti izvod mozes da dobijes u potpisanoj i pecatiranoj formi od banke. Nema tu PS-a.
 
Odgovor na temu

kana

Član broj: 111284
Poruke: 594+27 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?29.09.2013. u 08:25 - pre 97 meseci
Ja sam sve do juna imao desetine paketa vrednosti od 10$ do 90$ i nikada mi nije naplacena carina niti PDV.

Par puta je placeno otvaranje (oko 60din, zaboravio sam) i to na pakete vecih gabarita (recimo RC helikopter).

Imao sam par telefona vrednosti oko 90$ i nisam placao nista osim otvaranja.

Nije mi jasno ovo oko PDV-a, je li to tek sad uvedeno ili je bilo i ranije.

Planiram da narucim telefon (oko 100$) ali me sada preplasite da ce mozda na carini da pomisle da vredi 500$
i da cu da platim carinu i PDV koji ce biti veci od vrednosti telefona.
 
Odgovor na temu

griva
Beograd, Vozdovac

Član broj: 28883
Poruke: 198
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: www.movie-subtitles.com


+8 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?27.12.2013. u 09:47 - pre 94 meseci
Pozdrav svima
Narucujem iz Kine vec godinama i sve mi je stizalo na vreme, neki put carina i pdv a neki put ne
Pre mesec dana sam narucio
http://www.ebay.com/itm/110898...&_trksid=p3984.m1439.l2649
28.50$ plus 20$ shiping
Juce me zove firma Aks Express Kurir doo

"U prilogu Vam šaljem ovlašćenje(molim Vas da popunite oba ovlašćenja) i izjavu o krajnjoj nameni koje je potrebno popuniti, po 1- primerak
Takođe Vas molim da pripremite kopiju lične karte.
Dokumentacija je potrebna za carinjenje paketa koji Vam pristiže od firme


Jialong Wu
¹ã¶«Ê¡ÉîÛÚÊÐÄÏɽÇø·áÔóÔ°ÈýÂ¥
CN 100000 ShenZhen

Br.paketa u GLS sistemu: 91560023267
Vrednost paketa: 28.50 EUR (a stvarna je cena 28.5$)
Težina paketa: 1.42 KG

Kurira ću poslati na Vašu adresu radi preuzimanja dokumentacije. Vaša obaveza je Plaćanje carinskog računa i PDV-a na vrednost robe. Carinski račin Vam šaljem na mail.

Po završetku carinjenja kurir će Vam isporučiti paket. Nakon isporuke biće Vam naplaćen iznos od 30 EURA (oko 3.500,00, PDV je uračunat u cenu) dinaraza troškove uvoznog carinjenja(troškovi špedicije). Protiv vrednost u dinarima po srednjem kursu na dan carinjenja."

Kaze da popunim papire i da ce kurir da dodje po nijh, navodno mi je potrebna spedicija za to sve u svemu u iznosu od 30€
Do sada sam iz Kine narucivao dosta stvari cak i u vecoj vrednosti i nisam nikad imao potrebu da placam spediciju
Da li ima potrebe za spedicijom jedne limene kutije ?!
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 6911+1468 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?27.12.2013. u 14:48 - pre 94 meseci
AKS su najveci lopovi. Oni zastupaju nekog stranog kurira valjda UPS , al bez obzira na to , Treba bezati od tih Lopova.

Do sada nije bilo Spedicije ako nema carine. E sad AKS moze svasta da izmisli. Teski lopovi.
 
Odgovor na temu

griva
Beograd, Vozdovac

Član broj: 28883
Poruke: 198
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: www.movie-subtitles.com


+8 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?27.12.2013. u 15:03 - pre 94 meseci
Pa sta raditi u ovakom slucaju ?!
Kome se zaliti, zvao sam carinu "odnose sa javnoscu" ali su me samo vozikali te zovi jedan broj drugi...
Na kraju nisam dobio informaciju sta konkretno da uradim
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 6911+1468 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?27.12.2013. u 19:11 - pre 94 meseci
Ti si uplatio da ti koji kurir posalje ?? Mislim na ove strane ne na AKS. Jel UPS ili neko drugi ? Ako je UPS zovi njih i objasni se sa njima , ako je neko drugi pa nema niko osim AKS-a , nemaju kancelariju u Srbiji, zovi AKS pa sa njima pokusaj to da izbegnes. Jer kazem ti ranije kada nema carine , nije bilo spedicije.

Mada imaju i oni osnova jer kao neki postupak mora da prodje , odredjivanje PDV-a . Ako ti ne odgovora da toliko platis ne moras da uzmes, al to vidi sa prodavcem, dal ce ti i koliko eventualno vratiti novca u slucaju nepreuzimanja.

Opsti savet bi bio da se ne Koristi ni JEDAN kurir. To sto rede je bezobrazluk, i mi kao gradjani nemamo drugo sredstvo osim bojkota Lopova koji ni za sta traze vidis i sam koliko novca za spediciju.
 
Odgovor na temu

griva
Beograd, Vozdovac

Član broj: 28883
Poruke: 198
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: www.movie-subtitles.com


+8 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?27.12.2013. u 19:30 - pre 94 meseci
Kinez je izgleda poslao
https://gls-group.eu/
A ovi AKS su njihovi zastupnici ovde
Ta kutijica mi je potrebna hitno inace ne bi preuzeo, za svaki slucaj sam i prodavca kontaktirao
Preko ebay-a imam preko 200 kupovina i ovo je prvi put da imam ovakav problem
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 15764+2835 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?27.12.2013. u 19:30 - pre 94 meseci
Citat:
griva: Pa sta raditi u ovakom slucaju ?!

Za pocetak najbolje da komuniciras sa AKS, objasnis da nisu to dobro obracunali, da su dolare pretvorili u euro i objasnis da neces da platis spediciju jer roba ne podleze carinjenju.

Ako moze tako sve lepim recima da se zavrsi....
Ako ne, preporucis da odmah tu robu vrate posiljaocu jer neces da primis.

Prodavca sa ebay-a ljubazno opomenes da je robu posalo kurirskom sluzbom, umesto obicnom postom kao sto je naznacio u opisu i da zbog povecanih troskova vracas i ocekujes refund.

Ako nece, otvoris dispute.
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

Mister Big Time
The Consigliere
enterparadajz
Belgrade

Član broj: 15306
Poruke: 4747

Sajt: www.go2bed.net


+43 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?22.02.2014. u 01:01 - pre 92 meseci
Narucujem jednu plocu i RAM, vrednost cca 250 evara preko odredjenog online shop-a, fizicki sa lagerom u Nemackoj.

S obzirom da je carina na uvoz racunara iz EU ukinuta jos pre 2 godine, da li da ocekujem da bi na ove dve komponente platio samo PDV, nazalost sada po novoj stopi od 20%?

Salju preko DHL-a ciji troskovi su uracunati u ukupnu cenu.

Total net value for shipping outside European Union € xxx
plus national taxes and custom fees in your country


^^ ovo pise prilikom checkout-a... dakle nisu obracunali PDV jer se roba salje van EU (neat :))
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 6911+1468 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?22.02.2014. u 07:14 - pre 92 meseci
Carina je ukinuta samo za robu Made in EU, a ne za robu kupljenu u EU koja je Made in P.R.C.

Tako da ti ova zvanicna skracenica za Kinu kvari posao :D carina je ista kao i za sve ostalo sto stize iz Kine, bez obzira da li je direktno ili preko EU.
 
Odgovor na temu

Mister Big Time
The Consigliere
enterparadajz
Belgrade

Član broj: 15306
Poruke: 4747

Sajt: www.go2bed.net


+43 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?22.02.2014. u 10:54 - pre 92 meseci
Roba mislim da sigurno nije iz PRC-a, vec iz USA.

Koliko % je onda, ili ako ipak jeste iz PRC-a? 10%?
 
Odgovor na temu

Joker
Subotica

Član broj: 646
Poruke: 1559
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: jokerleather.net


+79 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?22.02.2014. u 11:10 - pre 92 meseci
I ako je roba iz EU nije baš jednostavno to dokazati. Potreban ti je EUR-1 dokument koji obično prodavci ne izdaju pa ga je teško nabaviti.
Više o toj problematici ima na
http://www.gradsubotica.co.rs/...z-carine-doneti-tehnicku-robu/
format c: /udari_disk_o_beton /jako
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 6911+1468 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?22.02.2014. u 11:28 - pre 92 meseci
Za Eu robu, koje je zanemarljvo malo, ali dobro na papiru lepo zvuci da ima nesto bez carine, Joker je objasnio.

Za svu ostalu robu van EU je svejedno Kina, USA, Zimbabve :)

Postoje dva vida carinjenja, redovni i skraceni postupak. Obicna posta koristi kad god moze , cak i za Eu robu ako nemas dokumentaciju skraceni postupak. Tu je uvek carina 10 % za svu robi i PDV 20 %.

Redovni postupak koriste kuriri, za pakete . Tu svaka roba ima svoju carinsku tarifu. Kompjuteri i oprema 1 %, telefoni mobilni 5 % , Tv i oprema 15 % itd. PDV je takodje za sve od nove godine 20 %. Ali tu ide i spedicija, pa ustede nema.
 
Odgovor na temu

Mister Big Time
The Consigliere
enterparadajz
Belgrade

Član broj: 15306
Poruke: 4747

Sajt: www.go2bed.net


+43 Profil

icon Re: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?22.02.2014. u 15:54 - pre 92 meseci
Jasno. Kontam da je taj skraceni postupak zaista kraci? A kad vec izadje na isto onda bolje da bude skraceno tj. da sto pre roba stigne..
Reci mi jos nesto - kada u Savskoj ocarine sve to, mene zove DHL tek onda ili kako?
 
Odgovor na temu

[es] :: E-Kupovina :: Do koje vrednosti se ne placa carina na Tehnicku robu?

Strane: < .. 1 2 3 4

[ Pregleda: 38703 | Odgovora: 75 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.