Konfiguracija mreže i ADSL-a u firmi je sledeća:
ADSL modem je Huawei MT822.
Spliter je pravilno priključen telefonskim kablovima odnosno kabal dolazi iz zida direktno.
Modem je povezan preko ethernet priključka za D-link DES1008 8-port switcher.
Na switcher je priključeno ukupno 4 računara + D-Link DWL AP 2000+ (access point). Priključeni su standardnim ethernet kablom (ne ukršetnim).
Svi računari su pod Windows XP Proffessional i legalni su! Postoji LAN koji ih sve povezuje i LAN radi (mogu da pristupam fajlovima i deljenim dokumentima na drugim računarima)
Paket je click4, odnostno 4 mbps je down.
Problemi su nastali pre nekoliko dana a pre toga sve je radilo odlično.
Dešava se da internet konekcija radi dobro ako je samo jedan od mrežnih kablova uključen u switch, odnosno ako povežem jedan PC i Modem preko sviča. U suprotnom, ako je uključeno 2 ili više računara, dešava se da ponekad ima interneta, ponekad nema... odziv je užasno spor (unesem recimo google.com a učitavanje u browser-u traje i po nekoliko minuita).
Ovo učitavanje se nekad završi prikazom zahtevane stranice, nekada porukom da nema konekcije tj greškom...
Korake koje sam preduzeo:
Zvao sam telekom. Tehničar je bio i nakon nekih pola sata nije uspeo da utvrdi šta je problem. Kada se modem poveže direktno sa računarom sve radi savršeno, baš kao i kada se poveže preko sviča, ali takođe samo sa jednim računarom.
Znači ovime sam otpisao mogućnost da je modem ne ispravan a protok je na testu takođe bio zadovoljavajući.
Sugerisano mi je da od nekog koga poznajem, a takođe znam da koristi telekom adsl, pozajmim modem kako bi utvrdili da li je
ruterski deo modema uredu... Tako sam i uradio i zamenio svoj MT822 sa novijim HG520 modemom. Problem je i dalje bio isti!
OK, ovde sam zaključio da problem nije u modemu i prešao na svič. Probao sam drugi svič, iako je D-link koji imam potpuno nov, zamenjen zbog iste sumnje... Uglavnom problem je i dalje ostao ne lociran...
Sada sve više sumnjam da je problem u samoj mreži, tj LAN, i možda nekoj aplikaciji koja blokira normalan rad mreže i interneta...
Ako neko može da me uputi, sugeriše šta još da uradim da ustanovim gde je problem, bio bih zahvalan
Takođe ako potrebno da dam više informacija o konfiguraciji ili samim računarima i instaliranim aplikacijama pitajte.
Od nekih bitnijih aplikacija koje bi mogle da imaju neke veze sa celom pričom tu su:
Avast! free av 5.x.x, Spyware doctor free verzija, hamachi 2.
Hvala svima unapred
Nije meni krivo sto kradu moje ideje, vec ih zalim sto nemaju svoje!!! N.T.
There is appx 6.877.912.425 people in the WORLD, but sometimes all you need is
ONE - OTH
www.3dcrystal3d.com