Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?

[es] :: E-Poslovanje :: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 8802 | Odgovora: 36 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

zoksula

Član broj: 75790
Poruke: 400
*.dynamic.sbb.rs.+3 Profil

icon Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?03.03.2010. u 01:10 - pre 155 meseci
Procirao sam celu temu o offshore bussinesu i video njihov sajt - napravno traze pare unapred - sto bi mogla da bude i prevara - mada ne mora da bude slucaj.

Dakle da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service-a?

Dakle bez dugih textova molim da bi tema bila korisna za citaoce

 
Odgovor na temu

Thetaworld
General Partner
RCD usluge

Član broj: 2317
Poruke: 520

Sajt: www.rcdusluge.com


+60 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?03.03.2010. u 02:32 - pre 155 meseci
Hmm. Pa, offshore poslovanje služi poboljšanju i zaštiti imovine, života i poslovanja. Zašto bi stvarni vlasnici offshore firme i preduzetnici koji posluju sa inostranstvom, ostavljali na forumu jasne poruke da im finansijska inspekcija može pokucati na vrata.

Offshore biznis nije za svakoga, sigurno ne za osobe koje umjesto da se obrate advokatu, na javnom forumu ostavljaju svoje finansijske podatke koji mogu da ga kompromituju u njegovoj vlastitoj državi, u njegovom gradu.

Da se podsjetimo, dvojica su uhapšeni jer su reklamirali usluge online kladionice. Vidljivo je da su se pokušali služiti offshore poslovanjem, ali kompletno neispravno.

Inače, ja Elitesecurty povremeno pratim, čitam ono što dođe na e-mail, ali od kako super-moderatori brišu moje poruke bez razloga, recimo 18-godišnjak, obriše poruku samo zato što se neko žali kada spomenem fašizam, tako me ova diskusija sve manje interesuje.

Offshore poslovanje može bit vrijedno, ali samo ako se određeni principi poštuju i paze.

Ne činite ništa protuzakonito
Planirajte unaprijed
Osigurajte rezerve
Ne posjeduj ništa, kontroliši sve
Održavanje uredne i pravovremene evidencije poslovanja
Kompletna saradnja sa poreznim ustanovama
Strogo čuvanje poslovnih tajni, diskrecija i privatnost

To je "recept" koji se koristi kod biranja jedne strukture poslovanja. Na žalost, mali privrednici, preduzetnici, oni nemaju mnogo izbora, najradije bi da otvore neki račun u inostranstvu, da u tajnosti pregaze par zakona i da se pokušaju izvući bez posljedica. To je slično kao ulični prodavači. Ali, taj način ne doprinosi cilju poboljšanja i zaštite imovine, života i poslovanja. Potrebno je više planiranja za ispravnu i zakonitu situaciju.

U Srbiji ne postoji tradicija korištenja pravnih lica u svrhu zaštite imovine, života i poslovanja. DOO je u Srbiji samo prividno pravno lice. To piše u zakonu.

9.4. Privid pravne ličnosti
Član 54.
Osnivači, članovi i akcionari, članovi uprave i izvršnog odbora direktora odgovaraju
za obaveze preduzeća celokupnom svojom imovinom:
1) ako su preduzeće zloupotrebili da bi postigli cilj koji je za njih zabranjen;
2) ako su preduzeće zloupotrebili da bi oštetili svoje poverioce;
3) ako su, suprotno propisima, postupali sa imovinom preduzeća kao da je u
pitanju njihova imovina
;
4) ako su smanjili imovinu preduzeća u svoju korist ili u korist drugog lica, a znali
su ili su morali znati da preduzeće neće biti u stanju da izmiri svoje obaveze prema
trećim licima.


Razmotrimo:

1) ako su preduzeće zloupotrebili da bi postigli cilj koji je za njih zabranjen;

Hmm, nije definisano šta je za njh zabranjeno. Tu se spominju i osnivači i članovi i akcionari i direktori, piše da odgovaraju cjelokupnom svojom imovinom. To što će njima biti zabranjeno, prema tome može biti sasvim nasumično izabrana stvar u svrhu uništavanja firme. Tu onda drže konce oni koji "predstavljaju" zakon.

2) ako su preduzeće zloupotrebili da bi oštetili svoje poverioce;

Hmm, ovo je već smiješno. Preduzeće je u inostranstvu, čak i u Hrvatskoj, pravno lice koje ima odvojenu imovinu, odvojenu od vlasnika, odvojena prava i obaveze. Ko posluje sa nekim preduzećem, ulazi u rizike ili zna da vidi osnovu preduzeća, pa neće ući u rizike. Ko sa preduzećem posluje, treba da se informiše na vrijeme, da vidi da li je kapital za plaćanje stvarno prisutan i da li je moguće preduzeću odobriti kredite i pozajmice.

U inostranstvu, preduzeće sa dugovima, odgovara svojom imovinom, jer je pravno lice. U Srbiji, preduzeće sa dugovima, u slučaju da vlasnici ili direktori isplate sebi plate ili im zatreba novac za pokrivanje zdravstvenih potreba, hrane, mogu da budu krivično gonjeni jer ih se može teretiti da su uzeli novac i tako oštetili svoje povjerioce. Pa u SAD i UK, mnoga preduzeća se upravo osnivaju iz tog razloga da se dugovi povjerioca preduzeća nikada ne mogu prenjeti na ime fizičke osobe, vlasnika ili direktora.

3) ako su, suprotno propisima, postupali sa imovinom preduzeća kao da je u
pitanju njihova imovina
;

U inostranstvu je najglavnije da se sa imovinom preduzeća postupa kao da je to imovina vlasnika ili direktora. Direktor ima odgovornosti prema vlasniku, ali ako je direktor i vlasnik isto, onda naravno postupa sa imovinom kao da je njegova. To je glavna svrha preduzeća u inostranstvu.

Na primjer, BMW X6 košta možda € 75,000. Neko u Njemačkoj, osnuje preduzeće u jednom danu, plati € 600, prijavi preduzeće u opštini za 10 minuta i plati € 10. Nije istina da je potrebno uvijek imati kapital, to se ne smije tako paušalno govoriti, postoji mnogo država i mnogo raznih preduzeća. Onda se zatraži PDV broj, što se može dobiti praktično u jednom danu. Onda sa tim preduzećem, vlasnik kupi BMW X6 smanjen za PDV za cijenu od € 60,000. Ušteda: € 14,000.

To se često koristi u EU i SAD, koriste se takve uobičajene transakcije koje štite imovinu, život i poslovanje vlasnika preduzeća. Imovina se onda direktno koristi kao da je privatna imovina. A, privatni dugovi, ne mogu se prebace na preduzeće, prema tome imovina ostaje zaštićena. Gore u Floridi su već uvrstili u zakon da se ne mora ni imati preduzeće, a kuća će biti zaštićena od takvih dugova, jer mnogi su osnivali preduzeća i koristili kuće, da ne bi kuće bile oduzete radi privatnih dugova.

4) ako su smanjili imovinu preduzeća u svoju korist ili u korist drugog lica, a znali
su ili su morali znati da preduzeće neće biti u stanju da izmiri svoje obaveze prema
trećim licima.


Ovo je još smiješnije. U inostranstvu se imovina preduzeća naravno smanjuje u svoju korist, prvo u svoju korist. Ne može neko imati osnovne životne potrebe, a ujedno gledati da prvo plati dugove povjeriocima, to jednostavno ne ide. Prvo se podmire osnovne potrebe života, pa se onda može raditi na plaćanju dugova.

Ali, kao što se vidi, ovakav zakon je štetan, jer ne daje nikakvu sigurnost u korištenje preduzeća u Srbiji, preduzeće je samo prividno, a zakon je tako napravljen da se može na hiljadu način interpretirati. Pazi samo "morali znati"; znači na sudu će neki sudija jednostavno da kaže, slušaj drug, potrošio si novac, a što nisi znao to je nevažno, izvoli, sada ćemo ti oduzeti tvoju rodnu zemlju i tvoju kuću, moraćeš se prijaviti na socijalno, a sa ovom tvojom imovinom platićemo dugove tvoga preduzeća. Morao si znati, ipak si vlasnik, nema veze što živitš možda i u Americi, Italiji, Njemačkoj, Japanu, Češkoj, nema veze što si stranac i ne razumiješ, vlasnik si, po zakonu odgovaraš za dugove preduzeća, morao si znati da direktor u Srbiji ne može da plati -- pa ćemo ti sada oduzeti to sve što imaš.

Tu se vidi nerazumnost i neukost onih koji su te zakone za malu djecu pisali. Preduzeća u Srbiji, u vidu pravnih lica, na žalost ne postoje, ovo je gore citat iz zakona o preduzećima. Sve je samo privid, stvarne zaštite ne postoji. Tu svaki sudija može da uništi cijelu familiju.


 
Odgovor na temu

S A J A
Beograd

Član broj: 226539
Poruke: 1890
*.dynamic.sbb.rs.+419 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?03.03.2010. u 18:45 - pre 155 meseci
Citat:
Thetaworld:
4) ako su smanjili imovinu preduzeća u svoju korist ili u korist drugog lica, a znali
su ili su morali znati da preduzeće neće biti u stanju da izmiri svoje obaveze prema
trećim licima.


Ovo je još smiješnije. U inostranstvu se imovina preduzeća naravno smanjuje u svoju korist, prvo u svoju korist. Ne može neko imati osnovne životne potrebe, a ujedno gledati da prvo plati dugove povjeriocima, to jednostavno ne ide. Prvo se podmire osnovne potrebe života, pa se onda može raditi na plaćanju dugova..
 

Ja ne znam kakvi su zakoni "u inostranstvu" ali ovo mi deluje baš varvarski da je tako kod njih. Po tebi firma može da uzme poveći kredit od banke, napravi dugove prema dobavljačima za uzetu robu, zakine radnicima plate i doprinose, lepo namiri svoje potrebe (uzme robu i pare), zatvori firmu i sve pošteno i po zakonu?. Pa mislim, nešto mi tu smrdi. Mora da postoji neka odgovornost.


Citat:
Thetaworld: Ko sa preduzećem posluje, treba da se informiše na vrijeme, da vidi da li je kapital za plaćanje stvarno prisutan i da li je moguće preduzeću odobriti kredite i pozajmice.
 

Ako je ovo jedina zaštita kako onda neko da bude zaštićen? Šta tebi vredi da vidiš da firma ima kapital od 5 miliona dolara i da joj odobriš kredit od još toliko ako taj isti vlasnik te firme može da spiska te pare i aj zdravo, a tebe ko j***? To ti je isto kao da ja dođem do tebe, prevarim te tako što ti nešto obećam, uzmem ti pare i ispalim te. Po tebi je to normalno? To je odlika necivilizacije, mora da postoji sistem koji to sankcioniše jer bi se vratili u vreme divljeg zapada.

Dakle ja mogu da dođem kod tebe u firmu, platim ti za otvaranje LLCGmbHy firme na marsu, dam ti milion eura, ti uzmeš pare, sve spiskaš i nikom ništa, samo slegneš ramenima "pa ko ti je kriv što si dao pare" ?
 
Odgovor na temu

Thetaworld
General Partner
RCD usluge

Član broj: 2317
Poruke: 520

Sajt: www.rcdusluge.com


+60 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?03.03.2010. u 19:17 - pre 155 meseci
Citat:
S A J A:
Ja ne znam kakvi su zakoni "u inostranstvu" ali ovo mi deluje baš varvarski da je tako kod njih. Po tebi firma može da uzme poveći kredit od banke, napravi dugove prema dobavljačima za uzetu robu, zakine radnicima plate i doprinose, lepo namiri svoje potrebe (uzme robu i pare), zatvori firmu i sve pošteno i po zakonu?. Pa mislim, nešto mi tu smrdi. Mora da postoji neka odgovornost.


Gospodine "Po Zakonu", hvala na obraćanju, ali zakoni izvan Srbije su civilizovaniji zakoni od zakona u Srbiji.

Poznaješ se u domaće zakone, ali očevidno je da u Srbiji niste mogli naučiti šta znači pravno lice, jer je pravno lice samo prividno, kako sam izložio.

U inostranstvu je pravno lice posebno lice pred zakonom, sa posebnim pravima i obavezama.

Jeste, tako je, firma može uzeti kredit, može da ima dugove prema strankama i može da propadne i da niko ne dobije ništa iz te firme ili da se imovina srazmjerno podijeli. U procentima. Ili u kikiriju.

Ako mene pitaš -- iskreno -- sasvim sam protiv takvog sistema, jer takav sistem opovrgava da ljudi imaju odgovornost. Ali, upravo je taj sistem pravnog lica i zaštite kroz pravna lica prvenstveno u rukama države. Kad ti policajac razbije glavu na demonstraciji, dobićeš šipak kad pokušaš da ga tužiš. Moraš da tužiš pravno lice koje ga je poslalo, a lična odgovornost skoro da i ne postoji. I da postoji, on će ostati na svojoj poziciji i sa svojom platom. Nigdje pravde.

Rigorozne države koriste sistem pravnih lica da zaštite sebe od tužbi građana. Prema tome, jedini ispravan način, preporučeni način, za zaštitu protiv države je opet korištenje pravnih lica.

Primjer: Fondacija ne pripada fizičkom licu, njena imovina je odvojena. Fondacija prima novac. 5000 dolara, 10,000 dolara, 50,000 dolara. Milion. Fondacijom se može kontrolisati iz Srbije, nije zabranjeno biti u upravnom odboru strane firme. Dođe ti inspekcija na vrata, ti lijepo šutiš, ne odgovaraš na pitanja, kad to dođe na sud, ispostavi se da fondacija tebi ne pripada, potrošio si nešto vremena, ali novac niko ne može da takne. Izvolite, obratite se pravnom licu, ne meni. Bez krivice i dokaza krivice nije niko kriv pred zakonom i ne može biti optužen.

U inostranstvu, prvenstveno vlasnik, sa uloženim kapitalom, koji može biti i € 1, nema nikakvu daljnu odgovornost za obaveze firme, ako tom firmom ne upravlja kao direktor. U Srbiji je to potpuno naopačke, u Srbiji je varvarizam, zakoni su napravljeni BEZ ograničene odgovornosti, zakoni LAŽU narodu, LAŽU da postoji ograničena odgovornost. Vlasnik bi mogao da bude Amerikanac, pa ako neki direktor u Srbiji ne plati plate ili ne plati dugove firme, sad bi taj Amerikanac mogao biti kažnjen na sudu. To je smiješno.

Kada se krediti u inostranstvu odobravaju nekoj firmi, onda to banke i privatnici rade po svojoj volji i naravno prvo prave uviđaj u pozadinske informacije o firmi, finansijsko stanje, nekretnine i sigurnosti i kreditna istorija. Ako je sve u redu, kredit se odobri. Svaki kredit je povezan sa rizicima. Neke banke će da odobre kredite firmi, samo ako direktor ili vlasnik garantuju i sa nekom privatnom nekretninom, koja nije na ime firme. Znači, postoje mnogi načini za banke da naprave vjerovatnoću da ih neko neće izigrati.

I stvarno, postoje mnogi koji mogu te banke izigrati i to na legalan način. Ako je nešto legalno, onda je legalno. U nekim zemljama se bavimo zaštitom od povjerioca. Mora se shvatiti da su povjerioci isto tako jedna vrsta ulagača u biznis, tako moraju da prime i određene doze rizika kada daju kredite. Povjerioci sa nekretninama su u opasnosti da se njihove nekretnine bezobzirno podijele, tako mogu da izgube stvarnu mogućnost da plate svoje dugove i takve situacije se mogu spasiti na zakoniti način. Nekretnine se mogu prodati, treba znati kako ih zaštititi od povjerioca, onda se biznis može pokrenuti iz početka. Sasvim je drugačija situacija kada povjerioci raščerupaju firmu i biznismena ostave bez ičega. Tek onda neće biti vjerovatnoće da će ikada dobiti nazad svoj novac.

A, mora se isto tako shvatiti, da su krediti po zakonima vjere, ilegalni. Recimo pravoslavac ili katolik, po vjeri, ne bi smjeli da posuđuju i da onda lihvare sa kreditima. Dalje, ako prođe 7 godina, pozajmice bi se trebali "zaboraviti" i oprostiti. Ali, jedne lijepe godine u prošlosti, sjele vođe vjera da se dogovore da ne budu više toliko strogi prema bankama i lihvarima, pa su potkupljeni dozvolili da se zakoni prave da se krediti mogu davati i na ljudima lihvariti. I eto ti današnje Srbije, gdje banke vladaju ne samo nad narodom, nego nad državom. Država sa bijednim menadžmentom, ne zna ništa drugo nego ulaziti u nove kredite kod svjetskih banaka, pa se time još hvaliti, sve na štetu Vaše djece i budućih generacija, koji će to morati plaćati kroz poreze. Ni krivi ni dužni.

Iz tih vjera, dolazi do mogućnosti davanja kredita, ali isto tako do mogućnosti bankrota. Bankrot je zakonito oproštenje od dugovanja. U inostranstvu postoji bankrot za fizička lica i bankrot za firme. Kada firma bankrotira, ona se može zatvoriti ili podijeliti povjeriocima, ali vlasnici i čak i direktori, dok god su predavali izvještaje na vrijeme, nisu osobno odgovorni.

Pa, što misliš da bi se neko preduzeće zvalo sa "ograničenom odgovornosti"? U Srbiji je to iluzija, u drugim zemljama je to stvarnost.

Slažem se da dugove treba plaćati, naravno. Ali, isto tako, treba shvatiti da je pravno lice odvojeno pravno lice. Ako firma duguje, ne duguje direktor niti vlasnik. Kada to shvatiš, jer to je nametnuta igra vladajuće klase, shvatićeš da je sasvim korektno, u svrhu koristi vlasnika i direktora, zatvoriti firmu, onda kada je pritisak preveliki. Važnija je porodica, žena, djeca, familija, važnija je tvoja kuća, od dugova firme. Firma je odvojeno pravno lice i tako to treba i gledati.

Tvoje pretpostavke o prevarama neću diskutovati. Ja tako ne razmišljam niti promovišem prevare. Ako ti nije jasno da je firma posebno lice, idi pa uči.

Ja ovde polazim od tačke, da se firma ne osniva u korist države niti trećih lica, već u vlastitu korist. Ko misli drugačije, neka osnuje neko društvo, neka se bavi humanitarnim organizacijama. Kada je firma osnovana u vlastitu korist, može se u vlastitu korist i ugasiti. Ako je potrebno biznismenu da izvuče € 10,000 iz firme, da bi nastavio da živi, da bi mogao da pokrene novu firmu, onda je to potrebno i to je ispravan korak. Firma može da ide na bankrot, a to može namjerno da se uradi. Nije zabranjeno. Ako ima samo € 100 od imovine, to će biti procentualno podijeljeno, pa kud koji mili moji.

Tako funkcioniše zapad. A, kome ćeš da vjeruješ, biraš sam, na osnovu svojih sposobnosti i poznavanja firme sa kojom radiš.

 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?03.03.2010. u 19:27 - pre 155 meseci
Nije problem u ograničenoj odgovornosti već u sledećem:

Citat:
Ne može neko imati osnovne životne potrebe, a ujedno gledati da prvo plati dugove povjeriocima, to jednostavno ne ide. Prvo se podmire osnovne potrebe života, pa se onda može raditi na plaćanju dugova.


Nelogično je. Ili je imovina preduzeća razdvojena ili nije. Ako jeste razdvojena, ove osnovne potrebe su samo još jedan poverilac, pa kada stignu na red.

Edit: Ali to sve nema veze sa temom, a ja sam se upecao na tvoj offtopic što je verovatno i bio cilj.

http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

zoksula

Član broj: 75790
Poruke: 400
*.dynamic.sbb.rs.+3 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?03.03.2010. u 19:28 - pre 155 meseci
jel to namerno sabotiranje threada.

sve je offtopic.

Ajd da se vratimo na temu - mada je Thetaworld vec odgovorio

[Ovu poruku je menjao zoksula dana 03.03.2010. u 20:45 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao zoksula dana 03.03.2010. u 20:46 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Thetaworld
General Partner
RCD usluge

Član broj: 2317
Poruke: 520

Sajt: www.rcdusluge.com


+60 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?03.03.2010. u 19:34 - pre 155 meseci
Citat:
Nelogično je. Ili je imovina preduzeća razdvojena ili nije. Ako jeste razdvojena, ove osnovne potrebe su samo još jedan poverilac, pa kada stignu na red.


Slažem se da Saja radi iz svoga pogleda, jer vidim da ima knjigovodstveni servis. Ali, to znači i da je kompletno pripremljen samo na Srbiju.

U Srbiji jedva možeš da digneš novac iz firme. Opravdaj ovo, opravdaj ono.

To je sa firmama u inostranstvu poprilično slobodno.

Biznismen posjeduje firmu, recimo i da je direktor. Ako mu je potreban novac za poslovne svrhe, to je trošak. Ako mu je potreban novac u privatne svrhe, onda ima mali milion načina da isplati zakonito novac iz firme. To nikome ne mora da objašnjava, to je samo knjigovodstvena transakcija koju može pregledati porezna ustanova. Ali ima dosta načina: u zamjenu za usluge, treba mi € 10,000, gotovo. Naravno da postoji i privatni porez. Ali, u tom ekstremnom slučaju, kada je firma na bankrotu, a porodica ili život ili posao u opasnosti, opravdano je biznismenu uzeti novac, a firmu pustiti da bankrotira. Jer, kako bi onda mogao da počne iz početka?

Imovina je kompletno odvojena, dok god se vodi knjigovodstvo o takvim transakcijama i dok god se sa firmom tako postupa kao da je odvojena. Nema onda brige.

Hiljade firmi se zatvaraju svaki dan iz gore opisanog razloga, hiljade firmi se otvaraju, neke od njih otvaraju upravo osobe koje su prethodni dan zatvorile bankrotiranu firmu.

 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16292
*.dip.t-dialin.net.+7110 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?03.03.2010. u 20:02 - pre 155 meseci
@Thetaworld,

Ipak ne treba zaboraviti da neke razvijene zemlje ipak imaju mehanizme od isisavanja para pred probleme - na primer USA sa LLC firmom.

Ako si ti kao suvlasnik LLC-a zaduzio firmu kod banke - i da si pokupio sav prihod pred bankrot iako si znao da imas obaveze prema banki ako te banka tuzi sud moze ukinuti ogranicenu odgovornost i smatrati te odgovornim i svojom licnom imovinom. Ovo se naravno retko desava, ali je dovoljno cesto da u gotovo svakoj literaturi za vodjenje LLC-a stoji da se sa raspodelom profita LLC clanovima mora paziti da se ima novca za pokrivanje dugova, inace poverioci mogu celu stvar dovesti do suda i traziti od suda ponistavanje ogranicene odgovornsoti.

Sa korporacijom je stvar drugacija - tu je odvojenost prilicno jaka i jedini nacin da neko ko je shareholder odgovara licno je ako je bas doslo do neke teske zloupotrebe. U svim ostalim slucajevima, odgovornost shareholdera je samo do visine njegovog ulaganja u firmu.

Srbija je, naravno, potpuno drugi primer sa ludjim pravilima... i tu se slazemo :)
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

S A J A
Beograd

Član broj: 226539
Poruke: 1890
*.dynamic.sbb.rs.+419 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?03.03.2010. u 20:05 - pre 155 meseci
Jasno je da je pravno lice odvojeno od fizičnog lica i da fizičko lice ne odgovara za obaveze pravnog lica ali i dalje ostaje pitanje odgovornosti. To pravno lice ne može da upravlja sobom samostalno već to mora da radi čovek, dakle fizičko lice. Pošto pravno lice može (namerno ili nenamerno) da prouzrokuje štetu drugim pravnim i fizičkim licima, kakva je odgovornost onoga ko upravlja tim pravnim licem?

Konkretno pitanje je, ako ja upravljam nekim pravnim licem (kao direktor) i napravim dugove prema bankama, poveriocima i radnicima, zatim svu imovinu potrošim (na razne načine) i time dovodem firmu u stanje da ne može da vrati dugove, jesam ja za nešto odgovoran ili nisam?

 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16292
*.dip.t-dialin.net.+7110 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?03.03.2010. u 20:09 - pre 155 meseci
Zavisi.

Ako si poslovao po zakonima - ne mozes biti odgovoran. Ako si stekao licnu korist od toga u nekim zemljama poverioci mogu podneti tuzbu i traziti od suda licnu odgovornost - ali, kao sto rekoh, u slucaju korporacija je to vrlo tesko (ali, desava se - u ekstremnim slucajevima - ali ti slucajevi su gola "white collar" pljacka!), a u slucaju LLC-a recimo mora da se dokaze da je postojao "ill intent" i da si ti stekao korist.

Dakle, na to nije moguce dati jednostavan "DA/NE" odgovor.

Ali jedno je sigurno - ako postujes zakone zemlje u kojoj ti je registrovana firma, i ako vodis primerno racunovodstvo i postujes generalne preporuke za dobro racunovodstvo tj. raspolaganje novcem firme, nemas nikakav rizik da odgovaras licnom imovinom jer te kompletno stiti zakon o ogranicenoj odgovornosti.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 6204

Sajt: pedja.supurovic.net


+1555 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?04.03.2010. u 08:11 - pre 155 meseci
Tethaworld ti izgleda uposte ne poznajes zakone u Srbiji, posto ovo sto pricas nema mnogo veze sa vezom. To je neko tvoje laicko tumacenje koje je posledica nerazumevanja materije. Mada, meni vise lici kao prica koju slazes svakome ko ti je potencijalni klijent.

Bolje ti je da se ne upustas dalje u pricu, jer ES je prilicno dobro rangiran na pretazivacima pa kada neko pokusa da se malo raspita, naici ce na ovo i videti odmah s kim imaju posla.
 
Odgovor na temu

Thetaworld
General Partner
RCD usluge

Član broj: 2317
Poruke: 520

Sajt: www.rcdusluge.com


+60 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?04.03.2010. u 09:13 - pre 155 meseci
Predrag, u Srbiji postoji nešto u zakonu što se zove kleveta, tako pazi šta pišeš. Ne vrijeđaj, prestani sa klevetanjem, koristi se činjenicama i onim što piše u zakonu.

Za ono što sam ja naveo mogu navesti zakone zainteresovanim osobama.


 
Odgovor na temu

zoksula

Član broj: 75790
Poruke: 400
*.dynamic.sbb.rs.+3 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?04.03.2010. u 09:48 - pre 155 meseci
Citat:
Predrag Supurovic: Tethaworld ti izgleda uposte ne poznajes zakone u Srbiji, posto ovo sto pricas nema mnogo veze sa vezom. To je neko tvoje laicko tumacenje koje je posledica nerazumevanja materije. Mada, meni vise lici kao prica koju slazes svakome ko ti je potencijalni klijent.

Bolje ti je da se ne upustas dalje u pricu, jer ES je prilicno dobro rangiran na pretazivacima pa kada neko pokusa da se malo raspita, naici ce na ovo i videti odmah s kim imaju posla.


brisi ovo

[Ovu poruku je menjao zoksula dana 04.03.2010. u 16:31 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao zoksula dana 04.03.2010. u 16:32 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao zoksula dana 04.03.2010. u 16:32 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao zoksula dana 04.03.2010. u 16:52 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Thetaworld
General Partner
RCD usluge

Član broj: 2317
Poruke: 520

Sajt: www.rcdusluge.com


+60 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?04.03.2010. u 10:03 - pre 155 meseci
Iskreno Zoksula i Predrag, vjerujte mi, ako sami ne promijenite svoje izjave ovde, ili ako se izjave ne obrišu:

Citat:
Mada, meni vise lici kao prica koju slazes svakome ko ti je potencijalni klijent
i onda
Citat:
dosta vređaš ljude ovde
ono što slijedi je da ćete za 14 dana dobiti pismo od advokata i bićete primorani da se sučite na sudu po pitanju klevete, a dokazno sredstvo će biti te napisane poruke.

Kleveta
Član 171.
(1) Ko za drugog iznosi ili pronosi štogod neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu,
kazniće se novčanom kaznom od pedeset do dvesta dnevnih iznosa ili novčanom kaznom od sto hiljada do četristo hiljada dinara.
(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem štampe, radija, televizije ili sličnih sredstava ili na javnom skupu,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom.
(3) Ako je ono što se neistinito iznosi ili pronosi dovelo do teških posledica za oštećenog,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom od stodvadeset do tristašezdeset dnevnih iznosa ili novčanom kaznom od petsto hiljada do milion dinara.

 
Odgovor na temu

StORM48

Član broj: 22809
Poruke: 7536+401 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?04.03.2010. u 10:22 - pre 155 meseci
Uh sunce Ti... pa je l' meni samo liči da Ti nekome ovde pretiš?

Najbolje bi bilo da, pored sveg ovog samoreklamiranja, ostaviš ovde i uvid u APR registar, čisto da vidimo s kojim kredibilitetom se priča.

Pozdrav
 
Odgovor na temu

Thetaworld
General Partner
RCD usluge

Član broj: 2317
Poruke: 520

Sajt: www.rcdusluge.com


+60 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?04.03.2010. u 10:35 - pre 155 meseci
Gospodine, ja nikome ne psujem sunce, pa ni tako što izostavim psovku sa tamo nekim tačkicama.

To nije "pretnja", već upozorenje. Prijetnje se odnose na krivično djelo, kada neko nekome prijeti silom, maltretiranjem, ugrožavanjem tijela ili života.

I APR registar vrijedi za nekoga u Srbiji, ovaj forum je internacionalan.


 
Odgovor na temu

StORM48

Član broj: 22809
Poruke: 7536+401 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?04.03.2010. u 10:46 - pre 155 meseci
Citat:
Thetaworld: I APR registar vrijedi za nekoga u Srbiji, ovaj forum je internacionalan.

A je l'?
A ovi "odlomci iz zakona", čijeg su zakonika deo?

Na osnovu čega se pozivaš na zakone koji Tebi ne vrede?

Pozdrav
 
Odgovor na temu

Thetaworld
General Partner
RCD usluge

Član broj: 2317
Poruke: 520

Sajt: www.rcdusluge.com


+60 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?04.03.2010. u 11:01 - pre 155 meseci
Agencija za privredne registre je agencija za registre privrednih subjekata u Srbiji. Ona ne registruje firme koje se ne nalaze u Srbiji.

Mi pružamo konsalting usluge za sve ljude svijeta, tako sa naše strane, definitivno vodimo arhivu zakona onih država gdje nam se klijenti nalaze.

Može se vidjeti i na ovom forumu da mnogi nisu upoznati sa domaćim zakonima, dođu na krivi put, ne znaju kako da izađu sa njega.

Zato je dobro i naravno korisno, kada se ljudi upoznaju sa zakonom.

Po tvom pitanju mislim da miješaš pojmove, jer kada neko nešto radi kažnjivo po zakonu, odgovara tamo gdje je djelo počinjeno. Ako neko radi klevetu u Srbiji, onda može u Srbiji i da se kazni po tom pitanju, bez obzira gdje se druga osoba nalazi. Jurisdikcija je tamo gdje je djelo učinjeno.
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 6204

Sajt: pedja.supurovic.net


+1555 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?04.03.2010. u 11:56 - pre 155 meseci
Moram se nasmejati, jer samo potvrdjujes moje misljenje. :)

Kako ti tumacis ove clanove koji se ticu klevete, mogu misliti kako tek tumacis one druge koji se ticu poslovanja. Lepo ti rekoh, bolje ti je da cutis jer ako tvoji potencijalni klijenti vide ovo sto pises, tesko da ce se odluciti da ti daju pare.


 
Odgovor na temu

flighter_022
NS

Član broj: 18499
Poruke: 719
*.directonpc.com.

ICQ: 23089150


+231 Profil

icon Re: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?04.03.2010. u 12:59 - pre 155 meseci
Zatvori su puni, izmedju ostalog, onih koji su mislili da su u pravu.

I Bernie Madoff je mislio da je u pravu.
 
Odgovor na temu

[es] :: E-Poslovanje :: Da li je neko uspesno osnovao i koristi offshore firmu pomocu Thetaworld service?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 8802 | Odgovora: 36 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.