Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

vb-om upravljati step motor preko lpt

[es] :: Visual Basic 6 :: vb-om upravljati step motor preko lpt

[ Pregleda: 4758 | Odgovora: 16 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

vuchko.vuchko

Član broj: 217112
Poruke: 301
*.teol.net.



+2 Profil

icon vb-om upravljati step motor preko lpt26.11.2009. u 20:43 - pre 143 meseci
Procitao sam dosta tema na forumu ,ali ne nadjoh odgovor,

Naime , interesuje me , ako ja zelim upravljati step motorom iz vb-ovog programa a korak motora je 7 stepeni ja ovim kodom

Code:
callout(888,2)
callout(888,3)
callout(888,4)
callout(888,5)


izvrsavam jedan obrtaj osovine???

Ili moram to poslati 48 puta???

Ako ima neko da je to radio , bilo bi fino neki source code ;-) ....samo za jedan pun obrtaj osovine motora...

Napomena: motor je skopcan preko kontrolera , a koriste se pinovi 2 , 3 , 4 , 5 za slanje signala ?


[Ovu poruku je menjao vuchko.vuchko dana 27.11.2009. u 20:00 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Branislav83
Branislav83
Lmb Technologie
Nis

Član broj: 180247
Poruke: 43
77.105.55.*



Profil

icon Re: vb-om upravljati step motor preko lpt27.11.2009. u 12:40 - pre 143 meseci
Nisi mi baš jasan. Ne razumem to preko kog kontrolera je povezano i kako.
Za početak pogledaj ovo io.dll, a ovde imaš nacin rada stepera steper.
Pa ako imaš jos neko pitanje onda skobodno pitaj.

Još nesto out(8888,5) šalje broj 5 na paralelni port, tj. poslaće 0000 0101 na izlaz paralelnog porta, a neće setovati pin broj 5 kao sto pretpostavljam da si ti mislio.
Pozdrav
 
Odgovor na temu

vuchko.vuchko

Član broj: 217112
Poruke: 301
*.teol.net.



+2 Profil

icon Re: vb-om upravljati step motor preko lpt27.11.2009. u 14:30 - pre 143 meseci
evo ovako ,

napravim ti ja ovu semu kao sto je ovde : http://ppmps.zesoi.fer.hr/projekt/video_nadzor/data/motor.html

I sad mi treba code u vb da pustim pa da mi se ovaj motor okrece u jednu stranu (nije bitno koju, nije bitno kojom brzinom)

ja sam nesto ovde citao na forumu u jednoj temi vb i elektronika cini mi se i ja sam skontao da program radim ovako (otprilike):

Code:
.....
Private Sub T1_Timer()
Call out0(888, 2)
Call out0(888, 3)
Call out0(888 4)
Call out0(888, 5)
End Sub
.....

koristio sam inpout32.dll , jer sam ja to tako razumio....
ali cini mi se da to nema veze s' mozgom :-( ....
Pa vas sad molim za pomoc....
Kako ispisati programcic koji bi ovaj moj motor pokretao u jednu stranu?
 
Odgovor na temu

Aleksandar Vasic
Web Administrator, Uspon d.o.o
Čačak

Član broj: 91692
Poruke: 1226
*.adsl.eunet.rs.

Sajt: www.vasictech.net


+1 Profil

icon Re: vb-om upravljati step motor preko lpt27.11.2009. u 18:00 - pre 143 meseci
U post-u iznad ti je sve objasnjeno, moras koristiti io.dll
 
Odgovor na temu

K4R10
Karlo Hubai
Student, FTN
SO(NS), Srbija

Član broj: 236574
Poruke: 20
*.neobee.net.

Sajt: www.dijabetesbezgranica.i..


Profil

icon Re: vb-om upravljati step motor preko lpt27.11.2009. u 18:11 - pre 143 meseci
Ako si sve prikljucio kao na toj semi onda bi islo ovako

u jednom smeru:

Code:

Call out0(888,1)
'pauza
Call out0(888,4)
'pauza
Call out0(888,2)
'pauza
Call out0(888,8)
'pauza


u drugom smeru:

Code:

Call out0(888,1)
'pauza
Call out0(888,8)
'pauza
Call out0(888,2)
'pauza
Call out0(888,4)
'pauza


izmedju svaka dva pozivanja funkcije out0 treba ubaciti pauzu (rotor motora ima neku masu, i potrebno mu je neko vreme da predje iz jednog polozaja u drugi). To mozes uraditi pomocu for petlje ili sleep funkcije ili na neki treci nacin.

Prvo proveri u BIOS-u da li je dobro podesen paralelni port i koja je adresa 278h ili 378h.
Napravi modul u VB sa sledecim sadrzajem:
Code:

Public Declare Sub out0 Lib "inpout32.dll" Alias "Out32" (ByVal PortAddress As Integer, ByVal Value As Integer)
Public Declare Function inp0 Lib "inpout32.dll" Alias "Inp32" (ByVal PortAddress As Integer) As Integer


E sad je samo pitanje da li imas odgovarajuci step motor.





 
Odgovor na temu

vuchko.vuchko

Član broj: 217112
Poruke: 301
*.teol.net.



+2 Profil

icon Re: vb-om upravljati step motor preko lpt27.11.2009. u 18:50 - pre 143 meseci
bio sam blizu ,znaci....
Koristim motor PM35L-048 , jedino sam njega mogao naci (iz nekog stampaca), moja ploca je napravljena kao na onoj slici...
nije mi jasno zasto ide 1 pa 4 pa 2 pa 8 , kad sam ja vezao na pinove 2 ,3 ,4, 5 ????
Code:

Call out0(888,1)
'pauza
Call out0(888,4)
'pauza
Call out0(888,2)
'pauza
Call out0(888,8)
'pauza


Koliku pauzu da pravim?

ovako mi je podesen ovaj port (kao na slici) , adresa je dobra???
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

K4R10
Karlo Hubai
Student, FTN
SO(NS), Srbija

Član broj: 236574
Poruke: 20
*.neobee.net.

Sajt: www.dijabetesbezgranica.i..


Profil

icon Re: vb-om upravljati step motor preko lpt27.11.2009. u 19:47 - pre 143 meseci
Pogledaj kako izgleda pralelni port:
http://img504.imageshack.us/img504/2274/parallelportviever.gif

Pinovi 2,3,4,5 su redom izlazi DATA porta D0,D1,D2 i D3.

out0(888,1) salje na izlaz: 00000001 tj D7=0,D6=0,D5=0,D4=0 ,D3=0,D2=0,D1=0, D0=1
out0(888,4) salje na izlaz: 00000100 tj D7=0,D6=0,D5=0,D4=0 ,D3=0,D2=1,D1=0, D0=0
out0(888,2) salje na izlaz: 00000010 tj D7=0,D6=0,D5=0,D4=0 ,D3=0,D2=0,D1=1, D0=0
out0(888,8) salje na izlaz: 00001000 tj D7=0,D6=0,D5=0,D4=0 ,D3=1,D2=0,D1=0, D0=0

tj svaki bit/izlaz ima odredjenu tezinsku vrednost. Tezinska vrednost od Dn je 2^n
n=7: D7 imatezinsku vrednost 2^7 = 128
...
n=3: D3 imatezinsku vrednost 2^3 = 8
...
n=0: D0 imatezinsku vrednost 2^0 = 1

Imas na ovom forumu primer kako napraviti timer u milisekundama. A pauzu izracunas u zavisnosti koliko brzo zelis da ti se motor vrti. Za pocetak stavi 1 obr/sek cisto da vidis kako radi.
 
Odgovor na temu

vuchko.vuchko

Član broj: 217112
Poruke: 301
*.teol.net.



+2 Profil

icon Re: vb-om upravljati step motor preko lpt27.11.2009. u 20:04 - pre 143 meseci
Tacno si mi vratio nadu u ove forume, svaka ti cast!
Kad covjek ovako objasni , ne znam sta da kazem!
Hvala ti!!!!
 
Odgovor na temu

K4R10
Karlo Hubai
Student, FTN
SO(NS), Srbija

Član broj: 236574
Poruke: 20
*.neobee.net.

Sajt: www.dijabetesbezgranica.i..


Profil

icon Re: vb-om upravljati step motor preko lpt27.11.2009. u 23:18 - pre 143 meseci
Sad sam pogledao semu. Ako si vezao kao na semi,mislim da treba ovim redosledom:
1, 2, 4, 8 a ne kao sto sam napisao (1, 4, 2, 8) tj kako je kod njih u C-u

out0(888,1) ukljucuje 1a
out0(888,2) ukljucuje 1b
out0(888,4) ukljucuje 2a
out0(888,8) ukljucuje 2b

javi ako proradi.
 
Odgovor na temu

MiceX
Ucenik
Subotica

Član broj: 164074
Poruke: 26
93.87.239.*



Profil

icon Re: vb-om upravljati step motor preko lpt28.12.2009. u 22:44 - pre 142 meseci
Da li neko moze da mi objasni kako da nadjem sta je sta na step motoru PM35L-048?Ima 6 pinova zalemljeni su na stampanu plocicu i odatle ide 5 plavih zica sad,ne znam kako da nadjem koji je koji namotaj(L1,L2,L3,L4) i koja zica treba da ide na napajanje.
 
Odgovor na temu

Aleksandar Vasic
Web Administrator, Uspon d.o.o
Čačak

Član broj: 91692
Poruke: 1226
*.adsl.eunet.rs.

Sajt: www.vasictech.net


+1 Profil

icon Re: vb-om upravljati step motor preko lpt28.12.2009. u 22:55 - pre 142 meseci
to je pitanje za forum elektronika
 
Odgovor na temu

MiceX
Ucenik
Subotica

Član broj: 164074
Poruke: 26
93.87.239.*



Profil

icon Re: vb-om upravljati step motor preko lpt29.12.2009. u 02:42 - pre 142 meseci
Mogao bi neko da napise program da motor ide na primer skroz u levo pa da se vraca skroz desno i tako da se ponavlja? Zeleo bih da stavim laser na motor pa da se okrece levo desno.Jako bih voleo to da uspem da napravim do nove godine :( . Molim vas pomozite...
 
Odgovor na temu

Branislav83
Branislav83
Lmb Technologie
Nis

Član broj: 180247
Poruke: 43
*.com
Via: [es] mailing liste



Profil

icon Re: vb-om upravljati step motor preko lpt29.12.2009. u 10:22 - pre 142 meseci
>
>
Aj pogledaj ovde
http://milan.milanovic.org/skola/parport/parport-00.htm. Imam i kod pa
ako ti zatreba, poslaću ti. Naravno moraćeš da ga izmeniš onako kako
tebi odgovara.
Pozdrav
 
Odgovor na temu

MiceX
Ucenik
Subotica

Član broj: 164074
Poruke: 26
109.93.207.*



Profil

icon Re: vb-om upravljati step motor preko lpt29.12.2009. u 15:33 - pre 142 meseci
Sad sam ustanovio da onaj program sto sam ja imao ne radi,na tom sajtu sto si napisao sam nasao jedan program sto mi je otvorio i tamo sam testirao port i radi :D e sad bi trebalo napraviti neki program koji sam menja bitove na data portovima tako kako ja zelim... Molim te posalji taj kod sto si rekao da imas pa da vidim dal mogu nesto da uradim.I ako imas neke gotove programe. Veoma malo znam o programiranju, u skoli me nisu nista naucili,radili smo samo glupavi turbo paskal od pre milion godina... evo emaila ako ces mi slati neke fajlove [email protected]
 
Odgovor na temu

MiceX
Ucenik
Subotica

Član broj: 164074
Poruke: 26
93.86.31.*



Profil

icon Re: vb-om upravljati step motor preko lpt30.12.2009. u 03:51 - pre 142 meseci
Sve mi radi,nasao sam neki francuski program ProgSequ koji moze da upravlja step motorom kako god pozelis ali je meni problem sto moze samo 20ms a ja bi 1ms da mi ide motor jos brze. Molim bilo koga ako ima vremena i volje da napise program da step motor ide levo desno ali ne u krug i sto brze da se okrece. MOLIM VAS LJUDI JAKO MI JE POTREBNO.kada nzm da programiram... :(
 
Odgovor na temu

Aleksandar Vasic
Web Administrator, Uspon d.o.o
Čačak

Član broj: 91692
Poruke: 1226
*.adsl.eunet.rs.

Sajt: www.vasictech.net


+1 Profil

icon Re: vb-om upravljati step motor preko lpt30.12.2009. u 09:22 - pre 142 meseci
E to je vec za forum Berza poslova :)

Nece ti ovde niko uraditi gotov program :)
 
Odgovor na temu

MiceX
Ucenik
Subotica

Član broj: 164074
Poruke: 26
93.86.31.*



Profil

icon Re: vb-om upravljati step motor preko lpt30.12.2009. u 11:38 - pre 142 meseci
Pa u visual basicu 6 mi deluje da nije tako tesko ali dzaba kad ja nzm nista... :(
 
Odgovor na temu

[es] :: Visual Basic 6 :: vb-om upravljati step motor preko lpt

[ Pregleda: 4758 | Odgovora: 16 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.