Da bi se skinule pare sa MB, jedino što ti treba je devizni račun (Intesa, Raiffeisen, Alpha,...), SWIFT kod banke kod koje imaš račun i tvoj IBAN. Banka će ti dati na papiru sve te neophodne informacije sa tim što će ti naznačiti koju stranu banku da koristiš kao "Intermediary" ako vršiš transfere posebno za dolare, posebno za evre,... Ovo ti u suštini ne treba za MB. MB će ti jedino tražiti SWIFT i IBAN a ti brojevi su ti isti bilo da vršiš transfere u evrima ili dolarima,...
U kojoj valuti će novac stići zavisi od valute na MB.
Pare su od pravnog lica i čim stignu (ako si ti fizičko lice) banka će te obavestiti da imaš priliv iz inostranstva i da moraš da odeš do najbliže filijale da dostaviš osnov tog priliva. U suštini treba samo da potpišeš neki papir koji ti daju na kome napišeš osnov, ili imaš više opcija pa zaokružiš. Ja stavim kao osnov honorar. Čim potpišeš taj papir pare su ti dostupne i možeš da ih skineš sa računa. Većina banaka ovo zahteva samo za prvu transakciju a svaka sledeća od istog pošaljioca ti leže na račun automatski. Pare inače stižu nakon 3 dana od datuma iniciranja transfera na MR (bar u Intesi i Raiffeisen).
Pare sa MB možeš jedino prebaciti na svoj račun (mora da glasi na tvoje ime). Maximalni iznos koji možeš prebaciti ti određuje MB (pod uslovom da imaš toliko para na računu ;) ) i resetuje se na svaka 3 meseca. Kod nas u suštini nemaš limit koliko para možeš da primiš, samo vodi računa ako primaš veće iznose da banka može da te prijavi poreskim organima.
Tvoja banka nema uvid u to ko ti je uplaćivao pare na MB. Ima samo uvid da ti pare stižu od MB i u kom iznosu.
Koliko ja znam nije potrebno imati komercijalni račun na MB da bi se prodavale stvari preko Interneta. Ja sam to radio ranije i čak sam i na sopstvenom sajtu napravio interfejs za MB. Još sam ih i obavestio da ću to da radim da bi me stavili u njihov listing i nisu mi tražili komercijalni račun.
Ranije je svaki kupac morao da otvori nalog na MB da bi platio, ali je sada moguće i bez toga. Treba samo poslati e-mail MB i napisati im da ti omoguće interfejs za naplatu cc bez otvaranja računa. E za ovo možda treba komercijalni račun, mada ja to još nisam radio tako da ne znam.
Pozdrav!