Citat:
Pa kad nemaš iskustva sa dotičnim alatkama zašto ih nipodaštavaš?
Zato što sam savladao tehniku učenja na greškama drugih :-)
Citat:
Prvo, gigabiti... Ko priča o toj količini? YU ISPovi i gigabiti, hah. ;))
Ja pričam o gigabitima, pošto ja svoje viđenje sveta ne svodim na CS ISP-ove. Za početak, ja i nisam u CS, a za kraj, imam multigigabitnu mrežu.
Citat:
Drugo, činjenica je da se ljudi mnogo prže na jako skupa rešenja (evo na primer, moja škola ima Cisco koji im, po mom mišljenju, i ne treba),
Nemoj pogrešno da me shvatiš, ali zašto misliš da je tvoje mišljenje u tom slučaju relevantno? Možda im ne treba, ali im uz
jako malo (ništa) administracije, radi posao. Savršeno im radi posao.
Citat:
šta je toliko "magično" u vezi sa njima što ne bi mogla da odradi neka brza BSD mašina, na primer?
Nema apsolutno ništa magično. U ozbiljnom poslu nema magije. Rade posao kome su namenjena. BSD mašine su namenjene da budu serveri, uglavnom ne i ruteri. Istina, ima dobrih high-end rešenja koja su zasnovana na BSD-u (Juniper), ali to nisu PC mašine sa *BSD na njima.
Poenta je, kao što rekoh gore, u administraciji. UNIX mašina, ma koliko stripped down bila, nije optimizovana da radi kao high-end ruter. Performanse servera koji bi radio kao ruter na nekoj od mojih tačaka recimo, bi po ceni i pre svega pouzdanoysti (što zahteva skup i redundantan hardver), verovatno bile iste ili u najboljen slučaju nedovoljno manje od cene rutera koji je pritom optimizovan baš za to. Dakle, odluka šta uzeti se samo svodi na koji model Kviska ;-) (peace Vexi i Juniper je dobar).
Ne zaboravi da u ruteru obično nema pokretnih delova, sem na ventilatorima. Na serveru, bez veće modifikacije samog hardvera, moraš imati bar hard disk. Sve pto se kreće je podložno pregrevanju i crkavanju. U core mreži, to je nešto što ne želiš.
Dakle, ne pljujem ja po alatima sa kojima nemam iskustva, već po konceptu koji se nalazi iza njih. Možda su alati zaista i dobri, ali konceptualno rešenje fundamentalno ne valja za namenu o kojoj smo ovde pričali.
Marko.