Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

recordset se ne update-uje pri izmeni selekcije drop-down listom?

[es] :: PHP :: recordset se ne update-uje pri izmeni selekcije drop-down listom?

[ Pregleda: 1769 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

knyazs
Planeta Zemlja

Član broj: 137225
Poruke: 412



+27 Profil

icon recordset se ne update-uje pri izmeni selekcije drop-down listom?25.01.2009. u 18:14 - pre 155 meseci
Cao narode,

znam da ce zvucati glupavo ali upao sam u dead-lock :) Trazim 2 dana po internetu ali ne ide...

Koristim PHP, MySQL, Apache, kodiram sa dreamweaver-om.

Dakle, imam sledeci problem: kreirao sam recorset, postavio dinamicku drop-down kontrolu na formu:

Code:

<select name="cbx_country" id="id_cbx_country" method="post">
            <?php
do {  
?>
            <option value="<?php echo $row_rs_country['id_country']?>"><?php echo $row_rs_country['name']?></option>
            <?php
} while ($row_rs_country = mysql_fetch_assoc($rs_country));
  $rows = mysql_num_rows($rs_country);
  if($rows > 0) {
      mysql_data_seek($rs_country, 0);
      $row_rs_country = mysql_fetch_assoc($rs_country);
  }
?>
</select>


i sve radi OK tj. drop-down mi prikazuje zeljene podatke.

Kada promenim selekciju u drop-down listi i uradim refresh stranice, vrednost u drop-down listi mi se vrati na vrednost koja je bila pri prvom ucitavanju stranice. Znam da bi trebao negde da "kazem" recordset-u da se prebaci na izabrani record ali nemam pojma gde to da uradim???


F1, F1, F1, pliiiiiiiiz


Unapred hvala svima
 
Odgovor na temu

Tudfa
Jovicevic Vladimir

Član broj: 152699
Poruke: 384
*.dynamic.sbb.rs.



+3 Profil

icon Re: recordset se ne update-uje pri izmeni selekcije drop-down listom?25.01.2009. u 18:43 - pre 155 meseci
Ovo mora da si se nesto zabunio :

Code:

<select name="cbx_country" id="id_cbx_country" method="post">


Obrati paznju na atribut method u select tagu, koji je standardni atribut za form tag.

pozZ
 
Odgovor na temu

knyazs
Planeta Zemlja

Član broj: 137225
Poruke: 412



+27 Profil

icon Re: recordset se ne update-uje pri izmeni selekcije drop-down listom?25.01.2009. u 18:58 - pre 155 meseci
Nisam se zbunio, samo sam prekopirao kod. :)

Imas li mozda ideju kako da uradim ono sto sam u proslom postu opisao, dakle, kad promenim vrednost polja u drop-down listi da se promeni vrednost polja i u recordset-u?

Pozzz
 
Odgovor na temu

Nikola Poša
Backend (PHP) developer
Humanity d.o.o.
Beograd

Član broj: 173839
Poruke: 1616
*.adsl-3.sezampro.yu.

Sajt: www.nikolaposa.in.rs


+33 Profil

icon Re: recordset se ne update-uje pri izmeni selekcije drop-down listom?25.01.2009. u 19:25 - pre 155 meseci
Linija koda method="post" nikako ne mozhe da stoji u liniji select tag-a. Tachnije, mozhe, ali to nema nikakvog smisla. :) Promena na osnovu izbora u toj padajucoj listi mozhe da se odigra samo nakon "okidanja" submit dugmeta u nekoj formi, ili nakon JavaScript dogadjaja onchange. Ako hocesh da se promena desi odma' nakon izbora neke stavke u listi, onda to mora da ide se AJAX-om, koji ce se pozivati na malopre pomenut dogadjaj onchange.

btw Shta u tvom sluchaju podrazumevash pod tim "recordset-om"?
 
Odgovor na temu

knyazs
Planeta Zemlja

Član broj: 137225
Poruke: 412



+27 Profil

icon Re: recordset se ne update-uje pri izmeni selekcije drop-down listom?25.01.2009. u 19:36 - pre 155 meseci
Recordset je sledece:

Code:

mysql_select_db($database_conn_lottosap_web, $conn_lottosap_web);
$query_rs_country = "SELECT id_country, name FROM country where id_country in (select id_country from lottery_system)";
$rs_country = mysql_query($query_rs_country, $conn_lottosap_web) or die(mysql_error());
$row_rs_country = mysql_fetch_assoc($rs_country);
$totalRows_rs_country = mysql_num_rows($rs_country);


tj. $rs_country predstavlja recorset.

Onon sto si rekao da method=post moze da stoji samo u formi da li to znaci da treba da stavim <select> unutar forme <form>?
 
Odgovor na temu

Nikola Poša
Backend (PHP) developer
Humanity d.o.o.
Beograd

Član broj: 173839
Poruke: 1616
*.adsl-3.sezampro.yu.

Sajt: www.nikolaposa.in.rs


+33 Profil

icon Re: recordset se ne update-uje pri izmeni selekcije drop-down listom?25.01.2009. u 19:53 - pre 155 meseci
Pa stavi ga u form-ako zhelish da neshto posle radish sa onim shto je izabrano u select-u.

Ja sad u stvari ne znam shta ti sad hocesh da postignesh, i shta ti u stvari pravi problem...
 
Odgovor na temu

dakipro
Dalibor Jovic
Web Developer
Bergen, Norway

Moderator
Član broj: 31848
Poruke: 1792
91.148.76.*

Sajt: norway.dakipro.com


+190 Profil

icon Re: recordset se ne update-uje pri izmeni selekcije drop-down listom?25.01.2009. u 20:00 - pre 155 meseci
Da li to znaci da ti neznas osnove html-a?
Generalno na php forumu ne pisemo skripte drugima, niti pisemo skripte uopste, vec delimo misljenja, iskustva i poducavamo ljude da sami dodju do resenja kad zapne. Koliko vidim iz postova, tebi nije nigde zapelo nego nije nigde ni krenulo, napisao si neki kod u editoru (verovatno automatski code generator) i sad zelis da ti neko da konacno resenje?
Mislim, ne kontam kako zelis da se bavis programiranjem ako neznas osnove html-a, da elementi forme idu unutar same forme?

I da, to sto Nikola pita, cemu ovo uopste sluzi, ajd sto neradi, to cemo da resimo :)
 
Odgovor na temu

stevs986
Nikolic Sladjan
Senior Software Developer
Alterset d.o.o
Beograd

Član broj: 121154
Poruke: 140
*.adsl-a-1.sezampro.yu.



+4 Profil

icon Re: recordset se ne update-uje pri izmeni selekcije drop-down listom?25.01.2009. u 20:22 - pre 155 meseci
Ta pojava koja se tebi desava je sasvim normalna, kad ti odaberes nesto u select box -u i ides na refresh stranice on ponovo ucitava celu stranicu i u select box -u ispisuje ono sto si naveo kao selected ili ako nisi naveo ispisuje prvu vrednos u listi. Tako da razmisli sta u stvari hoces da uradis...
 
Odgovor na temu

knyazs
Planeta Zemlja

Član broj: 137225
Poruke: 412



+27 Profil

icon Re: recordset se ne update-uje pri izmeni selekcije drop-down listom?25.01.2009. u 21:33 - pre 155 meseci
Ono sto zelim jeste da kad izaberem novu vrednost stranica to i "zapamti" tj. kad uradim submit forme da mi select ne prikaze onu inicijalnu vrednost koja se pojavi pri prvom ucitavanju stranice vec tu novoizabranu.

Nadam se da sam sad bio malo jasniji :)

Ideje? :)

Unapred hvala ;)
 
Odgovor na temu

stevs986
Nikolic Sladjan
Senior Software Developer
Alterset d.o.o
Beograd

Član broj: 121154
Poruke: 140
*.adsl-a-1.sezampro.yu.



+4 Profil

icon Re: recordset se ne update-uje pri izmeni selekcije drop-down listom?25.01.2009. u 22:11 - pre 155 meseci
Citat:
knyazs

Kada promenim selekciju u drop-down listi i uradim refresh stranice



Prvo kazes refresh a onda submit, to su dve razlicite stvari.....

Drugo, gde sabmitujes tu svoju formu, odnosno sta je action.....?
 
Odgovor na temu

knyazs
Planeta Zemlja

Član broj: 137225
Poruke: 412



+27 Profil

icon Re: recordset se ne update-uje pri izmeni selekcije drop-down listom?25.01.2009. u 22:50 - pre 155 meseci
Izvinjavam se sto malo brkam pojmove...

Dakle, postavio sam select i input u form:

Code:

<form method="post" name="form_language" id="form_language">
<select name="cbx_language" class="navlist_row2" id="cbx_lang">
  <?php
do {  
?>
  <option value="<?php echo $row_rs_language['id_language']?>"><?php echo $row_rs_language['lang']?></option>
  <?php
} while ($row_rs_language = mysql_fetch_assoc($rs_language));
  $rows = mysql_num_rows($rs_language);
  if($rows > 0) {
      mysql_data_seek($rs_language, 0);
      $row_rs_language = mysql_fetch_assoc($rs_language);
  }
?>
</select>
<input name="btn_submit_language" type="submit" value="&gt;" />
</form>


Ono sto zelim jeste kad promenim selekciju u select-u i kliknem na input da mi se recordset "pomeri" na izabrani record. Kod mene je situacija da kad kliknem na input button, select ispise "staru" vrednost a ne novoizabranu.

Vidim da u property od forme postoji action ali kod mene je prazno. Jel tu treba da se navede nesto kao pozicioniranje na novi record u recordset-u?

P.S: Izvinjavam se ako sam nesto zaboravio da napomenem.

Hvala!
 
Odgovor na temu

Tudfa
Jovicevic Vladimir

Član broj: 152699
Poruke: 384
*.dynamic.sbb.rs.



+3 Profil

icon Re: recordset se ne update-uje pri izmeni selekcije drop-down listom?25.01.2009. u 23:03 - pre 155 meseci
Citat:

Ono sto zelim jeste da kad izaberem novu vrednost stranica to i "zapamti" tj. kad uradim submit forme da mi select ne prikaze onu inicijalnu vrednost koja se pojavi pri prvom ucitavanju stranice vec tu novoizabranu.


Vidi ovo sto sam ti napisao mogao si u nekom slicnom obliku naci i na internetu i verovatno ovde na forumu, samo da si trazio
Koliko vidim tebi nisu bas najjasnije neke osnove kako iz html-a tako i iz php-a...

Ovo su osnove u php/html programiranju tj. slanje i prihvatanje parametara izmedju stranica.
U ovom slucaj stranica poziva samu sebe(zavisno kako postavis action atribut), ispisuje podatke sa $_POST niza,
i radi nesto slicno onom sto si ti trazio...


Code:

<?php

if(count($_POST) > 0)
{

    echo 'Poslati parametri post metodom: <br>';

    foreach($_POST as $key=>$value)
    {
        echo 'kljuc,vrednost ('.$key.','.$value.')<br>';
    }
}
if(isset($_POST['sel']))//proveris da li je uopste poslat parametar pre nego sto pokusas da mu pristupis
{
    if($_POST['sel'] > 0 && $_POST['sel'] < 4)//vidis da li je vrednost parametra u dozvoljenom opsegu
    {    
        //stampas formu sa select tagom u sebi    
        echo '<form action="stranica.php" method="post" name="noobforma">
                <select name="sel">
                    <option values =""></option>';
                        ;
        for($i = 1;$i<4;$i++)
        {
            if($i == $_POST['sel'])
            {
                  echo  '<option value="'.$i.'" selected="selected">Izbor'.$i.'</option>'; 
            }else echo  '<option value="'.$i.'">Izbor'.$i.'</option>';        
        }                
        echo '</select>
              <input name="submit_btn" type="submit" value="submit">
            </form>';                
    }else{echo '*** Parametar sel nema dozvoljenu vrednost ['.$_POST['sel'].'] ***<br>';}//poruka o gresci
}else//ovo se istampa samo onda kada nisu poslati parametri, u ovom slucaju, pri prvom dolasku na stranicu.
{
    echo
    '<form action="stranica.php" method="post" name="noobforma">
        <select name="sel">
            <option values =""></option>
            <option value="1">Izbor1</option>
            <option value="2">Izbor2</option>
            <option value="3">Izbor3</option></select>
        <input name="submit_btn" type="submit" value="submit">
    </form>';
}


Sacuvaj ovaj kod u fajl koji se zove stranica.php . Mislim da ces iz ovoga moci da vidis neke stvari koje ce ti pomoci
da dodjes do onoga sto si zeleo, iako i dalje ne kapiram sta si zeleo da uradis ??

pozZzz
 
Odgovor na temu

knyazs
Planeta Zemlja

Član broj: 137225
Poruke: 412



+27 Profil

icon Re: recordset se ne update-uje pri izmeni selekcije drop-down listom?25.01.2009. u 23:32 - pre 155 meseci
Tudfa,

hvala ti PUNO na ovom primeru. Sad su mi neke stvari jasnije. Inace, nikad nisam programirao u PHP-u, ja sam Java, C++, C#, Delphi coder :) tako da su mi sami koncepti web programiranja malo nejasni ali zahvaljujuci tebi naucio sam nesto :)

Hvala ti jos jednom na pomoci i na strpljenju samnom.

Pozzzz i sve najbolje
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: recordset se ne update-uje pri izmeni selekcije drop-down listom?

[ Pregleda: 1769 | Odgovora: 12 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.