Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Zašto je java..........

[es] :: Java :: Zašto je java..........

Strane: 1 2

[ Pregleda: 4875 | Odgovora: 21 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

MarkoBalkan

Član broj: 141124
Poruke: 1624
78.134.129.*



+19 Profil

icon Zašto je java..........17.01.2009. u 12:29 - pre 155 meseci
zašto je java toliko popularna i toliko cijenjena?

ne znam dal je bila tema!

 
Odgovor na temu

Radovan__III
Radovan__III
Beograd

Član broj: 15669
Poruke: 1245
79.101.242.*



+26 Profil

icon Re: Zašto je java..........17.01.2009. u 12:48 - pre 155 meseci
Nisam siguran kako ti to meris popularnost evo statistike broja tema na es-u

http://www.elitesecurity.org/statistike

ispred jave su i c , net , php, delphi
Aj sad svi u biblioteku da nesto pojedemo i popijemo ...
--------------------------------
Knjigovodstvo

 
Odgovor na temu

MarkoBalkan

Član broj: 141124
Poruke: 1624
78.134.129.*



+19 Profil

icon Re: Zašto je java..........17.01.2009. u 14:52 - pre 155 meseci
zašto se toliko koristi u praksi i za projekte?
nema veze sa ovom statistikom.
 
Odgovor na temu

nemnesic
nemnesic
Software Developer
Vranje Florida

Moderator
Član broj: 44355
Poruke: 798
*.com
Via: [es] mailing liste



+63 Profil

icon Re: Zašto je java..........17.01.2009. u 15:02 - pre 155 meseci
cross platform
"Write once, run anywhere" (WORA)
 
Odgovor na temu

del-boy
Bojan Delić
Beograd

Član broj: 9330
Poruke: 1089

Sajt: www.delic.in.rs


+21 Profil

icon Re: Zašto je java..........17.01.2009. u 19:40 - pre 155 meseci
Citat:

"Reći da je Java bolji programski jezik jer radi na više platformi je isto kao i reći da je analni sex bolji jer radi na oba pola." :D

Izvinjavam se, ali nisam mogao da odolim... Negde sam pročitao ovaj citat i sad sam ga se setio... :)

Inače, ne slažem se da je za popularnost jave jedino cross platform zaslužan. Mislim da bitnu ulogu igraju i ogroman API, dosta biblioteka, odlična dokumentacija...
 
Odgovor na temu

MarkoBalkan

Član broj: 141124
Poruke: 1624
...129.40-dsl.net.metronet.hr.



+19 Profil

icon Re: Zašto je java..........18.01.2009. u 08:35 - pre 155 meseci
a kakvu korist Sun ima što javu daje besplatno?
 
Odgovor na temu

momsab
Momčilo
Beograd, R.Srbija

Član broj: 2804
Poruke: 3041
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: pitati@PP
Sajt: www.momsab.com


+1 Profil

icon Re: Zašto je java..........18.01.2009. u 14:09 - pre 155 meseci
verovatno istu ili slicnu kao sto i M$ daje C# (ma ceo .net) besplatno :)
Žena u krevetu i vino na stolu nikako ne smeju da čekaju. Jer, vino se greje a žena hladi.

-vinolog
 
Odgovor na temu

MarkoBalkan

Član broj: 141124
Poruke: 1624
...129.40-dsl.net.metronet.hr.



+19 Profil

icon Re: Zašto je java..........18.01.2009. u 14:18 - pre 155 meseci
ali ako hočeš ozbiljno razvijat aplikacije moraš kupit VS.
dok za javu imaš besplatnih alata, od eclipse nadalje.
 
Odgovor na temu

Radovan__III
Radovan__III
Beograd

Član broj: 15669
Poruke: 1245
77.46.222.*



+26 Profil

icon Re: Zašto je java..........18.01.2009. u 14:42 - pre 155 meseci
VS ekspres je free sada tj to je potez microsofta da bi privukao programere.
Aj sad svi u biblioteku da nesto pojedemo i popijemo ...
--------------------------------
Knjigovodstvo

 
Odgovor na temu

momsab
Momčilo
Beograd, R.Srbija

Član broj: 2804
Poruke: 3041
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: pitati@PP
Sajt: www.momsab.com


+1 Profil

icon Re: Zašto je java..........18.01.2009. u 15:51 - pre 155 meseci
i za Javu imas razvojna resenja koja se kuouju
za Eclipse imas dodatke koji se palcaju

itd itd

ne kontam ovu temu :)
Žena u krevetu i vino na stolu nikako ne smeju da čekaju. Jer, vino se greje a žena hladi.

-vinolog
 
Odgovor na temu

obucina

Član broj: 38191
Poruke: 723

Jabber: obucina


+7 Profil

icon Re: Zašto je java..........18.01.2009. u 16:05 - pre 155 meseci
Citat:
MarkoBalkan: zašto je java toliko popularna i toliko cijenjena?


Ja bih još dodao da ima i odličan marketing.
 
Odgovor na temu

gajo2
Budapest

Član broj: 62614
Poruke: 518
*.dynamic.dsl.t-2.net.

Sajt: b.flyingoranges.com


+117 Profil

icon Re: Zašto je java..........18.01.2009. u 19:57 - pre 155 meseci
A i fakulteti vole Javu jer je besplatna. Dok za C# moras imati sponzorstvo od Microsofta
 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
91.148.77.*

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: Zašto je java..........18.01.2009. u 23:31 - pre 155 meseci
Citat:
Radovan__IIINisam siguran kako ti to meris popularnost evo statistike broja tema na es-u

http://www.elitesecurity.org/statistike

ispred jave su i c , net , php, delphi


Ja bi radje pogledao statistiku koliko recimo firmi koriste neki programski jezik da bi vodili svoj posao, ili mozda jos bolje jeste pogledati broj ponuda za posao za odredjene programske jezike. To je po meni bolji pokazatelj popularnosti.


Citat:
MarkoBalkan: zašto se toliko koristi u praksi i za projekte?
nema veze sa ovom statistikom.


Generalno najvecu popularnost je stekla kad je web poceo da pravi ekspanziju, sama java virtuelna masina iz verzije u verziju je bivala sve brza i brza. A sa druge strane kako su web sajtovi bivali sve dinamicniji u prikazivanju sadrzaja umesto nekakve staticke web stranice tako je industrija trazila nesto sto ce biti bolje/brze nego koristiti cgi-bin. Posto recimo ako pogledas kako to radi na nekom niskom sistemskom programiranju na C-u i recimo nekom Unix operativnom sistemu, http server je primio zahtev, tj uradio je accept nad socketom i dobio je socket konekciju sa klijentom, ono sto dalje mora da uradi jeste da napravi novi process u kome ce izvriti cgi-bin a to radi na sledeci nacin pozove fork() sistemski poziv koji klonira postojeci proces i napravi novi koji je identican kao i proces roditelj, pravljenje procesa deteta je dosta skupo sa askepkta procesora i memorije, jer operativni sistem mora da prekopira kompletno sadrzaj celokupne memorije i registara iz jednog procesa u drugi. A zatim nakon toga se poziva exec() koji pokrece izvrsavanje drugog programa i brise sadrzaj memorije iz trenutnog procesa. E sad ceo taj postupak je mnogo skuplji nego recimo pravljenje jednog threada i pozivanja jedne funkcije. Tako da generalno ono sto C/C++ nisu placali na mostu platili su na cupriji.

Sa druge strane Sun je u pocetku znao da ne mogu da izguraju ceo posao sami kao sto recimo MS pokusava sa .NET platformom. Pa su javu nudili pod motom kompajliraj jednom izvrsavaj svuda. Tj jasno su dali specifikaciju javine virtuelne masine. IBM i ostali veliki igraci videli su mogucnost u svemu tome i odlucili da podrze celu ideju. Posto pojam specifikacije i razvijanje softwera u nivoima nije nesto sto je poznato zadnjih 5-10 godina. I ako pogledas danas isto tako cela prica oko jave jeste specifikacija a ne implementacija, pa recimo kad uzmes javu na enterprise nivou isto tako imas specifikaciju sta jedan aplikacioni server mora da ima. Pa onda sa te strane mozes kao developer "lako" da menjas bilo koju od komponenti a da sistem i dalje nastavlja da funkcionise. To je dosta vazno recimo ako naidjes primera radi na veoma ozbiljne bugove u nekom proizvodu ili jednostavno zelis da uradis migraciju na neki drugi proizvod koji ti daje bolje perfomanse ili mozda ima bolji comunity ili bolje placenu tehnicku podsku.

I trece sto je dovelo do vece popularnosti jave jeste cinjenica da su u to vreme plate programera u americi bile oko 100 000 $ godisnje. a da je hardver bio dosta jeftini nego plata radnika a java je bila daleko produktivnija stvar nego C/C++ jer ne moras da pazis mnogo da oslobadjanje memorije, vec programeru daje mogucnost da se fokusira na sam problem. Pa je biznis racunica u rukama vlasnika firmi bila jednostavna zasto jjje java bila bolje resenje.

Danas jednostavno imas veliki broj biblioteka koje su pisane za javu pa mozes naci maltene sve od igle do lokomotive. A i java kao jezik i dalje je ziva i razvija se.

 
Odgovor na temu

MarkoBalkan

Član broj: 141124
Poruke: 1624
..137.183-dsl.net.metronet.hr.



+19 Profil

icon Re: Zašto je java..........22.02.2009. u 19:26 - pre 154 meseci
a šta je sa brzinom java programa?

gdje su u odnosu na C++, .net?


dali je netko isprobao malo nimbus look and fell?
kako izgleda u stvarnosti, isprobat ću kad nađem vremena.

novi dizajn swinga.

http://blogs.sun.com/CoreJavaT...y/swingset3_nimbus_and_java_se

a posebno mi se sviđa

http://java.sun.com/docs/books...swing/lookandfeel/OceanLAF.gif
 
Odgovor na temu

MarkoBalkan

Član broj: 141124
Poruke: 1624
..137.183-dsl.net.metronet.hr.



+19 Profil

icon Re: Zašto je java..........22.02.2009. u 19:41 - pre 154 meseci
skinuti demo

https://nimbus.dev.java.net/


izgleda predobro.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
*.adsl.beotel.net.

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: Zašto je java..........24.02.2009. u 16:47 - pre 154 meseci
Citat:
MarkoBalkan: a šta je sa brzinom java programa?

gdje su u odnosu na C++, .net?



To je dosta diskutabilno pitajne, generalno zavisi od platforme na kojoj se izvrsava , zavisi i cija je java virtuelna masina, isto kao i kod C++ koji se kompajler koristi, pa i za .NET isto tako, primera radi java mnogo brze radi na linuxu u poredjenju sa .NET mono implementacijom koja radi na linuxu. Mada ako te bash zanimaju brojke potrazi neki benchmark na google-u.
 
Odgovor na temu

IgorMedo
Igor Madjeric
Doboj

Član broj: 101335
Poruke: 30
*.dip0.t-ipconnect.de.



Profil

icon Re: Zašto je java..........02.03.2009. u 13:54 - pre 153 meseci
Vise nije bitno koliko je brz program napisan u c++, .net-u ili javi.\

Vec koliko ti brzo pravis koda.

E tu ti uskace Java sa svojim framework-cima koji ti daju mogucnost da se baziras u potpunosti samo na radni zadatak a ne i na implementaciju dodatnog koda koji ce stvoriti uslove da zavrsis zadatak.
 
Odgovor na temu

sfsgagi
Dragan Stankovic
Nis

Član broj: 192356
Poruke: 19
*.dynamic.adsl.itsisp.net.



+1 Profil

icon Re: Zašto je java..........04.03.2009. u 00:55 - pre 153 meseci
Citat:
IgorMedo: Vise nije bitno koliko je brz program napisan u c++, .net-u ili javi.\

Vec koliko ti brzo pravis koda.



Slazem se. U poslednje vreme sa pojavom Ruby-ja i njemu slicnih jezika Java i nije neki sampion po produktivnosti.
Tako da mozda za Java programere nije losa investicija da se pozabave Groovy jezikom (http://groovy.codehaus.org) koji je pandan Ruby-ju ali koristi JVM i ima sintaksu koja je mnogo prihvatljivija Java programerima.
Za njega postoji jako dobar web framework (Grails - www.grails.org), a za desktop aplikacije postoji Griffon koji je baziran na Swing-u.

I tako ...



 
Odgovor na temu

franticnick

Član broj: 19656
Poruke: 372
*.cable.casema.nl.

Sajt: www.franticnick.com


+30 Profil

icon Re: Zašto je java..........04.03.2009. u 20:57 - pre 153 meseci
Da, Groovy & Grails su odlicni. Koga vise zanima, dobar sajt o novostima je "Groovy Zone": http://groovy.dzone.com/
 
Odgovor na temu

MarkoBalkan

Član broj: 141124
Poruke: 1624
...129.86-dsl.net.metronet.hr.



+19 Profil

icon Re: Zašto je java..........08.03.2009. u 22:25 - pre 153 meseci
a što je sa Perl-om, Python-om?

http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/index.html

groovy je tek na 42 mjestu sa 0.134 % korištenja.
 
Odgovor na temu

[es] :: Java :: Zašto je java..........

Strane: 1 2

[ Pregleda: 4875 | Odgovora: 21 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.