Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Potrebna mi je pomoc oko zadatka

[es] :: Elektronika :: Mikrokontroleri :: Potrebna mi je pomoc oko zadatka

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 11065 | Odgovora: 59 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

djasha
Milos Djalovic
student

Član broj: 185099
Poruke: 8
147.91.203.*Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka18.06.2008. u 11:29 - pre 158 meseci
Ljudi jel mogu da vas zamolim da mi uradite sledeci zadatak!!!
Hvala unapred!!! za sve informacije obratite mi se na mail [email protected]

ZADATAK:

Napraviti demonstraciju RS leča
PORTA,0 R ulaz
PORTA.1 S ulaz
PORTB.8 Izlaz

ZADATAK:

Napraviti demonstraciju logičkih funkcija I, ILI, NI, NILI, ISKLJUČIVO ILI,
PORTA,0 Prvi ulaz
PORTA.1 Drugi ulaz
PORTB.0 Izlaz za funkciju I
PORTB.1 Izlaz za funkciju ILI
PORTB.2 Izlaz za funkciju NI
PORTB.3 Izlaz za funkciju NILI
PORTB.4 Izlaz za funkciju Isključivo ILI

Hvala jos jednom!!!
 
Odgovor na temu

TRAJKO41
Msc Mechanical Engineer
Kragujevac

Član broj: 184547
Poruke: 32
147.91.203.*+2 Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka18.06.2008. u 11:42 - pre 158 meseci
Slavenko onaj zad sto si mi uradio nece bas dobro da radi.
Asistent je nesto prepravio i rekao mi je da fali neka gornja ivica da se uradi, ne znam tacno sta treba, i nekad se upale po dve lampice odjednom sto ne bi trebalo da se desava. Evo ga kod koji je prepravljen, pa ako mozes ti dodaj tu ivicu ako znas.

#include p16f84.inc ;inicijalizacija procesora koji ce se koristiti
processor 16f84

; inicijalizacija
LED equ 0x0C ; Definisanje promenjive u kojoj se čuva podatak koja LED je uključena
org 5

bsf STATUS,RP0
movlw .3 ; Pinovi RA0 i RA1 su definisani kao ulazi a
movwf TRISA ; a ostali su konfigurisani kao izlazni
clrf TRISB ; Svi pinovi PORTB su konfigurisani kao izlazni

bcf STATUS,RP0

movlw B'00001000' ;Jedna dioda mora da bude uključena na početku programa da bi se
; vršilo pomeranje ja sam izabrao da to bude LED koja je priključena na RB3

movwf LED ; Dakle po uključenju programa dija LED na pinu RB3
movf LED,W
movwf PORTB

start
btfsc PORTA,0 ; Da li je uključen taster za pomeranje u LEVO ?
goto Levo ; Jeste, skoči na Labelu za pomeranje u levo !
btfss PORTA,1 ; Nije, a da li je uključen taster za pomeranje u DESNO ?

goto start ;Ponovno na testiranje dok nešto ne bude stisnuto od ova dva tastera !

rrf LED,f ; Uključen RA1 i pomera se trenutni sadržaj LED varijable u desno pamti novo stanje opet u

movf LED,W
movwf PORTB ; LED varijabli i sve to prikazuje na izlazu PORTB u smislu kretanja uključene diode u desno

goto start ; Posle pomeranja idi na početak da vidiš koji taster će sada biti aktiviran !

Levo
rlf LED,f ; Pomera sadržaj varijable LED u levo za jedno mesto pri tome gaseći prethodno stanje i
movf LED,W
movwf PORTB ; prikazuje njen sadržaj na PORTB

goto start ; Vraća se na početak programa za novo testiranje tastera !


end ; kraj programa


vidi ako mozes pomozi.pozdrav
 
Odgovor na temu

Slavenko
Niš

Član broj: 75943
Poruke: 158
*.adsl-a-1.sezampro.yu.+6 Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka18.06.2008. u 14:13 - pre 158 meseci
Trajko evo ovako :

Zadatak koji sam ti uradio sam ponovo probao u "mplab" simulatoru a to "znači" da kada to tamo radi dobro, da radi i u praksi ! Nemam vremena i živaca da sada povezujem praktično kod mene na razvojnoj ploči da bih video šta se to tamo kod vas dešava i da li je to moguće ali ću dati moj komentar.

Znači ako radi na mplab simulatoru onda budi siguran da to stvrano i radi barem u mom slučaju je do sada tako bilo a na kraju krajeva mplab je sa mikročipovog sajta valjda oni znaju kako im rade njihovi mikrokontroleri !

Koliko je tvoj asistent izmenio program koji sam napisao ću sada da komentarišem :

Pravilo lepog ponašanje zove se bonton a pravilo koje je usvojeno za sintaksu i semantiku kod svakog programskog jezika i pisanja programa "treba" ali "ne mora" da se koristi. U prevodu možeš da kažeš starijoj osobi "ti" ali nisi kulturan i ne poštuješ opšteprihvaćene norme ponašanja zvane bonton, ili još jednostavnije možeš da kažeš "ti" ili "vi" e nešto slično je ovde urađeno sa prepravkom koda koji sam ti napisao!

Znači, ako sam ja u programu napisao labelu pod nazivom Početak sa ( č- a njemu smeta č iako ga kompajler prihvata ) a on prepravio u start ( "S" sa malim slovom ) je nešto što neću da kometarišem jer je neviđeno glupo komentarisati. Ne znam samo kako ima vremena raditi takve stvari !
Znači pravilo pisanja labela kaže : pisati labele tako što će prvo slovo u imenu labele biti velikim slovom a ostala malim iz razloga njihovih razlikovanja od imena varijabli, konstanti i ostalog čime program postaje pregledniji i lakše se uočavaju tražene stvari ! Na dalje je umesto goto Početak što je bilo u kodu koji sam ja napisao menjao u goto start - jer je labelu Početak zamenio sa start pa je onda svugde zbog toga morao da menja Početak u start, pretpostavljam da ovoliko shvataš !

Izmenjen je kompletno ovaj deo koda ,obrati pažnju na naredbe btfss i btfsc koje je zamenio kao i ime labele Početak u start:

Code:

start
btfsc PORTA,0 ; Da li je uključen taster za pomeranje u LEVO ?
goto Levo ; Jeste, skoči na Labelu za pomeranje u levo !
btfss PORTA,1 ; Nije, a da li je uključen taster za pomeranje u DESNO ?
goto starta bilo je :

Code:

Početak
    btfss PORTA,0      ; Da li je uključen taster za pomeranje u LEVO ?
    goto Levo      ; Jeste, skoči na Labelu za pomeranje u levo !
    btfsc PORTA,1      ; Nije, a da li je uključen taster za pomeranje u DESNO ?
    goto Početak      ; Nije, idi ponovno na testiranje dok nešto ne bude stisnuto od ova dva tastera !


Kako je on prepravio kod onda stvari dobijaju drugo značenje. On nije naglasio da li je taster u pull-down ili pull-up kombinaciji a pošto nije naglasio onda je pretpostavka da zadatak treba da se reši sa bilo kojom kombinacijom jer je svrha da se vidi kako baratate sa naredbama i kako shvatate stvari jer i jedna i druga se koriste a svejedno koja !

Očigledno, taster koji je on koristio kod vas u laboratoriji nije vezan prema rešenju koje sam ja uradio nego suprotno. Ako je hteo da ga proba onda je ili morao da veže onako kako sam ja uradio rešenje ( jer nije rekao kako ) ili je morao uslove da precizira u samom zadatku prethodno tj. da ih naglasi još kad vam je zadavao zadatak.
Gora verzija ovoga bi bila da su tasteri vezani u kombinaciji za koju sam ja radio program a da je on prepravljajući prvi deo koda koji sam napisao obrnuo uslove za tastere tj. da je levi taster za desno pomeranje i obrnuto jer tako mi izgleda.
Takođe nije ni rekao jasno da neka i koja LED mora da bude uključena na početku, jer jedna mora da bude da bi pomeranje moglo da se uradi. Ja sam ti to prilikom izrade rešenja ovog programa naglasio i rekao sam koja LED će se uključiti jer ništa nije naglašeno povodom toga u samom zadatku a trebalo je biti.

Naglasio sam ti takođe da ovaj program neće raditi u praksi i rekao zbog čega da ne bih ponavljao ponovo - vrati se pa pogledaj unazad. Vi mi takođe niste rekli da će ti zadaci da budu provereni praktično zbog čega bih ja ubacio rutine za testiranje tastera i iskomplikovao za vas rešenja jer ne znate ni elementarne stvari a tek rutina za pouzdano testiranje tastera bi bila iskreno rečeno špansko selo ( nemoj da se ljutiš ) za vas.


Kako sam ja razmišljao ?

Razmišljao sam na način da sam ja vaš asistent a moje razmišljenje je bilo sledeće :

Da sam vam ja zadao takve zadatke ja bih vam svakako naglasio da li će zadaci biti praktično provereni jer je to nešto što "mora" da se kaže zbog uslova koji se dešavaju u praksi ( u ovom slučaju tastera tj. varničenja njegovih kontakata ) pa se onda "MORA" napraviti rutina ili dodatni deo koda kojima se testiraju tasteri pa onda sve ima smisla ili sam zadatke zadao na način da proverim koliko teoretksi znate da koristite asemblerske naredbe i uopšte manipulišete sa njima kao i način pisanja koda u smislu pravila koja postoje kao i slaganje koda sa najmanjim mogućim brojem naredbi kao i poznavanje samog mikrokontrolera i njegovih registara.

Zašto se ponekad uključi još jedna LED ne znam ali znam da to nema u rešenju zadatka koji sam ti napisao jer opet kažem proverio sam u simulatoru.


Da bih eventualno mogao da ti dam odgovor na to morao bih da vidim kako je on vezao tastere, koliko ima ukrštanja vaza ili kablova na samoj pločici gde je mikrokontroler, njegovo napajanje i kako je obezbeđeno ali ovako zaista ne mogu ti više pomoću jer to ne mogu da vidim iz Niša.

Takođe nemam pojma šta je tvoj asistent mislio pod pojmom "gornja ivica" jer za taj pojam nikada nisam čuo ili si ti nešto loše razumeo.
Takođe org 5 direktiva koju je ubacio može ali i ne mora da bude !

Kada si pročitao ovo što sam ti napisao pretpostavljam da ti tek sada ništa nije jasno jer je ovo zaista previše logike za nekoga ko tek počinje , tačnije treba da počne pisati programe za mikrokontrolere.
Danas je ispalo tako da sam završio moj posao i malo sam slobodan pa sam tu na sajtu ali zamolio bih te da pitaš asistenta šta je to "gornja ivica" da i ja nešto naučim a usput da ti pomognem za to ako sam slobodan.

Znači nemoj da mi zameriš ali ove prepravke su nebuloze i to ti može reći svako ko iole zna nešto o mikrokontrolerima ne mora da bude nikakav srtučnjak. U odnose koji vladaju kod vas na fakultetu na relaciji : profesor - asistent - student neću da ulazim.

Sada možeš da vidiš koliko je za ovaj posao potrebno jasno i precizno reći šta je uslov zadatka i koje su početne stavke od kojih se mora krenuti, možeš onda tek misliti kako je za malo složenije zahteve da ne kažem složene !

Tebi za ovo javljanje mogu toliko da kažem !Ovaj deo poruke je napisan dan posle, pa sada mogu da ti dam odgovor na pitanje zašto se ponekad pali još jedna LED, pošto juče nisam primetio šta si postovao a mislim na deo gde je stvarno postojala greška u prvoj verziji. Odgovor je: Zato što nisi pogledao ispravku zadatka koju sam uradio nego si otišao sa prvom verzijom koja je imala grešku. Znači vrati se i videćeš gde smo ga rešavali i par tema ispod je korigovano rešenje a u prvobitnom stoji upozorenje da zadatak ima grešku ( samo tebe više nije interesovalo pa se nisi vraćao da pogledaš ima li izmena ). Ali nemoj da mi pominješ "gornju ivicu" !


[Ovu poruku je menjao Slavenko dana 19.06.2008. u 22:20 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Slavenko
Niš

Član broj: 75943
Poruke: 158
*.adsl-a-1.sezampro.yu.+6 Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka18.06.2008. u 14:42 - pre 158 meseci
za djasha :

Ti imaš "tipično" najasno šta treba uraditi u prvom zadatku a evo i zašto :

Kada se postavlja zadatak onda moraju da se preciziraju uslovi da bi se znalo šta treba da se radi kao što sam rekao više puta. Tebi je zadato da uradiš program koji će simulirati rad RS flip flopa !
Koliko se ja sećam JK flip flop je nastao od RS flip flopa iz razloga što je problem RS flip-flopa bio taj što ima nedozvoljenu kombinaciju na ulazima RS a to je kombinacija 00. Sve je lepo kada su druge tri kombinacije ali šta će se desiti kada se na ulazima leča pojavi 00 ?
Odgovor na ovo pitanje ne može da ti da ni proizvođač samog RS flip-flopa jer stanje na izlazima može da ostane isto ili može da se promeni. U radu sa mikrokontrolerima ne može ili ne sme da postoji nedefinisano stanje nego jasno mora da bude rečeno i precizirano sve. Znači asistent je morao da ti kaže u zadatku šta treba da se isprogramira u asembleru za slučaj da je stanje koje se dovodi na ulaze poprimi kombinaciju 00. Da li da ostane ili da se menja što je jedina moguća kombinacija ?

Zbog toga je urađen JK flip-flop čija su sva stanja definisana. Praktično, ti bi mogao da iskoristiš rešenje koje sam već uradio tvom kolegi koji je imao isti zadatak samo realizaciju za JK flip-flop iz druge teme ovde na ovom sajtu i izmenjaš nazive labela da ne bude da je prepisano a da kažeš da je zadatak urađen tako da pri nedozvoljenom i nedefinisanom stanju na ulazima, izlaz ostaje u stanju u kom je bio jer taj program koji sam napisao tako radi.

Drugi zadatak koji si postavio je stvarno lagan i samo mora da se zna koja je funkcija logičkih kola a to je najosnovnija svar u digitalnoj elektronici pa bi mogao sam da pokušaš a evo ja ću ti pomoći koliko to moje vreme bude dozvoljavalo.

Pošto sam obećao tvom kolegi steficu uraditi zadatak to ću i ispuniti, nadam se do večeras a sada mora malo i ja da odmorim jer već 5-6 sati se bakćem sa vašim problemima !

PS: Evo sada sam video da je asisten i tvom kolegi za ovaj zadatak rekao da mu treba "gornja ivica" , još kad bi neko bio upućen da kaže šta je to pošto ja za taj termin nisam u životu čuo !!!

Pozdrav !

[Ovu poruku je menjao Slavenko dana 18.06.2008. u 16:18 GMT+1]
 
Odgovor na temu

m.dimitrijevic
student, Masinski Fakultet Kragujevac
KG

Član broj: 185261
Poruke: 1
*.ADSL.neobee.net.Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka18.06.2008. u 16:56 - pre 158 meseci
Cao, ljudi!!!

Je'l ima neko raspolozen da pomogne i meni oko programa u assembleru....Takodje se radi o programiranju mikrokontrolera, a program glasi ovako:

"Napraviti program za izračunavanje faktorijela brojeva od 0 do 5. Broj se unosi u binarnom obliku inkrementiranjem ili dekrementiranjem. Nije moguće pojavljivanje broja većeg od 5 ni manjeg od 0. Zadatak realizovati pomoću mikrokontrolera PIC16F84 na asembleru.
PORTB Prikaz binarnog broja
PORTA.0 Inkrementiranje broja
PORTA.1 dekrementiranje broja
PORTA.2 Prikaz zadatog broja
PORTA.4 Reset zadatog broja"


Mozete me kontaktirati na: [email protected] za neophodne informacije.

Hvala unapred!
 
Odgovor na temu

Struja01
Beograd

Član broj: 166347
Poruke: 190Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka18.06.2008. u 17:18 - pre 158 meseci
Koliko ce ih jos doci samo, jadan Slavenko :))))
 
Odgovor na temu

Stojan Trifunovic

Član broj: 15156
Poruke: 366
*.smin-1.sezampro.yu.+8 Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka18.06.2008. u 18:46 - pre 158 meseci
Dimitrijeviću i ostali, nece Vam pomoći NIKO sve dok ne precizirate sledeće:

1. Koji izvor takta koristi mikrokontroler?

2. Koja je frekvencija tog takta?

3. Da li prekidači koriste pull up ili pull down otpornike?

4. Da li prekidači imaju hardverski rešen debouncing?

5. Ukoliko nemaju, mora li se softverski debouncing ubaciti u program?

6. Na kojim pinovima bi trebalo da se prikazuje rezultat?

7. Na kojim pinovima za prikaz rezultata je potrebno prikazati koje bitove (gde je MSB, gde ostali, a gde LSB)?

8. Na kojim pinovima bi trebalo da se prikazuje zadati broj od 0 do 5?

9. Na kojim pinovima za prikaz zadatog broja je potrebno prikazati koje bitove (gde je MSB, gde ostali, a gde LSB)?

10. Koji binarni broj se treba javiti na pinovima rezultata prilikom dovodjenja napona napajanja na mikrokontroler?

11. Koji binarni broj se treba javiti na pinovima zadatog broja (0 do 5) prilikom dovodjenja napona napajanja na mikrokontroler?

12. Koji binarni zadati broj se treba javiti na pinovima zadatog broja nakon pritiskanja tastera za reset?

13. Koji binarni broj rezultata se treba javiti na pinovima rezultata nakon pritiskanja tastera za reset?

14. Gde Vam je započet program?
 
Odgovor na temu

Stojan Trifunovic

Član broj: 15156
Poruke: 366
*.smin-1.sezampro.yu.+8 Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka18.06.2008. u 18:49 - pre 158 meseci
Trajko, da ste utrošili manje od 5 minuta na čitanje postova od vaseg prethodnog javljanja PRE nego što ste napali Slavenka da program ne valja, i sami bi shvatili koliko grešite. Izgleda da samo svoje vreme visoko cenite.

Ovo što je asistent dodao (org 5) već drugi put vidim u kragujevackim programima! Izgleda da je Fakultet u Kragujevcu pored reset (org 0x00) i interapt (org 0x04) vektora patentirao i neke nove (org 5). Bio bi lepo da obaveste Microchip o ovome.

U POTPUNO ISPRAVNOM PROGRAMU ZA TRAJKA koji je Slavenko malo iznad napisao nedostaje jos jedino "org 0x00" direktiva. Potrudite se, pa otkrijte sami gde bi trebalo da stoji. Oprez, nije svejedno!

A ukoliko Vam asistent prepravi "org 0x00" u "org 5" onda je Vi namerno prepravite u "org .365". Ukoliko Vas pak upita zbog čega bas .365, odgovorite da ste pogrešili i da treba da stoji .366 zbog prestupne godine. Vase obrazlozenje ce biti bolje od njegovog.
 
Odgovor na temu

djasha
Milos Djalovic
student

Član broj: 185099
Poruke: 8
*.dynamic.sbb.rs.Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka18.06.2008. u 19:01 - pre 158 meseci
Hvala u svakom slucaju. Takav zadatak mi je dao profesor. Popricacu sa njim pa ce da se cujemo oko zadatka. Hvala jios jednom. POZDRAV
 
Odgovor na temu

Slavenko
Niš

Član broj: 75943
Poruke: 158
*.adsl-1.sezampro.yu.+6 Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka18.06.2008. u 20:23 - pre 158 meseci
za stefic_kg :

Zadatak koji si poslao nakon konstultacija sa asistentom glasi :
Citat:

Nakon konsultacije sa asistentom, zadatak treba da izgleda ovako:

A4 A3 \ A2 A1 A0 B7 B6 B5 B4 B3 B2 B1 B0

Znaci, led diode se pale svake sekunde na levo i na desno od B5 istovremeno po jedna dok ne dodje do kraja (tj, do B0 i A2).
Onda se insto ovako ali u suprotnom smeru gase led diode. ( od B0 i A2 ka B5).
Svo vreme, B5 treperi.


Sada ponovo moj komentar : Pročitajte ono što je Stojan napisao jer sam i ja mislio da vam napišem nešto slično. Ni ovaj zadatak nije preciziran do kraja, na žalost, i morao sam uvesti pretpostavku. Nije definisano da li u startu programa treba da bude LED na RB5 uključena ili isključena niti kojom frekvencijom treba da treperi. Informacije tebi ja sam odabrao da bude uključena na samom startu da bi se kao efekat video malo bolje a za frekvenciju sam uzeo 1Hz koja je data kao uslov za ostale led diode i LED na RB5 se uključuje i isključuje zajedno sa svim ostalim LED u njigovom ritmu. Sam efekat trčećeg svetla neće biti prisutan jer je nakon konsulatacija asistent rekao da RB5 mora stalno da se uključuje i isključuje kao i frekvencija od 1Hz koja je prevelika da bi se postigao taj efekat. Naravno ja sam ispoštovao volju tvog asistenta u uslovima koje je on precizirao.

Kod koji obavlja posao dat u tvom zadatku a pod pretpostavkom koju sam uveo zbog nepreciznosti je :

Code:    list p=16F84 
    #include <p16F84.inc> 

    __CONFIG _CP_OFF & _WDT_OFF & _PWRTE_ON & _XT_OSC

    cblock 0x0C    ; Definisanje bloka konstanti koje se smeštaju od naznačene adrese

    BROJAC1        ; Brojač za prvu petlju
    BROJAC2        ; Brojač za drugu petlju
    BROJAC3        ; Brojač za treću petlju

    endc        ; Kraj bloka za definisanje konstanti

    bsf STATUS,RP0
    clrf TRISA    ; Svi pinovi PORTA izlazi
    clrf TRISB    ; Svi pinovi PORTB izlazi
    bcf STATUS,RP0

    clrf PORTA    ; Svi izlazi na pocetku
    clrf PORTB    ; su u stanju logicke nule da bi efekat pravilno krenuo

    bsf PORTB,5    ; Ukljucuje LED na RB5 na pocetku programa

Pocetak    call Pauza    ; Pravi trazenu pauzu od 1 sec i na dalje je zovemo samo pauza

    movlw b'01010000'
    movwf PORTB     ; Ukljucuje LED na RB6,RB4 a iskljucuje LED na RB5
    
    call Pauza     ; Pauza 

    movlw b'11111000'
    movwf PORTB     ; Ukljucuje LED na RB7,RB5 i RB3 pri tome ostaju ukljucene RB6 i RB4 a
    

    call Pauza

    movlw b'00000001'
    movwf PORTA       ; Ukljucuje LED na RA0
    movlw b'11011100'  
    movwf PORTB       ; Ukljucuje RB2 I pri tom prethodna stanja ostaju a iskljucuje RB5
    
    call Pauza

    movlw b'00000011'  
    movwf PORTA       ; Ukljucuje LED RA1 i pri tome ostaje prethodno stanje PORTA
    movlw b'11111110'  ; ukljucuje LED na RB1 i pamti prethodno stanje i ukljucuje LED na RB5
    movwf PORTB

    call Pauza

    movlw b'00000111'  
    movwf PORTA       ; Ukljucuje RA2 i pamti prethodna stanja PORTA
    movlw b'11011111'  ; Ukljucuje RB0 i pamti prethodna stanja a iskljucuje RB5
    movwf PORTB        ; Ukljucuje RB0 i pamti prethodna stanja a iskljucuje RB5
    call Pauza

    movlw b'00000011'
    movwf PORTA        ; Pocinje iskljucivanje bocnih LED unazad, tj. iskljucuje RA2
    movlw b'11111110'  
    movwf PORTB       ; Iskljucuje bocnu LED na RB0 a ukljucuje RB5
    
    call Pauza

    movlw b'00000001'
    movwf PORTA       ; Sada iskljucuje i LED na RA1
    movlw b'11011100'
    movwf PORTB       ; Iskljucuje RB5, RB1 pamti RB0 prethodno 
    
    call Pauza

    clrf PORTA       ; Iskljucuje sve na PORTA
    movlw b'11111000'  
    movwf PORTB       ; Iskljucuje RB2 pamti prethodno, ukljucuje RB5

    call Pauza

    movlw b'01010000'
    movwf PORTB       ; Iskljucuje RB5,RB3,RB7 pamti sve prethodno
    
    call Pauza

    movlw b'00100000   
    movwf PORTB       ; Sve je iskljuceno osim RB5

    goto Pocetak

Pauza
        movlw .5       ; Upisuje se 5 da bi se dobilo trajanje pauze od 1 sec. 
    movwf BROJAC3       ; tačnije 0.98 sec sa kristalom od 4 MHz
    
Petlja    decfsz BROJAC1,1
    goto Petlja
    decfsz BROJAC2,1
    goto Petlja
    decfsz BROJAC3,1
    goto Petlja
    return
    

    end        ; Kraj programa I ovaj program sam probao u simulatoru i radi onako kako je postavljeno uslovom zadatka koliko sam primetio. Steficu, molim te nemoj samo i ti da se vratiš i kažeš ne valja i treba da se ubaci "gornja ivica" jer ću da poludim , da dođem tamo u KG i da vas sve oivičim "gornjom, i Ivicom i Maricom" !
Direktivu org 0x00 nisam stavljao ni u jednom programu jer se nije tražilo niti se u vašim programima koriste interapti. Kad mi u program ubaci direktivu org 5 poludim jer nema blage veze sa izvršavanjem programa a pogotovo ono kada mi je promenjena labela Početak u start pa ispalo da je neko promenio i korigovao program ili kada su obrnuti uslovi testiranja tastera pa ispada da je levo - desno a desno - levo i još imate hrabrosti doći i reći da ne valjda i da ne radi. Treba da shvatiš da su to nebuloze koje nemaju veze ni sa čim a to ćeš shvatiti ako nekad počneš da učiš ove stvari. Meni je lično zasmetao pristup tvojih kolega koji su konstatovali da nešto ne valjda i postovali moje rešenje. Čisto da znaš da sam samo tvoj zadatak rešavao oko 3 sata možda i malo više da bih bio siguran da nije napravljena greška uključujući simulaciju i pisanje ovde. Da li bi iko od vas uradio ovo meni ili nekom od nas ovde koji pomažemo ? Iskreno, mislim da ne bi !

Trajko je prepisao prvobitno rešenje i nije se više vraćao na sajt da proveri da li ima neka korekcija pa me juče sludio i nisam ni primetio ostatak koda koji je imao grešku još od prvog rešenja, nego samo one "ispravke". Lepo san naglasio velikim crvenim slovima da tu postoji greška i nisam hteo da ga brišem kao primer šta bude kada se radi brzo i na brzaka a ispravku sam uradio posle toga i ona je simulirana u simulatoru i naravno radi. Sva sreća pa je Stojan bio dovoljno pribran i primetio da on nije pogledao korigovano rešenje.

Takođe mislim da je ovo jedini sajt na svijetu koji je rješavao vaše probleme na ovaj način a toga više neće biti barem što se mene tiče !

Toliko od mene i ja ovde stajem sa rešavanjem vaših zadataka. Tebi sam uradio zato što sam ti obećao a ja obećanje ispunjavam !

Od sada obavezno pitajte asistenta da vam precizira uslove one koje je naveo Stojan da bi vam neko pokušao pomoći ako to bude hteo s obzirom na nedefinisanost zadataka i na fenomen zvani "gornja ivica" !

Od sutra sam zauzet duže vreme ( par meseci ) i možda se pojavim samo da dam neki komentar. Zadatke ćete morati sami raditi jer moraš priznati baš ste preterali !

Puno te pozdravljam i želim ti sve najbolje. Po mom nekom mišljenju jedino od tebe će nešto da bude jer barem shvataš šta je problem pa uzmi malo učiti mikrokontrolere a i uporan si koliko sam primetio jer si se jedino ti suprostavio onome što smo pisali a vezano za fakultet.

Srećno !


PS: Evo me ponovo da ne otvaram novi poruku ! Možda bi ste ( ako nije glupo zato što smo rešavali zadatke mi a ne vi ) mogli uključiti vašeg asistenta ili profesora u ovu temu da daju svoje mišljenje o rešenjima koje sam ponudio a pogotovo bih voleo da saznam značenje termina "gornja ivica" !
[Ovu poruku je menjao Slavenko dana 19.06.2008. u 11:17 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Slavenko
Niš

Član broj: 75943
Poruke: 158
*.adsl-1.sezampro.yu.+6 Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka19.06.2008. u 10:18 - pre 158 meseci
Trajko, vrati se gore gde sam ti se obratio odmah posle tvog javljanja da zadatak ne radi i pročitaj ono što sam napisao debelim plavim slovima.
Kada to uradiš otiđi pa pogledaj kompletno sve što smo ti pisali a to znači da pogledaš i onaj deo odgovora koji ne napisan i posle korekcije greške pa to koriguj.

[Ovu poruku je menjao Slavenko dana 19.06.2008. u 11:31 GMT+1]
 
Odgovor na temu

bojanps
Bojan Radojevic
Student Masinski Fakultet Kragujevac

Član broj: 185338
Poruke: 1
147.91.203.*Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka19.06.2008. u 10:22 - pre 158 meseci
Zdravo ljudi!!!!

potrebna mi je pomoc u resavanju ovog zadatka u asembleru

Napraviti program za kvadriranje brojeva od 1 do 15. broj se unosi u binarnom obliku inkrementiranjem ili dekrementiranjem. Nije moguće pojavljivanje broja većeg od 15 ni manjeg od 1. Zadatak realizovati pomoću mikrokontrolera PIC16F84 na asembleru.
PORTB Prikaz binarnog broja
PORTA.0 Inkrementiranje broja
PORTA.1 dekrementiranje broja
PORTA.2 Prikaz rezultata

Odgovore na postavljena pitanja dobicete u sto kracem roku.

Mozete da me kontaktirate na [email protected]

Hvala jos jednom!!!!!!
 
Odgovor na temu

stefic_kg
Kragujevac

Član broj: 119791
Poruke: 71
77.46.252.*+2 Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka19.06.2008. u 10:45 - pre 158 meseci
Hvala za resenje, i izvini ako sam bio i ja dosadan.

U pravu si za dosta stvari koje si rekao, ali za ono da li bi pomogao da mogu i znam, naravno da bih, barem ja a za ostalu vecinu bas i ne verujem.

Jesmo preterali, ali nisam mislio da ce ovako biti. Neki ljudi stvarno nemaju obzira i samo postave zadatak i skoro pa da zahtevaju odmah odgovore (resenja).

Jos nesto sto je neko na slicnom forumu napisamo: "Ponekad je potrebno vise znanja da vi se postavilo pitanje, nego da bi se dao odgovor."
(mislim da imam malo znanja vezano za ovu temu, da bih hesto vise komentarisao u vezi zadataka, ali pomalo napredujem...)
Nisam znao da treba i te stvari da definisem u zadatku, posto nam je asistent dao zadatak bas onakav kakav sam prvi put napisao, bez nikakvih preciziranih napomena.

Mislim i da nije uredu da ti ili neko na forumu resava greske u zadatku, jer moraju i oni malo sami da se potrude, barem da rese te male greskice ako ih uopste ima.

Ako im nesto nije jasno valjda mogu da pitaju, ali ne da postave tipa: "ovo ne radi, nadjite mi gresku! "

I imam jedan predlog, da ovaj podforum moze da se stavi kao top, jer ce ovi vec reseni zadaci pomoci mnogim pocetnicima u ucenju.

Pozz , i hvala jos jednom Slavenko. Mnogo si definitivno svima pomogao.

[Ovu poruku je menjao stefic_kg dana 19.06.2008. u 19:26 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao stefic_kg dana 19.06.2008. u 19:27 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Slavenko
Niš

Član broj: 75943
Poruke: 158
*.adsl-1.sezampro.yu.+6 Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka19.06.2008. u 11:11 - pre 158 meseci
Stefic_kg, dobro sam ja tebe pročitao, zato sam ti i obećao da ću ti uraditi, poprilično si zreo čovek i samo tako nastavi.
Naravno za slučaj da bude neki problem vrati se i reci šta se dešava pa ćemo to da korigujemo, toliko vremena imam kada pauziram sa svojim obavezama i rado ću ti to uraditi mada mislim da neće trebati nikakve naknadne korekcije.

Pozdrav !

 
Odgovor na temu

stefic_kg
Kragujevac

Član broj: 119791
Poruke: 71
77.46.199.*+2 Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka27.06.2008. u 13:18 - pre 158 meseci
Slavenko, kad budes imao vremena pogledaj jedan zadatak, tj algoritam za taj zadatak da li sam dobro uradio.

ovde sam postavio zadatak i algoritam (kao sliku), da ne bi ovde ponovo sve to postavljao evo linka:
http://www.elitesecurity.org/t72345-4#1987604

Pozz

 
Odgovor na temu

Alexsis
Conspiritor
Nis/Aleksinac

Član broj: 30602
Poruke: 251
*.exe-net.net.+1 Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka16.05.2010. u 15:33 - pre 135 meseci
Moze li neko da uradi sledeci zadatak za p16f84?

Napisati program za osvežavanje dve pozicije na maketi.
Na displeju se prikazuju dve konstnte const1 i const2 koje se definišu u programu.
Frekvencija oscilatora mikrokontrolera je 3.2768 MHz.
Osvežavanje vršiti 200 puta u sekundi.
b) U drugom delu vežbe dodati da se diode na PORTA pale i gase na 0.5 s.

Mislim da zadatak nije tezak i da nekom ko zna treba 5min da ga uradi ali ja posto se nisam mnogo majao sa ovim asemblerom treba ce mi jedno 2 dana tako da ako je neko voljan... :)

[Ovu poruku je menjao Alexsis dana 16.05.2010. u 21:21 GMT+1]
><> <>< <><><><><><><> ><>
 
Odgovor na temu

Sepa011

Član broj: 161918
Poruke: 1817
...148.91.adsl.dyn.beotel.net.+28 Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka16.05.2010. u 19:28 - pre 135 meseci
Paaaa, maji se vise sa knjigama a manje skitanjem.
 
Odgovor na temu

Alexsis
Conspiritor
Nis/Aleksinac

Član broj: 30602
Poruke: 251
*.exe-net.net.+1 Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka16.05.2010. u 20:16 - pre 135 meseci
Ma majem se ja sa knjigama i vise nego sto treba ali ne iz ove oblasti tako da me ove stvari ubijaju. Pa ako mozes pomozi plz... :)
><> <>< <><><><><><><> ><>
 
Odgovor na temu

Stojan Trifunovic

Član broj: 15156
Poruke: 366
*.rs
Via: [es] mailing liste+8 Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka17.05.2010. u 07:45 - pre 135 meseci
Osnovno pravilo (procitajte pravila, ukoliko vec niste) ovog foruma je
da se bar malo potrudite, probate uraditi zadatak, pa tek kada Vam
nesto zapne, zatrazite konkretnu pomoc. Internet je pun
dovoljno dobrih uputstava, ukoliko ovakve osnove vec niste savladali u
skoli.

Pretpostavimo da sam ja vodoinstalater. Naravno da je za mene opravka
slavine 5 minuta. Programiranje je jos gore od takve vrste zanata, jer
su u njega ubacene godine i godine ucenja i usavrsavanja, mnogo
komplikovanijeg od "zamene slavine".

Dobar vodoinstalater (automehanicar, zidar...) ceni se po tome koliko
brzo moze zameniti slavinu, medjutim, ukoliko programer brzo napise
program, onda to "lako", "pa to bi mogao svako uraditi" i "nije se ni
pomerio sa stolice". Ukoliko jeste 5 minuta, molim, potrudite se pa ga
sami uradite za to vreme. Pretpostavljam da cete otkriti da je zamena
slavine kudikamo laksa. A onda razmislite koliko bi Vam vodoinstalater
naplatio uslugu.

Buduci da se iz samog Vaseg pitanja odmah vidi koliko slabo poznajete
materiju (osvezavanje dve pozicije na maketi) preporucujem Vam da
procitate bar neku kvalitetniju knjigu iz oblasti programiranja u
asembleru. Imate ih na internetu dovoljno, cak i na srpskom jeziku. Na
skripte (i na to da ce Vam ovde neko uraditi kompletan zadatak)
zaboravite.
 
Odgovor na temu

Sepa011

Član broj: 161918
Poruke: 1817
...148.91.adsl.dyn.beotel.net.+28 Profil

icon Re: Potrebna mi je pomoc oko zadatka17.05.2010. u 10:17 - pre 135 meseci
Stojane, nisi trebao na skolarca da toliko habas tastaturu. Cuvaj je za pisanje kvalitetnog softvera.
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Mikrokontroleri :: Potrebna mi je pomoc oko zadatka

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 11065 | Odgovora: 59 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.