Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Digitalna instrument tabla za traktor

[es] :: Elektronika :: Digitalna instrument tabla za traktor

[ Pregleda: 10681 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

d02

Član broj: 112455
Poruke: 70
79.101.215.*+1 Profil

icon Digitalna instrument tabla za traktor17.02.2008. u 15:11 - pre 196 meseci
Da li neko zna za neki link na netu gde je opisana gradnja digitalne instrument table za traktor (ili sličnog uređaja koji bi mogao da posluži za ovu svrhu)? Potrebno bi bilo da ima prikazivanje u digitalnom obliku temperature rashladne tečnosti i ulja, pritiska ulja u motoru i vazduha u pneumatskoj instalaciji za kočenje, broja obrtaja motora i kardana, brzine kretanja traktora, pređenog puta, broja radnih sati, potrošenu količinu goriva... Kod modernih traktora (moj je klasičan, bez ikakve elektronike) je pored ovih funkcija pridodat i hektometar (upiše se širina radnog zahvata priključnog oruđa sa kojim radite i onda prikazuje koliku površinu ste uradili). Takođe bi trebalo da postoji zvučna ili svetlosna indikacija ukoliko neka od nadgledanih veličina izađe iz normalnih okvira.
Brzinu kretanja i pređeni put mogu da rešim sa digitalnim brzinomerom za bicikl, ali bi bilo mnogo lepše da je sve objedinjeno u jednom uređaju.
Naravno nije bitno ako nema bas sve ove funkcije, jer bilo šta da ima je bolje od ništa.
 
Odgovor na temu

nebko
NoviSad

Član broj: 156044
Poruke: 223
*.ns.ac.yu.+4 Profil

icon Re: Digitalna instrument tabla za traktor17.02.2008. u 15:53 - pre 196 meseci
i ja bi voleo videti takav link. Mada sumnnjam obicno oni koji se bave elektronikom ne bave se traktorima i obrnuto, a tako nesto moze covek da radi sebi iz hobija ili po narudzbi, mada je to velik posao da bi se takav trud stavio na net besplatno. Voleo bi da gresim. modza ima neko resenje koje moze da se prilagodi.
Kad nešto želis, niko te sa tog puta nemože skrenuti, moze ti samo otežati put i
stvoriti sebi neprijatelja.
 
Odgovor na temu

Megaspark
Megaspark team
Hr

Član broj: 79312
Poruke: 77
*.adsl.net.t-com.hr.Profil

icon Re: Digitalna instrument tabla za traktor22.09.2008. u 10:45 - pre 189 meseci
Imam zamisao napraviti nešto slično. razmišljao sam i bacio kalkulaciju. Naravno da je moguće napraviti tako nešto. Pitanje je funkcionalnosti, isplativosti i pouzdanosti. Zaključci do kojih sam došao su: kontrolu pritiska ulja i temperature rashladne tekućine prepustiti 'klasičnim' instrumentima i to onima koji rade bez potrebe napona. Također i za pritisak u sustavu kočnica. Vrlo su pouzdani i vrlo pregledni. Ista stvr za gorivo. Ako se fino postave izgleda jako dobro. Za broj obrtaja, brzinu, kardan i sve ostalo je jako fino može izvesti pomoću povećeg displaya, jednostavno se isprogramira mikrokontroler i to radi jako fino. Senzori nisu skupi i jednostavna je instalacija. Planiram raditi teko nešto pa kad/ako napraim rado ću poslati slike. Ako ste napravili nešto, volio bih pogledati to. Pozdrav
Megaspark team
 
Odgovor na temu

d02

Član broj: 112455
Poruke: 70
93.86.75.*+1 Profil

icon Re: Digitalna instrument tabla za traktor15.10.2008. u 00:16 - pre 188 meseci
Digitalnu instrument tablu sam zamislio kao dopunu postojećim instrumentima ("satovima") u traktoru a nikako kao njihovu zamenu (barem onima koji već postoje u traktoru). Slažem se da su oni i pouzdani i pregledni, da lepo izgledaju i da je kazaljka u tim instrumentima preglednija i uočljivija nego neke cifre na tamo nekom displeju. (Naravno, pretpostavićemo da su ispravni i koliko toliko precizni.)
Međutim oni nemaju upozoravajuću funkciju (npr. zvučnu) ukoliko dođe do nekog problema. Ja baš i nemam neku naviku da stalno gledam u instrumente (naročito posle dužeg rada i kad je pažnja više poklonjena poslu koji se obavlja a ne samom traktoru). Desilo mi se da je pukao remen koji pokreće vodenu pumpu i samo srećom sam primetio da je kazaljka na termometru dobrano u crvenom području. A moglo se desiti i da ne primetim pa da dođe do velike štete. Ukoliko bi postojao upozoravajući zvučni signal za takve kritične situacije moglo bi se mnogo opuštenije prići poslu koji se radi jer znate da neko drugi (elektronika) nadgleda traktor za vas.
Za neke stvari, (npr. pritisak ulja), postoje fabrički ugrađeni davači koji pale lampice (u ovom slučaju ukoliko padne pritisak ispod dozvoljene vrednosti), sa kojih bi se mogao skinuti signal za neku sirenu ali za neke druge veličine (ili traktore) takvi davači ne postoje i morali bi se staviti posebni senzori. Pa kad se već stavljaju posebni senzori šteta bi bilo ne iskoristiti ih i za pokazivanje trenutne vrednosti merene veličine, a cenim i da materijalni troškovi izrade kakvog analognog komparatora (koji bi uključivao zvučni signal ukoliko posmatrana veličina izađe iz zadatih vrednosti) ne bi bili bitno manji nego kad bi taj posao obavljao mikrokontroler koji bi usput i pokazivao vrednost te veličine. Naravno, podrazumeva se da se mikrokontroler (kad ga već koristimo za broj obrtaja, brzinu...) dodatno isprogramira i za ove stvari.
Evo nekih linkova gde se mogu videti slični uređaji (tako sam i ja to otprilike zamislio, mislim uglavnom na displej...).
http://www.etbinstruments.com/DD2_lite.htm
http://www.stackltd.com/st8100h.html
http://www.theultralightplace.com/enginemonitors.htm
 
Odgovor na temu

Megaspark
Megaspark team
Hr

Član broj: 79312
Poruke: 77
*.adsl.net.t-com.hr.Profil

icon Re: Digitalna instrument tabla za traktor01.11.2008. u 14:25 - pre 188 meseci
Aha... Hm... Ovo što si poslao je izvedeno preko mikrokontrolera. A sad, za ovo što tražiš, najosnovnije se može napraviti jako jednostavno. Recimo, za pritisak ulja postoji instrument ali i senzor preniskog pritiska. Tako postoji i instrument za temperaturu i senzor previsoke temperature. Kontrolu alternatora već imaš. I to je ono najbitnije za rad traktora. Signale ove tri kritične veličine možeš preko dioda dovesti na tranzistor koji uključuje sirenu ili neki drugi alarm. Ovi senzori se mogu bez problema ugraditi paralelno postojećim i nisu skupi. To je ono najbitnije, a sve ostalo je, nazovimo luksuz. Ovo sa LCD-om i sve ostalo... s tim se treba igrati samo. Koji traktor imaš?
Megaspark team
 
Odgovor na temu

d02

Član broj: 112455
Poruke: 70
93.86.74.*+1 Profil

icon Re: Digitalna instrument tabla za traktor01.11.2008. u 17:41 - pre 188 meseci
Mislim da si me pogrešno shvatio. Apsolutno mi je jasno da se postojeći senzori (davači) mogu jednostavno iskoristiti za aktiviranje nekog alarma (upozoravajuće sirene) i to mogu uraditi i sam bez problema. ALI JA BIH BAŠ VOLEO ONU LUKSUZNU VARIJANTU, SA MIKROKONTROLEROM I LCD-OM!

Ja imam stari traktor, IMT 560, ali uopšte nije bitno koji je traktor jer bi ovo trebalo da se bez problema primeni na bilo koji traktor, kombajn, kamion i sl. Čak šta više, ovaj traktor planiram da zamenim ali elektroniku bih skinuo i namontirao u drugi traktor koji kupim.

Ja se elektronikom bavim iz hobija (iako bi mi to trebala biti struka) ali eto, završio sam u poljoprivredi. Moje znanje iz elektronike je na tom nivou (kad sam ja išao u školu još su se učile lampe) da mogu sam da smislim i napravim jednostavnije stvari ali se u mikrokontrolere (posebno programiranje) ne razumem i takve projekte mogu da realizujem samo ako kupim isprogramirani mikrokontroler a ostalo nije problem. Baš iz razloga nepoznavanja mikrokontrolera ja ne znam sam da isprojektujem takav uređaj pa sam naravno odmah krenuo u potragu na netu ne bi li možda naleteo negde da je neko to već ranije radio (a verovatno jeste, na netu ima svega samo ga treba pronaći). Iz tog razloga sam i pokrenuo ovu temu, jer na ovom forumu ima mnogo vrsnih poznavalaca elektronike koji prate mnoge druge (strane) sajtove i forume iz elektronike i koji su možda baš tamo tako nešto videli, a ja eto nisam google-anjem to pronašao.

I na kraju, pitanje je da li je ovo luksuz i da li mi je to neophodno. Pa činjenica je da traktor teram 25 godina bez ovih digitalnih zezalica i da bih naravno i dalje mogao tako. Ali ja sam želeo da spojim ljubav prema elektronici i posao od koga živim. Ovakvi uređaji se danas već nalaze u novim modernim traktorima, i kad već ne mogu priuštiti nov traktor onda mogu bar elektroniku za stari. (A posebno što cenim da to ne bi trebalo da bude skupo ukoliko se takav projekat pronađe na netu a ne da se posebno naručuje razvoj novog uređaja.)
 
Odgovor na temu

mnn
sm

Član broj: 85435
Poruke: 723
93.86.81.*+25 Profil

icon Re: Digitalna instrument tabla za traktor23.07.2009. u 21:36 - pre 179 meseci
Pozdrav, sa malim zakašnjenjem.
Ja nešto slično radim kao brojač hektara koji može biti u kombinaciji sa kontrolom rada kombajna.Osnovna izvedba je brojač hektara koji moze da se montira na traktor ili kombajn.Moze da meri brzinu kretanja ,predjeni put ,povrsinu u dve neovisne memorije u hektarima i sa dve decimale( mnogi fabricki to mere sa jednom decimalom i na malim parcelama nemamo dovoljnu preciznost).Omogućava polovljenje radnog zahvata ,meri broj obrtaja neke osovine sa mogućnoscu zadavanja granicnog broja obrtaja pa kad on padne ispod imamo zvučnu i svetlosnu signalizaciju ,slično imamo merenje temperature sa senzorom DS1820 kod koga zadajemo gornju temperaturu preko koje imamo signalizaciju svetlosnu i zvučnu.Uređaj snima sve te podatke i kasnije ih mozemo prebaciti na računar i obrađivati pomoću programa Excel.
Što se tiče kontrole kombajna tu imamo praćenje obrtanja osovina pomoću induktivnih senzora , a indikacija je preko dvobojnih led dioda koje sijaju zeleno dok se osovina okreće ,a crveno kada osovina stane i sa zvučnim alarmom .Pomoću kružnog preklopnika odabiramo praćenje broja obrtaja željene osovine.
Dovoljan broj praćenja osovina je obično 4-6 tako da senzore montiramo na krajnje pogone.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Digitalna instrument tabla za traktor

[ Pregleda: 10681 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.