paga:
Covjek je pitao "Staj
je enkoder?", a ne "Sta vi
mislite da je enkoder?" Dakle, radi se o razmjeni objektivnih informacija i cinjenica, a ne licnih misljenja. Mozda ti imas dobru volju da pomognes nekome, ali te to ne opravdava sto mu dajes krive informacije i time beskorisno zatrpavas temu losim sadrzajem. To oduzima vreme onima koji to hoce da citaju, a jos vise vremena oduzima onima koji ne mogu da procjene da li je to ispravno ili ne.
Ovo je ipak tehnicki forum, i niko nikog ne kaznjava, ali ne mozes bas ocekivati da neko daje krive informacije i da bas niko na to ne reaguje. Ako napises nesto sto nije tacno, vjerovatno ce se svaki put naci neko da ukaze na to, i to nije razlog za neku ljutnju, bolje se navikni na to. Dakle, nema nekih pravila koji ce nekog ograniciti u njegovim pisanjima, ali to ne znaci da covjek ne treba da ima svoja licna mjerila koja ce ga zaustaviti da ne pise o onome sto ne zna. Ovdje covjek moze i da pogine ako mu neko pogresno objasni kako se spaja bojler na struju. Shvatas?
Medjutim, postoje i drugi forumi gdje mozes da pises sta hoces i gdje niko nece ispravljati tvoje misli. Ako ti je stalo da izrazis neka svoja razmisljanja, onda je mozda bolje da se raspises malo na tim drugim sajtovima, a ovdje se ogranici na davanje cinjenica iz realnog svijeta, a ne tvog unutrasnjeg.
Upucivanje na linkove i knjige je standardna praksa pomaganja nekome. Ne ocekujes valjda da ce se sad ovdje neko poduhvatiti posla da nekom izigrava ucitelja mjesec dana da ga nauci sta je enkoder?! Uostalom, ako covjek nema motivaciju da sam nesto nauci, potrazi, procita i ako ocekuje da mu neko drugi to sve servira na tanjiru,
za dzaba, onda me savrseno boli uvo za tog covjeka i da li sam mu pomogao ili nisam. Stara indijanska poslovica kaze: "Nekim ljudima se moze pomoci i tako sto im se ne pomaze". Ja cu rado da odgovorim na svako pitanje na koje znam odgovor, ako pri tome ne znam ni jedan link na kome je to bolje uradjeno nego sto bih ja uradio. U suprotnom, ne vidim smisao da ja izigravam nekog enkoder-mudraca, ako je to svuda okolo dostupno mnogo bolje nego sto bih ja nekom prepricao.
Citat:
paga:
Ako nećeš da pomogneš nemoj ni da ispravljaš nego pusti da živimo u zabludi a svoje znanje zadrži za sebe ....
Ako se nekom ukaze da je u zabludi, ja ipak cjenim da je to veca pomoc nego da ga se ostavi u zabludi. Mozda za tebe vazi drugacije, ali onda govori u svoje ime, a ostali i sami mogu da se izjasne o tome.
Citat:
paga:
Kad hoćeš da nekom pomogneš ti mu kažeš kako jeste a ne da mu kažeš da ide da uči . Ovo je forum za bržu razmenu informacija a ne za ocenjivanje .
Ti njemu nisi rekao ni kako jeste, niti si mu rekao da ide da uci. Samo si mu rekao kako nije, sto je gore nego da nisi nista rekao. A ja nisam njemu rekao da ide da uci, nego tebi, jer ti ako mislis da ucis druge o tome, valjda bi trebao i ti sam prije toga nesto nauciti o tome. A ti nisi ni trazio pomoc da ti neko nesto objasni nego nastavljas da branis ono sto si pogresno napisao. Znaci ja nekom kazem da su dva i dva pet, pa poslije tvrdim da je to ipak bolje nego nista. Ma hajde molim te, nije ovo crveni krst i nije covjek trazio "rijec utjehe" i saosjecanje nego informaciju. Uozbilji se malo.
Shvatas? Razmjena tehnickih informacija, a ne licnih refleksija... Ovdje se ne radi toliko o dobroj volji koliko o dobrim informacijama.