Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?

[ Pregleda: 5296 | Odgovora: 16 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

DjGoran

Član broj: 123946
Poruke: 24



Profil

icon Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?31.08.2007. u 10:17 - pre 185 meseci
Učim delphi par dana. Napravio sam program koji poziva TQuery svakih 0.2 sekunde, i na osnovu rezultata radi ono što treba.

Medjutim, kada se program startuje, svakih 0.2 sekunde mi se pojavljuje na kratko peščani sat umesto strelice, i to je vrlo iritantno. Znači, peščani sat mi se pojavljuje 4-5 puta u jednoj sekundi.

Kako to da sprečim?
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2712



+84 Profil

icon Re: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?31.08.2007. u 11:27 - pre 185 meseci
> Učim delphi par dana. Napravio sam program koji poziva TQuery svakih 0.2 sekunde, i na osnovu rezultata radi ono što treba.
> Medjutim, kada se program startuje, svakih 0.2 sekunde mi se pojavljuje na kratko peščani sat umesto strelice, i to je vrlo iritantno.

Peščanik je indikator da se nešto radi, to je default ponašanje za izvršavanje SQL upita. Možeš pokušati da u OnBeforeOpen ili sličnom eventu kveri komponente staviš Application.MainForm.Cursor := crDefault; Inače, razmisli o drugačijem pristupu, aktiviranje kverija na 200ms nije idealno rešenje.
 
Odgovor na temu

DjGoran

Član broj: 123946
Poruke: 24



Profil

icon Re: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?31.08.2007. u 12:12 - pre 185 meseci
Probao sam, nema promena, i dalje se pojavljuje taj peščani sat.

Valjda postoji neki način da mu se to zabrani, globalno, za ceo program/formu, bilo šta...

Inače, bazu moram da prozivam često jer program prati promenu u bazi i reaguje kada se pojavi podatak koji odgovara SQL upitu. SQL upit je jednostavan:
Code:
 
SELECT * FROM nekatabela WHERE kontrolnopolje=0;

Čim se pojavi zapis koji ima tu vrednost, onda program uzme ID tog zapisa, odradi šta treba sa ostalim poljima, i uradi update zapisa:
Code:

UPDATE nekatabela SET kontrolnopolje=1 WHERE id=OnajOdMalopre;


SQL upiti nisu teški (kao što se vidi) pa mislim da tu neće biti nikakvih problema. Ako ima neki drugi način da se odradi to isto a bez stalnog proveravanja baze, rado bih ga primenio.
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2712



+84 Profil

icon Re: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?31.08.2007. u 15:04 - pre 185 meseci
> Probao sam, nema promena, i dalje se pojavljuje taj peščani sat.

Koje komponente koristiš i koja baza je u pitanju?
 
Odgovor na temu

DjGoran

Član broj: 123946
Poruke: 24



Profil

icon Re: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?31.08.2007. u 18:40 - pre 185 meseci
TQuery, TDataSource, TDatabase, ODBC, MySQL
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2712



+84 Profil

icon Re: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?31.08.2007. u 21:33 - pre 185 meseci
> Query, TDataSource, TDatabase, ODBC, MySQL

Nemam takvu kombinaciju pa ne mogu probati, koliko vidim kada se koristi paradox nema te pojave. Moguće je da se kursor setuje iz VCLa ali i iz ODBC sloja.
Savetujem ti da uključiš Use debug DCUs, postaviš brejpkointe u TWinControl.WMSetCursor, TControl.SetCursor i TScreen.SetCursor i posmatraš u kom trenutku se dešava promena kursora i odakle, pa javi nalaze ako ne uspeš sam.
 
Odgovor na temu

DjGoran

Član broj: 123946
Poruke: 24



Profil

icon Re: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?31.08.2007. u 22:28 - pre 185 meseci
Malo sam se igrao debagovanjem, i našao sam gde se strelica pretvara u peščani sat. Komanda:
CloseCursor

Code:

procedure TDataSet.SetActive(Value: Boolean);
begin
  if (csReading in ComponentState) then
  begin
    FStreamedActive := Value;
  end
  else
    if Active <> Value then
    begin
      if Value then
      begin
        DoBeforeOpen;
        try
          OpenCursor;
        finally
          if State <> dsOpening then
            OpenCursorComplete;
        end;
      end else
      begin
        if not (csDestroying in ComponentState) then DoBeforeClose;
        SetState(dsInactive);
        CloseCursor;
        if not (csDestroying in ComponentState) then DoAfterClose;
      end;
    end;
end;
 
Odgovor na temu

DjGoran

Član broj: 123946
Poruke: 24



Profil

icon Re: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?31.08.2007. u 23:19 - pre 185 meseci
Kopao sam još dublje, i evo skoro sve funkcije redom kojim se otvaraju, sve dok se pokazivač ne promeni u peščani sat.

Code:

procedure TDBDataSet.CloseCursor;
begin
  inherited CloseCursor;
  SetDBFlag(dbfOpened, False); <<<<OVA<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
end;


function TQuery.SetDBFlag(Flag: Integer; Value: Boolean): Boolean;
var
  NewConnection: Boolean;
begin
  if Value then
  begin
    NewConnection := DBFlags = [];
    Result := inherited SetDBFlag(Flag, Value);
    if not (csReading in ComponentState) and NewConnection then
      FLocal := not Database.IsSQLBased;
  end
  else begin
    if DBFlags - [Flag] = [] then SetPrepared(False); <<<<OVA<<<<<<<<<<<<<<<<<<
    Result := inherited SetDBFlag(Flag, Value);
  end;
end;





procedure TQuery.SetPrepared(Value: Boolean);
begin
  if Handle <> nil then DatabaseError(SDataSetOpen, Self);
  if Value <> Prepared then
  begin
    if Value then
    begin
      FRowsAffected := -1;
      FCheckRowsAffected := True;
      if Length(Text) > 1 then PrepareSQL(PChar(Text))
      else DatabaseError(SEmptySQLStatement, Self);
    end
    else
    begin
      if FCheckRowsAffected then
        FRowsAffected := RowsAffected;
      FreeStatement;
    end;
    FPrepared := Value;
  end;
end;




procedure TQuery.FreeStatement;
var
  Result: DbiResult;
begin
  if StmtHandle <> nil then
  begin
    Result := DbiQFree(FStmtHandle);
    if not (csDestroying in ComponentState) then
      Check(Result);
  end;
end;



function BdeCallBack(CallType: CBType; Data: Longint;
  CBInfo: Pointer): CBRType; stdcall;
begin
  if (Data <> 0) then
    Result := TBDECallback(Data).Invoke(CallType, CBInfo) else
    Result := cbrUSEDEF;
end;



function TBDECallback.Invoke(CallType: CBType; CBInfo: Pointer): CBRType;
begin
  if CallType = FCBType then
    Result := FCallbackEvent(CBInfo) else
    Result := cbrUSEDEF;
  if Assigned(FOldCBFunc)
    then Result := FOldCBFunc(CallType, FOldCBData, CBInfo);
end;


function TSession.ServerCallBack(CBInfo: Pointer): CBRType;
begin
  Result := cbrUSEDEF;
  if (GetCurrentThreadID <> MainThreadID) then Exit;
  if (FCBSCType = cbscSQL) then
  begin
    if TimerID = 0 then
      TimerID := SetTimer(0, 0, SQLDelay, @TimerCallBack);
    if Assigned(DBScreen) and (DBScreen.Cursor <> dcrSQLWait) then
      DBScreen.Cursor := dcrSQLWait;        <<<<OVA<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
    StartTime := GetTickCount;
  end;
end;

procedure TVCLScreenApplication.SetCursor(Cursor: TDBScreenCursor);
begin
  case Cursor of
    dcrDefault: Forms.Screen.Cursor := crDefault;
    dcrHourGlass: Forms.Screen.Cursor := crHourGlass;
    dcrSQLWait: Forms.Screen.Cursor := crSQLWait;    <<<<OVA<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
  end;
end;


procedure TScreen.SetCursor(Value: TCursor);
var
  P: TPoint;
  Handle: HWND;
  Code: Longint;
begin
  if Value <> Cursor then
  begin
    FCursor := Value;
    if Value = crDefault then
    begin
      { Reset the cursor to the default by sending a WM_SETCURSOR to the
        window under the cursor }
      GetCursorPos(P);
      Handle := WindowFromPoint(P);
      if (Handle <> 0) and
        (GetWindowThreadProcessId(Handle, nil) = GetCurrentThreadId) then
      begin
        Code := SendMessage(Handle, WM_NCHITTEST, 0, LongInt(PointToSmallPoint(P)));
        SendMessage(Handle, WM_SETCURSOR, Handle, MakeLong(Code, WM_MOUSEMOVE));
        Exit;
      end;
    end;
    Windows.SetCursor(Cursors[Value]);        <<<<<<OVA<<<<<<<<<<<<<<<
  end;
  Inc(FCursorCount);            <<<<<<<<<<<OVDE JE VEC PESCANI SAT<<<<<<<<<<<<<<
end;



function TScreen.GetCursors(Index: Integer): HCURSOR;
var
  P: PCursorRec;
begin
  Result := 0;
  if Index <> crNone then
  begin
    P := FCursorList;
    while (P <> nil) and (P^.Index <> Index) do P := P^.Next;
    if P = nil then Result := FDefaultCursor else Result := P^.Handle;
  end;
end;


function SetCursor; external user32 name 'SetCursor';       <<<<<<<OVO MENJA<<<<<<<<<




E, sada, kako ja da sredim to (po mogućnosti regularno, bez prljavih trikova) da se taj pokazivač ne menja u peščani sat?
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2712



+84 Profil

icon Re: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?01.09.2007. u 00:31 - pre 185 meseci
> E, sada, kako ja da sredim to (po mogućnosti regularno, bez prljavih trikova) da se taj pokazivač ne menja u peščani sat?

Najbolje je da izvršavanje upita prebaciš u poseban thread.

Alternativa je da probaš: DB.DBScreen := nil; Ali mi deluje da će to izazvati AV, tako da je bolje da napraviš nešto slično poput TVCLScreenApplication, ali bez kursora i da njega podesiš za DBScreen.


 
Odgovor na temu

DjGoran

Član broj: 123946
Poruke: 24



Profil

icon Re: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?01.09.2007. u 07:29 - pre 185 meseci
Ja sam pre nekoliko dana počeo da učim Delfi, pa .... ako možeš ... prevedi to na neki razumljiv jezik :-) ništa nisam shvatio.
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2712



+84 Profil

icon Re: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?01.09.2007. u 09:51 - pre 185 meseci
Za threadove pogledaj u Delphi helpu pod multi-threaded applications, takođe imaš i neke primere u Delphi demo diru.

DB.DBScren := nil; To verovatno ti nije problem da napišeš (recimo negde pre slanja prvog upita)i posmatraš šta se dešava sa programamom, pretpostavljam da će doći do AV (Access Violation). Ako to ne uspe onda ideš i praviš TVCLScreenApplication look-a-like klasu (bez promene kursora) i nju koristiš namesto DB.DBScreen. Pogledaj detaljno postojeći delphi kod i vidi gde se sve ta klasa koristi i kakav je odnos sa DBScreen.
 
Odgovor na temu

DjGoran

Član broj: 123946
Poruke: 24



Profil

icon Re: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?01.09.2007. u 09:51 - pre 185 meseci
Našao sam rešenje

na Internetu :-)

(http://www.programmersheaven.c...64/ReadMessage.aspx?S=B20000):

Code:

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
    Screen.cursors[crSQLWait] := Screen.Cursors[crDefault];
end;


 
Odgovor na temu

_deran_

Član broj: 69493
Poruke: 247
77.46.159.*



+1 Profil

icon Re: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?01.09.2007. u 19:56 - pre 185 meseci
Citat:
Ako ima neki drugi način da se odradi to isto a bez stalnog proveravanja baze, rado bih ga primenio.

Cini mi se da MySQL od verzije 5 podrzava trigger-e, pa mozes to njima odraditi bez stalnog upita baze.
 
Odgovor na temu

DjGoran

Član broj: 123946
Poruke: 24



Profil

icon Re: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?01.09.2007. u 22:25 - pre 185 meseci
Okidači se valjda koriste samo unutar baze, odnosno samo odradjuju neke unapred definisane radnje, a ne mogu obavestiti moj program o tome da su nastupile promene u bazi. Znači da moj program onda ne bi imao nikakvu informaciju ako je nastao trigger event, pa bi opet morao da proziva bazu s vremena na vreme, što na kraju ispada isto.

Ako grešim, obavestite me :-)
 
Odgovor na temu

_deran_

Član broj: 69493
Poruke: 247
77.46.159.*



+1 Profil

icon Re: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?01.09.2007. u 23:32 - pre 185 meseci
Sta ako ti baza naraste toliko da ti izvrsavanje traje > 0.2 s ?

Mozda bi mogao da napravis UDF koji ces pozvati kroz trigger i da on na neki nacin obavesti tvoj program... To jos nisam probao, samo glasno razmisljam :)
 
Odgovor na temu

priki

Član broj: 24732
Poruke: 699
*.dial-up.siol.net.

ICQ: 174153511


+26 Profil

icon Re: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?01.09.2007. u 23:32 - pre 185 meseci
jedna stvarčica kod MySql-a

ove komponente kod rada sa bazama podataka
zaboravi TQuery, TDatabase,

ako već koristiš MySql, probaj ovo, jako dobro, veoma brzo i free rešenje
http://zeos.firmos.at/portal.php

inače, kao što je @savkic rekao, nije ti baš pametno da
aplikacija radi upit tako često, pogotovo ne koristeci "select * "

pozdrav
 
Odgovor na temu

DjGoran

Član broj: 123946
Poruke: 24



Profil

icon Re: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?02.09.2007. u 08:01 - pre 185 meseci
Citat:
_deran_: Sta ako ti baza naraste toliko da ti izvrsavanje traje > 0.2 s ?


Pošto sam problem sa peščanim satom rešio, da nastavimo diskusiju u drugoj temi (http://www.elitesecurity.org/p1688980) gde je objašnjen i odgovor na ovo pitanje :-)
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Učim delphi. Kako da sprečim peščani sat umesto strelice?

[ Pregleda: 5296 | Odgovora: 16 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.