Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Praceneje jednog objekta u avi fajlu ...

[es] :: .NET :: Praceneje jednog objekta u avi fajlu ...

[ Pregleda: 2776 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

NemanjaCSHARP
Nemanja Stancic
Beograd

Član broj: 148552
Poruke: 43
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Praceneje jednog objekta u avi fajlu ...30.07.2007. u 11:52 - pre 176 meseci
Dosao sam na ideju da pokusham da uradim pracenje jdnog objekta u avi fajlu na osnovu njeegovih boja ... Prvo sto mi je bilo pri ruci je bila loptica za stoni tenis .. narandzasta ... snimio sam kamerom kretnju te loptice ... i prebacio na komp ... Projekat radim u c# ... Znachi nasao na netu klasu za pravljenje gomile bitmapa od jednog avi faljla i onda da u tim bitmapama pixel po pixel trazim boju .. koju zelim znachi neku narandzastu ... A ostalo sto nije te boje da oboji u crno kako bi mogao da vidiim samo taj objekat ...Koristio sam HSL color space ali nedaje neke rezultate , zato sto zbog svetline i ostrine snimka nisu sve boje na loptici iste ... DA li ima neki Color space koji ima mogucnost fiksiranja boje i onda samo menjanja Od svetlog ka tamnijem .??? To je prvo pitanje a drugo pitanje da li moze na neki drugi nacin da se uradi ovo a ne pixel po ixel jer to traje 10 min po slici?? hvala!!!
 
Odgovor na temu

bjevta
Bratislav Jevtic
http://www.tojesoft.co.rs
Beograd

Član broj: 5216
Poruke: 367
*.dynamic.sbb.co.yu.

Sajt: www.tojesoft.co.rs


+5 Profil

icon Re: Praceneje jednog objekta u avi fajlu ...02.08.2007. u 16:11 - pre 176 meseci
Nemanja, nek ti je sa srećom.

Izračunavanje trajektorije ili "Praćenje objekta", kako ga nazivaš, deluje ostvarljivo u varijanti kada se objekat može jednoznačno definisati u bitmapi. Kada je reč o narandžastoj loptici na crnoj podlozi, jeste izvodljivo. Međutim, ako treba pratiti kretanje objekata sličnih po obliku, dimenzijama i boji, mogu samo da nagađam.

Da bi u slučaju loptice utvrdio njen položaj u odnosu na koordinatni početak analizom bitmape, mora da bude definisan opseg boja loptice. Ako je bazna narandžasta, na bitmapi će se prikazati i sijaset njenih nijansi. Dakle, prvi korak je smanjiti broj boja do prihvatljivog nivoa. Pogledaj šta znači bpp (bit per pixel). Takođe, pogledaj i median filter, možda ti može pomoći. Sve je ovo u cilju peglanja slike da bi bila lakša za procesiranje - da ne bi 10 min tražio lopticu.

Ovo što ti predlažem nisu preteške stvari za programiranje a tražeći to usput naučiš dosta i o obradi rastera.
Acta, non verba!
 
Odgovor na temu

PeraKojovic
Petar Kojovic
Novi Sad

Član broj: 95569
Poruke: 56
*.ns.ac.yu.



Profil

icon Re: Praceneje jednog objekta u avi fajlu ...03.08.2007. u 08:55 - pre 176 meseci
Pozdrav,
osetih potrebu da se javim, posto smo nesto slicno radili. Nama je trebalo
prepoznavanje broja gde ju kuglica stala - govorimo o elektronskom ruletu.
Tu je pozadina sarena, ali je jedino kuglica bas bela, i bas kuglicastog
oblika. Za ovakve stvari se koristi VNM(Vestacka Neuronska Mreza), koju
naucis da prepozna kuglicu, da je locira, i na osnovu toga trazis njen polozaj
u prostoru, odnosno na slici. Pre operacije prepoznavanja, obavezno ide
filtriranje, i to, brightness, contrass i mozda jes neki filtri, mnogo zavisi od uslova
snimanja.

Pera
 
Odgovor na temu

NemanjaCSHARP
Nemanja Stancic
Beograd

Član broj: 148552
Poruke: 43
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Praceneje jednog objekta u avi fajlu ...03.08.2007. u 18:54 - pre 176 meseci
Hvala na savetima nego samo ovo prvo sto se tiche pretrazivanja boja .. ne znam da li ce pomoci ako samnjimo broj jer je i dalje opet ista metoda nalazenja prave boje :

Code:

for (int i=0;i<bmp.Width;i++)
{
for (int f=0;f<bmp.Height;f++)
{
if(bmp.GetPixel(i,f).ToArgb!="Neka Boja")bmp.SetPixel(i,f,Black);
}
}


Naprimer slika je 300x300 on ce sve jedno proci 90000 pixel-a ali smanjem boja cu uspeti da tacan oblik dobijem hvala

Sto se Tice tog VNM-a sta je to ? Mozes li malo vishe da opishesh njegovu upotrebu ?

i jedno pitanje kada ste radili taj elektronski rulet ako je kamera za rulet fixirana . Sto niste prvo slikali rulet bez loptice i onda frame po frame pitali jel ima razlike i ako ima da je oboji nekom bojom ... Mislim verovatno je to vase resenje bolje i preciznije nego cisto pitam da li ste i to probali ??


Hvala
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12816



+4748 Profil

icon Re: Praceneje jednog objekta u avi fajlu ...03.08.2007. u 20:18 - pre 176 meseci
Zato sto rulet moze biti u bilo kom polozaju, okrece se.
Neuronske mreze su oblast vestacke inteligencije. Najbolje da pogledas u forumu vistacka inteligencija i na linkovima koji se tamo mogu naci.
Uopsteno - http://en.wikipedia.org/wiki/Neural_network
 
Odgovor na temu

bjevta
Bratislav Jevtic
http://www.tojesoft.co.rs
Beograd

Član broj: 5216
Poruke: 367
*.dynamic.sbb.co.yu.

Sajt: www.tojesoft.co.rs


+5 Profil

icon Re: Praceneje jednog objekta u avi fajlu ...04.08.2007. u 09:00 - pre 176 meseci
1. Ne tražiš jednu boju, već opseg boja jer ta naradžasta može da bude i malo svetlija i malo tamnija, malo crvenija ili žuća, itd. Redukovanjem broja boja upravo smanjuješ taj opseg. Takođe, ne tražiš 1 pixel već centar kruga koji je obojen tim nijansama.

2. Ovako kako si napisao, radiš samo na prvom frame-u i u varijanti kada ne možeš da pronađeš lopticu na očekivanoj poziciji.
for (int i=0;i<bmp.Width;i++) {
for (int f=0;f<bmp.Height;f++) {
if(bmp.GetPixel(i,f).ToArgb!="Neka Boja")
bmp.SetPixel(i,f,Black);
}}

3. Pošto se loptica kreće, sledeća očekivana pozicija je "tu negde" blizu prethodne. Dakle, treba da započneš traženje od prethodne pozicije pa, ako je ne nađeš u blizini, tražiš po celoj slici.

4. Na osnovu prvih nekoliko frame-ova moći ćeš da sračunaš vektor brzine loptice, pretpostaviš sledeću poziciju i od nje započneš traženje.

Jedino bitno jeste kako pronaći centar loptice. Ostali koraci donose brzinu izračunavanja. Probe radi, prvo svaki frame konvertuj u crno/belo (1bpp) pa vidi da li ti algoritam radi.


Acta, non verba!
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12816



+4748 Profil

icon Re: Praceneje jednog objekta u avi fajlu ...04.08.2007. u 09:21 - pre 176 meseci
Sredinu loptice moze naci nalazemnjem aritmeticke sredine x i y koordinata piksela koji pripadaju loptici.
 
Odgovor na temu

NemanjaCSHARP
Nemanja Stancic
Beograd

Član broj: 148552
Poruke: 43
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Praceneje jednog objekta u avi fajlu ...06.08.2007. u 20:50 - pre 175 meseci
Evo prvih rezultat nije precizno ali zadovoljan sam za prvi test !Koristio sam HSB color space ... Smanjio sam boje na 256 jer mi je to dovoljno ali imam jos problema sa brzinom evo slika :





[Ovu poruku je menjao NemanjaCSHARP dana 07.08.2007. u 14:11 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

[es] :: .NET :: Praceneje jednog objekta u avi fajlu ...

[ Pregleda: 2776 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.