Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

[Office] Rad sa makroima

[es] :: Office :: [Office] Rad sa makroima
(TOP topic, by Jpeca)
Strane: 1 2

[ Pregleda: 29850 | Odgovora: 34 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Jpeca
Predrag Jovanović
poslovni analitičar
Gowi
Pančevo

Moderator
Član broj: 25683
Poruke: 2181
*.bisinter.net.

Sajt: www.gowi.rs


+93 Profil

icon Re: [Office] Rad sa makroima25.02.2007. u 11:40 - pre 170 meseci
Mozeš da minimizuješ Excel pre pozivanja forme.
Code:
xlApp.WindowState = xlMinimized

gde je xlApp referenca na Excel

Ukoliko je potrebno da Excel ostane otvoren posle zatvaranja forme vraćaš prozor na normalu
Code:
xlApp.WindowState = xlNormal



Nije to loše Rembrante, samo što ne bi dodao još malo boje?
 
Odgovor na temu

dux_cro
Zgb

Član broj: 24884
Poruke: 63
*.adsl.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: [Office] Rad sa makroima25.02.2007. u 19:01 - pre 170 meseci
To sam tražio, radi savršeno... Puno hvala
Of all the things I have lost I miss my mind the most...
 
Odgovor na temu

dabicus

Član broj: 122320
Poruke: 24
*.ll.customer.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: [Office] Rad sa makroima12.04.2007. u 08:46 - pre 169 meseci
Kako mogu da koristeci VBA "spojim" u jednoj celiji datum i vreme koji vec postoje u druge dve celije. Ako moze i bez VBA bilo bi odlicno..



U medjuvremenu sam nasao lakse resenje.

[Ovu poruku je menjao dabicus dana 16.04.2007. u 12:43 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Sudarica

Član broj: 119175
Poruke: 209
*.dialin.iskon.hr.



Profil

icon Re: [Office] Rad sa makroima25.06.2007. u 14:58 - pre 166 meseci
Jasno mi je ovo pokretanje makro naredbe koja počinje sa

1. Sub ()- njih možemo pronaći i pokrenuti na više načina

I - Tools-->Macro --> Macro --> ( izaberi naziv svoje makronaedbe ) i Run

primjer: 1.

Sub ShowTime()
Range("C1") = Now()
End Sub

2. Function Zbroj(prvi, drugi) As Integer

II - Insert Function -->All--> i pronađeš svoju funkciju.

primjer: 2

Function sumNo(x, y)
sumNo = x + y
End Function


3. Public ( to ne znam šta radi i gdje mogu pronaći te makroe. Može malo onako objasniti (onima koji baš neznaju engleski a znaju prepisati)

Primjer: 3

Public Sub ShowTime()
Range("C1") = Now()
End Sub

I šta to znači ?
II kad se koristi
III kako se koristi

Možda glupo ali ja ne znam

4. Private ( pretpostavljam da se taj početak koristi kod forme odnosno kod zadataka koji se daju formi tu sam napravila par ali sam isto kopirala zadatrke tako da mi je tu nešto poznato.

Primjer: 5

Private Sub ShowTime()
Range("C1") = Now()
End Sub

??????????????

Molim Vas pomoć običnim rječnikom kako rade primjer 3 i 4. ili je to prekomplicirano za nas koji neznamo. možda ćemo ovakvim jednostavnim primjerima shvatiti. Idemo probati.

Hvala pozdrav


 
Odgovor na temu

Jpeca
Predrag Jovanović
poslovni analitičar
Gowi
Pančevo

Moderator
Član broj: 25683
Poruke: 2181
212.200.27.*

Sajt: www.gowi.rs


+93 Profil

icon Re: [Office] Rad sa makroima25.06.2007. u 15:40 - pre 166 meseci
Public i Private su ključne reči koje određuju opseg vidiljivosti rutine (Sub), funkcije (Funcition) ili promenljive. Ono što je označeno kao Public biće vidljivo ne samo iz tog modula nego i nekog drugog modula - tj celog dokumenta/tabele. Ono što je označeno kao Private biće vidljivao samo unutar celine/modula u kojem je definisano.
Dakle, u primeru 3. makro ShowTime biće dostupan u listi Makroa (isto kao da ključna reč nije navedena).
U primeru 4 (5?) makro ShowTime može pozvati neki drugi makro unutar istog modula, a nije vidljiv u listi makroa.
Nije to loše Rembrante, samo što ne bi dodao još malo boje?
 
Odgovor na temu

Sudarica

Član broj: 119175
Poruke: 209
*.dialin.iskon.hr.



Profil

icon Re: [Office] Rad sa makroima25.06.2007. u 15:56 - pre 166 meseci
sada mi je jasno

drugim rječima public znači za sve, a private samo za određene preko nekoga durgoga ( zato oni postoje u UserForm).

Hvala
pozdrav
 
Odgovor na temu

3okc
Χoᴘᴦoѡ

Moderator
Član broj: 811
Poruke: 1289

Jabber: 3okc@elitesecurity.org


+110 Profil

icon Re: [Office] Rad sa makroima17.07.2007. u 22:26 - pre 165 meseci
Citat:
tasman_76_82 wrote 17.10.2006. u 16:55
Ja naime imam jedan naizgled glup problem, ali vec izvesno vreme ne mogu da ga resim.

Rec je o sledecem: Kreirala sam makro koji treba da me iz jednog sita automatski prebaci u drugi, i to funkcionise kada idete na "macro"-"run", izaberem naziv macroa i ok, ali, kada na kreiranom command buton-u pokusam da upisem taj macro, odnosno napravim mogucnost da clikom na to dugme aktiviram macro, imam problem sto nigde nema opcije Assign Macro, a ne znam kako drugacije da postignem potrebno?

Još malo pa će godišnjica ovom pitanju i autorka je sigurno već i zaboravila kako ga je rešila ali moram nešto da primetim. Niko se nije osvrnuo na to da makro uopšte nije potreban da bi se prešlo u drugi radni list (work sheet). Za istu svrhu sasvim će lepo poslužiti i hiperveza: u ovom slučaju cilj ili odredište će biti unutar dokumenta ali će "odraditi" jednako kao i bilo koji taster (button); a pri tom, recimo, neće biti smaranja sa "security issue" pri otvaranju dokumenta.

Ono, svakako da nije loše naučiti kako izgleda VBA naredba za istu stvar ali, barem je takvo moje mišljenje, uvek je bolje odraditi BEZ makroa, kad već postoji mogućnost (alat).

Takođe sam skoro naišao na jednu temu gde se pisalo o kreiranju forme za unos/prikaz/brisanje podataka iz tabele. (videti: Re: [Excel] User form pomocu VB http://www.elitesecurity.org/p1640227)
Ovo je takođe već omogućeno, postoji gotov alat u Excel-u, zove se Data Form.

Sem ukoliko nije cilj pisanja makroa upravo zbog samih makroa, tj radi učenja/vežbe (što se iz gornjih pitanja ne može zaključiti), sasvim je ok pisati sopstvene verzije ali inače (a to je moje mišljenje) nema smisla gubiti vreme.


Have you found helpful examples, solutions or ideas-in-work, please consider the
following:
• Citation of *actual page* you are going to using is welcome.
• Have you saw "Value Added" examples you are going to incorporate to your
profitable blog, daily job or any money making venture: How about online donation?
↗Ana & Vlade Divac Foundation
Hvala!
 
Odgovor na temu

deki999
Dejan Spasić
šef
beograd

Član broj: 15898
Poruke: 504
*.apdoo.com.



+3 Profil

icon Re: [Office] Rad sa makroima11.02.2008. u 10:14 - pre 158 meseci
kad kliknem na Tools>Macro sve mi je sivo sem Security.
jel to nešto fali mom excelu?
računar je na poslu pa sigurno ima neke zabrane ili je excel neka osakaćena verzija...

deki
 
Odgovor na temu

mirjanagb
mirjana kovacevic
austrija

Član broj: 160826
Poruke: 184
*.bankgutmann.co.at.



+1 Profil

icon Re: [Office] Rad sa makroima22.02.2008. u 14:49 - pre 158 meseci
evo jednog glupog pitanja i od mene:

imam 3 snimljena makroa i jedan makro u vb napisan...
treba mi 4 puta da kliknem da izracunam sto mi je potrebno ... radi se o 4, 5 excel sheet-a, ja to treba da napisem sve u jednom, tako da kad kliknem samo jednom, sve izracuna.

da li moze da se kombinuje snimljen makro i napisan vb kod?

 
Odgovor na temu

Jpeca
Predrag Jovanović
poslovni analitičar
Gowi
Pančevo

Moderator
Član broj: 25683
Poruke: 2181
212.200.27.*

Sajt: www.gowi.rs


+93 Profil

icon Re: [Office] Rad sa makroima23.02.2008. u 08:04 - pre 158 meseci
Prilikom snimanja makroa generiše se VB kod, tako da je praktično svejedno da li si ga snimila ili napisala.
Genirasani kod naćićeš u nekom od modula radne sveske ili u Personal Macro Workbook, zavisno šta je izabrano prilikom snimanja.

Jedan makro možeš jednostavno startovati iz drugog makroa, tako što navodiš ime (i eventualno parametre, ako ima)
Dovoljno je da ti svi makroi budu u istoj radnoj svesci - može i u različitim modulima. Za tvoj slućaj:

Sub StartujSve()
SnimljeniMacro1
SnimljeniMacro2
SnimljeniMacro3
MojMakro
End Sub

Ukoliko je potrebno da izvršiš neki makro iz druge radne sveske npr Personal Macro Workbook (Personal.xlsb) poziv je
Application.Run "PERSONAL.XLSB!SnimljeniMacro2"
Nije to loše Rembrante, samo što ne bi dodao još malo boje?
 
Odgovor na temu

mirjanagb
mirjana kovacevic
austrija

Član broj: 160826
Poruke: 184
193.170.48.*



+1 Profil

icon Re: [Office] Rad sa makroima23.02.2008. u 12:39 - pre 158 meseci
da ... tako nesto mi treba ... jos jedno pitanje vezano za to:

to bi trebalo da izgleda ovako: ja napisem odredjene brojeve u excelu u kom je napisan makro i kliknem na njega koji treba da: izracuna podatke iz 2 excel sheet-a i kopira rezultat u jedan novi sheet i zatvori ta dva excela. onda treba da startuje program koji racuna druge podatke (on se sam zatvori kad zavrsi podelu), automatski da se otvori excel snimljen kao .csv (koji je u sklopu tog programa) izracuna tu sta treba kopira podatke u otvoreni novi sheet, zatvori i u tom novom sheet-u napravi grafik.

ja sam, uz pomoc Jpece, napisala ali sa 3 makroa, moram sve excele otvoriti, sama startovati program i sama napraviti grafik.
 
Odgovor na temu

Djuka Maricic
Djuka Maricic
Mirijevo

Član broj: 71362
Poruke: 18
*.blueisp.co.yu.



+2 Profil

icon Re: [Office] Rad sa makroima07.04.2008. u 16:36 - pre 157 meseci
Treba mi pomoc vezana za [Eksel] textbox u vba.

Imam dva textaboxa u koje korisnik treba da unese odgovarajuce podatke, kada to uradi desava se nesto mnogo cudno.
ako se u prvi textbox unese 10.2 vba to shvati kao 102, tacku uopste ne prepozna, jedino kad se unese zarez npr 10,2 onda je uredu, a vrednost iz drugog textboxa je ok bez obzira da li se unese zarez ili tacka.

Pokusavao sam i sa promenom sistemskih decimalnih separatora, nije pomoglo, cak sam i vrednost iz prvog textbox upisivao u neku celiju u ekselu pa je vracao u kod, ali ni to nije pomoglo.

Stvarno nemam predstavu sta moze biti


Hvala!
 
Odgovor na temu

rgdrajko
Beograd

Član broj: 117734
Poruke: 710
91.143.217.*



+3 Profil

icon Re: [Office] Rad sa makroima24.05.2008. u 19:41 - pre 155 meseci
Citat:
Djuka Maricic: Treba mi pomoc vezana za [Eksel] textbox u vba.

Imam dva textaboxa u koje korisnik treba da unese odgovarajuce podatke, kada to uradi desava se nesto mnogo cudno.
ako se u prvi textbox unese 10.2 vba to shvati kao 102, tacku uopste ne prepozna, jedino kad se unese zarez npr 10,2 onda je uredu, a vrednost iz drugog textboxa je ok bez obzira da li se unese zarez ili tacka.

Pokusavao sam i sa promenom sistemskih decimalnih separatora, nije pomoglo, cak sam i vrednost iz prvog textbox upisivao u neku celiju u ekselu pa je vracao u kod, ali ni to nije pomoglo.

Stvarno nemam predstavu sta moze biti


Hvala!


Podesavanja u Regional seting su podesena na zarez umesto na tacku kao decimalni separator(podesavanja za nasu kodnu stranu, cirilica, latinica).

Za prvi textbox problem mozes resiti na taj nacin sto ces ces tacku zameniti zarezom, ovako:

Code:
Private Sub TextBox1_Change()
    TextBox1.Text = Replace(TextBox1, ".", ",")
End Sub

rgdrajko
 
Odgovor na temu

Sudarica

Član broj: 119175
Poruke: 209
87.252.135.*



Profil

icon Re: [Office] Rad sa makroima04.11.2009. u 10:25 - pre 137 meseci
molim pomoć,
imam verziju Excela 2007 i nemogu pronaći alatnu traku s koje mogu uzeti smajleka ili bilo kakav drugi dio na koga mogu pridružiti svoju makro naredbu a da bi mi bila dostupna na mojoj zadanoj alatnoj traki odnosno kako pospremiti makro naredbe da mi budu dostupne na "Dodaci" ( Add ins ) alatnoj traki ili traci (gramatika)

Hvala

mislim da nisam dobro objasnila ja bih u svoju traku (zadanu) dodala različite ikonice (kako bi mogal razlikovati) na koje bi prikačila makro naredbu i koristila ih kada mi zatreba. Trenutno vidim da su mi sve ikonice jednake (rakovi)

[Ovu poruku je menjao Sudarica dana 04.11.2009. u 16:25 GMT+1]
 
Odgovor na temu

dj_zeka
Bg

Član broj: 101364
Poruke: 1
*.adsl.eunet.rs.



Profil

icon Re: [Office] Rad sa makroima11.02.2010. u 08:42 - pre 134 meseci
problem, pokušavam da napravim neke funkcije koje treba da vrate rezultat beskonačno za određene vrednosti argumenata. Npr. tangens da u 90 stepeni vrati beskonačno. Konkretno za to sam napisao:

Function tang(x As Double) As Double

If x = 90 Then
Exit Function
Range.Offset(0, 1).Value = "beskonacno"
End If
tang = tan(3.14 / 180 * (x))

End Function

kompajler vraća poruku "Compile error: Argument not optional".

Ako neko zna šta mi je činiti, bio bih mu zahvalan
 
Odgovor na temu

[es] :: Office :: [Office] Rad sa makroima
(TOP topic, by Jpeca)
Strane: 1 2

[ Pregleda: 29850 | Odgovora: 34 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.