Ja mislim da je dovoljno da pogledas familiju STK kola od 0030 pa do 4050..., i onda TDA od 1514-7294,pa da vidis sta sve ima STK,drugo japanska firma,mislim i da japanci malo imaju precizniji ali meksiji pristup muzici-mislim na AMP,ali su medju prvima sa hibridnim kolima,duga tradicija itd,naravno imaju mana,ali svidja mi se to kad ti napisu minimalna snaga recimo 50W izoblicenje 0.01%,dosta su skuplji ,sto valjda govori o kvalitetu a ne od udaljenosti do te zemlje pa tranzit...
Svaki proizvodjac Poluprovodnika unosi nesto svoje-kao potpis,meksi ili tvrdji zvuk,zvuk blizi cevima,itd.TDA ti je iz Philipsove radionice,sasvim proverena kola dobro rade-Evropska kompanija-Holandija,ali nisu imali veci asortiman sa snaznijim kolima sem 1516Q i slicna pa su dosla TDA7293/7294 , pa onda uz pomoc izlaznih tranzistora moguce je postici i 200W snage,ali dobro rade sto bi se reklo do polovina snage posle pocinju izoblicenja,mislim da je sve stvar ukusa ali ipak STK kola su po mom misljenju kvalitenija, a u njihovom rangu,a jevtinija su ti LM kola National semiconductors-citaj USA,recimo LM3886T,50W/8 oma, postoji mogucnost bridzovanja-mostnog spoja i u vezi mosta i paralele dobijanja clona od 200W,ali sve je to silovanje,zato kazem bez hibridnih kola, ili sistem operacioni pojacivac i darlingtoni na izlazu to je vec nesto, o mosfet i cevima -ne bih pricao....druga prica.
Sve zavisi sta ti se svidja,tacno da su se pokazala kao dugotrajnija TDA kola, ali mislim da uz sve predostroznosti i kontrolisanog iskoriscavanja snage STK kola mogu biti isto tako dugotrajna.Probaj sa LM3886T imas ga u Radio klubu oko 600 din, je vrlo dobro kolo,nemogu da mu pridju TDA kola-moje misljenje-ipak je to amerikanac.
Sto se tice STK ako mu je napajanje bilo solidno dovoljno rezerve u trafou i elektrolitima,a imas i prekontrole neverujem da je slabiji bas mozda precizniji pa ti deluje kao tanji, a TDA je mutniji bas,zavisi od drajvera itd.
Posto sada izgleda sve se proizvodi u Kini,nemoj da te cudi da i dobro cuvena IC kola ili tranzistori nisu ono sto su bili.Znaj da i kad bi nasao recimo LM kolo od 50W 0,1%THD, i TDA od 50W 0,1%THD i STK od 50W 0,1%,postoje mnogi drugi parametri koji definisu i kvalitet i osecaj samog zvuka-topliji,mekaniji,tvrdji,precizniji.....a sve to da si probao na istu impendansu-odnosno iste zvucnike,svaki proizvodjac rekao sam ti-konstruktor unosu svoj potpis,svoj dozivljaj kako to treba da zvuci, ai raznih ljudi razne cudi pa ne voli svako ni precizan bas-nego jak pa i mutan bio......,znaci jesu STK skupa i po meni najbolja IC hibridna kola koja postoje sa velikom izlaznom snagom,ali moras probati i doziveti kako to zvuci,mozda ipak poslusaj od klasicnih bipolarnih tranzistora,preko mosfeta i lampi pa ces naci kojim fanovima pripadas.
Jos nesto Sony je izbacio kola sa D klasom,tako da iskoriscavaju 90% a disipiraju 10% snage ,tako da 100W pojacalo znaci 90W daje snage a 10W disipacija,ako se to razvije to bi mnogo znacilo,manji hladnjaci...ne mislim ovde o basovima i subwooferima za kola,vec o kucnoj HI-FI tehnici koju su razvili,to D klasa je poznato bilo i u cevnoj tehnici ali je bilo tada neizvodljivo,e sad kakav ce dozivlja zvuka biti ne znam,ali ako bude pristojan sa tako velikim stepenom iskoriscenja,odose trandze u zaborav i A,AB klasa,sem za veliko dubokobudzetne audiofile,kao i za sve koji imaju mnogo para i traze exelance.Pozdrav,jesam predugo pisao, ali sam ti valjda neke stvari pojasnio, koliko je dosezalo moje znanje-Pozdrav!
Blago onome ko zna da ne zna, a hoce da zna.
Covek se uci dok je ziv, pa opet lud umre.