Moras biti pažljiv sa pojmovima, oblast baza podataka ima svoj "riječnik" i nije svejedno kada napišeš "slog" ili kada napišeš "polje". Npr. ti koristiš pojam "celina" ja to prvi put vidim - šta ti je to? Postoji neka konvencija i moraš da je se pridržavaš ako hoćeš da te ostali svijet razumije.
Tu knjigu u kojoj si primjetio pojam NORMALIZACIJA BAZE PODATAKA uzmi ponovo pa iz početka SA RAZUMJEVANJEM.
Evo ipak jedan kraći kurs:
Citat:
Imam bazu podataka u kojoj jedan slog ima dosta razlicitih tipova, od kojih nisu uvek svi popunjeni, tipove sam grupisao u vise celina, jer ce se najcesce desiti slucaj da cela celina nije popunjena,
SLOG SE SATOJI IZ POLJA, A POLJA MOGU BITI RAZLIČITIH TIPOVA
Citat:
video sam u nekoj knjizi nesto o normalizaciji baze podataka, interesuje me nesto o tom mehanizmu, koliko je isplativ, ocigledno je da ako se gleda sa strane zauzeca prostora na disku dobija se velika usteda ali sta je sa brzinom pristupa?
NORMALIZACIJA PODATAKA JE PROCES DOVOĐENJA STRUKTURE BAZE PODATAKA U "NORMALNO" STANJE U CILJU POBOLJŠANJA PRISTUPA I VRLO VAŽNO POVEĆANJA INTEGRITETA PODATAKA. ONA IMA 5 ZLATNIH PRAVILA:
1-ELIMINACIJA GRUPA KOJE SE PONAVLJAJU
2-ELIMINACIJA REDUNDANTIH PODATAKA
3-ELIMINACIJA KOLONE KOJA NE ZAVISI OD PRIMARNOG KLJUČA
4-IZDVAJANJE NEZAVISNIH VIŠESTRUKIH ZAVISNOSTI
5-IZDVAJANJE POVEZANIH VIŠESTRUKIH ZAVISNOSTI
Citat:
...dohvatam podatke iz drugih tabela. Koliko ce to da traje? ocigledno sporije nego da sve drzim u jednoj tabeli ali da li postoji neki automatski mehanizam?
KOLIKO ĆE DA TRAJE ZAVISI OD MNOGO FAKTORA, A NAJMANJE OD TOGA DA LI JE U ISTOJ TABELI ILI U SUSJEDNOJ (TO NE MOŽEŠ NI DA OSJETIŠ). ZNAČI AKO TI NORMALIZACIJA NALAŽE RAZDVAJANJE U VIŠE TABELA TI TAKO POSTUPI I NE SEKIRAJ SE ZA BRZINU.
toliko za sada
Pozdrav, JAHA