Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Preko hiljadu korisnika u Jugoslaviji legalizovalo softvere kompanije Microsoft

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Preko hiljadu korisnika u Jugoslaviji legalizovalo softvere kompanije Microsoft

[ Pregleda: 1766 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5221
*.mediaworks.co.yu

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Preko hiljadu korisnika u Jugoslaviji legalizovalo softvere kompanije Microsoft29.01.2003. u 17:40 - pre 209 meseci
Licencirani programi sada su instalirani na 38.500 računara

Olakšice za legalizaciju softvera kompanije Majkrosoft, koje su u Jugoslaviji važile od 1. septembra do 31. decembra 2002. godine, iskoristilo je 1.000 korisnika.

Time je realizovano ukupno 110 hiljada različitih licenci koje su instalirane na 35.800 računara - zvanični su rezultati koje je saopštio Aleksandar Bojović, menadžer Majkrosoftvovog predstavništva u Beogradu.

U procesu legalizacije Majkrosoft softvera, koji je započeo još 2001. godine konferencijom pod nazivom "Sinergija", učestvovalo je preko 150 jugoslovenskih. Ugovor o licenciranju se sklapa na tri godine i u tom periodu korisnici dobijaju besplatno sve nove verzije kupljenih programa. Poslije isteka tog roka, moguće je kupiti softver koji se koristi "zauvijek", ali bez prava na ugrade, ili produžiti ugovor na sljedeće tri godine.

Potpisivanjem Ugovora o strateškom partnerstvu sa vladama SRJ i Republike Srpske, 5. decembra 2001. godine.

Licenciran je Majkrosoft softver na 30.000 računara u državnoj administraciji,
dok je kompanija donirala softverske pakete za 50.000 računara u akademskim ustanovama.

- Rezultati legalizacijske kampanje potvrđuju da se u Jugoslaviji probudila svijest o neophodnosti upotrebe legalnog softvera, poštovanja autorskih prava i intelektualne svojine. U narednom periodu Majkrosoft će se fokusirati na primjeni licenciranog softvera, realizaciji rješenja i tako obezbijediti bolje uslove za razvijanje domaće privrede i njeno ponovno uključivanje u svjetske poslovne tokove - kazao je Bojović.

Procjena kompanije Majkrosoft je da je i dalje veliki procenat softvera nelegalan:
- 75,5 odsto ukupnog tržišta,
- 61,1 odsto pripada poslovnom tržištu.

Nelegalnog softvera ima i u susjednim zemljama>
- Bugarska 78 odsto,
- Rumunija 77 odsto,
- Hrvatska 63 i
- Mađarska 51 odsto.

Kao potvrdu dugoročnog planiranja za jugoslovensko tržište, sa radom je počeo i Majkrosoft Centar, koji će omogućiti brz i efikasan razvoj kroz intenzivnu saradnju.

- Pozivom na telefonski broj 011/31-13-024, registrovani korisnici Majkrosoft softvera mogu da dobiju određen broj besplatne tehničke pomoći, koji je definisan licencnim ugovorom, i da aktiviraju proizvode. Takođe, u Majkrosoft Centru, korisnici mogu da dobiju detaljne informacije o proizvodima, načinima licenciranja i o drugim aktivnostima kompanije i domaćih partnerskih firmi - rekao je Bojović, dodajući da je beogradsko predstavništvo Majkrosotfa objavilo i početak procesa finalnog testiranja lokalizovane, odnosno prevedene verzije operativnog sistema Windows XP Professional na srpskom.

- Tržištu će lokalizovana verzija u latiničnom pismu biti dostupna tokom februara i to besplatno onima koji su potpisnici OSL ugovora. Kako postoje zahtjevi tržišta da se lokalizovana verzija Windows XP Professional izvede i u ćiriličnom pismu, "Majkrosoft Softver" d.o.o. Beograd objavio je sve neophodne pripreme za realizaciju i te verzije.

Ukoliko dobijemo neophodno odobrenje iz centrale u Redmondu, nakon tri mjeseca, domaći tim realizovaće ćiriličnu verziju i ponuditi je tržištu - kazao je Bojović i dodao da će korisnici na taj način biti u prilici da sami izaberu koju verziju će koristiti na svojim računarima.Miscrosft u Crnoj Gori

Beogradska kancelarija Majkrosofta, kako je rekao Bojović, još ne može da saopšti koliko je, od ukupnog broja, u kampanji učestvovalo firmi iz Crne Gore, ali je rekao da je legalizovan softver kompanije Majkrosoft još prije nekoliko godina počela da koristi republička Vlada.

Autorizovan softver koristi i Luka Bar.

Prvi OSL ugovor sa Majkrosoftom u Jugoslaviji, kako je rekla je PR menadžer kompanije Promonte Eleonora Albijanić, potpisao je taj operater mobilne telefonije.

- Ugovor je potpisan u decembru 2001. godine, a legalizacija kompletnog Majkrosoftovog softvera:
Windows serveri,
Windos XP,
Microsoft Office,
Visual Studio, Visio,
MS Project,
MS Exchange...)
je koštala oko 150.000 dolara sa odobrenim popustom.

Taj iznos se plaća u tri godišnje rate - rekla je Albijanić.

Crnogorski operater mobilne telefonije Monet takođe ima legalizovan softver.

- Autorizovani softver koristimo od početka rada naše kompanije, ali smo u završnu fazu kompletne legalizacije ušli tokom trajanja kampanje, u saradnji sa firmom "Čikom" koja je Majkrosoftov partner - rekao je PR menadžer Moneta Miodrag Strugar. I

Istovremeno sa legalizacijom u Monetu, autorizovan softver prihvatio je i Telekom, koji je, prema riječima izvršnog direktora Milana Perovića, ranije takođe u jednom dijelu koristio legalizovan softver, a u završnu fazu ušao tokom kampanje.

- Legalizaciji softvera pristupili smo u skladu sa strateškim odrednicama razvoja kompanije, a ovakvom saradnjom sa Majkrosoftom omogućeno nam je dobijanje svih njihovih novih proizvoda - rekao je Perović.

D.KALAČ
 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Preko hiljadu korisnika u Jugoslaviji legalizovalo softvere kompanije Microsoft

[ Pregleda: 1766 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.