Citat:
Strale: firmware sam apdejtovo sa asusovog sajta, posto ce taj asus vrsiti poso repetitora jedno pojacalo od 200mW bi sigurno pojacalo osetljivost, sta mislis na to?
Kako mislis losa osetljivost malo to objasni?
Rekao sam da sam firmware apdejtovo sto bi onda pravio probleme. Firmi nije u cilju da ostavi stari chipset u prodaji i tako smanji svoju zaradu, valjda ce bas namerno ga poboljsati da bi svoju prodaju chipova poboljso.
Za ovislink 5460 sam citao po forumu da se bas ne slaze sa firmwerima i da pravi probleme
Pojacalo od 200mw mu nece povecati osjetljivost, samo ce povecati izlaznu snagu uredjaja.
To su dva totalno razlicita parametra. Broadcom AirForce je jedan od prvih 802.11G chipseta u masovnoj upotrebi i on je specificno dizajniran samo za internu upotrebu. Postao je popularan kroz aftermarket firmware-e razvijene za WRT.
Taj identican chipset se moze naci u Linksys WRT54G/GS uredjaju, za koji je napisano par nefabrickih firmwarea od strane drugih firmi ili pojedinaca (pogledaj Sveasoft Talisman i Alchemy, OpenWRT, DDWRT,....).
Svi zivi (ukljucujuci i mene) su u jednom trenutku posegnuli ka Linksysovom WRT-u kao pojmu dobrog uredjaja za malo para i ......svi odreda smo se razocarali koliko to cudo ima gluv radio. Sve njegove osobine kao dobar linux box mu ne vrijede nista kad se klijenti ne mogu nakaciti na njega, a mogu na 2x jeftinije uredjaje drugih proizvodjaca.
Neki od tih firmwarea su prilagodjeni za koristenje i u ASUSovom uredjaju, jer je to u sustini identican uredjaj sa hardverske strane (+- par komponenti kao sto su broj lan portova i sl.)
Nema tog firmwarea na svijetu koji ce popraviti nesto sto je hardverski gluvo. Svaki radio u nekom chipsetu ima svoju osjetljivost. Neki imaju vecu neki manju, zavisi od toga za sta je tacno namijenjen taj chipset.
ASUS je taj uredjaj prestao proizvoditi prije vise od 10 mjeseci, a ti sto se mogu kod nas naci su neprodane stare zalihe (pogledaj datum proizvodnje, mora pisati na kutiji ili uredjaju).
Vjerovatno vise i ne razvijaju firmware za taj uredjaj.
Citat:
Strale:
Rekao sam da sam firmware apdejtovo sto bi onda pravio probleme. Firmi nije u cilju da ostavi stari chipset u prodaji i tako smanji svoju zaradu, valjda ce bas namerno ga poboljsati da bi svoju prodaju chipova poboljso.
Da im je to glavni proizvod, mozda bi se trudili. ASUS radi mnoge stvari, taj AP je nesto sto vjerovatno super dobro radi sa njihovim PCI karticama (sve firme se maksimalno trude da njihovi proizvodi medjusobno budu kompatibilni, sve ostalo je samo bonus).
On vjerovatno radi posao za koji je namijenjen (indoor pokrivanje stana ili kuce), ali njima ne treba da on radi dobro u vanjskim uslovima, jer imaju savrseno dobru liniju outdoor APova koji kostaju 10x vise od tog indoor uredjaja i oni ih razvijaju za outdoor upotrebu.
Citat:
Strale:
Za ovislink 5460 sam citao po forumu da se bas ne slaze sa firmwerima i da pravi probleme
Razlog zasto mislim da je Ovislink WL-5460 bolji od ASUS WL-520G je taj sto taj Ovislink ima jedan od najnovijih 802.11G chipseta na trzistu (Realtek RTL8186), koji je po svim tehnickim podacima bolji od bilo kojeg masovno proizvedenog 802.11G chipseta osim par izuzetaka (Atheros 5213 i njegovi nasljednici, te Ralinkov G chipset).
Molim te, posalji mi taj link sa foruma za ovislink 5460 AP, posto taj uredjaj ima svega 3 fabricka firmware-a izdana do sada, i sva tri rade svoj posao fenomenalno (50-tak komada instaliranih u outdoor uslovima i rade svi 100% fenomenalno). Da ne spominjem odlican brazilski aftermarket firmware
www.aprouter.com.br. ili ceski (poljski?) APPro.
www.blwireless.net
Bezicna mreza Banjaluke