Hajde onda da prodiskutujemo o onom delu troskova koji nije pominjan u poslednje vreme: troskovi dok se ne snadjes za odgovarajuci posao.
Ovo ne ukljucuje troskove potrebne za normalan zivot, vec maltene za obicno prezivljavanje na koje je neko spreman dok mu ne krene.
Svi ostali clanci tipa "cost of living in _____" obicno ukljucuju i stvari poput kupovine odece, izlaske i slicne stvari koje se smatraju za normalno a koje pak mogu da znacajno podignu sveukupnu cifru, te mislim da ne bi bilo lose da napravimo i spartansku verziju istih, drugim recima, kolicinu novca bez koje NE MOZE u gradovima.
Stanarina (uzeo sam Perth kao pesimisticki primer, posto je poprilicno skup)
Koliko vidim, sobe za studente mogu da se iznajme od 100$ do 160$ nedeljno, pa navise. Ako uzmem neku srednju cenu od 135$ + rezije 25$ dodjemo do 150$ nedeljno, odnosno 600$ mesecno za sobu.
Takvi stanovi su gotovo iskljucivo u okolini univerziteta, sto moze da znaci vecu cenu transporta do CBDa. U slucaju Pertha, oni upadaju u zonu 1 (od 9) pa to nije problematicno. Uostalom, dok ne nadjete posao, necete se nesto cesto vozikati okolo prevozom. Za sve lokalne potrebe, bajs i udri, ionako je zdraviji :)
Ne znam kako to tamo ide, ali ne verujem da bi neko stariji mogao da prodje u takvom smestaju. U slucaju da se iznajmljuje garsonjera, troskovi su veci za 100$ nedeljno za stanove na istoj udaljenosti od centra grada. Nisam siguran koliko se uvecavaju rezije u tom slucaju.
Hrana
Posto je noskich rekao da moze dosta da se ustedi kupovinom stvari na akciji i kojima uskoro istice rok, sigurno onda i ta stavka moze da se minimalizuje. Jos samo da nam da neku cifru i bicemo mu veoma zahvalni :)
Naravno, i ovde se radi o totalnim low cost varijantama i "kuvanju" kod kuce (ko je bio student u drugom gradu ili se druzio sa istima, zna na sta mislim-pasteta na 10 nacina i slicno :D )
Ostali troskovi
Internet (za trazenje posla)- 40$ mesecno
uhm, nista vise mi ne pada na pamet...
U pocetku bese Haos. A onda sam stvorio nebo i zemlju.