Srodne teme
Kliknite za generisanje liste srodnih tema...
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Semplovanje

[es] :: C/C++ programiranje :: Semplovanje

[ Pregleda: 6723 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Ivan Tanasic
BGD-SRBIJA

Član broj: 220
Poruke: 965
*.232.EUnet.yu

Jabber: Autoexes@jabber.sk
ICQ: 129145438


Profil

icon Semplovanje20.12.2002. u 23:31 - pre 239 meseci
Interesuje me kako semplovati (doci do semplova) ulaz mzucke kartice (ulaz za mikrofon)... *nix i win sistemi... malo informacija, link itd, dobro bi dosli ;)
Ivan Tanasic - Autoexes

>cd pub
>more beer
 
Odgovor na temu

milanche
San Francisco

Član broj: 2447
Poruke: 1200
*.sc.philips.com



+1000 Profil

icon Re: Semplovanje21.12.2002. u 01:06 - pre 239 meseci
Uzmi bilo koji komercijalni audio program (CoolEdit ili SoundForge ili bilo sta slicno).

Predpostavljam da znas da snimas zvuk sa zvucne kartice. Definisi sampling rate na 44.1kHz ili 48kHz, mod na mono ili stereo (po zelji), pa snimi sta god volis, i sacuvaj sve u fajl. Kad te program bude pitao u kom formatu zelis da snimljeni zvuk sacuvas, odaberi opciju RAW (.raw u Sound Forge-u). Isto ta opcija se ponegde zove i PCM (sto dolazi od PulseCodeModulation).
Tom istom prilikom mozes da odaberes velicinu sempla - 8, 16, 24, ili 32 bita po semplu - ja ti preporucujem 16 bits/sample.

Kad sacuvas fajl, u njemu se nalaze naredjani cisti audio semplovi, jedan do drugog. Ako je snimano stereo, nalazice se u poretku levi sempl/desni sempl.

Napisi C program koji otvara u binarnom modu taj sacuvani fajl, i funkcijom
fread( ) ocitavaj semplove redom.

Igre radi, pokusaj da svaki sempl podelis sa 2 (tj. da ga shiftujes jedamput udesno, tj. sample >>= 1). Ako novodobijene vrednosti svakog sempla upises u novi fajl, dobices zvuk upola manje amplitude.

Ako veci broj uzastopnih semplova zamenis nulama, dobices tisinu.

Mnozenje sa dva, medjutim, moze da ti da cudne rezultate. Razlog: numeric overflow - moras da malo ostavis kompjuter, i da uzmes knjigu, papir i olovku i da malo mozgas na temu predstavljanja decimalnih brojeva intidzerskom aritmetikom. Stvar nije sasvim prosta, a nije ni mnogo komplikovana za bistrog momka kao sto si ti.
 
Odgovor na temu

Ivan Tanasic
BGD-SRBIJA

Član broj: 220
Poruke: 965
*.214.EUnet.yu

Jabber: Autoexes@jabber.sk
ICQ: 129145438


Profil

icon Re: Semplovanje21.12.2002. u 11:28 - pre 239 meseci
Ok, hvala na odgovoru, ovo su svakako probati, ali nije bas ono sto sam zeleo.Zelim da direktno skidam sa ulaza muzicke kartice u kolko je to god moguce realnijem vremenu :)))
Ivan Tanasic - Autoexes

>cd pub
>more beer
 
Odgovor na temu

Pera_Anarhista
Autonomija

Član broj: 3473
Poruke: 113
*.174.3.213.dial.bluewin.ch



Profil

icon Re: Semplovanje26.12.2002. u 23:01 - pre 238 meseci
[offtopic] nekoga mrzi da kupi pedalu za gitaru ?? :)

Ako koristis WinApi, ima interfejs... Podatke citas direktno iz bafera sound karte (najcesce 16kb). Ovde ti je sve lepo objasnjeno :
http://web.ict.nsc.ru/~cancel/prwin/ch22c.htm

Pravi real time nikada neces uspeti, ali uz malo asemblera pretpostavljam da mozes dostici priblizno slican efekat...

Pogledaj prethodne poruke, vec sam postavio slicno pitanje...
nema mira, nema pravde

http://www.anarchy-serbia.tk
 
Odgovor na temu

Ivan Tanasic
BGD-SRBIJA

Član broj: 220
Poruke: 965
*.184.EUnet.yu

Jabber: Autoexes@jabber.sk
ICQ: 129145438


Profil

icon Re: Semplovanje28.12.2002. u 01:12 - pre 238 meseci
Hahah, ne mrzi me nego mi se ne daju pare :) + ovo me zanima prilicno :))
Ivan Tanasic - Autoexes

>cd pub
>more beer
 
Odgovor na temu

Pera_Anarhista
Autonomija

Član broj: 3473
Poruke: 113
*.173.3.213.dial.bluewin.ch



Profil

icon Re: Semplovanje28.12.2002. u 15:22 - pre 238 meseci
[nema veze sa forumom, ali ima sa temom... ]
Potrazi program guitar FX, napravio ga je jedan lik iz Cro. Verujem da bi ti pomogao, posto je procesor za gitru (ako je to to sto tebi treba) skoro nemoguce napraviti na kompu...

p.s. sta god da zbudzis, nikada to nece biti kao pravi uredjaj, odnosno pedala / pojacalo...
nema mira, nema pravde

http://www.anarchy-serbia.tk
 
Odgovor na temu

Ivan Tanasic
BGD-SRBIJA

Član broj: 220
Poruke: 965
*.193.EUnet.yu

Jabber: Autoexes@jabber.sk
ICQ: 129145438


Profil

icon Re: Semplovanje29.12.2002. u 13:41 - pre 238 meseci
Da, samo sto ljudi ne shvataju da ja to meni to nije potrebno jer nemam para, vec kao neki uvod u signal processing...

P.S. potrazicu gore pomenuti program, a ti potrazi re-valver ako ti treba nesto slicno :)
Ivan Tanasic - Autoexes

>cd pub
>more beer
 
Odgovor na temu

Beban
Beograd

Član broj: 6351
Poruke: 39
*.beg.sezampro.yu



Profil

icon Re: Semplovanje31.12.2002. u 01:56 - pre 238 meseci
Pronađi input - output range tvoje muzičke karte; onda pokušaj da joj pristupiš funkcijama iz standardne biblioteke za uređaje mapirane u Input/Output mapi (u Visual C++ čini mi se da su f-je inp i outp - pri čemu kao argumente navodiš adresu).

Kada pređeš na signale sa karti za akviziciju koje su memorijski mapirane - tu će nastati igranka jer ćeš morati da čitaš i pišeš po fizičkoj memoriji (a biće potrebno i da znaš protokol karte da bi napisao drajvere za nju). A to čitanje i pisanje po fizičkoj memoriji Windows pokušava da ti onemogući, pa se moraju koristiti i neke nedokumentovane f-je samog kernela.

Kako bi sve to radilo pod Linux-om - ne znam...
 
Odgovor na temu

Pera_Anarhista
Autonomija

Član broj: 3473
Poruke: 113
*.173.202.62.dial.bluewin.ch



Profil

icon Re: Semplovanje01.01.2003. u 15:40 - pre 238 meseci
Cini mi se da bi za to trebalo da uhvatis i ring0 itd. itd. mislim da je pametnije preko direktnih winapija koji su napravljeni za to probati ili - iz dosa (gde je sve prostije, ali sumnjam da je to najbolje resenje). windows bi za komunikaciju sa kartom trebao da ime sve vec odradjeno...
nema mira, nema pravde

http://www.anarchy-serbia.tk
 
Odgovor na temu

General2
edin krivic

Član broj: 20901
Poruke: 1
*.as54.bi.bih.net.ba.



Profil

icon Re: Semplovanje16.02.2004. u 19:39 - pre 225 meseci
Zdravo.Hoce li mi ko objasniti proces semplovanja ukratko.Kako ofarbati kanal semplom,kako ga ubaciti,kojim programom.Nov sam u tome a interesuje me.Inace dugo sam u muzici i dosta me interesuje tehnika.U zadnjih par mjeseci sam poceo da proucavam neke programe kao Cubase SX itd...al sam zapeo kod semplova.Mene interesuje kako koristiti gotov sempl,a ne kako se sempl pravi.Nadam se da ce mi neko izaci u susret bar ukratko.HVALA.
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Semplovanje

[ Pregleda: 6723 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Srodne teme
Kliknite za generisanje liste srodnih tema...
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.