Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra

[es] :: PHP :: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra

Strane: 1 2

[ Pregleda: 7359 | Odgovora: 25 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Emir_MO
Mostar

Član broj: 6866
Poruke: 8
212.39.100.*

Sajt: www.emir.ba


Profil

icon dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra17.12.2002. u 22:02 - pre 238 meseci
Pozdrav svima!

Posto nisam neki znalac u PHP (sami moji poceci) interesuje me kako da odradim sljedece...

Napravio sam template za svoju stranicu naziva "index.php".
Sada bih htio da se npr. iz neke druge moje podstranice ili linka pozove ovaj template, ali u obliku "index.php?sadrzaj=informacije" i da se unutar tog templatea ucita (vjerovatno nekom include opcijom) file "informacije.html" ili ako se pozove "index.php?sadrzaj=kontakt" da se ucita unutar templatea file "kontakt.html".
Negdje sam nasao na net-u da je to neka "geturl" komanda unutar php-a, ali sam ne znam kako ovo odraditi!

Unparijed zahvalan,

Emir!

[Ovu poruku je menjao Go! X dana 18.12.2002. u 00:12 GMT]
Emir MO
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Moderator
Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: MALENA POMOC!17.12.2002. u 22:11 - pre 238 meseci
to sadrzaj=informacije je varijabla sadrzaj prenesena preko HTTP GET zateva. Znaci sve sto ti trebas da uradis jeste da tu varijablu iscitas preko $_GET['sadrzaj'] ako je novi PHP odnosno $HTTP_GET_VARS['sadrzaj'] ako je stari PHP i da podatak iskoristis kao parametar include() f-je.

Evo ti zanimljivo parce koda koje zalepis na vrh stranice i onda uvek koristis $_GET['sadrzaj']

Code:

        if(phpversion()<"4.1.0")
        {
                $_COOKIE = $HTTP_COOKIE_VARS;
                $_POST = $HTTP_POST_VARS;
                $_GET = $HTTP_GET_VARS;
        }


napomena: Molim te da koristiš bolja naslove za teme, ipak su ovo poruke koje će neko sutra čitati i pretraživati, ne mora da baca pasulj šta koja tema krije iza sebe.
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

Emir_MO
Mostar

Član broj: 6866
Poruke: 8
*.as53.mo.bih.net.ba.

Sajt: www.emir.ba


Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra18.12.2002. u 00:41 - pre 238 meseci
Pozdrav!

Pokusavam da napisem kod da ta $_GET['sadrzaj'] funkcija include-a npr. file "informacije.html", al' nikako mi neide.

Mozes li mi molim te napisati taj komplet kod, naravno samo sa neophodnim PHP komponentama, dakle onim kodom u vrhu, $_GET['sadrzaj'] zahtijevom i include tog fajla... znaci najjednostavniji primjer...

Ne trazim valjda puno!
Emir MO
 
Odgovor na temu

CONFIQ
♫♪♥♪♫

Član broj: 4218
Poruke: 1994
*.red.bezeqint.net

ICQ: 82327428


+10 Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra18.12.2002. u 02:49 - pre 238 meseci
include($_GET['get'].".html");

i da includujesh sadrzaj.html linkuj index.php?get=sadrzaj

mada ovo nije najsigurnije ali evo ti 'hint' kako da uradiš


Mada da sam na tvom mestu uradio bih jedan switch
 
Odgovor na temu

Emir_MO
Mostar

Član broj: 6866
Poruke: 8
212.39.100.*

Sajt: www.emir.ba


Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra18.12.2002. u 08:10 - pre 238 meseci
Da, sada radi...
Samo je problem, kad se GET naredbom "uzme" neki "sadrzaj" koji nepostoji, dakle naziv filea koji nepostoji, tj. kad neko rucno nakuca link!
Jes' na to mislio kad si pisao switch, jer neka ogranicenja ocito moraju postojati, samo ne znam kako ih odraditi. Ako nista, ovo radi... hvala na svemu!


Emir MO
 
Odgovor na temu

darkoPOKLONCIC
zg

Član broj: 5186
Poruke: 121
*.hrt.hr



Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra18.12.2002. u 08:31 - pre 238 meseci
e to i meni treba....modularno ucitavanje...

da li include onoga sto je primljeno kao parametar ili se taj parametar prenosi u funkciju koja ucitava/ispisuje (iz baze)ono sto je odredjeno parametrom?

 
Odgovor na temu

Emir_MO
Mostar

Član broj: 6866
Poruke: 8
212.39.100.*

Sajt: www.emir.ba


Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra18.12.2002. u 09:00 - pre 238 meseci

Pa otprilike ideja da postoji neki "conf" file koji ce se nekako sa require pozivati i provjeravati taj $_GET metod i da li se slazu jedni sa drugim!
Ako se slazu - include
Ako se ne slazu - error
Ako je Empty - error

Jedna od ideja npr.

Emir MO
 
Odgovor na temu

CONFIQ
♫♪♥♪♫

Član broj: 4218
Poruke: 1994
*.red.bezeqint.net

ICQ: 82327428


+10 Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra18.12.2002. u 14:02 - pre 238 meseci
Citat:
Emir_MO:
...
Jes' na to mislio kad si pisao switch,
...

da.. evo ti primer

Code:

$get = $_GET['get'];
switch ($get) {
case "sadrzaj":
include "sadrzaj.html";
break;
case "nesto":
include('neshto.html');
break;
default:
include ('main.html');
break;
}


Ovo što je posle default izvršiće se ako nije uneto get=neshto il get=sadrzaj

 
Odgovor na temu

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
*.verat.net



+256 Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra18.12.2002. u 14:33 - pre 238 meseci
Mozda bi umesto switch i niza stranica (sta ako ih ima 1000, ko ce to navoditi!), moga da posluzi fopen funkcija
http://www.php.net/manual/en/function.fopen.php
tj. da citiram:
Citat:

jamie dot watt at murchison dot com dot au
02-Feb-2000 08:39


To check if a file exists using http or ftp use the following:


$fp = @fopen("http://www.someurl.com/testfile.php3","r");
if ($fp)
{ print"The file exists!"; }
else
{ print"The file does not exist"; }

Note: The "@" in front of fopen suppresses the error output of the function.

I hope this clears up some confusion.

A ako je lokalno.. opet moze da se sredi pomocu ovoga.
Dakle, samo ispitas da li fajl postoji - ako postoji include-as ga, a ako ne, ispises mu poruku o gresci (ili greski?)

Hope that helps.
Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
Odgovor na temu

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
*.verat.net



+256 Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra18.12.2002. u 14:35 - pre 238 meseci
Citat:
darkoPOKLONCIC:
da li include onoga sto je primljeno kao parametar ili se taj parametar prenosi u funkciju koja ucitava/ispisuje (iz baze)ono sto je odredjeno parametrom?

Hm, mozes li da pojasnis ovo, nisam skapirao.

Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
Odgovor na temu

CONFIQ
♫♪♥♪♫

Član broj: 4218
Poruke: 1994
*.red.bezeqint.net

ICQ: 82327428


+10 Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra18.12.2002. u 15:34 - pre 238 meseci
Citat:
Jbyn4e:
...ispises mu poruku o gresci (ili greski?)...


Ja mislim da je grešci :P

Elem,ne sviđa mi se tvoja ideja zato što bi posle korisnik mogao da luta sistemom,naprimer da odkuca get=/usr/.password/mail (ne mogu da se setim gde je tačno šifra :P) i da mu PHP pokaže fajl koji on hoće
 
Odgovor na temu

Emir_MO
Mostar

Član broj: 6866
Poruke: 8
*.Mostar.max.net.ba

Sajt: www.emir.ba


Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra18.12.2002. u 21:55 - pre 238 meseci
Evo konacno kod mene ovo radi :)
Mislim da je ovo sada ispravan i potpun kod:


<?php

if(phpversion()<"4.1.0")
{
$_COOKIE = $HTTP_COOKIE_VARS;
$_POST = $HTTP_POST_VARS;
$_GET = $HTTP_GET_VARS;
}

$fp = @fopen("http://www.arhiva.ba/dokumenti/".$_GET['sadrzaj'].".php","r");
if ($fp)
{ include ("dokumenti/".$_GET['sadrzaj'].".php"); }
else
{ include ("dokumenti/greska.php"); }

?>


- - - - - -
Primjer, valjda sam dobro upisao sve...

Hvala jos jednom!
Emir MO
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Moderator
Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra18.12.2002. u 22:19 - pre 238 meseci
Ja bih koristio is_file() umesto da otvaram konekciju preko fopen():

Citat:

is_file -- Tells whether the filename is a regular file

bool is_file ( string filename)

Returns TRUE if the filename exists and is a regular file.

http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

bOkIcA
Bojan Abramovic
Novi Sad

Član broj: 1808
Poruke: 520
*.40.EUnet.yu

Sajt: www.bokica.com


Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra19.12.2002. u 00:47 - pre 238 meseci
Ja to radim malo drugacije.

url je: http://localhost/index.php?page=100 (200, 300, 400...)

Code:
<?php
// ovde definises sve strane koje koristis (to moze da bude i u spoljnom fajlu)
$strana[100] = "neka_strana_prva.php";
$strana[200] = "neka_strana_druga.php";
$strana[300] = "neka_strana_treca.php";
$strana[400] = "neka_strana_cetvrta.php";

// ako "page" nema vrednost postavlja se na 100
if (!isset($_GET[page]) && $_GET[page] < 100){
  $page = 100;
} else {
  $page = $_GET[page];
}

// i konacno prikaz, naravno sa proverom da li fajl postoji
$fajl = @include $strana[$page];
if (!$fajl) {
  echo "Trazena strana ne postoji.";
}
?>
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.rcub.bg.ac.yu

Sajt: localhost


+4 Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra19.12.2002. u 07:32 - pre 238 meseci
da, is_file() je bolje nego fopen(), ali je bitnije prvo "skinuti" sve moguce "zle" karaktere iz imena modula...

Code:

// skida sve "non word karaktere", tj sve osim slova, brojki i _
$sadrzaj=preg_replace('|\W|', '', $_GET['sadrzaj']);

// dodaj putanju i extenziju, recimo 
$sadrzaj="../moduli/modul_$sadrzaj.php"; 

// umesto ovoga, moze i $sadrzaj="../moduli/modul_greska.php";
if (!is_file($sadrzaj)) $sadrzaj="../moduli/modul_index.php";

// i sad ono glavno
include($sadrzaj);


ovako nije potrebno nikakvo proveravanje. samo sve module smestite u ../modules dir (ili koji god, po zelji), i ako su tamo, mogu da se izvrse, ako nisu, ne mogu i tacka...

 
Odgovor na temu

darkoPOKLONCIC
zg

Član broj: 5186
Poruke: 121
*.hrt.hr



Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra19.12.2002. u 10:19 - pre 238 meseci
Citat:
Hm, mozes li da pojasnis ovo, nisam skapirao.


dakle, prvi dio sa 'include onoga sto je primljeno kao parametar' je opisao CONFIQ.

i to je ok.


drugi dio je nesto drugaciji:
npr. imamo 5 kategorija /tekstova na portalu, proizvoda u web shopu, necega negdje.../

i sad...

- ako kliknemo na kategoriju i zelimo pogledati nju cijelu - u funkciju prenosimo akciju kao nekakav parametar - npr. index.php?akcija=daj_kat&kategorija=4

- ako pak kliknemo na konkretan item /text, proizvod..../ onda je akcija=daj_item&item=35

- i treci slucaj kada nije nista odredjeno - to znaci ucitavanje samog index.php

u ovom slucaju nema onoliko includeova koliko postoji kategorija vec samo 2 funkcije - ispis kategorije i ispis itema.



moje je pitanje - sta vam zvuci bolje?

 
Odgovor na temu

komsija
Podgorica

Član broj: 3241
Poruke: 81
195.66.174.*



Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra29.12.2002. u 10:32 - pre 237 meseci
Ja imam neko slicno pitanje, (pocetnik)
Da li moze kako da se napravi da mi linkovi budu ovog tipa
index.php?action=download
umjesto www.sajt/download.php
Ja sam pokusavao sa ovim kodom ali nece
pa ako bi neko mogao da napise
evo koda s` kojim sam pokusavao
<?php
if ($HTTP_GET_VARS['action'] == 'download') {
$inc_file = 'download.php';
} else if ($HTTP_GET_VARS['action'] == 'text') {
$inc_file = 'textovi.php';
} else if ($HTTP_GET_VARS['action'] == 'chat') {
$inc_file = 'chat.php';
} else if ($HTTP_GET_VARS['action'] == 'contact') {
$inc_file = 'contact.php';
} else if ($HTTP_GET_VARS['action'] == 'exchange') {
$inc_file = 'exchange.php';
}
?>
You are being monitored. Not just by this website or from your computer. Every aspect of your life is being watched, tracked, documented, studied, cross-referenced and filed for later reference.
 
Odgovor na temu

CONFIQ
♫♪♥♪♫

Član broj: 4218
Poruke: 1994
*.red.bezeqint.net

ICQ: 82327428


+10 Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra29.12.2002. u 11:08 - pre 237 meseci
Komšija,pogledaj gore post što sam napisao kod sa switch-om
 
Odgovor na temu

CONFIQ
♫♪♥♪♫

Član broj: 4218
Poruke: 1994
*.red.bezeqint.net

ICQ: 82327428


+10 Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra03.01.2003. u 15:46 - pre 237 meseci
evo zašto bih koristio switch u ovom slučaju....

http://www.nekisajt.co.yu/index1.php?link=/etc/passwd

ee sad ko je ima želje nek izvoli....

PS - Umesto nekisajt je stajala adresa jednog našeg poznatog sajta, prosto sramota za programera tog čuda...
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.rcub.bg.ac.yu

Sajt: localhost


+4 Profil

icon Re: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra04.01.2003. u 23:44 - pre 237 meseci
(po meni) moje je resenje bar "elegantnije" ako ne i bolje od switcha.

(/etc/passwd se pretvara u modul__etc_passwd.php, sa cime moze da se slika ;)
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: dinamičko učitavanje stranica na osnovu parametra

Strane: 1 2

[ Pregleda: 7359 | Odgovora: 25 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.