Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

PROČITAJTE PRVO OVO -- Osnovne informacije o procesu javne rasprave

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Registar Nacionalnog ID :: PROČITAJTE PRVO OVO -- Osnovne informacije o procesu javne rasprave
(Zaključana tema (lock), by twiddle)

[ Pregleda: 8727 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

twiddle

Član broj: 1074
Poruke: 870
*.mobtel.co.yu.+82 Profil

icon PROČITAJTE PRVO OVO -- Osnovne informacije o procesu javne rasprave20.03.2006. u 23:07 - pre 201 meseci
Dragi prijatelji,

zadovoljstvo nam je da vas obavestimo o početku javne rasprave o nacrtu statuta Registra nacionalnog Internet domena (RNID), neprofitne organizacije koja će, uz vašu i Božiju pomoć ;-) uskoro preuzeti na sebe funkciju centralnog registra .yu Internet domena i omogućiti da se prevaziđu svi problemi i ograničenja koja u vezi sa registracijom .yu domena trenutno postoje.

Od vas, kao direktno zainteresovanih članova Internet zajednice i osoba koje će verovatno aktivno pomoći osnivanje nove organizacije, očekuje se da konstruktivnim komentarima pomognete u formulisanju statuta. Cilj je da dobijemo dokument koji će novoj organizaciji dati što bolju osnovu za efikasan rad i obavljanje funkcija registra na dobrobit cele zajednice.

Tekst nacrta statuta RNID možete naći na adresi:

http://www.elitesecurity.org/tema/167397

Tekst nije savršen, ispoliran i testiran na greške :-) tako da su komentari svake vrste vrlo dobrodošli!

Vaše komentare možete poslati na forum EliteSecurity (gornji link) ili na e-mail adrese koordinatora javne rasprave:

Slobodan Marković, Centar za razvoj Interneta ([email protected])
Aleksandar Marković, forum EliteSecurity (ehotabele[at]yahoo.com)

Molimo vas da se prilikom slanja komentara pridržavate sledećeg:

1. U prvom delu vašeg komentara navedite konkretan tekst koji bi trebalo obrisati, izmeniti ili dodati u postojećim članovima statuta

2. U drugom delu vašeg komentara navedite konkretan tekst novog člana koji bi eventualno trebalo dodati statutu i ispod njega dajte kratko obrazloženje

3. U trećem delu vašeg komentara možete dati opšte sugestije u vezi sa procesom formiranja nove organizacije (bez osvrta na konkretan tekst statuta).

Vaš komentar može sadržati bilo koji, bilo koja dva ili sve pomenute delove, ali oni moraju biti jasno odvojeni.

Javna rasprava trajaće tokom naredne dve nedelje i biće zaključena u ponedeljak, 3. aprila 2006. u 23:59 (CET).

* * *

Evo više detalja o pozadini ove inicijative:

Svako ko se ikada interesovao za problematiku registra .yu domena zna da je IANA (Internet Assigned Numbers Authority) pre petnaestak godina poverila upravljanje centralnim registrom .yu domena g-đi Mirjani Tasić i njenoj ekipi sa Univerziteta u Beogradu.

Ova ekipa je uz mnogo teškoća (pre svega odsustva bilo kakve finansijske podrške radu registra) uz velike napore uspela da održi registar u kako-tako funkcionalnom stanju. No, ubrzani razvoj Interneta tokom poslednjih par godina doveo je ovakav način funkcionisanja do tačke pucanja (broj zahteva za registraciju novih .yu domena, čak i pored svih restrikcija, porastao je na nekoliko stotina dnevno).

Zbog toga je g-đa Tasić prošle godine pokrenula inicijativu za formiranje nove neprofitne organizacije koja bi preuzela upravljanje registrom .yu domena.

Tokom druge polovine prošle godine formirana je radna grupa koju su činili:
- pored trenutnih administratora .yu TLD registra -> www.nic.yu, predstavnici
- Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine, -> Čedomir Šuljagić: Uskoro formiranje nacionalnog registra Internet domena (30.11.2005.)
- Internet provajdera (YUBC, Beotel, Verat, EUnet, PTT, SezamPro, Neobee, Sinfonica itd),
- Telekoma,
- RCUB-a (Akademske mreže),
- projekta za podršku razvoju preduzetništva USAID-SEDP,
- Centra za razvoj Interneta,
- foruma EliteSecurity.

Podršku radnoj grupi pružilo je i nekoliko nezavisnih eksperata, kao što su:
- Dušan Stojković (advokat),
- Berislav Todorović (bivši član YU NIC tima),
- Aleksandar Škodrić (KPN Telecom),
- Željka Milošević (Afilias)... i... moguće da sam izostavio još nekoga, kome se unapred izvinjavam.

Ukratko govoreći, u procesu su uzeli učešće svi oni koji su tokom proteklih nekoliko godina pokazali konkretnije interesovanje za rad na rešavanju problema .yu TLD registra.

Ideja g-đe Tasić od početka je bila da ovu inicijativu usmeri na osnivanje organizacije koja će preuzeti održavanje centralnog registra .yu domena. Što se tiče pravila i procedura za registraciju domena g-đa Tasić i članovi radne grupe odlučili su da se nadovežu na rad prethodnih radnih grupa, koje su na bazi najbolje svetske prakse već formulisale nacrte pravilnika za registraciju .yu domena. Dakle, ideja je da nova organizacija postepeno preuzme postojeći registar Internet domena, a ubrzo potom počne registraciju .yu domena po novom pravilniku, koji je pretprošle godine usaglašen i javno diskutovan (ovaj pravilnik bi, naravno, morao da prođe kroz tehničku reviziju u smislu "SR Jugoslavija" se menja u "Srbija i Crna Gora", "YUNIC" se menja u "RNID" i slično):

http://www.elitesecurity.org/tema/167607
ili
http://www.internodium.org/node/1824

Dakle, radna grupa usaglasila je osnovne elemente Statuta nove organizacije i sada sledi proces javne rasprave, koja će trajati do 3. aprila 2006.

Cilj rasprave je da se Internet zajednica, a posebno organizacije koje su zainteresovane da učestvuju u osnivanju novog registra, steknu uvidu u predloženi način njegovog rada i svojim komentarima doprinesu formulisanju dokumenta koji će novoj organizaciji dati što bolju osnovu za efikasno funkcionisanje i obavljanje osnovnih delatnosti na dobrobit cele zajednice.

Kada radna grupa, na osnovu rezultata javne rasprave, formuliše konačni tekst osnivačkih dokumenata nove organizacije, biće sazvana osnivačka skupština. Nova organizacija će prvo uspostaviti funkcionalan sistem za registraciju domena i nakon toga, uz "blagoslov" prethodnog administratora i države (blagoslov = neka vrsta sporazuma/ugovora), podneti zahtev ICANN-u za redelegaciju .yu TLD.

O održavanju osnivačke skupštine i ostalim detaljima u vezi sa ovim procesom bićete naknadno informisani.

Pozdrav,
Sloba


--
Slobodan Markovic
[email protected]
Mob: (063) 387-260

Centar za razvoj Interneta
Masarikova 5/712, Beograd, Srbija
Web: www.netcentar.org

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 06.04.2006. u 16:17 GMT+1]
 
0

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Registar Nacionalnog ID :: PROČITAJTE PRVO OVO -- Osnovne informacije o procesu javne rasprave
(Zaključana tema (lock), by twiddle)

[ Pregleda: 8727 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.