Citat:
galet@world:
@Hamush
Ako pustimo da padaju dva jednaka štapa istovremeno, s tim što jedan (štap A) pada u smeru svoje dužine, a drugi (štap B) normalno na taj smer i ako su im težišta u startu na istoj udaljenosti od centra gravitacije, onda će se težište štapa A brže približavati centru gravitacije nego težište štapa B, a to znači da će težište štapa A uvek biti u zoni jačeg delovanja gravitacije, pa će prema tome i njegovo ubrzavanje biti veće.
Dobro ako hoćeš malo detaljnije,
Iz ovog gore slučaja:
a) Koji će štap brže pasti ako njihova težišta (ne centar mase) krenu sa iste visine?
b) Koji će brže pasti ako ih gurnemo sa iste podloge (recimo neke daske) u isto vrijeme?
Vidiš da zavisi od toga kako gledamo na te stvari, zamisli ovo pod b i primjeni na padobrance.
Za ono što sam citirao, jesi u pravu ali ako kreću pod uslovom da su im centri masa na istom početnom položaju, ali ako dva čovjeka skaču zajedno, skaču sa iste visine podloge, pa bi u ovom slučaju tvoj štap A sporije padao jer je njeovo težište malo višlje nego kod štapa B.
A ti si sebi uzeo za pravo da oni kreći sa istih visina njihovih centara masa (hm, ja ti to nisam dozvolio, ne znam ko je? :)