Na mom laptopu imam integrisanu Broadcom 802.11b/g Wireless LAN, bez izlaza za antenu. Interesuje me koje je snage ta kartica?Koliko su obicno snage?
Laptop je HP Pavilion zd8105ca, novija generacija 3.2Ghz HT/1024/100Gb/Ati 256....
Dakle, koliko snage, interesuje me zbog proracuna, pomozite.
Do takvih podataka je veoma teško doći, nijedan proizvođač laptopova ne navodi snagu ugrađene wifi kartice jer su obično veoma male snage, a još veći problem je slaba ugrađena antena i nemogućnost priključenja spoljne antene. Stoga se upotreba wifija na laptopovima svodi na upotrebu u zatvorenim uslovima, recimo bežično povezivanje na nekom fakultetu, aerodromu i slično. Jedino rešenje za ozbiljno povezivanje laptopa na otvorenom prostoru su miniPCI ili PCMCIA kartice i ozbiljne antene tipa panel, grid i slično.
antene unutra obicno ima dve - postavljene su na delu gde se ekran spaja sa telom laptopa i imaju pojacanje od 1db. Kartica ima, kao sto rece NiceCream, najcesce 20-30 mW. Na nekim laptopima je otvor za minipci karticu sa donje strane laptopa (kod ostalih se nalazi ispod tastature) pa se moze prici kartici koja ima U.FL tip konektora i moze se spojiti na spoljnu antenu - mada to proizvodjac nije imao u vidu .Nezgodno je za koristenje, ali je izvodnjivo. Mnogo elegantnije i bolje resenje je PCMCI kartica sa konektorom za antenu, a najbolje AP + antena + utp kabel do laptopa.
[Ovu poruku je menjao eki_yu dana 16.11.2005. u 10:01 GMT+1]