Ok,Musicmaster,završili smo sa svađom,neću ti više odgovarati na tvoje izazove.
Citat:
musicmaster: Ako vec imash komp(znachi ipak se razumesh)onda lepo ne kupuj nishta od ploche,procesora,memorije nego sachekaj da se ustolichi neki standard,jer ako bi uzeo neki dvojezgarni ovaj ili onaj sada u ovom periodu,za 6 meseci ce to isto toliko dobro koshtati bar 30% jeftinije i zavrshavace ti posao
E,ovo je jedna od retkih stvari sa kojom se slažem sa tobom.A sigurno je da će 2006 godina doneti mnogo novina,kao npr. taj dugo-očekivani Pentium 5 Conroe,ili npr. sledeća generacija Athlon 64 koja će podržavati DDR2 memoriju.
Citat:
musicmaster: Uzmesh li to sad ili za neko vreme isto cesh biti zadovoljan,naravno osim ako ne pochnu da proizvode hard diskove u obliku ram memorije pa isto tako nashtekash na plochu jedno osam komada od po 256 gb i nema vishe kablova....
Šta,pa zar ti ne znaš.Pa tako nešto već postoji i zove se iRAM,a pravi ga Gygabyte.To je PCI kartica sa 4 DDR1 slota na sebi,tako da se može staviti max 4 GB memorije.Svrha toga je da se na toj RAM memoriji instalira celokupan Windows XP i njegovi programi,kako bi se sistem podigao za oko 4 sekunde.Ovo je provereno već u praksi,ali nažalost još uvek nema zvaničnih testova na netu. iRAM je
APSOLUTNO FANTASTIČNO rešenje za audio-video obradu.
Citat:
slavenr2d2: Ali bi molio vas koji ste dosta iskusniji da mi predlozite konfiguraciju. da li intel ili amd? koliko rama? koju plocu? disk? snagu napajanja? koji dvd rw? kvalitet me interesuje? posebno maticne ploce. i da to se uklopi u oko 1500 evra.
Ovako,idemo redom.Mislim da će se svako složiti sa mnom kad kažem da je za takvu mašinu NEOPHODNO imati što kvalitetnije napajanje,npr. tipa Enermax,OCZ.Jeste da vrhunska napajanja koštaju i do 150 evra,ali ona od 480 W se mogu naći za otprilike 80-90 evra,ova cena važi za Enermax od 480 W.
Hard disk: Uzmi dva komada velikog kapaciteta od npr 200 GB svaki,ili,ako ti treba brzina pristupa podacima na disku,onda ti je jedini izbor Western Digital Raptor 74 GB,i onda ih posle spojiš u RAID 0+1.
DVD rezač nema nikakve veze koji ćeš da uzmeš,ali slobodno pazari bilo NEC 3540A bilo Benq 1640,oba su stvarno dobra,a koštaju oko 52 evra.
RAM memorija ti je mnogo bitnija,pazari neku DDR1 na 533 kapaciteta 1 GB, u dva modula od 512 MB.DDR1 533 na našem tržištu ima Kingston.A ko si baš rešio za vrhunsku memoriju,onda ti ne gine
OCZ EL DDR PC-4800 Dual Channel Platinum Elite Edition
koji radi na 600 MHz i ima fantastične latencije.Naravno,ako uzimaš Intela,moraćeš da pazariš ubogu DDR2 memoriju,na brzini ne manjoj od DDR2 667.
Matična ploča: Uzmi najskuplje Asus ili MSI Planinum modele,nećeš pogrešiti nimalo.Čipset za Intel uzmi,ako imaš para,Intel 955x,a jeftinije ti je da uzmeš Intel 945 čipset.Što se tiče AMD čipseta,tu ima samo jedan dobar izbor,a to je Nvidia Nforce4 Ultra čipset.I za AMD-a važi ono o Asus i MSI najskupljim pločama.
I,na kraju,stvarno je Intel trenutno bolji za video obradu od AMD-a,ali,sa druge strane,AMD ima prednost to što radi sa mnogo bržom DDR1 memorijom,a i manje se greje od Pentium 4 5xx i 6xx modela,mada se 6xx malo manje greje nego 5xx serija,ali još uvek za nekoliko stepeni više od AMD-a.
Što se tiče konkretnog modela,ako uzimaš Intela,gledaj da o bude 6xx serija,najbolje ti je model 630(radi na 3.0 GHz),ili,ao imaš para,650(radi na 3.4 GHz).A ako se odlučiš za AMD Athlon 64,onda je moja preporuka Anhlon 64 3500+ (2.2 GHz).Naravno,znam da se verovatno zanimaš i za dvojezgrane Intel 830 i Athlon X2 procesore,ali ipak mislim da je to samo bacanje para.Ako kupiš dvojezgrani,neće ti ostati dovoljno para za druge važne komponente.
Live long and prosper.
Permission to come aboard,captain.Permition granted.