Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje

[es] :: PHP :: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje

[ Pregleda: 5077 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

vecitiKrivac
Kv

Član broj: 61914
Poruke: 44
*.ppp-bg.sezampro.yu.



Profil

icon kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje01.09.2005. u 21:29 - pre 206 meseci
Treba da uradim seminarski za rezervaciju hotela u php i mysql. Ova poruka je dosta poduza jer sam hteo sto detaljnije da objasnim problem i unapred se izvinjavam kome je ovo smarajuce.
Imam bazu u kojoj se nalaze drzave i gradovi kao sto je predstavljeno
Code:

create table zemlja
(
      zemljaid smallint(2) not null auto_increment primary key,
      ime_zemlje varchar(20) not null
);

create table grad
(
      gradid smallint(2) not null auto_increment primary key,
      ime_grada varchar(30) not null,
      zemljaid smallint(2) not null,
      foreign key (zemljaid) references zemlja (zemljaid)
); 

i te tabele su popunjene. Sada treba da napravim jednu stranicu na kojoj cu moci da izaberem zemlju pa zatim jedan njen grad. Zemlje i gradovi su prestavljeni preko padajuce liste. Zeleo bi da kad izaberem jednu od zemalja da se automatski refresuje i da u sledecoj padajucoj listi izadju gradovi te zemlje. Uspeo sam pomocu padajuce liste i submita, ali onda moram za svaku drzavu da pravim novu stranicu. Mislim da problem nisam dovoljno dobro objasni pa dajem link www.ratestogo.com (jer slika mnogo bolje govori od teksta).
Moguce da treba da se koristi onClick ili onChange, samo ja ne znam kako se te funkcije koriste.
Evo i skracenog koda te stranice da bi vam bilo kolko tolko jasnije sta zelim. Kod upita $rezultat_G bi najverovatnije trebalo da pise zemljaid=$drzava ili nesto slicno.
Hvala unapred, cao.
Code:

<html><head><title></title></head>
<body>
<p align="right"><b><font size="3" color="#666666">
<? echo gmdate("D d M Y") ; ?>
</p></font></b>
<?
    include ("hoteli/baza.php"); // konektuje se na bazu iz mysql i uzimam podatke zemljaid, ime_zemlje
    $rezultat_Z=mysql_query("select zemljaid, ime_zemlje from zemlja order by zemljaid asc");
    if (!$rezultat_Z)
    {
        echo "<p>Greska pri postavljanju upita " . mysql_error() . "</p>";
    }
?>
<table>
    <tr><td>Izaberi zemlju</td></tr>
    <tr><td>
        <form method="post" action="<? echo ($PHP_SELF);?>">
            <select name="drzava">
                <option selected value="">Izaberi zemlju</option>
<?
    while ($row=mysql_fetch_array($rezultat_Z))
    {
        $ime_zemlje=$row["ime_zemlje"];
        $zemljaid=$row["zemljaid"];
        echo "<option value='$zemljaid'>$ime_zemlje</option>";
    }
?>
            </select>
        </form>
    </td></tr>
    <tr><td><br>Sad izaberi grad</td></tr>
    <tr><td>
<?
    $rezultat_G=mysql_query("select gradid, ime_grada from grad where zemljaid=1"); 
    if (!$rezultat_G)
    {
        echo "<p>Greska pri postavljanju upita " . mysql_error() . "</p>";
    }
?>    
        <form method="post" action="<? echo ($PHP_SELF);?>">
            <select name="gradovi">
                <option selected="" value="">Izaberi grad</option>
<?
    while ($row=mysql_fetch_array($rezultat_G))
    {
        $ime_grada=$row["ime_grada"];
        $gradid=$row["gradid"];
        echo "<option value='$gradid'>$ime_grada</option>";
    }
?>                
            </select>
        </form>
    </td></tr>
</table>
</body></html>
<?
    mysql_close();
?>


[Ovu poruku je menjao boccio dana 02.09.2005. u 11:58 GMT+1]
Eheeh ehhehe
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Moderator
Član broj: 32202
Poruke: 4389
*.yu1.net.

Sajt: https://avramovic.info


+46 Profil

icon Re: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje01.09.2005. u 23:14 - pre 206 meseci
to je pre pitanje za javaskript... sve sto se desava u browseru (menjanje necega u odnosu na neki drugi objekat) je client-side programiranje...
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

MileG

Član broj: 28981
Poruke: 997



+7 Profil

icon Re: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje01.09.2005. u 23:47 - pre 206 meseci
Nesto tako imas na http://www.autoscout24.de/ kad odaberes marku vozila dobijes modele.
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Moderator
Član broj: 32202
Poruke: 4389
*.yu1.net.

Sajt: https://avramovic.info


+46 Profil

icon Re: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje02.09.2005. u 00:12 - pre 206 meseci
pogledaj source tih stranica
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

noviKorisnik
Dejan Katašić
Novi Sad

Član broj: 13216
Poruke: 4533
*.dialup.neobee.net.

Sajt: www.novikorisnik.net


+5 Profil

icon Re: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje02.09.2005. u 01:45 - pre 206 meseci
Povremeno se pojave ovde na forumu baš pitanja ovog tipa, za divno čudo uglavnom u PHP forumu iako je sama tehnika menjanja liste na stranici obavezno vezana za klijentsko programiranje.

Prvi pristup je da se svi podaci dovuku na stranicu i čuvaju u JS nizovima.

Priprema podataka...
Code:
$q = mysql_query
  ("
    SELECT
      zemlja.zemljaid,
      zemlja.ime_zemlje,
      grad.gradid,
      grad.ime_grada,
    FROM
      zemlja,
      grad
    WHERE
      zemlja.zemljaid = grad.zemljaid
    ORDER BY
      zemlja.ime_zemlje ASC,
      grad.ime_grada ASC
  ");

E sad, ovo neće povući one zemlje za koje nije definisan nijedan grad, no šta će ti takve... ako baš treba, to rešava neki LEFT JOIN. Sortiranja su ljudska, abecedna, lakše je korisniku da se snađe, jel.

Sad ovo treba napumpati u nizove...
Code:
$gradovi = array ();
while ($r = mysql_fetch_assoc ($q))
{
  $gradovi [$r ['zemljaid']] [$r ['gradid']] = $r;
}

Pa pripremiti JavaScript niz...
Code:
echo "<script>\r\n";
echo "var gradovi = new Array ();\r\n";
foreach ($gradovi as $zemlja)
{
  echo "gradovi [{$zemlja[zemljaid]}] = new Array ();\r\n";
  foreach ($zemlja as $grad)
  {
    echo "gradovi [{$zemlja['zemljaid']}] [{$grad['gradid']}] = '{$grad[ime_grada]}';\r\n";
  }
}
echo "</script>\r\n";

Potrebna je jedna JavaScript funkcija za generisanje liste gradova u selektu na osnovu prosleđenog niza...
Code:
echo "<script>\r\n";
echo "function puniGradove (selektGrad, nizGradova)\r\n";
echo "{\r\n";
echo "  selektGrad.length = 0;\r\n";
echo "  for (var i in nizGradova)\r\n";
echo "  {\r\n";
echo "    selektGrad.options [selektGrad.length] = new Option (nizGradova [i], i);\r\n";
echo "  }\r\n";
echo "}\r\n";
echo "</script>\r\n";


I sada može da se printa formular...
Code:
echo "<form action=\"{$_SERVER['REQUEST_URI']}\" method=\"post\">\r\n";
echo "  <select name=\"zemlja\" onchange=\"puniGradove (this.form.grad, gradovi [this.value]);\">\r\n";
echo "    <option value=\"\"></option>\r\n";
foreach ($gradovi as $zemlja);
{
  echo "    <option value=\"{$zemlja[0]['zemljaid']}\">{$zemlja[0]['ime_zemlje']}</option>\r\n";
}
echo "  </select>\r\n";
echo "  <select name=\"grad\">\r\n";
echo "  </select>\r\n";
echo "</form>\r\n";

 
Odgovor na temu

noviKorisnik
Dejan Katašić
Novi Sad

Član broj: 13216
Poruke: 4533
*.dialup.neobee.net.

Sajt: www.novikorisnik.net


+5 Profil

icon Re: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje02.09.2005. u 01:48 - pre 206 meseci
Eh da, puno bi bilo da sam sve to još i testirao...

Zaboravih napomenu za drugi pristup - korišćenje xmlhttprequest objekta za dinamičko dovlačenje liste gradova sa servera.
 
Odgovor na temu

boccio
Boris Krstović
Spoonlabs.com
nbgd

Član broj: 7594
Poruke: 2458
*.pat-pool.bgd.sbb.co.yu.

Sajt: bocc.io


+771 Profil

icon Re: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje02.09.2005. u 11:02 - pre 206 meseci
e, nekad me odusevis koliko te ne mrzi... :)

a sto ti ne bi taj post izvukao kao TOP na JS-u, a? I da se resimo muke...
Jeff, one day you’ll understand that it’s harder to be kind than clever.
 
Odgovor na temu

noviKorisnik
Dejan Katašić
Novi Sad

Član broj: 13216
Poruke: 4533
194.247.222.*

Sajt: www.novikorisnik.net


+5 Profil

icon Re: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje02.09.2005. u 11:42 - pre 206 meseci
Nisam zaglavio 3 dana i uhvatila me kriza... Ovo mi je super došlo da se izduvam. Ne podnosim kad sam u leru.
 
Odgovor na temu

vecitiKrivac
Kv

Član broj: 61914
Poruke: 44
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon Re: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje02.09.2005. u 21:00 - pre 206 meseci
Vidim da ova poruka mnogim smeta, izvinite sta da vam kazem mislio sam da je resenje u php a ne u js.Tek sam sad video odgovore hvala svima pa cu da isprobam da li ovo sljaka. Jos jednom izinite nisam jos ni pocetnik necu valjda u buduce da masim forume. Zdravo i toliko od mene za sada.
Eheeh ehhehe
 
Odgovor na temu

define

Član broj: 41934
Poruke: 288
195.252.85.*



Profil

icon Re: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje19.01.2006. u 11:53 - pre 201 meseci
Ovo nece bas da radi kako treba, mislim ne radi nikako, ako neko moze pomoci bilo bi fino
 
Odgovor na temu

noviKorisnik
Dejan Katašić
Novi Sad

Član broj: 13216
Poruke: 4533
194.247.222.*

Sajt: www.novikorisnik.net


+5 Profil

icon Re: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje19.01.2006. u 13:19 - pre 201 meseci
Zar treba još i da radi :-)))

Nego, ako si ovo probao i neće da radi, nešto se valjda odradi, zar ne? Generiše se neki izlaz, samo ne radi kako valja ili šta? Hajde da to čujemo, pa da može da se nalazi greška ako je ima. Objasni šta jesi postigao a šta nisi, prijavi poruke o grešci ako ih je bilo, okači fajl s generisanom stranicom i slično - pomozi da ti proradi.
 
Odgovor na temu

define

Član broj: 41934
Poruke: 288
195.252.85.*



Profil

icon Re: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje19.01.2006. u 14:28 - pre 201 meseci
Code:

<script>
var gradovi = new Array ();
gradovi [] = new Array ();
gradovi [] [4] = 'Sarajevo';
gradovi [] [5] = 'Tuzla';
gradovi [] = new Array ();
gradovi [] [1] = 'Bg';
gradovi [] [3] = 'Novi Sad';
gradovi [] [2] = 'Nis';
</script>
<script>
function puniGradove (selektGrad, nizGradova)
{
  selektGrad.length = 0;
  for (var i in nizGradova)
  {
    selektGrad.options [selektGrad.length] = new Option (nizGradova [i], i);
  }
}
</script>
<form action="/java/index.php" method="post">
  <select name="zemlja" onchange="puniGradove (this.form.grad, gradovi [this.value]);">
    <option value=""></option>
    <option value=""></option>
  </select>
  <select name="grad">
  </select>
</form>

Ovo mi izbacuje.... kada pogledam source


Code:

<?php
include ("db.php"); // konektuje se na bazu iz mysql i uzimam podatke zemljaid, ime_zemlje
$conn=db_connect();
$query="SELECT zemlja.zemljaid, zemlja.ime_zemlje,grad.gradid,grad.ime_grada 
FROM zemlja, grad
WHERE zemlja.zemljaid = grad.zemljaid
ORDER BY zemlja.ime_zemlje ASC,
grad.ime_grada ASC";
$q = mysql_query($query);
$gradovi = array ();
while ($r = mysql_fetch_assoc($q))
{
  $gradovi [$r ['zemljaid']] [$r ['gradid']] = $r;
}
echo "<script>\r\n";
echo "var gradovi = new Array ();\r\n";
foreach ($gradovi as $zemlja)
{
  echo "gradovi [{$zemlja[zemljaid]}] = new Array ();\r\n";
  foreach ($zemlja as $grad)
  {
    echo "gradovi [{$zemlja['zemljaid']}] [{$grad['gradid']}] = '{$grad[ime_grada]}';\r\n";
  }
}
echo "</script>\r\n";

echo "<script>\r\n";
echo "function puniGradove (selektGrad, nizGradova)\r\n";
echo "{\r\n";
echo "  selektGrad.length = 0;\r\n";
echo "  for (var i in nizGradova)\r\n";
echo "  {\r\n";
echo "    selektGrad.options [selektGrad.length] = new Option (nizGradova [i], i);\r\n";
echo "  }\r\n";
echo "}\r\n";
echo "</script>\r\n";

echo "<form action=\"{$_SERVER['REQUEST_URI']}\" method=\"post\">\r\n";
echo "  <select name=\"zemlja\" onchange=\"puniGradove (this.form.grad, gradovi [this.value]);\">\r\n";
echo "    <option value=\"\"></option>\r\n";
foreach ($gradovi as $zemlja);
{
  echo "    <option value=\"{$zemlja[0]['zemljaid']}\">{$zemlja[0]['ime_zemlje']}</option>\r\n";
}
echo "  </select>\r\n";
echo "  <select name=\"grad\">\r\n";
echo "  </select>\r\n";
echo "</form>\r\n";
?>


Napravio sam bazu i napunio je sa nekoliko gradova i 2 drzave

[Ovu poruku je menjao define dana 19.01.2006. u 15:29 GMT+1]
 
Odgovor na temu

zizu2002
Borisav Ignjatov
Zrenjanin

Član broj: 8420
Poruke: 12
*.ptt.yu.



Profil

icon Re: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje20.01.2006. u 14:03 - pre 201 meseci
meni isto treba ovo i na forumu sam nasao resenje ovog problema koje je prilicno elegantno po meni (mada sam ja u svemu ovome nov pa nemojte me drzati za rec). Uglavnom, dat je kod koji funkcionise, javaScript i nesto malo html-a da bi se moglo testirati, kod je uradio odnosno doradio g.noviKorisnik i on glasi ovako
Code:

<html>

<head>
<script language="javascript">
<!--

//!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ODAVDE !!!!!!!!!! PA NADALJE


model_izaberite_names = new Array('--Izaberite--');
model_izaberite_ids = new Array('izaberite');
model_izaberite = 1;

model_value1_names = new Array('model1','model2');
model_value1_ids = new Array('vrednost1','vrednost2');
model_value1 = 2;

model_value2_names = new Array('model3','model4');
model_value2_ids = new Array('vrednost3','vrednost4');
model_value2 = 2;

//!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DO OVDE !!!!!!!!!! SE GENERISE AUTOMATSKI IZ PHP-a


function selectTask()
{
    var name="";
    var value=0;

    // get selected prj_id (new)
    var prj_id=imeforme.tip.options[imeforme.tip.selectedIndex].value;

    // get    number of model in selected tip
    var model_no=eval("model_"+prj_id);

    // Empty existing content (model)
    // Note: loop is downto because deleted options are removed from the list immediate!
    for (i=imeforme.model.options.length-1; i>=0; i--)
        imeforme.model.options[i]=null;

    // Insert new content
    for (i=0; i<model_no; i++)
    {
        name=eval("model_"+prj_id+"_names[i]");        // get name
        value=eval("model_"+prj_id+"_ids[i]");            // get value
        imeforme.model.options[i] = new Option(name, value);    // add new option
    }
    imeforme.model.selectedIndex=0;
    return;
}
function _initmodel ()
{
    imeforme = document.forms ['mojaforma'];
    if (imeforme.tip.options.length > 0)
    {
        var prj_id=imeforme.tip.options[imeforme.tip.selectedIndex].value;
        var model_no=eval("model_"+prj_id);
        for (i=0; i<model_no; i++)
        {
            name=eval("model_"+prj_id+"_names[i]");        // get name
            value=eval("model_"+prj_id+"_ids[i]");            // get value
            imeforme.model.options[i] = new Option(name, value);    // add new option
        }
    }
}
-->
</script>
</head>
<body onload="_initmodel();">

<!--Ovo nadalje sam ja generisao php-om ali evo u primeru je html da bi se videlo kako radi....-->

<FORM name="mojaforma" METHOD="post" action="prikaz.php">
<select name="tip" onChange="selectTask();">
<OPTION VALUE= "izaberite" SELECTED>--Izaberite--</OPTION>
<OPTION VALUE= "value1" >Tip1</OPTION>
<OPTION VALUE= "value2">Tip2</OPTION>

            </select>



            <select name="model">
            <OPTION VALUE= "" SELECTED>--Izaberite--</OPTION>
            </select>

</form>



</body>
</html>

e sad problem kod mene je sto ja nemam pojma JavaScript i ne znam kako da implementiram sve ovo u php skript. Znam da napravim selct formu ali ne znam kako se dobija ovo tj. kako automatski praviti nizove koji ce se ubacivati u JavaScript nizove:
Code:

//!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ODAVDE !!!!!!!!!! PA NADALJE


model_izaberite_names = new Array('--Izaberite--');
model_izaberite_ids = new Array('izaberite');
model_izaberite = 1;

model_value1_names = new Array('model1','model2');
model_value1_ids = new Array('vrednost1','vrednost2');
model_value1 = 2;

model_value2_names = new Array('model3','model4');
model_value2_ids = new Array('vrednost3','vrednost4');
model_value2 = 2;

//!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DO OVDE !!!!!!!!!! SE GENERISE AUTOMATSKI IZ PHP-a

ako ste me razumeli molim vas neki primer kako sve to generisati sa php-om.
ko se radi ne boji se gladi
 
Odgovor na temu

define

Član broj: 41934
Poruke: 288
195.252.85.*



Profil

icon Re: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje26.03.2006. u 15:53 - pre 199 meseci
Pa ima li neke pomoci?
 
Odgovor na temu

vecitiKrivac
Kv

Član broj: 61914
Poruke: 44
*.uis.kg.ac.yu.



Profil

icon Re: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje27.03.2006. u 12:23 - pre 199 meseci
Ovako sam ja izveo u mom seminarskom.
U js sam ubacio sledeci kod u kome ima js, php i mysql
Code:

    function Zemlja (zemljaid, ime_zemlje)
    {
        this.zemljaid=zemljaid;
        this.ime_zemlje=ime_zemlje;
    }
    function Grad (zemljaid, gradid, ime_grada)
    {
        this.zemljaid=zemljaid;
        this.gradid=gradid;
        this.ime_grada=ime_grada;
    }
    zemlja_niz=new Array (
<?
    $resultZ=mysql_query("select zemljaid, ime_zemlje from  zemlja order by ime_zemlje");
    if (!$resultZ)
        print "<p>Greska pri pokretanju upita".mysql_error()."</p>";
    $broj_zemalja=mysql_num_rows($resultZ);
    $i=0;
    while ($red=mysql_fetch_array($resultZ))
    {
        $i++;
        print "new Zemlja ($red[zemljaid], '$red[ime_zemlje]')";
        if ($i!=$broj_zemalja)
            print ",\n";
    }
?>
    );
    grad_niz=new Array (
<?
    $resultG=mysql_query("select zemljaid, gradid, ime_grada from grad order by ime_grada asc");
    if (!$resultG)
        print "<p>Greska pri pokretanju upita".mysql_error()."</p>";
    $broj_gradova=mysql_num_rows($resultG);
    $i=0;
    while ($red=mysql_fetch_array($resultG))
    {
        $i++;
        print "new Grad ($red[zemljaid], $red[gradid], '$red[ime_grada]')";
        if ($i!=$broj_gradova)
            print ",\n";
    }
?>
    );
    function puni_zemlju (sel_zemlja, sel_grad)
    {
        document.proba.drzava.options[0]=new Option ('izaberi zemlju', 0);
        document.proba.gradovi.options[0]=new Option ('izaberi grad', 0);
        for (i=1; i<=zemlja_niz.length; i++)
        {
            document.proba.drzava.options[i]=new Option (zemlja_niz[i-1].ime_zemlje, zemlja_niz[i-1].zemljaid);
            if (zemlja_niz[i-1]==sel_zemlja)
                document.proba.drzava.options[i].selected=true;
        }
        OnChange (sel_grad);
    }
    function OnChange (sel_grad)
    {
        sel_zemlja_index=document.proba.drzava.selectedIndex;
        sel_zemlja_value=parseInt(document.proba.drzava[sel_zemlja_index].value);
        for (i=document.proba.gradovi.length-1; i>0; i--)
            document.proba.gradovi.options[i]=null;
        j=1;
        for (i=1; i<=grad_niz.length; i++)
        {
            if (grad_niz[i-1].zemljaid==sel_zemlja_value)
            {
                document.proba.gradovi.options[j]=new Option (grad_niz[i-1].ime_grada, grad_niz[i-1].gradid);
                if (grad_niz[i-1].gradid==sel_grad)
                    document.proba.gradovi.options[j].selected=true;
                j++;
            }
        }        
    }


zatim sa na osnovnoj stranici index.php ubacio sledeci kod sa 2 drop menija
Code:

                <tr height="30"><td align="center" bgcolor="lightsteelblue"><b>Izbor država:</b></td></tr><form name="proba" action="<? echo ($PHP_SELF);?>">
                <tr height="30"><td align="center"><br>
                        <select name="drzava" onChange="OnChange()" style="background-color:#CED8DB"></select>
                <br><br></td></tr>
                <tr height="30"><td align="center" bgcolor="lightsteelblue"><b>Izbor gradova:</b><br></td></tr>
                <tr height="30" align="center"><td><br>
                        <select name="gradovi" style="background-color:#CED8DB"><font color="#FF0000"></select><br><br>
                </td></tr>

Ovi inserti koda kod mene su radili, pa se nadam da ce ti biti od koristi.
):
Eheeh ehhehe
 
Odgovor na temu

define

Član broj: 41934
Poruke: 288
*.beotel.net.



Profil

icon Re: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje01.04.2006. u 22:17 - pre 199 meseci
Ne znam u cemu je problem
Code:
<script language="javascript">
function Zemlja (zemljaid, ime_zemlje)
    {
        this.zemljaid=zemljaid;
        this.ime_zemlje=ime_zemlje;
    }
    function Grad (zemljaid, gradid, ime_grada)
    {
        this.zemljaid=zemljaid;
        this.gradid=gradid;
        this.ime_grada=ime_grada;
    }
    zemlja_niz=new Array (
<?php
//-- ovde se konektujem na bazu--- sve kako treba i dalje ide kod
    $resultZ=mysql_query("select zemljaid, ime_zemlje from  zemlja order by ime_zemlje");
    if (!$resultZ)
        print "<p>Greska pri pokretanju upita".mysql_error()."</p>";
    $broj_zemalja=mysql_num_rows($resultZ);
    $i=0;
    while ($red=mysql_fetch_array($resultZ))
    {
        $i++;
        print "new Zemlja ($red[zemljaid], '$red[ime_zemlje]')";
        if ($i!=$broj_zemalja)
            print ",\n";
    }
?>
    );
    grad_niz=new Array (
<?
    $resultG=mysql_query("select zemljaid, gradid, ime_grada from grad order by ime_grada asc");
    if (!$resultG)
        print "<p>Greska pri pokretanju upita".mysql_error()."</p>";
    $broj_gradova=mysql_num_rows($resultG);
    $i=0;
    while ($red=mysql_fetch_array($resultG))
    {
        $i++;
        print "new Grad ($red[zemljaid], $red[gradid], '$red[ime_grada]')";
        if ($i!=$broj_gradova)
            print ",\n";
    }
?>
    );
    function puni_zemlju (sel_zemlja, sel_grad)
    {
        document.proba.drzava.options[0]=new Option ('izaberi zemlju', 0);
        document.proba.gradovi.options[0]=new Option ('izaberi grad', 0);
        for (i=1; i<=zemlja_niz.length; i++)
        {
            document.proba.drzava.options[i]=new Option (zemlja_niz[i-1].ime_zemlje, zemlja_niz[i-1].zemljaid);
            if (zemlja_niz[i-1]==sel_zemlja)
                document.proba.drzava.options[i].selected=true;
        }
        OnChange (sel_grad);
    }
    function OnChange (sel_grad)
    {
        sel_zemlja_index=document.proba.drzava.selectedIndex;
        sel_zemlja_value=parseInt(document.proba.drzava[sel_zemlja_index].value);
        for (i=document.proba.gradovi.length-1; i>0; i--)
            document.proba.gradovi.options[i]=null;
        j=1;
        for (i=1; i<=grad_niz.length; i++)
        {
            if (grad_niz[i-1].zemljaid==sel_zemlja_value)
            {
                document.proba.gradovi.options[j]=new Option (grad_niz[i-1].ime_grada, grad_niz[i-1].gradid);
                if (grad_niz[i-1].gradid==sel_grad)
                    document.proba.gradovi.options[j].selected=true;
                j++;
            }
        }        
    }


</script>

</HEAD>

<BODY>

                <tr height="30"><td align="center" bgcolor="lightsteelblue"><b>Izbor država:</b></td></tr><form name="proba" action="<? echo ($PHP_SELF);?>">
                <tr height="30"><td align="center"><br>
                        <select name="drzava" onChange="OnChange()" style="background-color:#CED8DB"></select>
                <br><br></td></tr>
                <tr height="30"><td align="center" bgcolor="lightsteelblue"><b>Izbor gradova:</b><br></td></tr>
                <tr height="30" align="center"><td><br>
                        <select name="gradovi" style="background-color:#CED8DB"><font color="#FF0000"></select><br><br>
                </td></tr>
</BODY>

ali nece nista pokazuje prazne padajuce menije

[Ovu poruku je menjao define dana 01.04.2006. u 23:19 GMT+1]
 
Odgovor na temu

define

Član broj: 41934
Poruke: 288
*.beotel.net.



Profil

icon Re: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje01.04.2006. u 22:52 - pre 199 meseci
Evo kako izgleda source posle izvrsavanja
Code:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<HTML>
<HEAD>
<TITLE> New Document </TITLE>
<META NAME="Generator" CONTENT="EditPlus">
<META NAME="Author" CONTENT="">
<META NAME="Keywords" CONTENT="">
<META NAME="Description" CONTENT="">
<script language="javascript">
function Zemlja (zemljaid, ime_zemlje)
    {
        this.zemljaid=zemljaid;
        this.ime_zemlje=ime_zemlje;
    }
    function Grad (zemljaid, gradid, ime_grada)
    {
        this.zemljaid=zemljaid;
        this.gradid=gradid;
        this.ime_grada=ime_grada;
    }
    zemlja_niz=new Array (
new Zemlja (2, 'Bosna'),
new Zemlja (1, 'Srbija')    );
    grad_niz=new Array (
new Grad (1, 1, 'Beograd),
new Grad (2, 4, 'Sarajevo'),
new Grad (1, 3, 'Novi Sad'),
new Grad (1, 2, 'Nis'),
new Grad (2, 5, 'Tuzla')    );
    function puni_zemlju (sel_zemlja, sel_grad)
    {
        document.proba.drzava.options[0]=new Option ('izaberi zemlju', 0);
        document.proba.gradovi.options[0]=new Option ('izaberi grad', 0);
        for (i=1; i<=zemlja_niz.length; i++)
        {
            document.proba.drzava.options[i]=new Option (zemlja_niz[i-1].ime_zemlje, zemlja_niz[i-1].zemljaid);
            if (zemlja_niz[i-1]==sel_zemlja)
                document.proba.drzava.options[i].selected=true;
        }
        OnChange (sel_grad);
    }
    function OnChange (sel_grad)
    {
        sel_zemlja_index=document.proba.drzava.selectedIndex;
        sel_zemlja_value=parseInt(document.proba.drzava[sel_zemlja_index].value);
        for (i=document.proba.gradovi.length-1; i>0; i--)
            document.proba.gradovi.options[i]=null;
        j=1;
        for (i=1; i<=grad_niz.length; i++)
        {
            if (grad_niz[i-1].zemljaid==sel_zemlja_value)
            {
                document.proba.gradovi.options[j]=new Option (grad_niz[i-1].ime_grada, grad_niz[i-1].gradid);
                if (grad_niz[i-1].gradid==sel_grad)
                    document.proba.gradovi.options[j].selected=true;
                j++;
            }
        }        
    }


</script>

</HEAD>

<BODY>

                <tr height="30"><td align="center" bgcolor="lightsteelblue"><b>Izbor država:</b></td></tr><form name="proba" action="">
                <tr height="30"><td align="center"><br>
                        <select name="drzava" onChange="OnChange()" style="background-color:#CED8DB"></select>
                <br><br></td></tr>
                <tr height="30"><td align="center" bgcolor="lightsteelblue"><b>Izbor gradova:</b><br></td></tr>
                <tr height="30" align="center"><td><br>
                        <select name="gradovi" style="background-color:#CED8DB"><font color="#FF0000"></select><br><br>
                </td></tr>
</BODY>
</HTML>


[Ovu poruku je menjao define dana 01.04.2006. u 23:53 GMT+1]
 
Odgovor na temu

define

Član broj: 41934
Poruke: 288
194.106.187.*



Profil

icon Re: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje02.04.2006. u 15:16 - pre 199 meseci
Sredjeno sto se tice mene
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: kad izaberem zemlju biram grad iz te zemlje

[ Pregleda: 5077 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.