Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako da sprečim učitavanje JavaSript source fajla ?

[es] :: Javascript i AJAX :: Kako da sprečim učitavanje JavaSript source fajla ?

[ Pregleda: 4471 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

tiranin
Dorćol

Član broj: 37185
Poruke: 245
*.pat-pool.bgd.sbb.co.yu.



Profil

icon Kako da sprečim učitavanje JavaSript source fajla ?12.08.2005. u 09:19 - pre 200 meseci
Ako u html imam
<script SRC="source.js" LANGUAGE=JAVASCRIPT></script>

posetilac sajta može da pogleda source kod html-a, i potom da otkuca www.domen/nesto/source.js
i da vidi javascrpt kod.
Kako mogu to da sprečim ?
Da li je moguće sa npr. .httaccess ili nečim drugim ?
Ili je važno da imam pravo pristupa na folder iznad mog "www" foldera, pa da nekom kombinacijom tipa "../../source.js" onemogućim posetioca da vidi moj source.js ?
 
Odgovor na temu

noctua

Član broj: 10671
Poruke: 185
*.edn.co.yu.



Profil

icon Re: Kako da sprečim učitavanje JavaSript source fajla ?12.08.2005. u 09:43 - pre 200 meseci
Pozdrav!

Hm...
Zanimljiv problem...
I meni je padalo na pamet da pokusam neku zastitu i ono sto sam pronasao je da sa .httaccess osakatis pristup u neki od dir (a sav JS ti je u njemu)... Mada, iskreno receno, nisam uspeo kod sebe da se izborim sa tim!
Ono sto sam nasao (citaj: prekopirao ideju od "velikih") su obfuscator-i! Kulturna stvar! Lepo kada napises kod koji radi kako treba, pustis programce da ga obradi i nakraju dobijes fajl koji ima ceo kod u samo jednoj liniji, prociscen od komentara, novih linija, praznih linija, i sl... A ako nabavis neki "sposobniji" moze i pojedine delove koda da izmenja tako da od:
var nekiPomocniBrojac=1;
var drugiPomocniString="";
dobijes:
var qgqdbgd=1;var qggdbgd="";... izmenjena_svaka_pojava_nekiPomocniBrojac...
A ako nadjes jos "pametniji" moze da menja i pozive funkcija i njihovih parametara!

Pa nek' izvoli ko hoce )

PS Citao sam nesto, da mozes i u "letu" da posaljes preko HTTP hedera neke stvari browseru da ih on sam izgenerise (dakle, posaljes "komandu" da napravi js funkciju!) js... al nisam imao volje da probavam... ovo prethodno zavrsava veliki posao
http://noctua4u.blogspot.com
http://moourl.com/shfb0
..:: Aquila non captat muscas ::..
 
Odgovor na temu

noviKorisnik
Dejan Katašić
Novi Sad

Član broj: 13216
Poruke: 4533
194.247.222.*

Sajt: www.novikorisnik.net


+5 Profil

icon Re: Kako da sprečim učitavanje JavaSript source fajla ?12.08.2005. u 13:15 - pre 200 meseci
Dobra je ta ideja za .htaccess - aj kome se posreći da istestira neka javi ovde radi li to.
 
Odgovor na temu

tiranin
Dorćol

Član broj: 37185
Poruke: 245
*.pat-pool.bgd.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Kako da sprečim učitavanje JavaSript source fajla ?15.08.2005. u 09:31 - pre 200 meseci
Našao sam ovaj link. Nešto mi ne uspeva da istestiram priču, jer sam trenutno na WinXP, pa mi izgleda nije Apache konfigurisan kako treba da radi sa htaccess fajlom. Kad dođem u posed Linuxa videću da li radi. Ako do tada neko isproba ovo, neka javi.
 
Odgovor na temu

Mr. Bean

Član broj: 53158
Poruke: 47
*.pat-pool.nsad.sbb.co.yu.



+1 Profil

icon Re: Kako da sprečim učitavanje JavaSript source fajla ?15.08.2005. u 13:15 - pre 200 meseci
E ovako, testirao sam i source se moze zastititi .htaccess-om

Primer: http://www.klubzaodrasle.com/testing/ i probajte da skinete source

JS scriptu stavite u subfolder sa .htaccessom koji treba da izgleda ovako:

Code:
RewriteEngine On 
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://([a-z0-9-]+\.)*somesite.com/ [NC] 
RewriteRule /* http://www.yoursite.com [L,R] 





[Ovu poruku je menjao Mr. Bean dana 15.08.2005. u 14:16 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Mr. Bean

Član broj: 53158
Poruke: 47
*.pat-pool.nsad.sbb.co.yu.



+1 Profil

icon Re: Kako da sprečim učitavanje JavaSript source fajla ?15.08.2005. u 13:34 - pre 200 meseci
ups, da :)

Ja sam testirao iz getright-a i nije htelo, takodje iz novog browsera. Problem je kada se pozove fajl iz istog browsera...ali mora da postoji resenje i za to...
 
Odgovor na temu

[es] :: Javascript i AJAX :: Kako da sprečim učitavanje JavaSript source fajla ?

[ Pregleda: 4471 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.