Citat:
guja011: pa kako je krenulo sa saznanjima i pretragom po netu, na kraju ces doci na jako jednostavan odgovor zasto je to tvoje apsolutno neisplativo u h-mostu.
uzgred,trafo od 400w je ispod 35 evra, namenski motan za pretvarac, sto bi uvaljivanjem tih halogenih trafoa kompenzovao.
Ne razumijem, a zašto bi bilo baš apsolutno neisplativo?
Ovo govorim zato što je u pravilu trafo s samo jednim namotajem na sekundaru lakše naći i malkice su ipak jeftiniji od ovih bifilarno motanih.
Isto tako premotavanje transformatora je mukotrpan posao i nije za svakog da to radi.
Ono što sam htio naglasit postoji jedna velika prednost kada se koristi ovaj spoj zato što pretvarač s bifilarnim trafoom u svakom trenutku koristi samo jednu polovicu bifilarnog namotaja i stim povezani omski gubici u bifilarnom namotu transformatora su duplo veći nego u ovom spoju što sam predložio.
Negativna strana ovog spoja je što se pretvarač usložnjava a i moramo koristiti duplo više tranzistora ali oni i nisu tako skupi pa. Možda ima još nekakvih pluseva i minusa što bi netko potkovaniji znao....
Citat:
Milan Milovanovic: Koliko ja znam , na toj slici je pretvarac koji radi u full bridge konfiguraciji. Transformator ima jedan primar, a dovoljan je i samo jedan sekundar. Koriste se za veoma velike snage. Mana im je sto rade sa relativno velikim ulaznim naponom ( pa nisu pogodni za pretvarace 12 u 220V i sl. ). Inace, neka kvalitetna PC napajanja rade na ovom principu. ( sva ostala rade u half bridge konfiguraciji ).
Ne razumijem zašto nebi moglo i za niže napone nemora bit samo visoki?
Hvala obadvojici na odgovorima