Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma

[es] :: Nauka :: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma

Strane: 1 2

[ Pregleda: 35787 | Odgovora: 24 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.dialup.sezampro.yu.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma 29.04.2005. u 23:00 - pre 226 meseci
Stručnjaci Instituta za nuklearnu tehnologiju i minerologiju u Beogradu pronašli su „lek“ kojim se može bitno neutralisati štetno dejstvo osiromašenog uranijuma.

Osvojen je novi proizvod koji adsorbuje uran više od 90 odsto. To su eksplicitno potvrdila tromesečna naučna istraživanja koja su ovih dana uspešno završena. Novi proizvod se bazira na „klinoptilolitu“ – mineralu iz porodice zeolita.

Ono što čini osobenim i posebno vrednim ovaj prirodni mineral jeste njegova struktura koja određuje njegove osobine. Ovaj zeolit u svojoj unutrašnjoj strukturi i kanalima ima slobodan prostor, tzv. aktivna mesta za koja mogu da se vežu, odnosno adsorbuju štetne ili korisne komponente. Ta aktivna mesta u ovom mineralu mogu da posluže kao centri za vezivanje nekih novih jedinjenja. Time ovaj mineral dobija nove karakteristike, što znatno proširuje njegovu primenu. Kada ga udružimo sa još nekim slobodnim radikalom, onda dobijemo kvalitativno novi proizvod koji ima soficticiranu primenu.

U prirodnom obliku „klinoptilolit“ neće reagovati, ali kada ga modifikujemo sa određenim organskim radikalima, dobijamo novi proizvod koji adsorbuje preko 90 posto prisutnog urana. To su najnoviji rezultati do kojih je došao Instituta za nuklearnu tehnologiju i minerologiju u Beogradu zajedno sa grupom saradnika. Istraživanja su vršena na čistom uranu i sada predstoji samo da se utvrdi na koji način će ovaj „lek za uran“ biti primenjen na terenu.

Ostaje da se vidi da li ćemo mesta koja su zagađivana osiromašenim uranom zasipati tečnim rastvorom u kome će biti sadržan novi proizvod. U tom slučaju naš adsorbent će za samo 24 časa vezati za sebe sav osiromašeni uran. Nakon toga mehanički bi trebalo odstraniti svu tu zemlju i iz otpada izvršiti ekstrakciju urana. Naš institut ima razvijenu tehnologiju za vađenje urana iz fosforne kiseline. Nadamo se da uz pomoć države možemo nešto slično osvojiti i za ovaj oblik urana.

Za naše proizvode su pre svega zainteresovani Amerikanci. Čak i u vreme najžešćih sankcija i rata američki instituti nisu prekidali saradnju sa našim institutom i bili su spremni da u svakom trenutku atestiraju svaki naš proizvod. Najveći baseni zeolita smešteni su u okolini Vranja, Kosova, Beograda, Fruške gore, Mionice...

Zeolit se smatra „mineralom budućnosti“ i da će on imati sve veću primenu u ekologiji i zaštiti životne sredine. Novi adsorbent Instituta je patentiran i zaštićen i kod nas i u svetu. Imajući u vidu zagađenost savremenog sveta.

Pronalazku ovog adsorbenta za elimisanje urana, prethodile su godine mukotrpnog i strpljivog rada. Institut je poznat pre svega po proizvoodnji adsorbenata koji neutrališu mikotoksine. Mikotoksini su posebna vrsta toksičnih materija koje se nalaze u stočnoj hrani. Ovi otrovi, koji najpre putem stočne hrane dolaze u životinje, konzumiranjem prerađevina od mesa dospevaju i u ljudski organizam gde se vrši njihova resorpcija. Ti otrovi, ukoliko se talože u dugom vremenskom periodu imaju štetne efekate na rad unutatrašnjih organa i zdravlje u celini.

Problem mikotoksina mi uspešno rešavamo primenom adsorbenta „minazela“. On se meša sa stočnom hranom i kada uđe u orgnizam životinje on brzo za sebe veže mikotoksine pre nego što se oni resorbuju. Adsorbent prilikom izlučivanja iz organizma sa sobom izbacuje i otrove. Prema istraživanjima, više od 30 odsto stočne hrane u Evropskoj uniji zaraženo je mikotoksinima. Naš proizvod već godinama koriste najveće živinarske farme u Vojvodini. Odnedavno ovaj proizvod se izvozi i u Grčku.

GeoPolitika
 
Odgovor na temu

McKracken
Vladimir Jovanovic
HuxleyDev

Član broj: 465
Poruke: 2941
*.sattvmeteor.co.yu.

ICQ: 203079925


+7 Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma 30.04.2005. u 00:27 - pre 226 meseci
Koliko se ja secam taj institut se zove ITNMS - Institut za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina, ili postoji jos neki?

 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.dialup.sezampro.yu.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma 30.04.2005. u 00:33 - pre 226 meseci
Da u pravu si, to je puni naziv instituta tj. http://www.itnms.ac.yu/. Inače ovo o zeolitu u javnost j iznela Profesaor dr Magdalena Tomašević-Čanović ..iz ITNMSa
 
Odgovor na temu

kv66

Član broj: 38196
Poruke: 589
*.smin.sezampro.yu.

Sajt: www.popdepression.com


+2 Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma 01.05.2005. u 14:50 - pre 226 meseci
zeolit se cesto proglasava za carobni mineral koji moze sve ono sto drugi minerali ne mogu.Pre dobrih 20-tak godina bum je bila primena zeolita na farmama,gde se koristio za neutralisanje stetnih gasova i smanjenje broja mikroorganizama u vazduhu(poboljsanje mikroklime stajskog prostora)Cak se mleven dodavao i u stocnu hranu.Praksa nije pokazala neke spektakularne rezultate,pa se od toga (bar kod nas)odustalo
Calexico
 
Odgovor na temu

nikdim
Nikola Dimitrijevic
Niš/Beograd

Član broj: 4999
Poruke: 61
*.adsl-1.sezampro.yu.Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma20.12.2006. u 02:49 - pre 206 meseci
09.09.2006
Otkriće novog fotoelektričnog materijala

Španski naučnici su uspešno izvršili zarobljavanje malih količina titanijuma u pore zeolita. Zeolit je inače mineral sa poroznom strukturom koji sadrži alumosilikate. Cilj ovog poduhvata je bio dobijanje nove generacije materijala za pretvaranje solarne energije. Ovakav materijal bi bio dosta jeftiniji za proizvodnju, prilično izdržljiv ,čvršći i efikasniji od konvencionalnih materijala baziranih na silicijumu. Fotoelektrični materijali na bazi titanijuma će bez obzira na niz nedostataka ući na velika vrata u domen pretvaranja solarne u električnu energiju. Ti nedostatci se ogledaju u sledećem nizu stvari : male čestice koje čine fotoosetljivu površinu znače i malu provodnost tog materijala. Drugi nedostatak je u tome što se čestice titanijuma na manje od jednog nanometra debljine od površine materijala budu pobuđene samo ultraljubičastim delom spektra tako da se ostali deo spektra ne iskorišćava. Inače, teži se povećavanju efikasnosti materijala za jedan red veličine, ali s obzirom na prilagodljivost zeolita to bi trebalo da bude moguće.
 
Odgovor na temu

IvoD
Ivo Dimitrijević
Beograd

Član broj: 123450
Poruke: 182
*.mediaworksit.net.

Sajt: yt1r.weebly.com


+4 Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma29.12.2006. u 14:18 - pre 205 meseci
Može li neko da pojasni kako su na adresi zeo-tech.de iskoristili zeolit? Kako on tu funkcioniše i da li je prvo ”obrađen” ili uzet iz prirode?
 
Odgovor na temu

Lanchica
Filoloski Fakultet
BG

Član broj: 206383
Poruke: 1
91.150.103.*Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma27.12.2008. u 08:53 - pre 181 meseci
Da li zasista zeolit u prisustvu aparata koji zrace eliminise to isto negativno dejstvo?
Drzim pored racunara jedan poveci komad zeolita, pa reko da pitam ima li vajde?: )
Hvala!
 
Odgovor na temu

HoT_Steppa

Član broj: 25399
Poruke: 1940+398 Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma21.08.2009. u 12:24 - pre 173 meseci
Zeolit je 30 % sastava Calgona koji se stavlja u ves masine da se omeksa voda.
Inace, postoji podeljeno misljenje o direktnom uzimanju Zeolita u ljudskoj ishrani. Navodno, on se samo gomila u organizmu i ne izbacuje.
Nemacka firma pravi proizvod Detoxamin (bivsi Megamin) ali jos uvek nema dugorocnijih ispitivanja njegovog dejstva na ljudsko zdravlje pri direktnom uzimanju.

[Ovu poruku je menjao superbaka dana 21.08.2009. u 19:53 GMT+1]
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 840+10 Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma22.08.2009. u 05:04 - pre 173 meseci
Branko Stančević, diplomirani veterinar, je čovek koji se već dvadeset godina bavi ozbiljnim naučno-istraživačkim radom, a radio je godinama na Institutu za veterinu, bio šef veterinarske stanice u Dobanovcima, 1993. godine dobio je zlatnu medalju s likom Nikole Tesle za pronalazaštvo ATN-a, antitoksičkog nutritijenta.

Taj supstrat, dobijen složenim, višefaznim, postupkom mešanja prirodnih alumosilikata, zeolita i gline i obogaćen vitaminima, nezamenljivim aminokiselinama i masnim kiselinama prirodnog porekla, u Zavodu za intelektualnu svojinu vodio se kao patent broj 49078.

Da bi se ispitalo dejstvo preparata, pod okriljem Ministarstva za nauku Republike Srbije pokrenut je veoma obiman i skup projekat pod brojem 0439 BTR u a.d. „Bačka“ – Bačka Palanka, u kome su učestvovali: Prirodno-matematički fakultet Novi Sad, Institut za higijenu i tehnologiju mesa Beograd, Poljoprivredni fakultet Novi Sad, Medicinski fakultet Novi Sad, Medicinski fakultet Niš.

Cilj ovog istraživanja bio je da se praćenjem biohemijskih, fizioloških i histoloških parametara odrede efekti ATN-a u ishrani svinja i živine.

Dobijeni rezultati na nivou su epohalnog i gotovo naučne fantastike.

Jetra, bubrezi, slezina, pluća i pankreas životinja hranjenih ATN-om su neuporedivo zdraviji, tako da se životinje koje nisu koristile ATN mogu smatrati bolesnim.

Problem je jedino u tome što mi jedemo meso tih bolesnih životinja, pijemo vodu i hranimo se povrćem s dodatkom osiromašenog uranijuma, gomilom invazivnih, toksičnih i kancerogenih materija. Zato je sasvim logično što nam deca oboljevaju od raka i što je stopa smrtnosti veća od stope rađanja.

U mesu kome je dodavan ATN, sadržaj antibiotika, olova, kadmiuma, žive, arsena, rezidua herbicida i pesticida je 0,00000. Rezultat ravan ekološkom čudu!

Na osnovu obimnih istraživanja, razvijen je ATN program za radioaktivnu dekontaminaciju i zaštitu od teških metala, mikotoksina, toksina, rezidua herbicida i pesticida, koji su primarni kancerogeni, a neki od njih imaju ciljno hematotoksično dejstvo.

Na osnovu predstavljene dokumentacije, analiza, tabela i izveštaja najeminentnijih i ovlašćenih državnih institucija i instituta, mikro i makro ogleda, kao i višegodišnje praktične primene na farmama, ugledni Ruski akademik Prof. Dr. Tihomir Vrebalov dao je pozitivno mišljenje i preporuku za korišćenje supstrata ATN, kao dodatka stočnoj hrani, koji stočarsku, živinarsku i uopšte poljoprivrednu proizvodnju čini zdravstveno bezbednom i ekonomičnom, jer ujedno štiti životnu sredinu i zdravlje ljudi. To je superiorna hrana novog mileniuma ispred stare organske, nove hemijski tretirane i najnovije genetski modifikovane hrane.

„Proizvodi dobijeni od takvih sirovina spadaju u red visoko vredne zdrave hrane, ekstra klase, kakvih nema niko u svetu“, reči su profesora Vrebalova.

 
Odgovor na temu

IvoD
Ivo Dimitrijević
Beograd

Član broj: 123450
Poruke: 182
*.telenor.co.yu.

Sajt: yt1r.weebly.com


+4 Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma23.09.2009. u 08:24 - pre 172 meseci
Citat:
eloiza: Branko Stančević, 1993. godine dobio je zlatnu medalju s likom Nikole Tesle za pronalazaštvo ATN-a, antitoksičkog nutritijenta.

Kakav je status pomenutog gospodina pošto je početkom godine uhapšen zbog prevare?
Iz novinskih članaka se stiče utisak da je taj ATN prevara i pominju se velike sume novca.
Što se tiče ATNa moje subjektivno mišljenje da je tu umešala prste farmaceutsko-zdravstvena mafija, a kad je novac u pitanju, tu postoji mogućnost da čovek nije plaćao porez (a pošto težimo "zapadnoj demokratiji" to je veći greh od ubistva).
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 840+10 Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma23.09.2009. u 16:34 - pre 172 meseci
Citat:
IvoD: Kakav je status pomenutog gospodina pošto je početkom godine uhapšen zbog prevare?


Trenutno ne znam.

Citat:
IvoD
Iz novinskih članaka se stiče utisak da je taj ATN prevara i pominju se velike sume novca.


Hartija trpi sve.
Citat:
IvoD: ..... a kad je novac u pitanju, tu postoji mogućnost da čovek nije plaćao porez (a pošto težimo "zapadnoj demokratiji" to je veći greh od ubistva).


Ne bih rekao da je zaradio navodno TOLIKE sume novca.
 
Odgovor na temu

umraku
jovan obradovic

Član broj: 165478
Poruke: 6Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma17.09.2012. u 19:16 - pre 136 meseci
Da li ima kod nas da se kupi neki preparat sa
aktiviziranim zeolitom radi poboljšanja zdravstvenog stanja?
 
Odgovor na temu

espresso
Beograd

Član broj: 31423
Poruke: 1758+181 Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma17.09.2012. u 19:23 - pre 136 meseci
Traži Homozel na Guglu. Ima uverenje sa VMA o zdravstvenooj ispravnosti.
 
Odgovor na temu

3way

Član broj: 241428
Poruke: 1425+2403 Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma17.09.2012. u 19:37 - pre 136 meseci
To uverenje znaci da je proizvod ispravan, to jest da neces da se otrujes ako ga koristis. To ne znaci da je proizvod lekovit.
Sedam sutlijasa,
za sedam samuraja,
za sedam tramvaja.
 
Odgovor na temu

espresso
Beograd

Član broj: 31423
Poruke: 1758+181 Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma17.09.2012. u 19:53 - pre 136 meseci
Upravo to sam i napisao. Znači može čovek da ga proba.
 
Odgovor na temu

ugf
IT, MS Enter, Beograd

Član broj: 304310
Poruke: 2
*.dynamic.sbb.rs.+2 Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma09.10.2012. u 03:29 - pre 135 meseci
Nijedan mineral (nažalost) ne može da "apsorbuje" DU. Stavio sam pod navodnike pošto sama tvrdnja računa na neobaveštenost. DU je veoma štetan jer je alfa emiter, tj emituje alfa zrake, tj čestice koje su zapravo jezgra helijuma koja od svega u okruženju uzimaju elektrone i time jonizuju. Dakle bukvalno sve apsorbuje DU a to je baš ono što ubija. Inače alfa zraci pređu veoma malo rastojanje pre nego budu apsorbovani, zato je DU podmukao i ubitačan otrov. Prvi su njegovo dejstvo medicinski opisali stručnjaci sa VMA na slučajevima dece u Republici Srpskoj koju su roditelji poslali da se igraju u kraterima tomahavka. Roditelji su računali, po iskustvima iz WWII, da je najbezbednije tu jer bomba retko pada na isto mesto. Nažalost, tomahavk ima balast od DU pa se pri eksploziji DU u najsitnijim česticama rasuo svuda po teritoriji, a najviše oko i u samom krateru. Sećam se da sam ridao kad sam čitao borbu male petogodišnje devojčice, koja se borila do devete godina sa najgorim bolovima i poremećajima, kratkotrajnim periodima poboljšanja, ponovnih razočaranja i patnji da bi se najzad smirila posle svirepih bolova i mučenja. Jednom kada se prašina sa DU česticama udahne, pojede, unese preko rane ili sl. čovek je gotov. Što pre umre, to je bolje za njega. Naravno postojemetode s povećanim izlučivanjem, zaustavljenjem metabolizma, prenja pluća i unutrašnjih organa... al kad se simptomi utvrde, najčešće je sve gotovo.

Samim tim je veoma surovo nekome buditi nadu da ovo može da pomogne (osim, možda u rubrici Religija ili sl.)

Inače zeolit kao i svaki drugi vulkanski mineral ili pepeo veoma je koristan u poljoprivredi. U malim količinama je blagotvoran za razvoj, pre svega biljaka, a preko biljaka i za ljude. Život na Planeti je i inače nastao tamo gde se distribuira vulkanski, nesedimentni materijal. Razlog tome je što je svaka ćelija višećelijskog organizma zapravo biocenoza pra bakterije (mitohondrija ili hloroplasta) i eukariotskog omotača. Naš život ne samo da zavisi, već se odvija po diktatu mitohondrija. One su ekskluzivni izvor života - energije i glavni krivci zašto nama, sisarima koji smo tek sišli sa grane, trebaju čudni mikroelementi iz pra okeana - P, S, Cu, Cr... Svi ovi elementi su veoma toksični za bilo koju ćeliju osim ako se nađu u smešama proteina koje ih bezbedno sprovode do mitotondrije.

Tako život buja tamo gde postoji dotok mikroelemenata, a njih ima isključivo u vulkanskim materijalima, skoro uopšte ih nema u sedimentnim. Zato život buja tamo gde idu hladne okeanske struje, gde reke spiraju nesedimentne rasede i masive, područja oko ne previše aktivnih, ali neugašenih vulkana.

Ja sam čuo za Zeolit ali mi još niko nije objasnio zašto bi on bio toliko poseban, osim što je predmet trgovine, pa trgovci hvale svoga konja. Priznajem i empirijske rezultate, ali ih nikad u životu nisam čuo. Inače, stari trik za vašare je VMA je utvrdio da je preparat dozvoljen za trtzvrć. Najčešće se za 100 EUR kupuje potvrda da nešto nije otrovno, ili da ne izaziva alergije i sl. To naravno važi i za vodu, nešto manje za šećernu vodicu.
 
Odgovor na temu

superbaka

Član broj: 5290
Poruke: 2924+1298 Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma09.10.2012. u 19:16 - pre 135 meseci
u principu, sve sto si rekao stoji...

u celoj ovoj vesti iz 2005. je vesto sakriven deo koji objasnjava nacin upotrebe... svi ti adsorbensi (zeolit, medicinski ugalj, kaolin, pektin itd...) se koriste tako da prodju nesvareni kroz digestivni sistem i pritom pokupe stetne materije koje se absorbuju na njihovoj povrsini, i izluce izmetom... pri tome se misli na toksine, bakterije i njihove delove itd, mada, njihovo neselektivno dejstvo dovodi i do adsorbcije korisnih materija poput vitamina, lekova itd... zeolit (ali i ostali) se jako uspesno upotrebljava u veterinarskoj medicini, npr. u preparatu Minazel, i tu se njegova korisnost ne moze sporiti...

e sad, pitanje za milion dolara je - sta ce uranijum u digestivnom traktu? :) s obzirom na nacin njihove primene, koju sam objasnio u gornjim redovima, o efikasnosti zeolita iz vesti sa pocetka teme moze se raspravljati samo u slucaju trovanja uranijumom preko usta, i to da se odmah primeni... ne vidim poentu primene kada on vec dospe u krv i organe, ili pak, njegovo vezivanje u spoljasnjoj sredini kad ce i tako vezan tu i da ostane...

znaci, nema svrhe raspravljati o njegovoj efikasnosti na vezivanje uranijuma, ako se ne zna nacin na koji bi se upotrebljavao...
 
Odgovor na temu

93 Stefan
Stefan 93

Član broj: 208278
Poruke: 624
*.dynamic.sbb.rs.+13 Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma11.01.2013. u 19:19 - pre 132 meseci
Citat:
ugf:Nijedan mineral (nažalost) ne može da "apsorbuje" DU. Stavio sam pod navodnike pošto sama tvrdnja računa na neobaveštenost. DU je veoma štetan jer je alfa emiter, tj emituje alfa zrake, tj čestice koje su zapravo jezgra helijuma koja od svega u okruženju uzimaju elektrone i time jonizuju. Dakle bukvalno sve apsorbuje DU a to je baš ono što ubija. Inače alfa zraci pređu veoma malo rastojanje pre nego budu apsorbovani, zato je DU podmukao i ubitačan otrov.

Samo da spomenem, da nije rečeno da aPsorbuje nego da aDsorbuje. To su različite stvari i iz toga se vidi neobaveštenost. A nije ni rečeno da ovo treba da upija alfa-čestice, već ta jezgra koja se raspadaju. A ako se neka od tih jezgra zakače za površinu ovog zeolita u najgorem slučaju će barem neki deo tih alfa-čestica otići u taj zeolit, a ne u telo. Sad, zavisno od toga kako je neko ozračen, oni znaju gde je većina uranijuma i mogu da ga dovedu u kontakt sa zeolitom (inače ne bi ni vršili ova ispitivanja). Šta nam je sve u krvi, koliko sve zakrčenja, pa ni malo zeolita ne bi moglo da škodi, naročito što mogu biti veoma male čestice.
Citat:
ugf:Samim tim je veoma surovo nekome buditi nadu da ovo može da pomogne (osim, možda u rubrici Religija ili sl.)

Šta je ovo? Neki pokušaj sprdanja sa religijom?
Citat:
ugf:Ja sam čuo za Zeolit ali mi još niko nije objasnio zašto bi on bio toliko poseban, osim što je predmet trgovine, pa trgovci hvale svoga konja. Priznajem i empirijske rezultate, ali ih nikad u životu nisam čuo. Inače, stari trik za vašare je VMA je utvrdio da je preparat dozvoljen za trtzvrć. Najčešće se za 100 EUR kupuje potvrda da nešto nije otrovno, ili da ne izaziva alergije i sl. To naravno važi i za vodu, nešto manje za šećernu vodicu.

Šta god mi ovde pričali, doktori nauka po tim institutima bolje znaju od nas i ne shvatam poentu ovakvog komentarisanja. Zeolit ima veliku specifičnu površinu i to ga razlikuje od vode. Zbog toga može da veoma dobro adsorbuje razne supstance.
Izvinjavam se svima koje sam razgnevio svojim pisanjima. Trudiću se da se popravim.
 
Odgovor na temu

superbaka

Član broj: 5290
Poruke: 2924+1298 Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma11.01.2013. u 22:58 - pre 132 meseci
ja cu koristiti termin aBsorpcija umesto aPsorbcija, jer se taj termin svojevremeno upotrebljavao u udzbenicima iz kojih sam ja ucio... to je jedno isto, nego da se razumemo...

Citat:
Sad, zavisno od toga kako je neko ozračen, oni znaju gde je većina uranijuma i mogu da ga dovedu u kontakt sa zeolitom (inače ne bi ni vršili ova ispitivanja)


Stefane, procitaj ponovo ono sto sam ja napisao... potpuno je nebitno sto oni znaju gde se uranijum nalazi, ako nije u crevima, a to je do nekih 24h dok ga ne iskenj*s, odnosno, sve vreme u crevima ako ga stalno unosis putem hrane... kao sto rekoh, zeolit se ne resorbuje (ne prelazi iz creva u krv), vec nesvaren prolazi kroz creva, skupljajuci usput stetne (a i koje korisne) materije... i zato je potpuno nebitno gde se drugde u organizmu nalazi uranijum, jer ni zeolit nece tamo stici do njega...
 
Odgovor na temu

ugf
IT, MS Enter, Beograd

Član broj: 304310
Poruke: 2
*.dynamic.sbb.rs.+2 Profil

icon Re: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma11.01.2013. u 23:46 - pre 132 meseci
Citat:
93 Stefan:
Samo da spomenem, da nije rečeno da aPsorbuje nego da aDsorbuje. To su različite stvari i iz toga se vidi neobaveštenost.


vidi se
ti mora da si hemičar kad "samo spominješ" to u običnom razgovoru.
što ne reče odmah da se manem rasprave.
Ako si već googlovao mogao si da vidiš da autori ovih mambo jambo naučnih radova govore o SORPCIJI. A to zato što se odvija i APSORPCIJA (u Zeolitu ima alkalnih elemenata pomoću kojih neki molekuli bivaju APSORBOVANI). Mada si generalno u pravu, ADSORPCIJA je češća sa metalnim agensima, a pošto su kapirali da će da čitaju razni ljudi, lepo su stavili SORPCIJA. Dakle i jedno i drugo i nije bitno da li je jedno ili drugo.
Kad bi ti neko rekao da moraš da APSORBIJEŠ neko znanje, da li bi ga i onda ispravio?

Citat:
93 Stefan:
A nije ni rečeno da ovo treba da upija alfa-čestice, već ta jezgra koja se raspadaju. A ako se neka od tih jezgra zakače za površinu ovog zeolita u najgorem slučaju će barem neki deo tih alfa-čestica otići u taj zeolit, a ne u telo.


pa to tako funkcioniše u mangama i tetrisu.

DU nije rastvoren, pa tako kad čestica DU od 1600um dođe u kontakt sa 800um česticom Zeolita... ne desi se ništa. Dakle Zeolit radi kad imaš rastvor, tj kad ogromne šestice zeo-a kupe molekule otrova. SORPCIJOM. Kad imaš, kao što najčešće imaš, aerosol i prašinu sa česticama DU, morao bi da imaš i odgovarajuću mešavinu čestica Zeo-a raznih veličina i to u vodi, bez vode, ADSORPCIJA ne funkcioniše. Dakle Zeo je super u vodenom rastvoru koji se zbog neuticanja na probavni trakt, dodaje hrani i piću u cilju hitne detoksikacije (da pokupi šta ima dok se otrovi nisu ubacili u krv). Kod DU može da pokupi jako, jako male čestice DU, najčešće toliko male koje su npr. biljke pokupile iz podzemnih voda i osmozom ubacili u neki list ili plod.

Lično, da imam saznanje da sam bio na tlu kontaminiranim DU, rado bih hitno popio 100l zeolitnog rastvora i još tolikom kolišinom izduvao nos i usta... ali da se ne lažemo - reklamiranje preparata sa zeolitom kao odbrane protiv DU je malo fuj. To je kao da prodajem jako skupe pampersice za odbranu protiv cunamija, i tvrdim da upijaju 90% vode!

Citat:
93 Stefan:
Sad, zavisno od toga kako je neko ozračen, oni znaju gde je većina uranijuma i mogu da ga dovedu u kontakt sa zeolitom (inače ne bi ni vršili ova ispitivanja). Šta nam je sve u krvi, koliko sve zakrčenja, pa ni malo zeolita ne bi moglo da škodi, naročito što mogu biti veoma male čestice.


kako da znaju gde je U? Pasulj, karte, koske, JiDjing, hiromantija?
kako da dovedu zeolit sa sve vodom do pluća?
to je kao da kažeš da je super otrov protiv buba švaba, samo prvo treba da ih uhvatiš i nateraš ih da ga popiju!
ma niko ništa ne zna, koliko ja kapiram ovo je samo tužan način da se komercijalizuje od države slabo plaćeni projekat koji se jeftino odradi, al niko neće da ga stavi u svoj časopis koji se boduje.
Zeolit, druže ne ide u krv. Da ide, jetra bi morala da ga neutrališe.
Osim toga tačno se zna šta je u krvi (naročito lekari i farmaceuti misle da znaju), a zakrčenja o kojima pričaš su posledica samovoljnog trovanja - jedi hranu (presno voće, povrće i zeleniš, bez soli, šećera i ulja, životinjskih namirnica i žitarica) pa nećeš imati nikakva zakrčenja, rakove, dijabetese, karijese isl. kao ni majmuni, gorile, vegani itd.

Citat:
ugf:
ugf:Samim tim je veoma surovo nekome buditi nadu da ovo može da pomogne (osim, možda u rubrici Religija ili sl.)

93 Stefan:
Šta je ovo? Neki pokušaj sprdanja sa religijom?


ne brate, nego sa tobom
kad želim da se sprdam sa religijom, to drugačije izgleda

Citat:
93 Stefan::
Šta god mi ovde pričali, doktori nauka po tim institutima bolje znaju od nas i ne shvatam poentu ovakvog komentarisanja. Zeolit ima veliku specifičnu površinu i to ga razlikuje od vode.


nešto gluplje nisam odavno čuo
probaj da skočiš u bazen sa zeolitom i garantujem ti da ćeš u letu da se setiš mnogo važnijih razlika između njega i vode!
osim toga voleo bih da mi neko objasni šta je specifična površina vode (93 Stef, nemoj ti da mi objašnjavaš, molim te).

Citat:
93 Stefan::
Zbog toga može da veoma dobro adsorbuje razne supstance.


oke
Zeolit je aluminosilikat, kako fizičari iz Vinče kažu: hidratisani alkalnim i zemnoalkalnim elementima (to im je šapnuo neko sa rudarsko geološkog, tipičan hemijski mambojambo). Elem važna je površina koja se sastoji od tetraedarskih kristala X04 (svaki ćošak tetrapaka je povezan kiseonikom), gde je X Si ili Al. To čini bockastu (aka SPECIFIČNA POVRŠINA) i globalno - naelektrisanom površinom. Dakle ako nešto što je globalno, lokalno + uleti u prostor između dva špica piramide, biće privučen a voda će u da pomogne da bude i zalepljen ko superlepkom. Tako zalepljene čestice i molekuli izlaze iz probavnog trakta zajedno sa Zeolitom. Inače identična funkcija je prisutna i kod mnogih drugih vulkanskih (tj neorganskih) minerala, ali to ne da nije novo i revolucionarno nego je poznato odavno.

Nisam mislio da merimo čiji je duži ili ko bolje google-uje nego da saznam detalje koji mi nedostaju u vezi sa gornjim člankom.
U međuvremenu sam ih našao i tvrdim da je to komercijalizacija na bazi nenaučnih tvrdnji i prostitucija naučnih radnika koji su na nju pristali. Kad sam saznao da su autori iz "Instituta za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina" i Vinče, sve mi je postalo mnogo jasnije. Nije nauka nego EPP
 
Odgovor na temu

[es] :: Nauka :: Zeolit - mineral budućnosti - neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma

Strane: 1 2

[ Pregleda: 35787 | Odgovora: 24 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.