Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...

[es] :: Advocacy :: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...

Strane: 1 2

[ Pregleda: 8136 | Odgovora: 21 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

miličić.marko
Miličić Marko
Novi Sad

Član broj: 12598
Poruke: 346
*.vdial.verat.net.

Sajt: milicicmarko.blogspot.com


+1 Profil

icon Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...21.04.2005. u 23:16 - pre 198 meseci
Dakle, sta ste koristili, koliko jednostavno je bilo portovati softver na linux/windows/mac os

Hajdemo redom!

[Ovu poruku je menjao secret dana 22.04.2005. u 12:58 GMT+1]
Skripte iz oblasti računarstva na Srpskom jeziku
kontakt email milicic [tacka] marko [na] gmail [tacka] com

Numizmatička kolekcija:
http://numismaticscollection.blogspot.com/
 
Odgovor na temu

Srdjan Mladenovic
Leskovac

Član broj: 49357
Poruke: 13
195.252.87.*

Sajt: www.mladenovicsoft.com


Profil

icon Re: [anketa] Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera.21.04.2005. u 23:25 - pre 198 meseci
Koristi open source alat Eclips
 
Odgovor na temu

miličić.marko
Miličić Marko
Novi Sad

Član broj: 12598
Poruke: 346
213.244.197.*

Sajt: milicicmarko.blogspot.com


+1 Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...25.04.2005. u 00:28 - pre 198 meseci
Niko ništa ništa drugo ne predlaže?

Pobednik je eclipse :)
Skripte iz oblasti računarstva na Srpskom jeziku
kontakt email milicic [tacka] marko [na] gmail [tacka] com

Numizmatička kolekcija:
http://numismaticscollection.blogspot.com/
 
Odgovor na temu

ljube
Ljubiša Knežević
Banjaluka

Član broj: 22429
Poruke: 158
81.93.74.*



+2 Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...25.04.2005. u 12:35 - pre 198 meseci
Java
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4889
*.nat-pool.po.sbb.co.yu.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+633 Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...25.04.2005. u 14:11 - pre 198 meseci
Mislim da *ne postoji* odgovor na ovo pitanje...

Linux/Unix svet ne zanima Windows svet, a Windows svet zanima Linux/Unix
svet ali im se ne isplati da ga ozbiljnije podrže.

Na primer, najnovija .NET tehnologija apsolutno je prilagođena da se izvršava
na *bilo kojoj* platformi ako je instaliran *p u n* .NET Framework. Za one koji
ne znaju, .NET framework je slikovito rečeno dodatni *sloj* izmedju vašeg
programa i OS-a. I svaki Vaš program treba da ima posla sa tim slojem, a ne sa
OS-om.

Iz političkih razloga verzija .NET-a uz Linux neće biti puna jer se MS-u to blago
rečeno ne isplati.

BCB ima vrlo upotrebljivu CLX biblioteku za razvoj pod Linux-om, ali je retko
ko koristi.
 
Odgovor na temu

tosa
上海, 中国

Član broj: 1811
Poruke: 1339
*.air.tehnicom.net.

ICQ: 14293955
Sajt: https://github.com/milost..


+46 Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...25.04.2005. u 14:38 - pre 198 meseci
Ne bih se bas slozio...
Generalno Windows-oriented ljude Linux ne zanima, i to u potpunosti.
Zasto bi neko sebi smanjivao komfor rada?
Ako pogledas obrnuto, Linux sve cesce ima wine i slicne Windows emulatore
u nadi da ce poterati koju win aplikaciju kako treba.

Isto tako, nije ti neophodan "pun" framework da bi radile .NET aplikacije,
vecini je dovoljan i mali subset. Pored toga postoje i alternative .NET
frameworka kao sto je mono i sve bolje rade (citaj kompletnije su).

Ne vidim kakav bi Microsoft imao problem kada bi .NET radio na drugim
platformama, ipak bi se time njihov standard prosirio.

Sto se BCB-a tice, mislim da on ima solidnu bazu vernih korisnika i da
je interesantan alat za razvoj, jedini problem je sto prakticno nema sanse
da ikada postane industrijski standard.
 
Odgovor na temu

vladeck
Vladimir Djokic
C++ Programer - Etrage, LLC
http://www.etrage.com
Cacak

Član broj: 6788
Poruke: 99
*.ds.co.yu.

Sajt: vladeck.wordpress.com


Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...25.04.2005. u 15:53 - pre 198 meseci
zanimljiv je wxWindows koji je multiplatform (koristi native pozive za UI: Windows API na windowsu, GTK/X11/Motif na Linuxu, mislim Cocoa na Mac OS X, ...) Licenca je liberalna za komercijalni razvoj

Jos jedan dobar igrac (ali ovaj zahteva da se kupi licenca za komercijalan razvoj) je Qt, koji ce biti GPL od verzije 4 za Windows... sa njim sam radio i portovanje je VEOMA lako... samo rekompajliras :)

I, tu je FLTK, mala ali prilicno mocna C++ biblioteka... koristili su je za star wars rendering alate, tako da...
"There's no room for ideals in this mechanical place. There has to be passion."
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4889
*.nat-pool.po.sbb.co.yu.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+633 Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...25.04.2005. u 19:34 - pre 198 meseci
Citat:

Generalno Windows-oriented ljude Linux ne zanima, i to u potpunosti.
Zasto bi neko sebi smanjivao komfor rada?


Nisam mislio na ljude - nego na M$ menadžment. Pa oni su najveći pirati
na zemaljskoj kugli. Dozvolili su da se XP (i Windows generealno) lako
krekuju i tako u začetku "ubili" svakog potencijalnog Linux korisnika.

Znaju oni dobro da ima *puno* regija gde niko neće (barem u dogledno vreme)
da kupi Windowse. Pa i tada im se isplati da im (nam) tutnu piratske kopije u nadi
da će nam jednog dana ipak uzeti pare, a istim udarcem ubijaju Linux kopiju.

Citat:

Ako pogledas obrnuto, Linux sve cesce ima wine i slicne Windows emulatore
u nadi da ce poterati koju win aplikaciju kako treba.


Znaš šta kažu u Borlandu (ovo je rečenica jednog od njihovih menagera,
naravno prevedena):

"Nastavićemo da pokušavamo da shvatimo kako u Linux svetu napraviti posao
sa razvojnim alatima".

U Borlandu su se napeli iz petnih žila (u odsustvu M$-a) da uspeju u Linux
svetu - ali ne ide. Kylix je nažalost mrtvorođenče iako nije za bacanje. Sada
postoje FreeKylix, itd ... videćemo.

Citat:

Isto tako, nije ti neophodan "pun" framework da bi radile .NET aplikacije,
vecini je dovoljan i mali subset.


Tačno, ali ipak je okrnjeno.

Citat:

Ne vidim kakav bi Microsoft imao problem kada bi .NET radio na drugim
platformama, ipak bi se time njihov standard prosirio.


Mislim da ovde grešiš. Jedan od sertifikovanih M$.NET predavača nam je
bio najavio da .NET za Linux nema ama baš nikakvih prepreka da ne bude
skoro 100% implementiran, ali da je to jednostavno strateška odluka da
(valjda) ne populariše Linux previše.

Citat:

Sto se BCB-a tice, mislim da on ima solidnu bazu vernih korisnika i da
je interesantan alat za razvoj, jedini problem je sto prakticno nema sanse
da ikada postane industrijski standard.


I ja sam jedan od tih korisnika. Slažem se...
 
Odgovor na temu

caboom
Igor Bogicevic
bgd

Član broj: 255
Poruke: 1503
*.montgomery.com.

ICQ: 60630914


+1 Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...25.04.2005. u 19:59 - pre 198 meseci
Citat:
miličić.marko: Dakle, sta ste koristili, koliko jednostavno je bilo portovati softver na linux/windows/mac os


papir i olovku....
 
Odgovor na temu

srdjandakic

Član broj: 11297
Poruke: 430
*.metrohive.net.



+14 Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...26.04.2005. u 09:33 - pre 198 meseci
Citat:
miličić.marko: Dakle, sta ste koristili, koliko jednostavno je bilo portovati softver na linux/windows/mac os


Na http://www.hawksoft.com/hawknl/ imas networking biblioteku.

Takodje, probaj da pronadjes "3DGPL" biblioteke (3D engine)

Obe su u C-u i portovane za pomenute OS-ove, kao i jos neke, narocito je kod ove poslednje lepo uradjeno.


http://pockethal.droneship.com/ ... Windows / Windows Mobile (PocketPC), Symbian, PalmOS

Trazi i "mobilecore", to je takodje pokusaj 3D enginea za Windows / Windows Mobile / Symbian , koji korisi PTC

----------------------------------------------------

Kada je u pitanju alat, jedan koji ce ti svakako pomoci je PC-Lint ....

http://www.gimpel.com/html/pcl.htm
 
Odgovor na temu

miličić.marko
Miličić Marko
Novi Sad

Član broj: 12598
Poruke: 346
213.244.197.*

Sajt: milicicmarko.blogspot.com


+1 Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...26.04.2005. u 21:57 - pre 198 meseci
Pošto sam pokrenuo temu, a vidim da diskusija ide na pogrešnu stranu, ajde da malo ispravimo to.

Dakle, šta predlažete za najbolji "multiplatformski IDE alat"

Na primer, Borland BuilderX bi trebao da bude tako nešto, ali mi se baš ne dopada, niti smatram da je još uvek postao "zreo".
Skripte iz oblasti računarstva na Srpskom jeziku
kontakt email milicic [tacka] marko [na] gmail [tacka] com

Numizmatička kolekcija:
http://numismaticscollection.blogspot.com/
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4889
*.nat-pool.po.sbb.co.yu.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+633 Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...27.04.2005. u 06:29 - pre 198 meseci
Citat:

Dakle, šta predlažete za najbolji "multiplatformski IDE alat"
Na primer, Borland BuilderX bi trebao da bude tako nešto,
ali mi se baš ne dopada, niti smatram da je još uvek postao "zreo".


CBX (C++BuilderX) je prevremeno rođen alat. Koncepcija uopšte nije
loša, međutim sve se odigralo prebrzo i traljavo. U jeku srdžbe
C++Builder populacije o budućnosti njihovog IDE-a, Borland iz vedra
neba izbacuje CBX koji je bio bez RAD IDE-a, bez VCL-a i bez ikakve
druge zamene.

CBX je pun bug-ova i bez adekvatne podrške. U "ozbiljnijoj" upotrebi
su ostala samo Mobile izdanja, što je premalo.

Da li će nakon spajanja C++Buildera u Delphi2005 IDE (očekuje se do kraja)
godine Borland ozbiljnije nastaviti sa CBX-om - ne zna se.

Za sada, po mom mišljenju, CBX je samo nebrušeni djamant i ne treba se
ozbiljnije htavati za njega. Uostalom pregledajte Borlandove forume
pa će Vam sve postati jasno.

 
Odgovor na temu

Dusan Marjanovic
Consultant, SAS
Beograd

Član broj: 59
Poruke: 1290
*.volim.dojke.info.

Jabber: dusanm@gmail.com
ICQ: 84621598
Sajt: marjanovic.net


+6 Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...27.04.2005. u 17:16 - pre 198 meseci
Neko je spomenuo javu, u tom slučaju bi možda Netbeans mogao da bude dobar alat za multiplatformski razvoj? :)
VMware VCP/Microsoft MCSE 2003/HP ASE
 
Odgovor na temu

george_w

Član broj: 20754
Poruke: 16
*.tel.net.ba.



Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...28.04.2005. u 19:37 - pre 197 meseci
Ljudi se uglavnom grcevito hvataju za Linux i pod pojmom multiplatformnost podrazumijevaju samo Linux. Realna slika jedne informaticke kompanije je puno drugacija. Tu su Pocket PC i Smartphone platforme, bez kojih se ne moze vise ni zamisliti jedna ozbiljna informaticka kuca!

Zamislite situaciju kad pravite (ili ste napravili) vrhunski (ili skoro vrhunski...) desktop poslovni sistem, i sad vam treba aplikacija za Pocket? Ta aplikacija je radjena, npr. u BCB (a BCB je ZAAAAAAAAAKON!). U cemu napraviti Pocket aplikaciju? Jedino u VS.NET, i to opet ne sa c++ jezikom, nego npr. C#...

Cak i kad bi i postojao BCB za Pocket PC, opet nema ni govora o nekom "portanju", pa ljudi, to su dvije potpuno razlicite platforme! Ako hocete nesto ozbiljno, onda to ozbiljno i napravite (ispocetka!). Ja iskreno mislim da nikad necemo dobit multiplatformnost na trenutnom hardveru, nema sanse!

Sto se tice PC-a, i aplikacija na vise OS-ova, opet nije izbor samo na programskom okruzenju. Sta je sa bazom? MS SQL ne postoji za Linux, a ko zna hoce li ikad. O Oracleu "mali" i ne razmisljaju, i sta vam ostaje? Eventualno MySQL, ili Interbase, ali ni jedan od njih (pa ni svi zajedno) nisu ni do koljena SQL 2000 (a tek kad se pojavi finalka SQL-a 2005, trenutno valjda jos Yukon?).

Sve je to zamrseno, ali ipak mi se svidja .NET. Ako nista drugo, ne morate uciti novi set klasa, slicno je programirati iza Pocket i za desktop, barem u tom segmentu. I mislim da je to buducnost, i bar kad bi Borland u potpunosti podrzao .NET, onda bismo imali samo jedno razvojno okruzenje i za "male" aplikacije.

Sto se tice Linuxa i .NET-a, neko je izdao (mislim SUN) neku navodno kompatibilnu verziju za Solaris i ako nije za Linux, ne znam, ispravite ma ako grijesim...
 
Odgovor na temu

Dejan Lozanovic
Dejan Lozanovic
Beograd

Član broj: 691
Poruke: 2325
195.252.86.*

Jabber: null@elitesecurity.org
Sajt: speedy-order.com


+75 Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...29.04.2005. u 19:53 - pre 197 meseci
Citat:
george_w: Ljudi se uglavnom grcevito hvataju za Linux i pod pojmom multiplatformnost podrazumijevaju samo Linux. Realna slika jedne informaticke kompanije je puno drugacija. Tu su Pocket PC i Smartphone platforme, bez kojih se ne moze vise ni zamisliti jedna ozbiljna informaticka kuca!


Pa linux kao i svaki drugi unix ako cemo da pricamo na polju desktop gui aplikacija, ispod sebe ima X window system koji je zastupljen na 99% ostalih unix sistema. Linux kao i drugi unixi guraju posix kompatibilnost koja sama po sebi obezbedjuje portabilnost medju unix-ima. Takodje koliko znam i Mac OSX isto ima u sebi X windows system.

Citat:
george_w
Zamislite situaciju kad pravite (ili ste napravili) vrhunski (ili skoro vrhunski...) desktop poslovni sistem, i sad vam treba aplikacija za Pocket? Ta aplikacija je radjena, npr. u BCB (a BCB je ZAAAAAAAAAKON!). U cemu napraviti Pocket aplikaciju? Jedino u VS.NET, i to opet ne sa c++ jezikom, nego npr. C#...



Jeste BCB odlican, ali nije jedini koji moze da dobije epitet odlican, recimo ako te zanima RAD okruzenje moze za tu pricu da posluzi i QT od trolltech-a. Recimo trolltech je razvio i Qtopiju koja je namenjena emded sistemima. Drugo ako gledamo portabilnost onda moramo da napomenemo da je recimo GCC daje mnogo veci spektar podrzanog hardvera nego VS.NET

Opet jos da napomenem da se i FLTK dosta uspesno koristi u emded sistemima.

Citat:
george_w
Cak i kad bi i postojao BCB za Pocket PC, opet nema ni govora o nekom "portanju", pa ljudi, to su dvije potpuno razlicite platforme! Ako hocete nesto ozbiljno, onda to ozbiljno i napravite (ispocetka!). Ja iskreno mislim da nikad necemo dobit multiplatformnost na trenutnom hardveru, nema sanse!


Ne znam sto tako mislis ali primera radi biblioteke koje se recimo pisu u c++ a multiplatformse su po prirodi, one jednostavno imaju razlicite implementacije onih najnizih klasa, dok ove ostale samo nasledjuju interface i koriste interface od onih nizih.

Citat:
george_w
Sto se tice PC-a, i aplikacija na vise OS-ova, opet nije izbor samo na programskom okruzenju. Sta je sa bazom? MS SQL ne postoji za Linux, a ko zna hoce li ikad. O Oracleu "mali" i ne razmisljaju, i sta vam ostaje? Eventualno MySQL, ili Interbase, ali ni jedan od njih (pa ni svi zajedno) nisu ni do koljena SQL 2000 (a tek kad se pojavi finalka SQL-a 2005, trenutno valjda jos Yukon?).


Probaj PostgreSQL sada od verzije 8.x su poboljsali drasticno performase i uradili su mnogo boljiu native IPC na windows-ima.


 
Odgovor na temu

toroman
Srećko Toroman
www.wowd.com
Beograd / Banja Luka

Član broj: 52673
Poruke: 159
*.dialup.blic.net.

Sajt: toroman.wordpress.com


Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...30.04.2005. u 16:15 - pre 197 meseci
IDE & Komapjler?

Kompajler - gcc - jer podržava dosta sistema
Biblioteke - SDL, OpenGL, MySQL etc --II--
IDE - zavisiti o nekom ide-u i njegovom project fajlu je noobovski :(
koristi CVS ili SVN na serveru i kad neko skine code na svoj računar, neka koristi šta god hoće ...


E sad ovo se ne tiče C++-a, omiljena kombinacija za izradu portabilnog softvera mi je python sa SPE editorom. Za gui koristim najviše wxPython jer se prilagođava svakom sistemu i pyGTK jer se ne prilagođava i izgleda originalno :)

etc

Java? Naravno, ali java je ipak ponekad iritantna tako da su mi python i cpp draži :)

poz
Programeri su odgovorili na Hamletovo pitanje "Biti il ne biti?" :
0x2B | ~0x2B = 0xFF
(kao ono - ff - teško pitanje!)
 
Odgovor na temu

ljube
Ljubiša Knežević
Banjaluka

Član broj: 22429
Poruke: 158
*.dialup.blic.net.



+2 Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...30.04.2005. u 21:43 - pre 197 meseci
Ako neko ima priliku da pogleda "Enterprise Manager" - alat za adiministraciju Oracle baze, koji je pisan u Javi i potpuno je isti i na Linux-u kao i na Windows-u.

Ili forme napravljene u "Forms Developeru", koje "prevedene" u Javi izgledaju i rade potpuno isto na Windows i Linux mašinama!

Ja ne koristim Javu ali skidam kapu višeplatformskoj orijentacji. Mislim da je to skoro jedinu rješenje ako je višeplatformska orijentacija strogi zahtjev.

Naravno može se slično postići i nekim drugim cross-platform bibliotekama ali uz mnogo,mnogo više truda i vremena.






 
Odgovor na temu

george_w

Član broj: 20754
Poruke: 16
*.tel.net.ba.



Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...01.05.2005. u 16:12 - pre 197 meseci
Citat:
Dejan Lozanovic: Ne znam sto tako mislis ali primera radi biblioteke koje se recimo pisu u c++ a multiplatformse su po prirodi, one jednostavno imaju razlicite implementacije onih najnizih klasa, dok ove ostale samo nasledjuju interface i koriste interface od onih nizih.


Da li to znaci da jednostavno napises aplikaciju za desktop (bilo koji OS) i onda jednostavno ucitas kod u neko razvojno okruzenje za PPC i kompajliras? Ja misim da ne!

Vidi, te dvije platforme su zaista razlicite! Primjer: imas odlicno restoransko poslovanje i hoces da uvedes Pocket za konobare. OK, nije problem, na Pocketu imas "mali" SQL Server, imas i razvojni alat (opet nazalost od MS-a), krenes programirat i skontas da si u velikom problemu! Nit imas dovoljno memorije, nemas nikakav upotrebljiv report generator, cak je podrska za print vrlo ogranicena (i postoji samo zahvaljujuci HP-u, i to temeljena na nekom open source programu)... Dakle, vrlo si ogranicen! Nema govora o portanju, nego moras smislit potpuno novu programsku logiku i isprogramirati ju.


Citat:
Dejan Lozanovic: Probaj PostgreSQL sada od verzije 8.x su poboljsali drasticno performase i uradili su mnogo boljiu native IPC na windows-ima.


Cuo sam za PostgreSQL tek nedavno, a tek na ovom forumu sam skontao da je puno bolji od MySQL-a (koji mi je iskreno receno smijesan database server, ne kontam sto ga svi toliko hvale?), a prije MS SQL-a koristio sam Interbase. Pa ako je Postgre bolji od interbasea, koji je ionako odlican, u najmanju ruku ga treba probati.

I ima tu jos jedan problem. Jel postoji (osim MS SQL-a) jos neki database server za PPC platformu?
 
Odgovor na temu

Sundance

Član broj: 7510
Poruke: 2559
*.sava.sczg.hr.



Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...04.05.2005. u 10:04 - pre 197 meseci
.NET definitivno.

Postoje i open-source klonovi: mono i dotGNU.

Mono:

Citat:

Mono supports both 32 and 64 bit systems.

The code generator supports:

s390
SPARC
SPARCv9 (64 bits)
PowerPC
x86
x86-64 (64 bits)
Operating systems supported:

Linux
Mac OS X
BSD
Sun Solaris
Microsoft Windows
In addition the interpreter supports:

HP-UX

Mono can also be run on a variety of embedded systems


dotGNU:
Citat:

DotGNU Portable.NET, an implementation of the Common Language Infrastructure (CLI), more commonly known as ".NET", includes everything that you need to compile and run C# and C applications that use the base class libraries, XML, and Systems.Windows.Forms. Currently supported CPUs: x86, ppc, arm, parisc, s390, ia64, alpha, mips, sparc. Supported operating systems: GNU/Linux (on PCs, Sparc, iPAQ, Sharp Zaurus, PlayStation 2, Xbox,...), *BSD, Cygwin/Mingw32, Mac OS X, Solaris, AIX. [Intro] [Download] [Install]


.NET je trenutno redistributable aplikacijski framework za win32. za godinu dana će ga zamijeniti WinFX - novi managed API na LH-u, koji je u biti nadskup .NET-a. .NET aplikacije ne zahtijevaju odvojeno kompajliranje za odredišnu platformu/arhitekturu, već se u letu mogu u memoriji JIT-ati, te za razliku od predkompajliranih programa, iskoristiti specifične arhitekturalne optimizacije platforme nad kojom se izvršavaju. .NET kod je siguran (nema overflow klasa ranjivosti kao u predkompajliranim jezicima), standardiziran (C# i CLI su standardizirani preko ECMA standarda.

Većina danas poznatih jezika koji nešto znače imaju .NET back-end (C, C++, C#, Basic, APL, LISP, Scheme, Pascal, Delphi (Object Pascal), Tcl/Tk, Perl, PHP, Python, Logo, Fortran, Javascript, Prolog, Eiffel, Forth, Ruby...vidio sam čak i za Brainfuck ;) i stalno se novi dizajniraju i prave, zbog modularnosti CLI platforme koja omogućuje njihov lagan interop. Nove verzije SQL Servera (2005 - Yukon), i IIS 7.0 će biti isključivo orijentirani na managed kod i managed jezike.

.NET ja way to go na win, a za ostale platforme postaje sve više primamljiv.



 
Odgovor na temu

george_w

Član broj: 20754
Poruke: 16
*.tel.net.ba.



Profil

icon Re: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...04.05.2005. u 17:35 - pre 197 meseci
Da, upravo je Mono onaj nemicrosoftov .NET, cijeg imena se nisam mogao sjetiti...

Sto se tice PostgreSQL-a, iskreno nisam nimalo ocaran, cak bih rekao da sam i razocaran. Ipak jos miljama (stotinama milja) zaostaje za SQL Serverom 2000...
 
Odgovor na temu

[es] :: Advocacy :: Najbolja kombinacija alata za izradu viseplatformskog softvera po Vama je ...

Strane: 1 2

[ Pregleda: 8136 | Odgovora: 21 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.