Hm... Ok, ako se ne radi o APIju. Ja sam imao sličan problem upravo kad sam KORISTIO API. Zašto ga izbjegavam? Zato, jer ja ne znam da li je na sistemu instaliran .NET framework koji odlično proširuje API ili ne, i pored sve želje, ja ga izbijegavam. Konkretno. Šta ako se desi da je na računareu instaliran 98 a moj program koristi pozive koji su standardni XPu. Iako pravim uglavnom poslovne aplikacije, nijesam tip rogramera koji dolazi u firme kad god se nešto desi sa programom ili bude potrebna izmjena. Mojp orgram MORA da radi sa SVIM Windowsima na koje naiđe (osim, naravno, 3.11). Zato izbjegavam API. Ljudi dobijaju CDove sa programom i očekuju da rade na svim računarima. Tako i ja radim. OCX kontrole koje koristim su dobro ispitane i rade od 95ice pa nadalje. Zato njih koristim. Nadam se da sam bio dovoljno jasan ovog puta. Ipak, svjestan sam da je API nešto neophodno i vrlo zdravo i dobro, ali ja jednostavno ne dozvoljavam sebi taj luksuz da me ljudi zivkaju. Prije neko vrijeme sam čeprkao neku funkciju iz APIja i dotičnu pronašao u jednoj knjizi (VB6 for Professionals (iako tada nijesam bio uopšte neki profi, a nijesam ni sada), tamnije korice, englesko izdanje, oko 800 str). Iako su radile isto, funkcije su radile na XPu obje, a na 98osmici samo ova iz knjige. Tada mi to nije jasno bilo nikako i onda sam sa jednim kolegom preko chata razgovarao o tome. Objasnio mi je stvari i u čemu je problem.
Sve najbolje zeli vam,
Mladen Perisic