Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Potrebna pomoc u vezi greske "Exception in thread ...."

[es] :: Java :: Potrebna pomoc u vezi greske "Exception in thread ...."

[ Pregleda: 3278 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Dejan_NS
Student
Novi Sad

Član broj: 45111
Poruke: 24
*.ftn.ns.ac.yu.



Profil

icon Potrebna pomoc u vezi greske "Exception in thread ...."16.03.2005. u 00:03 - pre 203 meseci
E ovako da pocnem:
Dobio sam na faxu neki programcic pisan u javi pomocu kojeg treba da napisem neke izvestaje vezane za furijeove transformacije, medjutim kada ga pokrenem izbaci mi erorr:

C:\Osnovi Telekomunikacija>osnovitelekomunikacija

C:\Osnovi Telekomunikacija>java OsnoviTelekom
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: OsnoviTelekom

C:\Osnovi Telekomunikacija>

Kod nekih mojih drugova radi, a kod nekih ne (uglavnom svi imamo Windows XP i instaliranu javu jdk1.3.1_02), kod mene ne radi a u javu se slabo razumem.
Da li neko zna u cemu je problem?
Kod izgleda ovako:
Code:

import java.awt.*;
import javax.swing.*;
import java.awt.event.*;


public class OsnoviTelekom extends javax.swing.JFrame  {

    /** Creates new form OsnoviTelekom */
    public OsnoviTelekom() {
        
        
        // POKUSAJMO POSTAVITI LookAndFeel NASE APLIKACIJE KAO
      // SISTEMA NA KOME SE APLIKACIJA STARTUJE
      try {
        UIManager.setLookAndFeel(
        UIManager.getSystemLookAndFeelClassName());
      } catch (Exception e) { }
       
        
        initComponents();
    }
    
   

    /** This method is called from within the constructor to
     * initialize the form.
     * WARNING: Do NOT modify this code. The content of this method is
     * always regenerated by the Form Editor.
     */
    private void initComponents() {
        jLabel1 = new javax.swing.JLabel();
        jLabel2 = new javax.swing.JLabel();
        a1 = new javax.swing.JButton();
        a2 = new javax.swing.JButton();
        a3 = new javax.swing.JButton();
        a4 = new javax.swing.JButton();
        
        getContentPane().setLayout(null);
        
        setTitle("Osnovi Telekomunikacija");
        setBackground(java.awt.Color.lightGray);
        setFont(new java.awt.Font("Arial Black", 1, 12));
        addWindowListener(new java.awt.event.WindowAdapter() {
            public void windowClosing(java.awt.event.WindowEvent evt) {
                exitForm(evt);
            }
        });
        
        jLabel1.setFont(new java.awt.Font("Arial Black", 2, 30));
        jLabel1.setText("Osnovi telekomunikacija-Ve\u017ebe");
        getContentPane().add(jLabel1);
        jLabel1.setBounds(40, 50, 540, 80);
        
        jLabel2.setFont(new java.awt.Font("Arial Black", 2, 18));
        jLabel2.setText("Izbor ve\u017ebe:");
        getContentPane().add(jLabel2);
        jLabel2.setBounds(230, 210, 118, 26);
        
        a1.setBackground(new java.awt.Color(51, 153, 255));
        a1.setFont(new java.awt.Font("Dialog", 1, 18));
        a1.setText("Furijeov red");
        a1.addActionListener(new java.awt.event.ActionListener() {
            public void actionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {
               a1ActionPerformed(evt);
            }
        });
        
                
        
        getContentPane().add(a1);
        a1.setBounds(180, 260, 230, 40);
        
        a2.setBackground(new java.awt.Color(51, 153, 255));
        a2.setFont(new java.awt.Font("Dialog", 1, 18));
        a2.setText("Teorema o odabiranju");
        
        a2.addActionListener(new java.awt.event.ActionListener() {
            public void actionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {
               a2ActionPerformed(evt);
            }
        });
        
            
        
        getContentPane().add(a2);
        a2.setBounds(180, 330, 230, 40);
        
        a3.setBackground(new java.awt.Color(51, 153, 255));
        a3.setFont(new java.awt.Font("Dialog", 1, 18));
        a3.setText("Linearni sistem");
        
        a3.addActionListener(new java.awt.event.ActionListener() {
            public void actionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {
                a3ActionPerformed(evt);
            }
         });
        
          
        
        getContentPane().add(a3);
        a3.setBounds(180, 400, 230, 40);
        
        a4.setBackground(new java.awt.Color(51, 153, 255));
        a4.setFont(new java.awt.Font("Dialog", 1, 18));
        a4.setText("Nelinearni sistem");
       
        a4.addActionListener(new java.awt.event.ActionListener() {
            public void actionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {
                a4ActionPerformed(evt);
            }
        });
        
           
        
        getContentPane().add(a4);
        a4.setBounds(180, 470, 230, 40);
        
        pack();
        java.awt.Dimension screenSize = java.awt.Toolkit.getDefaultToolkit().getScreenSize();
        setSize(new java.awt.Dimension(600, 600));
        setLocation((screenSize.width-600)/2,(screenSize.height-600)/2);
    }

    
    private void a4ActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {
    
        a4.setEnabled(false);
            new NelinearniSis(this).show();    
                
    } 
    
      public void vratiDugmed() {
                 a4.setEnabled(true);

            }
    
   
             
    
    private void a3ActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {
        

             a3.setEnabled(false);
               new LinearniSis(this).show();
            }
            
         public void vratiDugmec() {
                 a3.setEnabled(true);

            }
           

   

    private void a2ActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {
        

             a2.setEnabled(false);
                new TeoremaOdabir(this).show();
            }
            
         public void vratiDugmeb() {
                  a2.setEnabled(true);

            }
      
       

    

    private void a1ActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {
        
             a1.setEnabled(false);
                new FurieovRed(this).show();
            }
            
         public void vratiDugmea() {
            a1.setEnabled(true);
            
            }


    

    /** Exit the Application */
    private void exitForm(java.awt.event.WindowEvent evt) {
        System.exit(0);
    }

    /**
    * @param args the command line arguments
    */
    public static void main(String args[]) {
        new OsnoviTelekom().show();
    }


    // Variables declaration - do not modify
    private javax.swing.JLabel jLabel1;
    private javax.swing.JLabel jLabel2;
    private javax.swing.JButton a1;
    private javax.swing.JButton a2;
    private javax.swing.JButton a3;
    private javax.swing.JButton a4;
    // End of variables declaration

};



[Ovu poruku je menjao veljaradenkovic dana 16.03.2005. u 11:04 GMT+1]
Dejan
 
Odgovor na temu

x VITA x
Beograd

Član broj: 41277
Poruke: 57
*.nat-pool.bgd.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Potrebna pomoc u vezi greske "Exception in thread ...."16.03.2005. u 00:16 - pre 203 meseci
nemas komajlirano.. prvo kucaj javac OsnoviTelekom.java pa java OsnoviTelekom :)
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity. - Dennis Ritchie
 
Odgovor na temu

Dejan_NS
Student
Novi Sad

Član broj: 45111
Poruke: 24
*.ftn.ns.ac.yu.



Profil

icon Re: Potrebna pomoc u vezi greske "Exception in thread ...."16.03.2005. u 01:27 - pre 203 meseci
Nisam bas siguran da sam te razumeo.
Ja ga pokrecem sa OsnoviTelekomunikacija.bat u kojem pise samo:

java OsnoviTelekom

Probao sam da ga otvorim iz cmd tako sto sam ukucao:

java OsnoviTelekom.java pa java OsnoviTelekom

ili

javac OsnoviTelekom.java pa java OsnoviTelekom

Ne znam da li si to "c" pogresio pri kucanju ili tako treba, jer se ne razumem u javu, ali svejedno ne radi.
U prvom slucaju isti erorr, a u drugom ne prepoznaje javac.
Dejan
 
Odgovor na temu

x VITA x
Beograd

Član broj: 41277
Poruke: 57
*.nat-pool.bgd.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Potrebna pomoc u vezi greske "Exception in thread ...."16.03.2005. u 03:08 - pre 203 meseci
pazi ti to sto imas je javin izvorni kod..
a da bi pokrenuo potrebno ti je da imas prevedeno u .class fileove(kompajlirane verzije)
e sad
kad ukucas javac ti onda pozivas kompiler da ti iz .java file-a napravi .class file koji kasnije pomocu komande (tacnije programa) java pokreces...
e sad da bi imao kompiler moras da imas SDK(software developer kit u kome dobijas kompiler, debager i sl stvari + bibloteke klasa)
ti imas verovatno samo JRE(java runtime envirement) koji sadrzi samo ono sta ti je potrebno da pokrenes .class fileove ali ne i ono sta ti treba da kompajlirash...

UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity. - Dennis Ritchie
 
Odgovor na temu

nemnesic
nemnesic
Software Developer
Vranje Florida

Moderator
Član broj: 44355
Poruke: 798
*.dsl.mindspring.com.



+63 Profil

icon Re: Potrebna pomoc u vezi greske "Exception in thread ...."16.03.2005. u 03:09 - pre 203 meseci
nisi kompajlirao program

moras nesto ovako da uradis

otvori command prompt

i idi u folder gde ti je file OsnoviTelekom.java

i onda kucaj javac OsnoviTelekom.java

to ce da kompajlira program i onda mozes da pokrenes program tako sto kucas
java OsnoviTelekom

i to je to
ovo ce da radi
ako i to ne radi, stavi fille as attachment pa cu ja da ti kompajliram i posaljem gotov program.
ok?

let me know

-nn
 
Odgovor na temu

Dejan_NS
Student
Novi Sad

Član broj: 45111
Poruke: 24
*.ftn.ns.ac.yu.



Profil

icon Re: Potrebna pomoc u vezi greske "Exception in thread ...."16.03.2005. u 11:52 - pre 203 meseci
Probao sam da ukucam:

C:\Osnovi Telekomunikacija>javac OsnoviTelekom.java
'javac' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

C:\Osnovi Telekomunikacija>

I to mi izbaci.
U folderu vec postoje ti .class fileovi.

Stavio sam attachment pa pogledajte (stavio sam sve fileove osim gomile .gif jer bio imao oko 15MB).

Uz program smo svi dobili i j2sdk-1_3_1_02-win.exe velicine oko 42,4 Mb.
I njega sam instalirao.
Nije mi jasno zasto na nekim racunarima radi bez problema, a na nekim nikako?
Dejan
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

mucky
Aleksandar Mastilović
Freelancer
Novi Sad - Srbija

Član broj: 237
Poruke: 412
*.com
Via: [es] mailing liste



+1 Profil

icon Re: Potrebna pomoc u vezi greske "Exception in thread ...."16.03.2005. u 12:07 - pre 203 meseci
Probaj sa

java -cp . OsnoviTelekom

--
Until Eve arrived, this was a man's world. -- Richard Armour
 
Odgovor na temu

deda84
Nebojsa M
Novi sad

Član broj: 47905
Poruke: 1
*.ftn.ns.ac.yu.



Profil

icon Re: Potrebna pomoc u vezi greske "Exception in thread ...."16.03.2005. u 13:16 - pre 203 meseci
Slusaj Dejane!
Ja bi ti preporucio da ti odes kod tvog druga dede, kod koga ovo sve lepo radi,
i tako uradis izvestaj.
:)
:)
 
Odgovor na temu

Dejan_NS
Student
Novi Sad

Član broj: 45111
Poruke: 24
*.ftn.ns.ac.yu.



Profil

icon Re: Potrebna pomoc u vezi greske "Exception in thread ...."16.03.2005. u 13:48 - pre 203 meseci
Hvala puno svima ovo sa:

java -cp . OsnoviTelekom

je pomoglo. Sad radi.

A ti deda84 vidi se da se razumes u javu. ;-)
Dejan
 
Odgovor na temu

[es] :: Java :: Potrebna pomoc u vezi greske "Exception in thread ...."

[ Pregleda: 3278 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.